műemlék jellegű épület

csellos # 2005.08.22. 22:58

Helyesbítek:

A társasházzá nyilvánításhoz természetesen kell műszaki rajz is, de korántsem olyan követelményekkel, mint egy engedélyezési tervdokumentáció, elég egy erre a célra készült felmérés."

Bocs!

csellos # 2005.08.22. 22:54

rite csillaggal!

Az elképzelhető, hogy jogszabályok nem említik (legfeljebb helyi rendeletek), de az építészek (még mindíg) beszélnek ilyenről. Bocs, ha félrevezettelek volna.

A kérdésed lényegét ugyanakkor nem ebben láttam, hanem az építési engedéllyel kapcsolatosan, ezzel kapcsolatban pedig - lényegét tekintve változatlanul, de bővebben - írhatom: Az építési engedély szempontjából kitüntetett jellege a műemlékeknek van. A műemléki védettséget a KÖH javasolja és tartja nyilván. A védetté nyilvánítással egyidejűleg pedig értesíti - többek között - a helyi önkormányzatot és az építésügyi hatóságot. (Miután eredendően nem műemlékről van szó, a két hivatal egy és ugyanaz.) Vagyis, ha az önkormányzatod építési (műszaki, építéshatósági) osztályánál elindítod a folyamatot (vagy csak egyszerűen érdeklődsz), meg fogják mondani neked, hogy műemléképületről van-e szó, vagy akkor úgyis továbbküldik az aktát (bár idáig el sem jutsz, hiszen a terveződ akkor ezt már rég megtudakolta). Ha bármely rendelet alapján egyéb kiemelt jelentőségű (fogalmazzunk így), akkor az nem erősebb, mint a helyi építésügyi szabályzat, vagy éppen annak a része, függeléke, stb..., tehát az önkormányzatnál jó helyen vagy.

Az építési engedéllyel kapcsolatban: Tökéletesen egyetértek TomSecret!-tel. Vannak építési engedély köteles dolgok, de amelyek nem szerepelnek ezek között, azok egyszerűen nem építési engedély kötelesek. Távol áll tőlem, hogy az engedély megkerülésére akarjak bíztatni bárkit, de amire nem kell kérni, azon úgyis meglepődik mind az építész, mind a hatóság, ha mégis be akarod nyújtani a kérelmet. A procedúrához kell egy kamarai tagsággal rendelkező - az illető terv elkészítésére jogosult - építész, akinek meghatározott rajzos és szöveges dokumentációt (pénzért) el kell készítenie, az illetéket le kell róni, és várni kell max. 60 napot az engedélyre (ki szokták tölteni...). A kivitelezési munkákat akkor lehet elkezdeni, ha a felelős műszaki vezető (külön megfizetendő) bejelentése után eltelt további nyolc nap. Már csak építész végzettségem miatt sem akarok senkit sem lebeszélni a valóban indokolt engedély kérésről, de kell mindez neked?

A társasházzá nyilvánításhoz természetesen kell műszaki rajz is, de korántsem olyan követelményekkel, mint egy erre a célra készült felmérés. Ezt egyszerűbb (akár terv formájában) elkészíteni, így ez egymaga is olcsóbb, mint az engedélyezési terv. Megspórolod továbbá a rengeteg időt, az illetéket, a felelős műszaki vezetőt...
Egy valami biztos: a társasházzá nyilvánításhoz nem fog kelleni az előzetes (amúgy nem engedélyköteles) átalakításokra vonatkozó engedély.

Remélem segítettem, és nem elbizonytalanítottalak...

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.22. 22:04

tényleg nem találtam egy hatályos jogszabályban sem a meghatározást ami nem azt jelenti hogy nincs is ilyen
de még mindig nem tudom melyikben lenne szabályozva

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.22. 11:18

én olyat hogy műemlék jellegű fogalom nem találtam hatályos jogszabályban amiket TomSecret említett szerintem a műemlék fogalom elemei
azonban a korábbi szabályozás szerint a műemlék jellegű épület egy jóval kötetlenebb fogalom volt /pl. nem kellett bejegyezni az ingatlan-nyilvántartásba azt hoigy műemlék vagy műemlék jellegű/
azt még nem tudom hogy engedély köteles lesz e vagy sem annyit tudok hogy amikor 10 éve átalakították akkor az volt most megint teljesen szétverik a házat… és lehet hogy az lesz
de most melyik hatályos fogalom fedi a műemlék jellegű épületet és melyik jogszabályban található
kösz a további válaszokat

TomSecret! # 2005.08.22. 09:00

Olyan kifejezés, hogy "műemléki jellegű" - jogszabályokban legalábbis nem igen vagyon, ehelyett: műemlék, műemléki érték, műemléki szempontból védett terület a használatos. Bár valóban megemlíti néhány miniszteri rendelet, de a jelen esetben elsősorban irányadó kulturális örökségvédelmi törvény nem használja (2001. évi LXIV. tv.)

Az építési hatóság 'műemléki jellegű' épületeknél a KÖH, egyébként csellos jól tájékoztatott a tekintetben, hogy a belső átalakítás valószínűleg nem engedélyköteles. A társasházzá válás sem változtat ezen.

jogvédö

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.22. 06:47

ezer hála csellos
ez jelenleg nem társasház de az átalakítás után lehet hogy az lesz és ezért lehet hogy engedély köteles
megköszönném ha megtudnád mondani hogy melyik hatályos jogszabályban lelhető föl a "műemlék jellegű" fogalom én már végig néztem egy sereg j szabályt és egyben sem találtam

csellos # 2005.08.21. 21:39

Igen, létezik ez a megfogalmazás. De - szemben a műemléképületekkel - itt az elsőfokú építési hatóság az önkormányzat, ugyanúgy, mint bármely "normál" épület esetében. A műemléképületeknél ez a Műemlékvédelmi Főfelügyelőség.

Ha viszont kizárólag belső átalakítást kívánsz végeztetni, az egyáltalán nem építési engedély köteles. Ennek fontos feltétele az, hogy a homlokzatot, a teherhordó szerkezetet és a társasház közös tulajdonában lévő szerkezeteket ne érintse az átalakítás.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.12. 10:34

srácok arra lennék kiváncsi, hogy létezik e még a műemlék jellegű épület megfogalmazás?
egy építés engedélyezésnél /belső átalakítás/ befolyásoló tényező e az hogy korábban az 1964. III tv szerint műemlék jellegű volt?
én a haályos szabályozásban nem találtam erre vonatkozóan utalást

előre is köszönöm a hozzászólásokat