haszonélvezet

ObudaFan # 2018.09.21. 14:34

Ha a halál tényét anyakönyvezték, akkor persze egyszerűbb a helyzet, mert az Okmányirodában megmondják, hogy hol halt meg és ott kikéred az anyakönyvi kivonatot. Ha nem anyakönyvezték, akkor szükséges a holttá nyilvánítás.

ObudaFan # 2018.09.20. 10:42

Fagin

Bíróságon kell lefolytatni a holttá nyilvánítási eljárást.

Laszlo30 # 2018.03.26. 12:40

Köszönöm a gyors válaszod, viszont az első hozzászólásodban azt írtad, miszerint, korábban szerzett vagyon esetén, csak haszonélvezeti jogot kap a túlélő házastárs, míg második hozzászólásodban “ feltehetőleg a haszonélvezeti jog sem öröklődik”. Pont ez a fontos nekem, hiszen ha belegondolunk, korábban vásárolt ingatlan esetén nem lenne korrekt, ha az új feleség haszonélvezeti jogot kapna, mivel később ha netán megromlana a viszonyunk, akkor csúnya szóval élve nem tudnám őt kirakni az ingatlanból. Remélem ilyen nem fog megtörténni, csak sajnos már láttam családon belül is viszályokat, pláne haláleset után..

SaireyVMK # 2018.03.26. 11:41

Viszont így átolvasva még egyszer amit írsz(mert úgy néz ki mégsem egyértelmű amit írsz),ha arra gondolsz,hogy apukád a haszonélvező, te vagy a tulaj, akkor apukád halála után a haszonélvezete megszűnik és mivel te vagy a tulaj ezért az ingatlan nem kerül bele a köteles részbe(mert az a tiéd). Tehát nem veszted el a tulajdonjogodat és feltehetőleg a haszonélvezeti jog sem öröklődik. Magyarul egyedüli tulaj maradsz.

SaireyVMK # 2018.03.26. 11:37

Közösen lakott ingatlanon az elhunyt(jelen esetben elhunyni kívánó/vagy nem kívánó :D) felesége haszonélvezeti jogot szerez a teljes ingatlan és azon belüli minden ingóság fölött. A haszonélvezeti joga egy gyermekrészben megváltható ,de csak a haszonélvező kérésére, bármikor, a hagyatékin vagy a hagyatéki után bármikor(amíg él). Ezen kívül a közös vagyonból alapból fele az övé. Mivel a házasság előtt szerzett vagyonról van szó,hacsak nem kötöttek ettől eltérő házassági szerződést, akkor annál az ingatlannál nem számít közös vagyonnak, ott csak haszonélvezetetet kap(vagy kérésre haszonélvezet helyett 1 gyermekrészt), a többi vagyonból meg egy gyermekrészt.

Laszlo30 # 2018.03.25. 18:08

Tisztelt fórumozók! Édesapám nevén holtig tartó haszonélvezettel terhelt ingatlan van, aminek én vagyok az egyedüli tulajdonosa. Az ingatlant körülbelül 10 éve vásárolta, tavaly pedig megnősült és a felesége ott lakik vele a házban. Édesapám halála esetén kap e a túlélő házastárs özvegyi haszonélvezeti jogot, vagy korábban szerzett ingatlanra nem érvényes a jogszabály? Ez csak elvi síkon, de mi van ha nincs végrendelet, vagy ha van és abba a feleségre hagyja a haszonélvező az ingatlant, akkor kvázi El is lehet veszteni a tulajdonjogot?Remélem érthető voltam, segítséget előre is köszönöm.

SaireyVMK # 2018.03.14. 09:45

Alapvetően csak a gyámhatóság hozzájárulásával lehet bármit csinálni ,viszont itt eleve tulajdonos a gyám. Saját része felett rendelkezhet,a gyám része felett pedig csak az illetékes hatóság engedélyével. A haszonélvezetet viszont eltörölni eltörölheti-e(ha ez lenne a kérdés) azt csak a gyámhatóság engedélyével,amit (szerintem) nem fognak megadni. Ha ez lenne a lényeg a "rendelkezés" felett.

Eladni (saját)tulajdoni részt pedig el lehet adni. Ezt nem akadályozza a haszonélvezet,csak megnehezíti(a vevő könnyebben visszalép,ha azt látja,hogy haszonélvezet van. és jogosan)

MajorDomus # 2018.03.13. 19:41

Igen

DaveR86 # 2018.03.13. 16:03

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Adott egy ház, aminek két tulajdonosa van, illetve egy haszonélvezője, akinek haláláig tartó haszonélvezeti joga van. Időközben a haszonélvező demens beteg lett, otthonba került, gyámra van szüksége, aki majd az egyik tulajdonos lesz.

Kérdésem a következő: Ebben az esetben, hogy a haszonélvező demens beteg lett, és az egyik tulajdonos lesz a gyámja, a gyám rendelkezhet a haszonélvező felett a ház eladásáról?

Válaszukat előre is köszönöm!

Csitu # 2018.03.09. 14:24

Bocsánat. Kiegészíteném! A lényeget lehagytam :D

Egy eredeti halotti anyakönyvi kivonatról írtam. Azt nem tudjuk beszerezni és csak azt fogadja el Földhivatal ill. az anyakönyvvezető.

Csitu # 2018.03.09. 12:54

Kedves szakértők, fórumozók!

Már nem tudom kihez fordulhatnék a problémámmal. Mindenhol csak falba ütközöm.

A történet: Vásároltunk egy ingatlant lassan 1,5 éve, amin holtig tartó haszonélvezet van. A haszonélvező már 7 éve halott, de Németországban halt meg (kettős állampolgár volt azt hiszem)és ez, mint kiderült nincsen lejelentve Magyarországon. Így nem tudjuk levetetni a nevét az ingatlanról, kvázi a víz, villany, gáz ellátást sem tudjuk visszaköttetni.
Az örökösét nagy nehezen megtaláltuk Németországban, de nem együttműködő.Az itteni ügyvédjéhez irányított, aki annak idején intézte a hagyatéki tárgyalást. Ő egy másolatot tudott csak adni, mivel nincs a kezében más és ezt sajnos nem fogadják el. CSAK és kizárólag az OFFI által fordított, eredeti példányt fogadhatnak el.
A kérdésem, hogyan juthatnék én hozzá? Hiszen Németországban is csak rokonnak adják ki. És a lánya nem hajlandó segíteni. Mossa kezeit. Mit tegyek???
Már nagyon szeretnénk költözni...
Köszönöm

SaireyVMK # 2018.03.05. 14:58

Karina
Haszonélvezeti jognak az értelmét elég nehéz lenne elmagyarazni, mivel elonyei és hátrányai is vannak. Általában ahogy a maga példájában is, haszonélvezettel terhelés melett a gyermekek megnevezése tulajként egyfajta ajándékozás. Biztosíték stb. Persze ennek is megvannak a hátrányai.
Az ön esetében elgondolkodtató,hogy érdemes lenne e megválni a tulajdoni részétől (eladni) akár féláron is. (Az ingatlantol fuggoen) Így talán lesz olyan bátor vevő aki nyerni akar rajta és nem sajnálja a pénzt és az időt egy kis profitra (noha elég kockázatos is a vevőnek). De lényegében így pénzhez juthatsz és abból külön koltozhetsz. De attól még nem fogod tudni eltartani magad, a pénz el fog fogyni, a rezsit fizetni kell, ahogy a kaját és az új lakás fenntartását is. Érdemes tehát meggondolni, hogy vársz még, és mondjuk 30-40ev múlva lesz egy teljes értékű ingatlanod amit nem potom pénzért adtál el. Vagy eladod most féláron, úgy hogy rajta maradnak a szuleid mind haszonélvezők, te pedig megprobalsz a saját talpadra állni.
Vagy elfogadod, hogy nem mindig az van amit te akarsz és az élet nehéz és megprobalsz ezzel boldogulni. Dolgozni rendesen, spórolni hogy minél előbb elkoltozhess. Aztán baratnozes stb. De sok minden van amit akár egy lakassal kapcsolatban sem árt tudni. Hogyan kell fentartani stb.

SaireyVMK # 2018.03.05. 14:35

Enci3
Haszonélvező nem adhatja el az ingatlant. Haszonélvező legfeljebb csak a haszonélvezeti jogáról mondhat le (ingyen vagy pénzért). De attól még hogy arról lemond, nem lép a helyébe senki más mint haszonélvező, sem mint tulaj. Tehát egy 3. Fél számára nyilván nem jár semmiféle haszonnal, csak a tulajdonosoknak.
Jogilag ez egy viszonylag bonyolult ugy lenne, bár nyilván nem az akkor még feltehetőleg kiskorú gyermekek finanszírozták az adásvételt, ugyhogy a bíróság még akár oda is ítélheti, illetve legfeljebb a félérték fejében egyik fél haszonelvezetét kivasarolhatják (bár a haszonelvezet kivasarlasara nincs penzbeli korlát,de nem is kötelezhető rá senki, igy legfeljebb tulajdonosként fogják kezelni önöket. Vagy nem. De ha mégis konnyen lehet hogy csak a negyedértéket veszik alapul majd tulajdoni résznek. Kitudja. Minden attól függ hogy miben sikerül megegyezni, ezért ha bíróságon kívül sikerulne lefektetni az alapokat, hogy kinek mi jár-úgy hogy abból senkinek ne legyen kára- akkor talán még a bíróság is elfogadja. De ha a gyermekek tulajdoni részét akarják birizgálni, abba már nyilván az ő beleegyezésuk is kell. Vagy a bíróságé. Így 20 év után már nyilván nem tekinthető semmisnek a tulajdoni részük.

Enci3 # 2018.03.05. 11:28

Tisztelt fórumozók! Nekem is lenne agy haszonélvezettel kapcsolatos problémám:Férjemmel haszonélvezők vagyunk a lakásunkon , 2 nagykorú gyermek a tulajdonos.( még kb 20 éve irattuk rájuk) Arról lenne szó , hogy most szeretnék elválni.Nekem az lenne jó ha megkapnám a lakás értékének felét. Mi erre a megoldás??

Karinaa # 2018.03.05. 00:26

Tisztelt Jogi Segítőm!
A haszonélvezeti jog, létjogosultságát szeretném kérdezni. Miért, mi célt szolgál ez a kapcsolatokat tönkretevő, elidegeníthetetlen, tulajdonost ellehetetlenítő jog? Hogy s mint élhet és létezhet, és mi ennek a jó oldala egyáltalán? És ez nem beszólás, én komolyan szeretném tudni, hogy nekem mint tulajdonosnak, aki nem rendelkezett csak kaptam hogy anyám a haszonélvező, és hát vannak problémák, mi a pozitív oldala, hogy ő a haszonélvező? Nagyanyám nekem szánja az ingatlant, de mégis megtette anyát haszonélvezőnek, aki ezt jócskán kihasználja. Mi értelme hogy tulajdonos vagyok ingatlannak, ha nincs semmi épkézláb jogom hozzá, se kiadni, se benne lakni. Holott ez lenne az ajándékozó- a nagyanyám célja. Őszintén szeretnék családi viszály nélkül kijönni belőle, de ez nagyon kellemetlen. Anyám abből mellékes keresetét tartja fenn, én konkrétan nem kaptam semmit. Őszintén anyámnak már van mindene,most is van fedél a feje felett és neki is volt ezen felül lakása amit elherdált-áron alul eladott-az a pénz is már sehol. Szeretnék elköltözni tőlük, de nem tudok ilyen albérlet árak között, és ott van egy lakásom, amivel nem rendekezhetek. És őszintén korlátoznak, még ha ők nem is veszik észre. Azt kell, hogy mondjam, szeretnék már fényt látni az alagút végén, de nappali tagozatos hallgatóként főállású munkát se időm se munkaadók nem engedik. Néha van egyszerűsített, meg diákmelóm, és örülhetek ha ritkán be is jelentenek.Amit megkeresek megy sulira és kajára, tisztálkodási szereekre. Nem urizálok. A lottónyeremény meg eddig még nem csilingelt be. Nem indul az életem, és ebben jórészt a szüleim tesznek hozzá. Mit tegyek? Nagyon szeretnék elköltözni és távól lenni tőlük. A helyzet már nagyon rég húzódik, már én sem vagyok gyerek. 25éves vagyok. Nincs állandó kapcsolatom, akihez költözhetnék. Mi a kiút ebből a börtönből? Köszönöm, hogy időt szántál rám. Hálásan fogadom, segítő javaslataid!

SaireyVMK # 2018.02.27. 12:36

1. Ha bérleti szerződésben vannak köteles elszámolni. Számla bemutatása nélkül pedig nem köteles kifizetni a két tulaj. Viszont ha nincs bérleti szerződés akkor egyrészt nem követelhet tőlük pénzt, másrészt nem is köteles a tulajdonosoknak megengedni,hogy ott lakjanak.(KIVÉTEL ez alól,ha a HASZONÉLVEZŐ sem lakik ott!Csak akkor élhet ezen jogával,ha ott lakik.)
Mindenféleképpen elkérném a számlát,mert veszíteni ezen nem veszíthetnek.Csak akkor ha fizetnek a semmire. Ami már (szerintem) bűncselekmény a haszonélvező részéről(ha nem reális) Szerződés nélkül nem ér semmit.

Ha VISZONT van érvényes bérleti szerződés. A szerződésben lehet bérleti díj is. Úgy már elképzelhető a nagyobb összeg. Innentől a szerződés szerint kell eljárni,de a számlákkal akkor is el kell!! számolnia a haszonélvezőnek.

2.
Nem. A haszonélvező csak a saját TULAJDONI részét adhatja el(HA VAN!). Ha csupán haszonélvezőként van jelen az ingatlanban, akkor a haszonélvezői jogaival élhet csak. Beköltözhet a lakásba, birtokolhatja, lakhatja,hasznait szedheti(Tehát bérbe adhatja,de ha így tesz elsősorban a tulajdonosoknak ugyanolyan feltételekkel kell ezt a bérlési lehetőséget biztosítania) DE EL NEM ADHATJA. Legfeljebb a haszonélvezeti jogáról mondhat le. Ingyen/vagy pénzért cserébe. Utóbbinál nincs korlát. Viszont a lemondásért fizetett összeggel senki sem kap tulajdonrészt az ingatlanban. Csak a haszonélvező holtig tartó haszonélvezeti joga szűnik meg. Természetesen ezt is mint minden mást ügyvéddel érdemes intézni!

mamaszita70 # 2018.02.26. 15:34

T fórumozok 2 kérdésem van
1 a tulajdonosok kérésére a haszonélvező megtagadta az ingatlan ,rezsi és egyéb kiadását igazoló dokumentumok kiadását .viz gáz stb.A tulajdonosok azaz a fiaim szerint kicsit sok a fejenkénti 80.000 azaz 160.000 rezsi.egy 2,5 szobás lakásra. Főleg úgy hogy a fiuk reggel mennek késü este jönnek a munkából ....
2
eladhatja e a haszonélvező a tulajdonosok beleegyezése illetve részarányos kifizetése nélkül az ingatlant ,vagy kiadhatja e albérletbe.a tulajok beleegyezése nélkűl

Köszönöm Kriszta