mi a teendő?


kérdezőné # 2006.03.09. 17:59

cola: köszike a hozzászólást, ami nem lenne hátrány abban egyetértünk. Ez lehet sikerdíjas per is, ha jól vélem, így van könnyebb a döntés ügyvéd ügyben...
Az ingatlanon csak két tulaj van az exem és a tesója. A tök nagy teleknek pedig össz 6.
Így számomra logikus, de lehet, hogy nagy marhaság: az ingatlan értéke telek nélkül -ha egyáltalán elválasztható-: 10milla, én meg 5öt kérek.

Cola (törölt felhasználó) # 2006.03.09. 17:04

általánosságban nem lenne hátrány jogi képviselőt igénybe venni, de:

először a tulajdonjog megállapítása iránt kell keresetet indítania, és csak második lépésben - de ugyanaazon perben - kérheti a közös tulajdon megszüntetését...

A telek jogi sorsa nem teljesen világos, de az tény, hogy az adott ingatlan összes tulajdonosának perben kell állnia...

a tulajdoni arányok mértékét adatok hiányában még becsülni sem lehet, ahhoz a teljes előzményt ismerni kellene,

kérdezőné # 2006.03.09. 16:33

Segítséget szeretnék kérni, a rövid történet:
élettársi kapcsolatban sok tulajdonosi telken építkeztünk, vagyis felépítettük a csházat. A tulajdonjogomat az exem minden ígérete ellenére nem jegyeztette. Eljöttem, most vagyonmegosztást kértem. Kaptam végzést, miben ez áll: "pontosítsa kereseti kérelmét a vonatkozásban, hogy a közös vagyonnal tekintett ingatlan vonatkozásában kéri-e tulajdonjoga megállapíását is, és amennyiben igen azt mekkora hányadban. (Amennyiben bejegyzett tulajdoni hányaddal nemrendelkezik a bíróság nem tudja a közös tulajdont megosztani)", illetve, hogy " állítsa perbe a tulajdoni lapon szereplő valamennyi tulajdonostársa és egyéb érdekeltet (haszonélvező, jelzálogjogosul, stb)

Jól értelmezem: kell kérnem a tulajdonjogom megállapítását a felépített ingatlan vonatkozásában? Ez a tulajdonjog bejegyzésre is kerül majd, és csak aztán fogunk osztozkodni? A telekrész, mire építkeztünk az exem nevén volt. Miért kell a többi telektulajdonost perbe állítanom? És mi az, hogy perbe állítanom? Õket is bepereljem az exem miatt?,ki időközben -ha jól tudom- el is adta, de lehet, hogy csak kiadta a házunkat? Hogy mekkora az értéke, és mekkora legyen a követelésem azt mi határozza meg?
Nagyon várom válaszaitok!