sok kérdés: mit kell tenni?


ObudaFan # 2006.03.09. 20:07

És még annyit, hogy azért a pontosabb tanácshoz pontosabb tényállás is szükségeltetik, pl. a keresetlevél szövege. Ha azért nem írtad le, mert bizalmas, esetleg e-mailben is.

ObudaFan # 2006.03.09. 20:05

Hogy ne adja el az ingatlant, azért pedig perfeljegyzést kérhetsz a bíróságtól, de ha ezt megelőzően eladja, akkor csak kártérítésért perelhetsz, de a tulajdonjog átszáll a vevőre.
Ha erről van szó, akkor az érték szakértői kérdés.

ObudaFan # 2006.03.09. 20:04

Kérned kell, kérelem nélkül a bíróság nem jár el. Azért kell az összes tulajdonost perbe vonnod, mert ha jól értem közös tulajdon megosztási perről van szó, ilyenkor akármilyen ítéletet is hoz a bíróság, az mindenkit érint, akinek tulajdonjoga, vagy az iny-be bejegyzendő joga van az ingatlanra. Hiába csak az exeddel van vitád, ha nem vonod a többieket is perbe, akkor idézés nélkül a keresetlevelet el fogja utasítani a bíróság.

kérdezőné # 2006.03.09. 07:11

Segítséget szeretnék kérni, a rövid történet:
élettársi kapcsolatban sok tulajdonosi telken építkeztünk, vagyis felépítettük a csházat. A tulajdonjogomat az exem minden ígérete ellenére nem jegyeztette. Eljöttem, most vagyonmegosztást kértem. Kaptam végzést, miben ez áll: "pontosítsa kereseti kérelmét a vonatkozásban, hogy a közös vagyonnal tekintett ingatlan vonatkozásában kéri-e tulajdonjoga megállapíását is, és amennyiben igen azt mekkora hányadban. (Amennyiben bejegyzett tulajdoni hányaddal nemrendelkezik a bíróság nem tudja a közös tulajdont megosztani)", illetve, hogy " állítsa perbe a tulajdoni lapon szereplő valamennyi tulajdonostársa és egyéb érdekeltet (haszonélvező, jelzálogjogosul, stb)

Jól értelmezem: kell kérnem a tulajdonjogom megállapítását a felépített ingatlan vonatkozásában? A telekrész, mire építkeztünk az exem nevén volt. Miért kell a többi telektulajdonost perbe állítanom? És mi az, hogy perbe állítanom? Õket is bepereljem az exem miatt?,ki időközben -ha jól tudom- el is adta, de lehet, hogy csak kiadta a házunkat? Hogy mekkora az értéke, és mekkora legyen a követelésem azt mi határozza meg?
Nagyon várom válaszaitok!