CSOK igénylés


Sherlock # 2018.01.26. 14:44

Nincs értelme. Adjátok be máshova.

H3ll # 2018.02.25. 21:57

Tiszteletem!

A parom elozo hazassagabol ket gyerkoc van es most varjuk kozos szuletendo gyermekunket. Naluk kozos felugyeleti jog lett megallipitva es az egyik gyerkoc a volt ferjnel lett elhelyezve, a masik a paromnal. A gyerekek egy hetet az apjuknal toltenek, egy hetet nalunk. Ilyen esetben mik a lehetosegek, mert erre vonatkozoan nem talaltunk informaciot? Mi van abban az esetben ha a masik gyermek allando lakcimet atjelentjuk allandora arra a cimre ahol mi is lakunk? Birosagi vegzessel minden esetben igazolni kell a gyermek elhelyezeset vagy ha a lakcime megegyezik nekik a szuloevel akkor nem szukseges? Mondjuk csaladi potlek csak 1 jon nekunk a masik az apa reszere megy.

Varom megtisztelo valaszukat!
Koszonettel: Nandi

SaireyVMK # 2018.02.26. 11:36

Szerintem nem igényelhetnek csokot az apánál elhelyezett gyerek után. Arra az apának lenne csak joga. Így jelenleg 1 gyerek után igényelhetnek csak csokot.A születendő gyermek pedig a magzat 12hetes korától számít meglévő gyermeknek, így onnantól számolható be és lesz 2 azon gyermekek száma,melyek támogatásban részesülhetnek.

(Szerintem)

jniki82 # 2018.05.15. 18:42

Tisztelt Szakértő!

Családi ház bővítését szeretnénk.A ház a férjem nevén van ill. az édesanyja haszonélvező, van egy szabad felhazsnálású hitel a házon.Emellett van egy lakás még a férjem nevén.1 gyermekünk van.
Kérdésem az lenne, hoyg egyálatlán jogosultak vagyunk-e a a CSokra, építési napló kell-e az igényléshez, ill. ugyanazon számlákkal igazolhatjuk-e a fundamentát és a Csok-ot?

Köszönöm a válaszat

ildocs # 2018.05.29. 11:25

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék.Van egy telkünk amin egy nagyon régi tanya áll.Szeretnénk építeni mellé egy házat csók igénybevételével .2gyerköcünk van egyre pedig még leszerzödnénk.Hitelt nem szeretnénk felvenni .A párom juliusban lesz 6 hónapos munkaviszonya és pedig lassan 3 éve gyesen vagyok.Az lenne a kérdésem hogy építhetünk e erre a telekre egy lakóépületet.
Ön szerint agusztusban adhatjuk be a kérelmet?Nem szeretnénk lebontani a másik tanyát .Megoldható e ez?
Ha nem veszem igénybe a hitel részét a csóknak akkor problémas e az bar lista?Köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.29. 14:22

Van jelentős önerőtök?

MajorDomus # 2018.05.29. 19:46

Az államtól a Cs.O.K-ot vedd igénybe,a csókot meg a párodtól! úgy egészséges!

Elenaaa # 2018.05.31. 11:58

Tisztelt Szakértők!

Egy meglévő gyermekre szeretnénk felvenni a CSOK-ot.
A kiszemelt ház már megvan,azonban nem vagyok biztos abban,hogy az összkomfort feltételeit teljes mértékben kielégíti.
A fűtés konvektorokkal történik,azonban egy helyiségben(előszoba) nem található készülék.
Minden más helyen (szobák,konyha,fürdő) igen.
A szennyvíz,ivóvíz,villamos energia ellátottság megvan.

Ezek alapján összkomfortosnak lehet nevezni a házat vagy sem?

Köszönöm válaszukat!

Ella

drbjozsef # 2018.05.31. 13:01

Persze.
A közlekedőket sok helyen nem fűtik, minek. A lakószobáknak bőven elég.

Nikollka # 2018.06.09. 19:07

Tisztelt Szakértők! Házunkat CSOK igénybevételével vásárolták meg. Én az banktól fogom megkapni az önerőn kívüli pénzt, vagy a vevőtől? Mármint olyan lehet, hogy a bank a vevőnek utal, ő pedig meg nekem az eladónak?

drbjozsef # 2018.06.10. 09:15

Nem lehet, hanem kell, a bank csakis az eladó számlájára utal, akkor, ha a vevő minden mást már igazolt - beleértve elsősorban azt, hogy a CSOK-on kívüli összes vételárrészt már megfizette -, és a vevő (=igénylő) csak értesítést kap a banktól, hogy megtörtént az eladónak utalás.

(Bár ahogy a bankokat ismerem, érdemes gyakran érdeklődni is, ha fontos)

Nikollka # 2018.06.10. 09:52

drbjozsef köszönöm a hozzászólást! Akkor hogyan történhetett meg az alábbi eset?
Házunkat CSOK felhasználásával vették meg. Tulajdoni hányad 1/10 (vevő1) + 9/10 (vevő2). Az ingatlan adásvételi időpontja március 29. A vételár kifizetése az alábbi időpontokban történt:
• március 29: vevő2 utalt
• április 24: vevő2 utalt
• április 24: (4 gyermek után igényelhető CSOK ekkor került kifizetésre a vevő1 által)
Miért a vevő utalt, és nem a pénzintézet? A második részlet utalása után rögtön utalt a bank neki, ő meg tovább nekem? Vagy hogyan lehetséges, hogy egy napon teljesültek ezek az utalások?
Mikor kerül az Államkincstár a tulajdoni lapon a széljegyre? Mikor a III. részre?
Köszönöm a válaszokat

Nikollka # 2018.06.10. 10:38

Bocsánat, annyit helyesbítenék, hogy a harmadik utalásnál mindkét vevő neve szerepel

drbjozsef # 2018.06.10. 19:19

Nem tudom.
De miért nem a vevőt meg a bankot kérdezed? Bizots a CSOK-ot utalta a vevőd? Kifizettek mindent, az utolsó fillérig most?

Egyáltalán téged, mint eladót, ez mind hol érint?

Nikollka # 2018.06.11. 04:07

Természetesen a bankot és az ügyvédet is meg fogom kérdezni. Csak várom a nyitást. A vevő nem kommunikál velünk már. Addig, gondoltam, talán valaki itt tud segíteni. A jelentősége ott van, ha a vevő kifizette a vételárat, aztán már nincs CSOK. Szerintem...

Szomorú örökös # 2018.06.11. 04:42

Nikollka

Mikor kerül az Államkincstár a tulajdoni lapon a széljegyre? Mikor a III. részre?...A jelentősége ott van, ha a vevő kifizette a vételárat, aztán már nincs CSOK.

Nem igazán értem, hogy miért érdekel ez téged. Szerintem te ne foglalkozz vele, ha kifizették a házat, hogy CSOK felvételével fizettek vagy anélkül. Laikusként én úgy gondolom, hogy ez a része egyedül szerintem a vevőre tartozik, hogy rákerül-e bármiféle elidegenítési tilalom vagy nem. Vagy rosszul tudom?

drbjozsef # 2018.06.11. 05:12

Mindenesetre furcsa, a bank nem utal a vevőnek, pont az a lényege, hogy csak az eladó kapja meg a pénzt, azt is csak a legvégén, hogy a biztosíték is meglegyen, meg a vevő se költse el inkább cigire.
Ha tényleg kifizetett mindent a vevő csok nélkül, akkor bajban lesznek - de ez téged kevéssé érint, pláne, ha nem akarsz jófejkedni velük. De majd meglátod.

Először azért a vevőt kérdezd meg, nehogy egyből lebuktasd őket a banknál.

Elenaaa # 2018.06.16. 12:34

Tisztelt Szakértők!

Egy meglévö gyermekre igényeljük a CSOK-ot(plusz hitel is).
Összkomfortos a ház,azonban rengeteg teendő van vele.(tető,nyilászárok,fűtés, burkolkolás,stb)
Augusztus végén zárul le a hivatalos folyamat,ekkor kapjuk meg a kulcsot. Ekkor tudunk hozzálátni a felújításhoz. Idő és pénz hiányában csak jövőre költöznénk be.
Ugye 90 napos határidő szerepel az életvitel szerű ott tartozkodásra. Emiatt bukhatjuk utólagosan a CSOK-ot? Vagy mit tehetünk?

Köszönöm!

meanett # 2018.09.15. 13:40

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy öcsém és én vennénk közösen egy használt házat.50-50 % ban lennénk tulajdonosok.Nekem van 3 gyermekem és igényelhetem a csokot a használt házra?köszönöm válaszát

meanett # 2018.09.15. 13:40

Üdvözlöm.Az lenne a kérdésem hogy öcsém és én vennénk közösen egy használt házat.50-50 % ban lennénk tulajdonosok.Nekem van 3 gyermekem és igényelhetem a csokot a használt házra?köszönöm válaszát

drbjozsef # 2018.09.15. 15:52

Nem.

17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
...
7. § (1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.

cyrano12 # 2018.09.16. 15:13

Üdvözlöm!
Vásárolnánk egy házat az élettársammal CSOK-kal. Vételár, OTP minden rendben lesz ahogy utánajártunk. A ház fele-fele arányban lesz a tulajdonunk. A CSOK-ot közösen vesszük fel. Egyetlen dolog van amit nem értek. Van nekem egy KHR -ben nyilvántartott tartozásom. Az Államnak meg elidegenítési és terhelési joga 10 évig. Namármost; ha a KHR-es vagy akármilyen tartozásomat ráterhelnék a CSOK-kal vett házra akkor mi lesz? Olyan verziót olvastam, hogy ha ráterhelődik bármi a csok-os házra akkor vissza kell fizetnem a CSOK-ot. Ez így van? És egyébként a KHR-ben lévő tartozást lehetne e törleszteni valahogyan? Választ előre is köszönöm, tisztelettel: G. Andrea

drbjozsef # 2018.09.16. 16:06

Egy biztos : a végrehajtási jog bejegyezhető az ingatlanra a CSOK terhelési tilalma mellett is.

A törvényben én nem találok erre vonatkozó visszafizetési kötelezettséget, egyszerűen annyi lesz, hogy egy végrehajtás után az államot illeti meg első helyen a CSOK összege, utána jön csak a bank meg a többi hitelező. Vagyis lehet, hogy ha nem teljesül a tartozás az ingatlanból, akkor a végrehajtás tovább fog tartani a többi vagyonra is (ha azon nem volt eddig).

De lehet, hogy tévedek, sok helyen írják azt, hogy vissza kell fizetni.

Bankhiteleknél a szerződésben szokott lenni, hogy pl. végrehajtási jog bejegyzése esetén a szerződést felmondhatják, és egy összegben esedékessé válik a teljes hátralévő tartozás.

De mondom, a rendeletben sokminden van a visszafizetésről (egész fejezet), de erről nem találtam benne semmit.

cyrano12 # 2018.09.16. 16:25

Eddig sem ingó sem ingatlan vagyon nem volt. Nem volt min behajtani. Kapok valami felszólítást majd mielőtt ráterhelnék a házra a tartozást? Mondjuk hogy ki tudom e fizetni akár részletben vagy ilyesmi?

drbjozsef # 2018.09.16. 17:04

Van egyáltalán elindított végrehajtás ellened? Megpróbálták behajtani, csak nem sikerült vagyon hiányában? Fizetésből nem tiltanak?

Kifizetni a tartozást bármikor lehet. Sőt, célszerű. Ha nem tudod kinél jár most a tartozás (a behajtók passzolgatják egymás között néha), kérd ki az adataidat a BISZ-től, abban benne van pontosan melyik cég rakott a KHR listára. Aztán keresd meg őket. Meg lehet egyezni velük, egy összegű törlesztésnél akár részbeni elengedés is lehet (igaz, ez esetben a fizetés után 5 évig fent maradsz a KHR listán, ha mindent kifizetsz csak 1 évig).

Jobban jársz ha kifizeted, CSOK-os ingatlanvásárlás nem azt mutatja, hogy nincs miből...