Műszaki eltérések költségei

Cöge # 2005.06.08. 19:21

Nem tudom, hogy a barátja-e, ha az is volt, akkor annak a barátságnak hamar vége lesz :-)
Pont ez a probléma, hogy rentgeteg gondja van a kivitelezővel, ezért csak azokat a reklamációkat "vállalja be" felé, amit nagyon muszáj (abból is van elég).
Konkrétan 2 dologról van szó:

1. színes festést (is),kértem, erre ők soha nem adtak árajánlatot, a munkát elvégezték és most valami irreális összeget próbálnak rólam leakasztani érte...plussz a festők hozzá nem értése miatt néhol 3-4 rétegben festették a falat, amihez persze én vettem meg plusszban a drága festéket, ezt aköltséget sem akarják magukra vállalni.

Az építtető pedig láthatólag nem akar belefolyni a vitába. Viszont én a kivitelezővel semmiféle szerződéses kapcsolatban nem állok, így hogyan lehetne bármi igényem felé.

1. vannak olyan hibák a lakásban, amikkel együtt lehet ugyan élni (rossz helyre szereltek be/fel dolgokat, nem a rajz szerint), de mivel nem így volt megrendelve én - sejtem, hogy jogosan - úgy gondolom, hogy valahogy kompenzálniuk kellene érte. Merthogy I.osztályú munka van a szerződésben, de ezt nem tekintem annak.

Az építtető ezt is próbálja "eltusolni", hogy ha nem akarom szétveretni az egész vizes helyiséget, akkor mit akarok...

Mit, mit, pénzt :-)

derill # 2005.06.08. 16:41

Én is ilyen vagyok részben (az első részében).

Fontos hogy továbbadja? Szerintem nem. Fizesse ki ő azt amit kérsz, vagy nyujtsd be a kivitelezőhöz Te az igényedet (nekem az első jobban tetszik, egyébként valószinüleg egyetemlegesen lesznek felelősek a neked okozott kárért). Az az ő problémája, oldja meg, ahogy akarja, de előbb neked fizessen. Aztán majd eldönti, hogy ő behajtja-e a kivitelezőtől vagy sem (válogatta volna meg jobban), de ez már legyen az ő problémája. Kétlem, hogy azért kell neked többet fizetned, mert ő a barátjával dolgoztat (igaz, jóval drágábban, mintha egy másik kivitelező csinálta volna, hisz ha jól értettem erről szól a történet).

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cöge # 2005.06.08. 16:16

:-))) Ez jó, Te ismersz engem? ;-)
Megvolt az első kör, hááát...Apukám szava azért erősen nyomott a latban, de újabb probléma merült fel: mi van akkor, ha az építtető nem hajlandó továbbadni a kifogásomat/kártérítési igényemet a kivitelező felé? (kettejük között van ármegállapodás a plussz munkákra, na én ennek jogosságát vitatom bizonyos munkadíjak kapcsán. Persze az építtetőnek (is) egyszerűbb lenne az élete, ha nem vitatnám. Ezért hivatkozik a kettejük között meglévő szerződésre, hogy ő aszerint járt el, nem tud/nem akar mit tenni)

Azon túl, hogy innen minden kommunikáció kizárólag írásban, ajánlott levélként, valami más trükk?

derill # 2005.06.08. 10:59

Emlitsd meg nekik, hogy a nők makacsok. Nagyon. És nagyon képesek megkeseriteni az életét annak, aki szerintük ártott nekik, akkor is, ha ez egy cég.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cöge # 2005.06.08. 09:48

Köszi szépen, így teszek!
Biztos, ami biztos, a versenytörvényből is kitanultam pár paragrafust :-)
(meg apukámmal megyek, aki építész/műszaki ellenőr, valahol reménykedem, hogy erősebb lesz a szava, mint egy - szerintük hozzá nem értő - nőnek...)
Majd beszámolok, mégegyszer köszi!

derill # 2005.06.08. 09:37

Nyilván segithet, bár ők arra fognak hivatkozni, hogy eltelt másfél év, ráadásul az egy másik csapat, nyilván ők olcsóbban quasi rosszabbul dolgoznak. Tehát ragaszkodj ahhoz, hogy vagy emelik az összeget, vagy szakértő és biróság, ekkor sokba fog nekik kerülni, sokkal többe, minthogy megérje nem fizetni, nem beszélve a presztizsromlásról.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cöge # 2005.06.08. 08:55

Derill,
köszi a választ.
Ma lesz a nagy "ártárgyalás".
Szerinted az segít valamit, ha fel tudom mutatni, hogy ugyanabban a lakóparkban - bár a kivitelező más volt - nagyságrendekkel többet fizettek vissza/kevesebbet számoltak fel ugyanazokért az anyagokért/munkákért már másfél éve is?

derill # 2005.06.08. 08:32

Szakértőt kérhettek fel és végső soron birósághoz fordulhattok, ha a szakértői véleményt az épittető nem fogadja el.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cöge # 2005.06.07. 08:27

Sziasztok,
tudnátok segíteni?
Már csak napok kérdése és beköltözünk egy új építésű társasházba.
Most jön a neheze: vita az anyagiakon.
Az történt, hogy nagyon sok "extra"-t tetettünk a lakásba (melyek műszaki eltérési jegyzőkönyvben rögzítve vannak), a csupasz falakon kívül szinte mindent (burkolatok, ajtók, szaniterek, csaptelepek, kapcsolók) mi szereztünk be és szállíttatunk a helyszínre. Ezen kívül kértünk extra munkákat (színes festés, extra dugaljak stb) is.
A probléma a következő: nem volt lehetőségünk saját mesterembert választani, kizárólag a kivitelező emberei végezhették az extra munkákat és építhették be az általunk beszerzett anyagokat.
Most, hogy az elszámoláshoz értünk - szerintünk - irreálisan magas munkadíjat számítanak fel az extra munkákért és irreálisan keveset térítenének vissza az általunk fel nem használt anyagaikért.
Habár ezt februárra ígérték (sajnos nem írásban), soha, semmilyen árajánlatot nem kaptunk tőlük az elvégzendő extra munkákra.

Milyen lehetőségeink vannak - most, hogy a lakás készen van - ha nem fogadjuk el az általuk készített kalkulációt?

Előre is köszi a segítséget!