"Mikor élhetek a haszonbérbe vett földel kapcsolatban kikötött elővásárlási jogommal?"
Erre már te válaszoltál: 3 év bérlést követően.
Haszonbérleti szerződés
Értelem szerűen, akkor...
HA éppen eladó az a föld és VAN is MÁR rá vevő.
Azaz az adásvételi szerződés létrejött valaki mással.
Hisz
- az elővásárló
- a vevő HELYETT léphet be
- a már mással létrejött szerződésbe
- -
Ha netán "VÉTELI JOG"-od van az más.
De gondolom nem az van.
Vételi jog: ha úgy döntesz megveheted és ekkor kötelező neked eladni.
Lehet, hogy rosszul kérdeztem! :)
Mikor élhetek a haszonbérbe vett földel kapcsolatban kikötött elővásárlási jogommal? Akár azonnal is?
Köszönöm! Azt hallottam, hogy csak 3 év bérlés után. Akkor nincs ilyen kitétel, örülök! :)
(A haszonbérletre ugyanúgy van előjog, mint a vásárlásra. Ha tehát ezzel akarja valaki az első - na, jó, a második -helyre csempészni magát az elővásárlási sorban, akkor nem biztos, hogy működni fog.)
"Mikor vehetem meg az általam frissen haszonbérre kibérelt termőföldet?"
Amikor akarod.
Mikor vehetem meg az általam frissen haszonbérre kibérelt termőföldet?
Tiltja valamilyen jogszabály, hogy pár hónapon belül megvehessem?
Látni kellene a szerződést, de ha nincs a szerződésben külön kikötve felmondási lehetőség, akkor nem biztos, hogy tudtok tenni bármit.
Üdvözletem!
Örököltem egy osztatlan közös tulajdonú földből x darabot,amelyen 2027-ig haszonbérleti szerződés van.Kaptam egy haszonbérleti szerződés módosító levelet ami már a nevemre szól és alá kellene írjak.Kértem a bérlőt,hogy szüntessük meg a haszonbérletet,mivel a férjem gazdálkodó révén szeretné művelni.De a bérlő csak azt a lehetőséget adta számomra,hogy mivel érvényes a szerződés írjam alá,pedig mi felajánlottuk neki a megvételi lehetőséget is.Kérdésem,kérdéseim.
- Mi van akkor ha nem írom alá?
- Megtehetem-e,hogy eladom a férjemnek és akkor köteles-e átadni a területet?
- Ha kivárjuk a szerződés lejártát akkor köteles-e átadni,kimérni?
Köszönettel:Bigó7
Tisztelt szerkesztőség!
a következő lenne a kérdésem.
A múlt év végén(nov.20) bérbe vettem egy földet. A bérbeadó vállalta az illetékmentességet, 10 évre adta bérbe.Viszont én beszeretnék lépni családi gazdaságba, de mivel nem én leszek a vezető, így a földet vissza kell,hogy adjam a tulajnak, hogy a vezető tudja bérbe venni. A bérbeadónak lehet emiatt valami problémája az illetékes szervekkel? a dologhoz tartozik,hogy még bérleti díjat nem kapott, így adózási kötelezettsége sincs.
Várom válaszukat!
Köszönöm
Testvéremmel együtt örököltünk egy szántot(osztatlan közös tulajdon) 2000-ben,2003-ig volt érvényes szerzödése velem,azota nem fizet bérleti dijat felém,a támogatást is felveszi .Mivel eddig nem volt rá szükségem nem is foglalkoztam az egésszel,de most terveim lennének a saját tulajdonomban lévö szántoval csak az a baj,hogy 2006-ban aláhamisitott egy haszonbérleti szerzödést( irásszakértö vizsgálta utobb el is ismerte) ami 2016-ig tart.Töbször felszolitottam ez ügyben de tul sok változás nincs ,ugy gondolja családon belül megengedhetö az ilyen.A kérdésem,hogy jogosan követelhetem az elmaradt 10 éves bérleti dijat kamatokkal együtt,vagy birosághoz forduljak.
Tisztelt Szerkesztőség!
Kérdésem a következő:
Földhaszonbérleti szerződés után kell-e 2012-ben személyi jövedelemadót fizetni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Nóra
egyetértek.
van két unokája, miért hagyják kint a tanyán 80 évesen ilyen kemény téli időkben?
Az ítélet nem egyoldalú volt, hanem jogszerű.
A nagyapa rendelkezhetett a földjével, meg is tette 2008-ban.
Fordulhatsz emberi jogi szervezetekhez, ott azt is megvizsgálják, hogy ha egy 80 éves embernek több ágon vannak hozzátartozói, miért hagyják veszélyeztetve élni?
Az értelmetlen perekbe rángatás nem jelent segítséget.
Tévedsz. Amennyire ennyiből meg lehet ítélni, a bíróság helyes döntést hozott. Ezt egy ügyvéd előre meg tudta volna nektek mondani, megspórolhattátok volna a perköltséget.
Tisztelt szerkesztőség!
Nagyapám másik unokájának haszonkölcsön szerződésben 20 évre adta 2008 ban termőföldjét.Sajnos a kapcsolatuk megromlott, és próbálja felbontani a szerződést.
Első fokon a bíróság totális egyoldalú ítéletben elutasította kérelmét.
Véleményem szerint egy 80 éves embernek igenis szüksége lehet a földjére ezáltal az érte kapott haszonbérre. Saját magát látja el, érrendszeri betegségben szenved, egy tanyán él, pláne ezek a téli időszakok kemények a számára.
A bíróság szerint nem egyértelmű hogy ki miatt romlott meg a kapcsolat tehát ily módon nem követelheti vissa.
egyszerűen tanácstalanok vagyunk hogyan hozhatott a bíróság ilyen elfogadhatatlan ítéletet.
Fordulhatunk esetleg valami szervezethez?? Gondolok itt valamiféle emberi jogok szervezetére.
egy 80 éves embert hagynak veszélyeztetve élni, nem rendelkezni a földjével?? elvárják hogy majd 100 éves korában rendelkezzen a földjével?
Ebben az esetben legfeljebb a tulajdonostársaknak van veled szemben előbérleti joga.
Tisztelt szerkesztőség!
Kérem, javaslatukat a következő kérdésben:
Nagymamám tulajdonában van termőföld, amely jelenleg bérbe van adva. Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy a bérleti szerződések lejárta után nagymamám nekem adja bérbe a földeket? Okozhat-e gondot, hogy nem vagyok helyben lakó ( helyiek előbérleti joga). Mint közeli rokon, élvezhetek-e valamilyen előjogot a terület bérlésére? Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Dávid
Köszönöm a válaszokat, a föld kárpótlási jeggyel lett véve de már több mint 20 évvel ezelőtt.
Tisztelt Szerkesztőség!
Bérleti szerződést kötöttem szántóföldre, de a földhivatal nem jegyzi be a földhasználati jogot, mondván, hogy az előző bérlőnek "előbérlési joga" van. Létezik ilyesmi?
Annyit kell tudni, hogy a föld tulajdonosa nem volt megelégedve az előző bérlővel ezért a bérleti év lejártával írásban közölte vele és a jegyzővel, hogy nem hajlandó továbbiakban kiadni a földet neki.Ezután kötött velem bérleti szerződést, de nem állhatok neki a munkálatoknak e fennt említett okok miatt.
Kérem segítségüket,mit tehetek én /hálaistennek/még járatlan vagyok az ilyen esetekben
Köszönöm tisztelettel
Vagy úgy, értem. köszi.
így igaz, de már rég nem erről van szó...
egyszerűen az motivált nemárt ha a kérdező tud valamit az egyéb körülményekről...
és ezzel egyáltalán nem akartam a Te hozzászólásodat
sem minősíteni sem kiegészíteni
Te, véső, az általad idézett szövegrészlet még csak nem is utal arra, hogy „10 évnél hosszabb szerződés esetén a bérbe vevő megkapja a föld tulajdonjogát is”.
nemlepődtem meg eddig is tudtam, hogy egy nagyképű hólyag vagy...
OFF
Nehogy már meglepődj! Eddig is herótom volt attól, ha laikusok "kijavították, kiegészítették" a szakember helyes és teljes válaszát.
Csak hogy megmutassák, ismerik a guglit.
ON
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02