közös tulajdon megszüntetése

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.09. 09:22

Amennyire a meglehetősen lyukas tényállásból találgatni tudok, arról lehet szó, hogy egy négylakásos ház (pontosabban a házas ingatlan) egyetlen helyrajzi számon. osztatlan közös tulajdonként szerepel. Ez esetben az adekvát megszüntetési mód a társasházzá alakítás lene - ha valamelyik tulajdonostárs erre nem hajlandó, akkor bíróságtól is kérhető. Mondjuk azt akkor sem értem, hogy mi ellen kellene fellebbezni.

Ha esetleg épp fordított a helyzet, és Ann éppenséggel a bíróság társasházzá alakító ítéletét kifogásolja, akkor lebeszélném a fellebbezesről.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.09. 09:17

Vagy sze la zsízny...

mancs # 2006.11.09. 05:16

Helyesen: c' est la vie.

_Lala_ # 2006.11.08. 22:50

Márminthogy közös tulajdon, meg 4 lakásos társasház?
Ezt most úgy kell érteni, hogy a 4 lakás egyikének több tulajdonosa van, és szeretnének megszabadulni a közösködéstől?

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.09.24. 16:42

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.09.24. 16:25

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.24. 10:14

Azért azt, hogy nincs mit tenni, nem mondtam - bár a lehetőságek valóban szűkösek. Ha jól értettem, az ingatlan közös tulajdonban van, de a használatát megosztották. A tulajdonosok az egy-egy lakóépületet és a hozzátartozó telekrészt kizárólagosan használják. Valószínűleg a telek természetben is megosztható. Szerintem lehet találni olyan bankot, amely hajlandó a tulajdonrész fedezetével is kölcsönt folyósítani, tekintettel arra, hogy az ilyen tulajdonrész viszonylag jól értékesíthető. Meg lehet próbálni azt is, hogy a bankot, amellyel eddig tárgyaltak, rávenni, hogy folyósítsa a kölcsönt a tulajdonrészre - tekintettel arra, hogy a közös tulajdon megszüntetése iránti pert megindították. (Ez esetben, persze, a pert meg kell indítani.) A pernek ugyanis a kimenetele szinte száz százalékos biztonsággal a természetbeni megosztás lesz - feltéve, hogy valóban megosztható.

Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy a tulajdonostárs a harmadik féllel kialkudott feltételekkel veheti meg a tulajdonrészt. Ha a feltételek közül valamelyiket - mindenekelőtt az adott vételár megfizetését - nem vállalja, akkor nem élhet a jogával.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.09.24. 10:02

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.24. 09:48

Ha az egyik tulajdonostárs nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor azt csak bíróságtól lehet kérni. Az meg nem lesze túl gyors.

(Egy vételi ajánlatban az égvilágon semmi "kihasználás" nincs.)

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.09.24. 09:32

ObudaFan # 2006.09.13. 16:09

A végrehajtás ebben az esetben pénzösszeg behajtására irányul, és az adós bármely vagyontárgyára, meg a munkabére 33%-ra is kiterjed. Azért csak lesz miből.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.13. 08:16

Viszont - mivel nem szerezte meg a közös tulajdonú dolog kizárólagos tulajdonjogát - a végrehajtás ezen dolognak legfeljebb azon tulajdoni hányadára terjedhet ki, amely azt illeti meg, aki ellen a végrehajtást kérték.

ObudaFan # 2006.09.12. 22:30

HA nem hajlandó kifizetni, akkor nem szerez tulajdont, ugyanis az ilyen ítéletek általában úgy rendelkeznek, hogy a bíróság azzal keresi meg a földhivatalt, hogy csak akkor jegyezze be a tulajdonjog-változást, ha a vevő a vételár kifizetését igazolta. Emellett az elsőfokú bíróságon végrehajtást kérhetsz, ha határidőre nem teljesít.

Szecsenyi # 2006.09.12. 12:44

Szia solya76!
A fizetési határidőről a perben már meghozott ítéletnek rendelkeznie KELL!
Ez a határidő az esetek túlnyomó többségében 15 nap. Nagyobb összeg esetén hosszabb határidőt is megállapíthat a bíróság.
A Te esetedben azonban a felperesnek nyilván valamilyen módon - pl. ügyvédi letéttel - igazolnia kellett, hogy a közös tulajdon "megváltásához" szükséges pénz rendelkezésére áll. Így legfeljebb 15 napos határidőt tartok elképzelhetőnek. Nézd meg az ítéletet!!! Üdv

solya76 # 2006.09.12. 12:09

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő lenne: Van egy ingatlanunk, amelynek 2 tulajdonosa van. A tulajdonostárs szerette volna megvenni az én részemet, de én nem adtam el neki, mert túl alacsonynak találtam a vételárat. Ezt követően kérte a tulajdonjog megszüntetését az ő javára. A bíróság szakértőt küldött ki, aki megállapította az ingatlan árát, majd megszüntette a közös tulajdont a tulajdonostárs javára.
Szeretném megtudni, hogy mennyi időn belül kell, kifizetnie nekem a bíróság által megállapított összeget.
Létezik erre valami határidő? S mi van akkor, ha nem hajlandó kifizetni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Orsi

solya76