Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan megszerzése

tomi0927 # e-mail 2019.09.27. 16:43

Tisztelt ügyvéd Úr! Köszönöm a válaszát. Az értelmezéshez némi segítséget kérhetek? Mit jelent a "valódi anyagi jogi jogállapottól" való eltérés?

Mi mint jóhiszemű vevők joggal tarthatunk-e attól, hogy a bíróság az eredeti állapotot visszaállítja,azaz az idős úr tulajdonjogát ismeri el (ha jól tudom itt egyedül az ajándékozási szerződés semmisségére irányuló kereset lehet reális az úr részéről)?

Köszönettel veszem válaszát! Üdvözlettel: Tóth Tamás

lajcsó # e-mail 2019.09.27. 14:46

5Ptk. :174. § [Jóhiszeműen és ellenérték fejében szerzők védelme]

"(1) A jóhiszemű és ellenérték fejében szerző javára az ingatlan-nyilvántartás tartalmát akkor is helyesnek és teljesnek kell tekinteni, ha az a valódi anyagi jogi jogállapottól eltér. Ennek alapján a szerző az e törvény szerinti védelemben részesül.

(2) A jóhiszemű szerző az (1) bekezdésben foglalt védelemre nem hivatkozhat azzal szemben, aki ellene az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés törlése iránt vagy az ingatlan-nyilvántartásban széljegyzett bejegyzési igény alapjául szolgáló jogügylet érvénytelenségének vagy ezen igény elévülésének megállapítása iránt pert indít. Ugyanez irányadó arra az esetre is, ha az ingatlan-nyilvántartásba a kérelem benyújtása előtt a törlési vagy kiigazítási pert feljegyezték."

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

tomi0927 # e-mail 2019.09.26. 21:07

Üdvözletem a fórumtársaknak!
Ha valaki tud segíteni (tanáccsal szolgálni) az alábbi ügyben, kérem lehetőség szerint válaszoljon.
Idén augusztus végén egy 77 éves bácsi elajándékozott egy garázst egy hölgynek (nem rokon). A hölgy eladta az ingatlant nekünk (teljesen szabályos, ügyvédi közreműködéssel történt). A földhivatalba már be is érkeztették a mi adás-vételi szerződésünk. A csavar viszont most jön: a bácsi szerint ő nem ajándékozott semmit, kicsalták tőle a garázst. Csak testvére van, felesége elhunyt, ill. egy nevelt fia, akivel nincs túl jó kapcsolata. A hölgy szerint viszont megtörtént a szabályos ajándékozás (ő segíti, ápolja, bevásárol neki stb.). Az idős úr, kissé zavart és a memóriája szemmel láthatólag nem jó, de hogy cselekvőképes-e azt nem tudjuk megítélni.
Most pert szeretne indítani a hölgy ellen.
A kérdésem, mi mire számítsunk? Lehet-e semmis az ajándékozási szerződés ill. megtámadható-e? Amennyiben igen, az ingatlan nálunk marad és a hölgynek kell az árát (amit mi kifizettünk) átadni az eredeti ajándékozónak, vagy a mi tulajdonjogunk is semmis? Ilyen esetben mi a bírói gyakorlat? Ha nincs hamisítás és tényleg aláírta az úr, akkor milyen esélyei lehetnek egy ilyen eljárásban? Köszönettel veszem, ha tudtok segíteni. Üdvözlettel: Tóth Tamás

Nimpha # e-mail 2019.09.24. 18:05

Jó napot!
Olyan ügyben lenne kérdésem, hogy egy, a szomszédunkban levő házat, melyet már 10 éve senki sem használ, el tudnék e birtokolni.
A részletek a következők.
A nagymamám még annak idején meg lett bízva az ingatlan (parasztház) gondozásával. A tulaj, aki megbízta elhunyt egy jó ideje, mi pedig párommal szeretnénk beköltözni ide. A felújításokat megkezdtük, ám felmerült a kérdés, vajon ha 15 évig szakadatlanul itt lakunk, elbirtokolhatjuk e az ingatlant. Az ingatlant az elhunyt gyermekei örökölték, akik külföldön élnek, és akiket a mamám nem tudott semmilyen módon elérni, a rendőrségen még a jelenlegi lakcímüket sem tudták megmondani, ugyanis az előzőről elköltöztek. Mivel már 10 éve senki mégcsak a tájékára sem jött a háznak (csupán mamám, aki rendezgette), azt gyanítjuk, ez továbbra is így lesz.
Szóval a kérdés: elbirtokolható e általunk az ingatlan ebben az adott szituációban?

drbjozsef #   2019.09.17. 09:26

Egy laikus vevőnek elég annyit tudni, hogy a tulajdonostól vásároljon, és ő is legyen a tiszta, tehermentes tulajdoni lapon annak bejegyezve. Minden ettől eltérő eset a profiknak van.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ricochet #   2019.09.17. 09:18

Köszönöm, akkor igen, ez rizikós, bár én se hallottam soha erről a függőben tartásról, vagyis egy laikus vevőnek aztán lehetne magyarázni ennek a kockázatáról, pont olyan hülye képet vágna, mint én. :)

A gond csak az ingatlannal van, olyan szomszédok vannak, de úgy körbe körbe, hogy örülök ha ki tudok szállni még jóval olcsóbban is a helyzetből..
Sajnos mást nem lehet tenni. Meg le van foglalózva már egy másik ház.

Az előző ügyvéd intézgeti a földhivatali átírást, csak úgymond nagyon nehézkesen megy ez nála, van ilyen is. Ez van sajnos.
Bár tudnám én intézni, de úgy tudom nem lehet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.17. 07:49

ezáltal a tulajdoni lapot „fogja”
Ezek az okos ingatlanosok... És még másolják is egymástól az okosságot.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.09.17. 07:30

richochet,

Azt kérdezted, hogy az ügyvéd megírja-e a szerződést.
Igen, meg.
Akár meg is köthetik a szerződést a felek, az ügyvéd ellenjegyzi.

De bejegyezni a tulajdoni lapra nem fogják az új tulajdonost addig, amíg el nem intéződik a függőben tartott bejegyzés (legfeljebb széljegyre a következő rangsorba, az előző megvalósulásának függvényében, de ebben nem vagyok biztos, a függőben tartás elvileg minden bejegyzést blokkol, igen, a végrehajtási jogot is). Ez elég jelentős kockázat a vevőnek (bár kisebb, mint a tulajdonjog fenntartásos eladás), ezért írtam, ha találsz ilyen vevőt. Én nem vennék így.

Ha "gond" van, akkor meg pláne ne trükközzél, inkább fogalmazd meg mi az, hátha tud rá itt valaki megoldást. Feltételezem valamilyen végrehajtási probléma...

De miért nem történik meg a végleges bejegyzés?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ricochet #   2019.09.16. 21:08

Köszönöm József, közben olyat találtam, hogyha függőben tartási kérelem van, akkor még végrehajtás sem kérhető az ingatlanra. Na meg nem lehet újra eladni.
Akkor ez ilyen esetben nem számít, igaz?

"A függőben tartás ténye széljegyként felkerül az ingatlan tulajdoni lapjára (a földhivatal a kérelmet ilyenkor érdemben nem vizsgálja), ezáltal a tulajdoni lapot „fogja”, az ingatlant sem újból eladni nem lehet, továbbá arra semmilyen további jogot vagy tényt nem lehet be- vagy feljegyezni, így pl. végrehajtási jogot vagy jelzálogjogot sem lehet bejegyezni mindaddig, amíg a függőben tartott kérelmet a földhivatal el nem intézte."

Bocs, ha hülyeséget kérdeztem, csak tovább kéne passzolni egy ingatlant, mert gondok vannak. :(

drbjozsef #   2019.09.16. 20:57

ricochet,

Igen, minden további nélkül.

Természetesen a vevőt informálni kell, az aláíráskor az ügyvéd úgyis friss tullapot kér le, azon amúgy is látni fogja. Úgy kell megállapodni, hogy mindenki elfogadja a helyzetet.

Ha találsz ilyen vevőt...

Ha én lennék vevő ilyen esetben legfeljebb ügyvédi letétbe helyezném, és csak a végleges bejegyzés + az én széljegyem + a végleges bejegyzési nyilatkozat letétbe helyezése után engedném ki, vagy valami ilyesmi. De előtte jó alaposan körbe járnám a dolgot. Ha egyáltalán.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ricochet #   2019.09.16. 20:45

Kedves Jogászok,

Kérdésem lenne, ha csak széljegyként szerepel a tulajdoni lapon a tulajdonos, attól még továbbadhatja az ingatlant?
Vagyis egy ügyvéd megírná a szerződést egy vevővel?
Remélem érthető voltam.
A tulaj ugye rengeteg módon tudja bizonyítani, hogy övé az ingatlan.
Az előző ügyvéd úgy írta a szerződést, hogy függőbentartási kérelemmel 6 hónapra, gondolom majd valamikor bemegy a földhivatalba, és bemutatja a 6600ft-os csekket, azok meg majd átírják.
Köszönöm.

Steps # e-mail 2006.04.12. 03:23

szia,
Nem tudom mekkora erteku ingatlanrol van szo, en olyan technikat lattam mar, hogy egy "ismeretlen" KFT veszi meg az ingatlant, es kesobb a cegtulajdonresz gazdat cserel. ezzel az igazi vevot ellehet takarni, es az ingatlan erteketol fuggoen olcsobb is, mint az ingatlanado+illetek.

_Lala_ # e-mail 2006.04.10. 09:15

-hogyan tudom megvásárolni az ingatlant, anélkül hogy az eladó tudja a vásárló kilétét?
Stróman igénybevétele útján. Vadidegen megveszi, majd továbbadja. Persze ez plusz egy illetékezést jelent.

-Hogyan tudom eltávolítani onnan a telepeseket?
Jogilag? Birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől. Egyébként meg lehet nekik segíteni másik helyet találni (ahol esetleg nem annyira tájidegenek), vagy néhány markos legényt megbízva "meggyőzni" őket a távozás egyszerűbb mivoltáról.

-Van-e a telekre elővásárlási jogom, illetve hogyan tudok szert tenni rá?
Nincs, és ha nem állapodsz meg a tulajdonossal, akkor sehogy.

Beco1 # e-mail 2006.04.09. 19:33

Üdvözlök mindenkit!

Pécs mellett a Mecsekben van egy gyönyörű telkem. A gyönyörű telek mellé volt nagyon sokáig egy igen kellemetlen szomszédom. mindkét telek belterület, de lakhatási engedéllyel, stb. nem rendelkeznek. elvileg még építmény sem található rajtuk. A szomszéd felhúzott anno 15-20 éve egy félig tégla, félig fa kalyibát. A szomszéd ebben a tákolmányban tengette életét, igen szép látványt okozva. Nemrégen kb 1 éve olyan állapotba került, hogy kénytelen volt beköltözni emberek közé. Utolsó tette az volt, hogy "kiadta" kissebségi csoportnak a kalyibát. Most a gyönyörű telkem mellett kb 10-15 nagyon alantas ember tanyázik, és él kb olyan körülmények között mint a soproni kutyusok. Se Wc, se víz, se villany, tető is allig. Nekem nem adja el az ingatlant. Többször szóltam a jegyzőnek, tegyen lépéseket az ügyben (Hosszúhetény), de nem történik semmi. Kérdéseim:

  • hogyan tudom megvásárolni az ingatlant, anélkül hogy az eladó tudja a vásárló kilétét?
  • Hogyan tudom eltávolítani onnan a telepeseket?
  • Van-e a telekre elővásárlási jogom, illetve hogyan tudok szert tenni rá?

Kérném szakszerű segítségeteket, mert lépni szeretnék ez ügyben