nyilatkozat visszavonása

ObudaFan # 2008.03.12. 19:01

Nincs mit.

solicitor # 2008.03.11. 19:24

Triviális voltál. THX!

"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

ObudaFan # 2008.03.11. 19:22

Visszavonni lehet, de a bíróság meg értékelheti bizonyítékként a korábbi nyilatkozatot. És mivel a tárgyalási jegyzőkönyv közokirat, az annak a bizonyító ereje szerint más hatóság is.

solicitor # 2008.03.11. 18:39

ténykérdésre vonatkozó nyilatkozat

ObudaFan # 2008.03.11. 18:13

Attól függ, milyen nyilatkozat.

solicitor # 2008.03.11. 17:40

Sziasztok!

Szintén a topicba vág kérdésem: bíróságon tett nyilatkozat visszavonható e? És ha igen, milyen jogszabály alapján?

Bónuszkérdés: Bíróságon tett nyilatkozatot felhasználhat e harmadik fél (pl. Mari néni aki kisnyugdíjasként végigülte a tárgyalást mint külső szemlélő) egyéb hatósági eljárásban? Veheti e alapul a hatóság ezen bíróságon tett nyilatkozatot teljesen más témában (far cry) döntéshozatalához?

Lili01 # 2003.07.28. 15:25

Kedves Kungus!

A kiterjesztő értelmezés azt jelenti, hogy csak a szavak valóságos értelmezésének megfelelő nyilatkozati tartalomat kell viszgálni. Ha lemondok 3 fodintról azt nem lehet úgy értelmezni, hogy annak kamatairól is lemondtam. Ha lemondok a tartozásról, azt nem lehet úgy értelmezni, hogy minden tartozásr megfizetéséről lemondok stb.

Lili

kungus írta - 2003.07.26 23:29
Mit jelent a Ptk azon bekezdése, hogy
'Ha valaki jogáról lemond, vagy abból enged, nyilatkozatát nem lehet kiterjesztően értelmezni.'
Mi az, hogy 'kiterjesztöen értelmezni'?

Konkrét kérdésem: ha elengedtem a követelésem egy részét, és ezt írásba adtam, akkor azt visszavonhatom-e. Mi a helyzet, ha
- saját számolási hibám miatt szeretném követelésemet nagyobbra korrigálni, illetve

• a kötelezett tisztességtelen hozzáállása miatt tartozása mérséklését visszavonni?

Lili

kungus # 2003.07.26. 21:29

Mit jelent a Ptk azon bekezdése, hogy
'Ha valaki jogáról lemond, vagy abból enged, nyilatkozatát nem lehet kiterjesztően értelmezni.'
Mi az, hogy 'kiterjesztöen értelmezni'?

Konkrét kérdésem: ha elengedtem a követelésem egy részét, és ezt írásba adtam, akkor azt visszavonhatom-e. Mi a helyzet, ha
- saját számolási hibám miatt szeretném követelésemet nagyobbra korrigálni, illetve

• a kötelezett tisztességtelen hozzáállása miatt tartozása mérséklését visszavonni?