Ajándékozási szerződés vagy eladás?


ObudaFan # 2006.03.13. 16:45

Azért ez az "az ellenkezőjét meg bizonyítsa be, aki tudja " megtévesztő, mivel nem tartási szerződésről, csak gondozásiról van szó (hiszen a tartási szerződés csak írásban érvényes), Vicusnak kell azt bizonyítania, hogy valóban nyújtottak gondozást, de azt is, hogy a nagymama ennek fejében hagyta rájuk ezt a vagyontárgyat.

Vicus70 # 2006.03.13. 14:16

Szia Lala!

Ehez kapcsolatban köszönöm a felvilágosítást. Közben eszembe jutott, hogy a nagymamám vesedialoiísre járt és a mentő hozzánk lett irányítva. Ami úgy gondolom hívatalos és megtámadhatatlan.

_Lala_ # 2006.03.10. 11:57

A tartással kapcsolatban bármi elég bizonyíték lehet, pl. egy szomszéd vagy a postás, aki tudja tanúsítani, hogy ott lakott. Ugye ekkor Ti adtatok neki lakhelyet, a közüzemi csekkek gondolom legalább részben meg vannak, tehát innentől kezdve mondhatjátok, hogy nem szenvedett semmiben szükséget, számára biztosítva volt minden, aztán ennek az ellenkezőjét meg bizonyítsa be, aki tudja. Ha valóban nem kért és kapott mástól ellátást/pénzt és Nálatok lakott, akkor nehéz lesz bebizonyítani az ellenkezőt.

Inkább arra kéne figyelni, hogy amit a fia kapott korábban ajándékba a nagymamától, az bizonyítható-e (pl. az ő telekrésze). Mert ha igen, akkor könnyen lehet, hogy a kötelesrészét már rég megkapta.

A temetési költségeket természetesen elegendő akkor felemlegetni, amikor ebből per lesz. És akkor is elengedő a fiúval szemben, hiszen az anyuka gondolom nem akar abba a perbe beszállni.

Vicus70 # 2006.03.10. 11:14

Szia Lala!

Akkor a temetés költsége a két testvérre hárult volna azaz a nagymamám lányára(ÉDESANYÁMRA) és a Nagymamám fiára. Mivel csak a fia fenyeget engem perrel csak az ő írányába szeretném érvényesíteni ezt az egészet.
A tartást én soha nem számoltam át mert én szerettem a nagymamámat és nem néztem hogy mennyit költöttem el vele kapcsolatban. Mivel időközben vettünk férjemmel egy másik házat és már eleve úgy újtottotuk fel, hogy nagymamámnak bármikor külön szobát tudjak biztosítani.
De ezeket csak részben vagy egyáltalán nem tudom bizonyítani.
Ha per van akkor miben tudok megkapaszkodni?

_Lala_ # 2006.03.10. 10:04

Ha a felek ajándékozási szerződést kötnek, de a valóságban tartási szerződésként kezelik azt (azaz a megajándékozott a valóságban is eltartja a megajándékozót, másnak az eltartással költségei nem keletkeznek, ill. ami keletkezik, azt a megajándékozott megtéríti), akkor hivatkozhat a megajándékozott arra, hogy a valóságban nem ingyenesen kapta az ingatlant, hanem ellenérték (a tartás) fejében, így azután nem jár kötelesrész.
A temetés költségeit amúgy az örökösöknek az örökrészeik arányában kell fizetniük, tehát ha valaki kötelesrészre tart igényt, abból leszámítható a temetés költségeinek ráeső része (amit más fizetett meg helyette).

Vicus70 # 2006.03.10. 07:09

Szia Lala!

Mire gondoltál azzal, hogy a szándék az eltartásra irányult?
Ja és a temetést én és a férjem intézte és fizette.
Ez mennyire számít az egész ügyben?
Õ kijelentette, hogy nincs pénze!

_Lala_ # 2006.03.09. 22:44

...és még akkor is el lehet azon vitatkozni a per során, hogy a nagymama fia a nagymama életében mennyi ajándékot kapott, mert az a kötelesrészt csökkenti.
Az eltartás annyiból lehet viszont lényeges, hogy ha a 2/8 ajándékozása valójában egy eltartási szerződést takart (mert a felek szándéka erre irányult), akkor nem tarthatna igényt kötelesrészre a fiú.

ObudaFan # 2006.03.09. 20:10

Csak a 2/8 után.

Vicus70 # 2006.03.09. 10:29

A köteles részt csak akkor kell kifizetnem ha pereskednek és csak a nagymamám által ajándékozott 2/8-ad részből?

ObudaFan # 2006.03.08. 17:57

Vicus70!
Az ingatlan nincs veszélyben, legfeljebb kötelesrész perlésére gondolhatnak - hogy jogosan-e, ahhoz még pontosabb tényállás kellene - de a kötelesrészt pénzben kell kiadni, nem természetben. (Egyébként is, ingatlan eladása esetén a jóhiszemű szerzővel szemben nem léphet fel a nyilvántartáson kívüli tulajdonos, de az eladóval szemben kártérítési igénye lehetne.)

_Lala_ # 2006.03.08. 16:46

És mégis mire alapozzák ezt az el nem látást?
És ha így is volt, ezzel mit akarnak elérni?

Vicus70 # 2006.03.08. 14:07

A következő a tényállás: 1998-ban az ingatlan 2/8-ad részét nagymamám nekem ajándékozta.
Majd ebben az évben édesanyám is nekem ajándékozta 1/8-ad részét. A Nagymamám fiától pedig megvettem az 1/8-ad részét. Így a dupla telkü ház fele az enyém másik fele pedig a nagymamám fiáé és a feleségének a nevén volt. Mivel azt elismerték, hogy a telket kapták ajándékba ezért én a közöstulajdon megszüntetését és a telek leválasztását ügyvédileg elrendeztem. 1/1 tulajdonom 1999-ben lett végleges. Most a nagymamám meghalt és perrel fenyegetnek, hogy nem láttam el a nagymamámat (nálam lakott a másik házamban az utlosó időben). A nagymamámmal nam kötöttem eltartási szerződést csak megkaptam tőle ezt a 2/8-ad tulajdon részt. A hagyaték még nem történt meg , de a tulajdon lapon 1/1 tulajdonos vagyok 1999 óta. A házat viszont szretném eladni mert más céljaim vannak vele.
Mire számíthatok? Bele köthetnek abba, hogy eladhatom-e? Közben ők a telket már 5 éve eladták.

Vadmacs # 2006.02.13. 09:20

Köszi Lala! Megerősítettél abban, hogy így jár jobban a férjem. A telek ára természetesen az ő különvagyona lesz! Van még időnk a vásárlásra, ugyanis nem nagyon szeretnénk hitelt felvenni, így még gyűjtögetünk egy-két évig.


Üdv néktek

Bovary # 2006.02.13. 09:20

Az ingatlanra vonatkozó ajándékozási szerződés érvényességi feltétele az írásbeliség. Ha nem rendelkeztek írásbeli ajándékozási szerződéssel, akkor természetesen az ajándékozásra tett ígéret csak ajánlatnak minősül.
A szóbeli ígéretet, ajánlatot az idő elteltével kikényszeríteni nem lehet.
A szülőktől illik (és kell is) érdeklődni az említett ajándékozási szándék iránt, de erre vonatkozóan nem köteles az ajándékozási szándékát fenntartani, saját tulajdonával szabadon és korlátlanul rendelkezhet, azaz a kikényszerítésre jogi szankció nem áll a rendelkezésetekre.

_Lala_ # 2006.02.13. 08:57

A legjobb az lenne, ha a szülők eladnák, a pénzt pedig nekiajándékoznák. A későbbi problémák elkerülése érdekében javaslom, tisztázzátok a szülőkkel, hogy az ajándékot közösen kapjátok, vagy a férjed kapja.

Vadmacs # 2006.02.13. 07:37

Sziasztok! A férjem a szüleitől ígéretként egy telket kapott, de a földhivatalban nincs az ő nevére iratva. Nemsokára saját lakás vétele előtt állunk, az ára - mivel a teleket neki ígérték - jól jönne. Nem vagyok jártas ingatlanügyekben, azt szeretném megkérdezni, hogy az adók és az illetékek közül mi lenne a legjobb megoldás ajándékozás vagy eladás? Előre is köszi a véleményetek.


Üdv néktek