Társasház adószáma????


Ritucci # 2006.08.08. 13:07

Egy társasháznak mindenképpen van adószáma? Akkor is, ha nincs jövedelme, ezért nem adózik? Ha igen hol lehet ezt kinyomozni? A KK lelépett ezért nincsenek meg a könyvelési cuccaink.
Az Apeh-et már hívtam, nem tudtak segíteni.

Vadalma # 2006.08.08. 14:32

én úgy tudom, hogy mindenképpen terheli a társasházat éves beszámolókészítési kötelezettség, tehát már egyszer nagy valószínűség szerint lett megigényelve adószám.

ha az APEH nem segít telefonon, talán érdemes lenne bemenni az új kknek az illetékes ügyfélszolgálatra, és ott személyesen próbálkozni. vigye magával a megbízási szerződését eredetiben, ha van, és annak a közgyűlésnek a hitelesített jegyzőkönyvét, amelyiken megválaszották, hogy igazolni tudja a jogosoltságát.

személyesen már nagyon készségesek szoktak lenni az apehoknál.

ha ez nem megy, adott esetben be lehetne adni egy adószám-igénylő lapot, persze megfelelő kísérőlevéllel, leírva, hogy eredeti vagy nem is volt, vagy elveszett, segítséget kértek, stb. nehogy még meg is bírságoljanak. erre biztos kiértesítenek, hogy mi volt a régi, ha volt.

hátha valakinek van jobb ötlete is.

Mart # 2006.08.08. 17:44

Szia Ritucci!

Olyanok vagytok, mint a Fehérvár Áruház! Nálatok mindig történik valami.

Nem minden Társasház rendelkezik adószámmal. A társasház csak abban az esetben köteles adószámot igényelni, ha van adó vagy közteherfizetési kötelezettsége. Vagyis akkor, ha a közös költségen kívül bármilyen adóköteles bevétele (bérleti, használati díj) van. A másik eset, amikor kötelező az adószám, az amikor a társasház alkalmaz vagy foglalkoztat valakit, és ennek következtében keletkezik adó-, illetve közteherfizetési kötelezettsége.
A harmadik pedig az, amikor kamattámogatásos hitelhez szeretne jutni a ház. Ezt sem adják adószám nélkül.
Nehéz helyzetben van az APEH, ha nem tudtok adószámot. A társasház neve ezeregyféleképpen szerepelhet az APEH rendszerében. Név szerint kegyetlenül nehéz rátalálni a házra, ha nem úgy kezdődik a nyilvántartásban a neve, hogy Társasház.
Nem 100 %, hogy van adószáma a házatoknak.
Mit jelent az, hogy a közös képviselő lelépett?
A valóságban ismeretlen helyre távozott, és semmit sem tudtok az elérhetőségéről, vagy csak az házatok életéből lépett ki, és nem tárgyal veletek?
Mi újság a lakásod ügyében? Alakult már valami?

Vadalma # 2006.08.08. 18:03

Pl. valószínűleg az eltűnt kk kaphatott valami tiszteletdíjat.

Ritucci # 2006.08.14. 14:38

köszi a tippeket, végül a számlavezető bank segítségéval kiderítettem az adószámunkat, mert a számlanyitásnál rögzítették.

péterapó # 2006.08.18. 20:18

Ritucci !

A számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szól a
224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet

Beszámolási kötelezettség
6. § (1) Az egyéb szervezet, valamint a közhasznú egyéb szervezet működéséről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről az üzleti év könyveinek lezárását követően az üzleti év utolsó napjával, illetve a megszűnés napjával mint mérlegfordulónappal a Tv.-ben és e rendeletben meghatározottak szerint köteles beszámolót készíteni.
(2) Az egyéb szervezetnél, valamint a közhasznú egyéb szervezetnél az üzleti év azonos a naptári évvel, kivéve az év közben alakuló, illetve megszűnő egyéb szervezetnél. A mérleg fordulónapja - a megszűnést kivéve - december 31.
(3) A beszámoló formáját az egyéb szervezet, a közhasznú egyéb szervezet által folytatott tevékenység, az éves összes bevétel (az alaptevékenység és a vállalkozási tevékenység összes bevételének) nagysága, valamint a könyvvezetés módja határozza meg.
(4) A beszámoló lehet:

  1. egyszeres könyvvitel esetén:

aa) egyszerűsített beszámoló,
ab) közhasznú egyszerűsített beszámoló;

  1. kettős könyvvitel esetén:

ba) egyszerűsített éves beszámoló,
Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

Mart # 2006.08.18. 23:36

A hatályos 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet a belső könyvvezetési, beszámólókészítési és adatszolgáltatási kötelezettségéről rendelkezik. Ez nem azonos az APEH-bevallási és adatszolgáltatási kötelezettséggel. A 224/2000. szerinti adatszolgáltatást sehova nem kell benyújtani.

A társasházközösségnek az Szja. tv, az Fl. tv, az Eüh. tv, és az Áfa. tv. egyes rendelkezéseiből, valamint a foglalkoztatásból eredő biztosítási kötelezettséghez kapcsolódóan következhetnek adó- és járulékkötelezettségei.
A társasház adószámot abban az esetben köteles igányelni - és ettől kezdve bevallási-, adatszolgáltatási-, és adó-, illetve járulékfizetési kötelezettséget teljesíteni -, ha az itt felsorolt kötelezettségek közül bármelyik fennáll.
Az itt felsoroltakon kívül csak speciális esetekben kénytelen a társasház adószámot igényelni, és ezt követően bevallást teljesíteni. Pl. LTP-szerződést csak adószámmal rendelkező társasházzal kötnek.

Lilyofvalley # 2006.08.31. 14:04

Kedves Fórumozók!

Én egy 5 lakásos társasházban lakom, és a közös képviselő sajna nem nagyon érti a dolgát ezért megpróbálok kicsit nyomozni, hogy segítsek neki.
A következő kérdéseim lennének, remélem segítetek nekem.

  1. Egy 5 lakásos társasház a társasházi tv. alá tartozik?
  2. Kell-e lenni adószámnak?
  3. Eddig még sosem csinált bevallást ill. beszámolót év végén, ez jó így? Ha nem akkor milyen bevallás ill. beszámoló kell?
  4. A lakók fizetnek neki a ház ügyeinek rendezésért, de burkolt formában, vagyis úgy, hogy annyival kevesebb közösktget kell fizetnie. Ez nem gáz?
  5. A ház felújításra szorul, de nincs pénze. Van valami lehetősége pályázni? Úgy hallottam azt csak 9 lakás felett lehet, ez így van?

Egyenlőre ennyi jutott eszembe, köszönöm előre is az észrevételeket, javaslatokat, segítséget.

Üdv.
Lily

_Wasp_ # 2006.08.31. 14:29

Az 1. kérdésre a válasz az, hogy: "vagy igen, vagy nem" ha társasházzá alakultatok, akkor társasház, egyébként nem.
A többi kérdésre a válasz nagyjából ettől függ


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Lilyofvalley # 2006.09.04. 11:56

Kedves Wasp!

Igen 1995. decemberében volt az alakuló közgyűlés.

Köszi a válszokat előre is.

ObudaFan # 2006.09.04. 19:54

A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és mûködésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-mûködési szabályzatra, a közgyûlésre, a közös képviselôre, illetôleg az intézôbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

popely # 2006.09.05. 10:51

Sziasztok, én is hasonló problémára szeretnék tanácsot, választ kapni: Egy 4 lakásos társasházról van szó, adószám a lakók szerint nincs. Kérdés, hogy kell-e? Sok helyen sok választ hallottam már, volt aki azt mondta, hogy 6 lakás alatt nem kell, volt aki azt mondta, hogy társasháznak mindenképpen kell, mert ha a költségeket banki utalással egyenlítjük, akkor van banki kamatunk, amire adózunk. De ennél a háznál nincs bankszámla, a lakók összeadják a pénzt és postán fizetik be a csekkeket. Tudtok segíteni?

_Wasp_ # 2006.09.05. 14:36

Lásd az előző választ. (ObudaFan) Ha a közgyűlés nem hozott olyan határozatot, hogy a társasházi törvény vonatkozzon rátok, akkor nem kell adószám se.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2006.09.05. 19:14

Véleményem szerint fordítva. Ha a közgyűlés nem határozott arról, hogy ne vonatkozzon a Thtv, akkor vonatkozik. Viszont szerintem önmagában ettől még nem kell adószám, ha nincs semmilyen gazdasági tevékenysége a társasháznak (pl. nem adja ki a közös tulajdonú helységet, nem szereltet óriás pártkampányt a falára, egyebek.)

dopod # 2020.08.05. 07:33

Tisztelt Szakértők!

Társasházunknak nincs semmiféle bevétele (csak közös költség), nincs alkalmazottja, nincs megtakarítási számlája, és adószáma sincs.
Ha jól tudom, ez idáig rendben van.
Viszont mostanában, ha számlát szeretnék kérni vmiről (tisztító szer, festék...) vagy termet bérelni a közgyűléshez, akadályba ütközik a dolog, mert a számlához kérik az adószámot is.

Mit lehet tenni ez ügyben, ha számlát nem adnak? Elszámolhatunk a könyvelésben sima nyugtát is, ami nem tartalmazza a TH nevét, vagy írjunk egy kifizetésre vonatkozó papírt, amin fel van tüntetve, hogy mire lett kifizetve az összeg?

Köszönöm
DopoD

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.05. 07:54

Mondd meg annak, aki a számlaszámot kéri a számlázáshoz, hogy jelölje be, hogy "magánszemély".

dopod # 2020.08.05. 09:33

a számlaszámot kéri a számlázáshoz

  • mármint az adószámot

Ennyire egyszerű lenne? :)

Szomorú örökös # 2020.08.05. 09:44

Sipos

Igen, ilyen egyszerű! Én is magánszemélyre állítom azokat a társasházakat, amelyeknek nincs adószáma.

MajorDomus # 2020.08.05. 20:04

A számlázó program tudja ezt a "lehetőséget".

dopod # 2020.08.11. 13:46

Még egy fontos kérdés eszembe jutott ehhez kapcsolódóan.
A számviteli törvényt (C/2000 tv) lehet-e/kell-e alkalmazni adószámmal nem rendelkező TH esetében?

MajorDomus # 2020.08.11. 22:13

dopod
Természetesen.

Szomorú örökös # 2020.08.12. 05:31

A számlázó programok nem feltétlen különböztetik meg a magánszemélyt a többi vevőtől.
Akinek nincs adószáma azt egyszerűen nem adják fel és kész.

Az értelmes számlázó programok megkülönböztetik. A Bizxpert, amit én használok, eleve hibaüzenetet dob és adószám nélkül a partnert el sem engedi menteni, amíg át nem állítod magánszemély státuszra.

Ha már magánszemély, akkor fogja csak automatikusan nem elküldeni a számlát a NAV felé. Jövőre viszont már valószínűleg az is megy fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.12. 07:24

Akinek nincs adószáma azt egyszerűen nem adják fel és kész.
Nem éppen. A számlakiállítónak kifejezetten nyilatkoznia kell - legalább egy klikkel -, hogy a vevő nem adóalany. És onnan kezdve az ő felelőssége, ha mégis az.

Másképp az egész rendelkezés értelme veszne el.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.12. 09:30

(Nem töltögetjük egyenként a számlákat "felületen". Beküldi azt a számlázóprogram automatikusan. Arról pedig, hogy a vevő nem adóalany, a számla kiállításakor nyilatkozunk.
Halkan jegyzem meg, hogy január elsejétől már ez is mindegy lesz - minden számlát el kell majd küldeni a navnak, akkor is, ha a vevő magánszemély. Jó kis adatbázis lesz.)

MajorDomus # 2020.08.12. 22:04

Meg jó kis bevétel...
.
De én támogatom. Ha én fizetek adót,fizessen más is.