sziasztok!
Szerintetek van lehetőség polgárjogi értelemben arra, hogy valaki adásvételi szerződéssel egy olyan területet vegyen meg, aminek nincs külön hrsz-a, hanem egy térképen pontosan megjelölt része egy hrsz-al rendelkező teleknek?
(tudom ennek az a rendes menete, hogy tulajdoni hányadot vásárol a hrsz-al rendelkező ingatlanból, és közös tulajdon megszüntetését kérik úgy, hogy természetben oda jönnön ki ahova ő akarja. Vagy eleve a hrsz-os földrészlet tulajonosa választja le külön hrsz-ra , és azt adja el emberünknek)
Engem az az eset érdekel, amikor valaki egy egyszerű adásvételi szerződéssel megvásárol egy telek meghatározott természetbeli területét, melyet földmérővel készített térképen jeleznek is a szerződés mellékeltében, viszont ezen kívül semmi egyebet nem tesz a két szerződő valami miatt. Tehát pl. közös tulajdon megszüntetését sem kérik, és nem is írnak alá ilyen okiratot. Mondjuk mert összevesztek.
Kérheti-e a alappal a vásárló, hogy a bíróság mondja ki , hogy a megvett terület tulajdonjoga őt illeti, és kérheti-e a bíróságot arra, hogy külön hrsz-ra válassza azt le, és jegyezze be a nevére annak tulajdonjogát.?
Hozzáteszem: a megvásárolt területrész telekalakítást tekintve szabályosan leválasztható, belefér a szabályozási tervbe stb. megfelel a legkisebb területnagyságnak stb stb.
Tudom, hogy ingatlan-nyilávntartási szempontból per nélkül és a másik tulaj nélkül nem tudja keresztülvinni a kis szerződése alapján az egészet, azért kérdeztem, hogy van-e polgári perben komoly esélye a pernyerésre?