Osztatlan közös tulajdon


Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.23. 09:25

A Ptk. a társasházi törvénynek elsődleges háttérjoga. Egy-egy albetét tulajdonostársainak egymás illetőségére törvényi elővásárlási joga van, nem kell hozzá az alapító okiratban rendelkezni. Az pedig elég gyakori - bár szerintem sem praktikus - megoldás, hogy a teremgarázs önálló albetét sok tulajdonossal.

MajorDomus # 2013.02.22. 21:29

nem más.a Ptk itt nem játszik.
társasházban csak akkor van elővásárlási jog,ha azt az Alapitó Okiratban kikötötték,s minden késöbbi tulajdonosra is vonatkozó hatállyal rögzitették..

Mufurc_nagyon # 2013.02.22. 09:23

Kedves Janika77!

Amennyiben a gk. tárolók hrsz-e különböző akkor kicsi a valószínűsége az elővásárlási jognak.
Főleg ha az AO ezt külön nem rögzíti.

Kivéve a gyevi bírót.;-)

Mert egy hrsz. is lehet több tulajdonos birtokában és akkor más a leányzó fekvése;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Janika77 # 2013.02.21. 20:20

Tisztelt Fórumozók!

Egy társasházban élek, amelyben 29 lakás van összesen. Az egyes lakások, valamint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek (tároló, gépkocsibeálló) a közös tulajdonból megillető hányaddal együtt önálló ingatlanként,mint külön tulajdon, külön tulajdoni lapon szerepelnek az ingatlan nyilvántartásban.

Az alapító okirat akként rendelkezik, hogy: "a tulajdonostárs a külön tulajdonával - az ahhoz tartozó közös tulajdoni hányaddal együtt - szabadon rendelkezhet." Tehát az a.o. nem tartalmaz elővásárlási jogot a tulajdonostársak számára (és más számára sem).

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 5. § (3) bekezdése lehetőséget teremt az elővásárlási jog rögzítésére az a.o-ban.

Jól értelmezem, hogy, amennyiben az a.o. nem tartalmaz elővásárlási jogot, akkor fenti esetben sem a lakásra, sem a nem lakás céljára szolgáló helyiségre (pl. tároló, garázs) nincs a ház többi lakástulajdonosának elővásárlási joga? A törvény magyarázatából erre következtetek. Vagy a Ptk-ban foglalt idevonatkozó rendelkezések "erősebbek"?

Köszönöm előre is a válaszokat.

lajcsó # 2013.02.18. 12:58

Az elbirtoklás felejtős kategória. Igatlan esetében az elbirtoklási idő 15 év. Tehát - ha minden feltétel teljesül - akkor is csak 2023-tól lehetne szó elbirtoklásról. Jelenleg még gondolkodni is korai ezen.

Kenderice # 2013.02.18. 11:09

Elbirtoklásra olyan kicsi az esély, hogy leírni sem lehet.
A közös tulajdont megszüntetni csak bírósági úton lehet, ha valamelyik tulajdonostárs nem hajlandó semmilyen megegyezésre.
Ennek több módja is van.
Testvéred tulajdonrészének megvásárlása;
Ingatlan megosztása (ha fizikailag lehetséges);
Ingatlan árverésen történő értékesítése.

cipőke # 2013.02.18. 10:55

Tisztelt fórumozók!

2008-ban fele-fele részben örököltük testvéremmel a szülői házat,melyben egy évig közösen laktunk. Majd a felmerült anyagi vitáink hatására (ki mennyi rezsit fizessen...) testvérem nem önszántából (egy verekedés után) elköltözött a saját tulajdonú tanyájára. A viszonyt többször megpróbáltam rendezni, felhívtam, hogy bármikor jöhet a házba, nem akadályozom benne, ő azonban nem jelentkezett azóta sem. Az ingatlant én és az élettársam lakjuk, gondozzuk, felújítjuk, testvérem a házzal kapcsolatban semmit sem fizet. A kérdésem az, hogy legegyszerűbben hogyan lehetne rendezni ezt a helyzetet? Én nem zárkózom el sem az ingatlan eladásától, sem a megvételétől, testvérem azonban hallani sem akar erről, mondván, hogy a házért nem mi dolgoztunk meg. Neki így kényelmes, én viszont nem akarok örökké az ő tulajdonára is költeni. Lakcíme is a közös házban van, azonban ő maga íratta át a szemétszállítást az én nevemre, mivel ő nem ott lakik. Van ennek jelentősége? Hogyan történik az elbirtoklás? (Törvényi hivatkozásokat is várok, a PTK-n kívül, ami hasznos lehet).
Köszönettel: Mónika

imike52 # 2013.02.13. 07:03

Tisztelt Szakértő!
Megértettem!
(Corvus, corvus non butyrum oculis vestris.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 20:34

Gondolok itt pl.: Brüsszel?
Természetesen. Meg Jeruzsálem, Moszkva...

Ha van ügyvéded, akkor nem ildomos és nem is praktikus a háta mögött más ügyvédeknél érdeklődni.

(Az egyetlen lehetséges értelmes választ adtam. Sapienti sat.)

imike52 # 2013.02.12. 19:19

Köszönöm a "Tanácsot"!
Gondolod, hogy nincs ügyvédem? Ennél több empátiát és szakértelmet vártam! De jó lenne, ha csak a dátumokat vetetted volna össze és akkor egyszerű számtani művelettel kijött volna, hogy az ügy 24 azaz Huszonnégy éve "megy"!Ezek szerint fogalmad sincs mit lehetne tenni az ügy gyorsítása és lezárása ügyében? Gondolok itt pl.: Brüsszel? Már bocsánat! Köszi, ha újra nekirugaszkodsz és értelmes választ adsz!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 19:09

Bízz meg egy ügyvédet.

imike52 # 2013.02.12. 19:08

Kedves Szakértők!
A probléma 1989-re nyúlik vissza, amikor az édesapám pert indított a másik négy tulajdonos ellen "Ingatlan megosztása" tárgyban. Sajnos 1993-ban elhunyt, így a telket és vele a levegőben lévő megoldatlan ügyet is megörököltem. A pert a szokásos hagyatéki eljárások után újra indítottam,ami mind a mai napig "tart". Illetve jelenleg fel van függesztve az egyik (a folyó perben)felperes érintett halála miatt. Az idő folyamán mellékperként megnyertem egy elbírtoklás irányába tett kísérletet, de a jelenlegi helyzetben a másik felperes három évvel ezelőtt szintén elbirtoklást jelentett be (nincs a Tul. lapon), amit most átvariált egy olyan üggyé, mely szerint az eredeti "Adás-vételi szerződést" nem ő írta alá, ezért írásszakértő kirendelését kérte. (Eddig azt hangoztatta, hogy biankó szerződést írt alá.)Megjegyezném, hogy nem egyedűl, hanem hatodmagával volt eredetileg az ingatlanrész tulajdonosa, de a többiek elismerik a szerződés hitelességét.(Már aki még él). Nagyon úgy tűnik, hogy időhúzásra megy a dolog, (az illető 86. éves)és soha nem érünk a végére! Kérem Önöket, hogy adjanak tanácsot, mit tudnék tenni, hogy végre legalább első fokon határozat szülessen. Persze a per abbahagyásának felajánlása nélkül.Megjegyezni kívánom, hogy az eredeti perben én vagyok a felperes. Válaszukat előre is köszönöm.

ius latratus # 2013.02.07. 18:32

:))

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.07. 18:31

Elköltözhetsz.

metaxa # 2013.02.07. 17:31

Tisztelt Fórumlakók!

Segítséget szeretnék kérni osztatlan közös tulajdon használatában. A társasház lépcsőházában senki által nem zavaró helyen tárolom a babkocsit, gyerekjátékokat. A többi 80 év körüli lakótársak ktalálták, hogy nem tárolhatom itt a gyerek játékait. A leendő februári lakógyűlésen olyan határozat születik, hogy az osztatlan közös tulajdonú részből távolítsam el. Ettől a ponttól kezdve nincs lehetőségem a motyókám elhelyezésére. Ha a lépcsőház elé teszem az idő vasfoga megeszi, a lakásba behozni nem tudom. Ismerve a demens lakókat onnét is kitiltatnának. Mik a lehetőségeim?
Köszönet a segítségért:Metaxa

Rózsa03 # 2013.02.07. 08:43

Közös osztatlan tulajdonu házat vásároltunk 2000 őszén az élettársammal. Meghatározott céllal, a tulajdoni hányad 50-50 % , használatában sem volt megosztva. Több ingatlannal rendelkezett, 100 km távolságban lakott, soha nem tartózkodott az ingatlanban életvitelszeűen. 2012.-ben a bíróság kérésére bemutatott 18 milliós számlát, ami szerint 2001-2002-ig saját cégével saját maga megrendelése alapján leszámlázva (?) ennyi munkát végzett, minek hatására csak a 20-30%- ban rendelkezem az épületben.
Az ügy ettől természetesen hosszabb.
Kérdésem : Az átalakítási munkálatokat önhatalmúlag végezheti-e, számlázhatja-e, valamint 12 év mulva kierőszakolás hatására tudhatja meg a tulajdonostárs? ( a ház kivételesen jó állapotban volt!)

2. Igazságügyi építési szakértő értékelését nem fogadtam el, az okokat nem vizsgálva, lehetséges-e, hogy időhiány miatt a bíróság ugyan azt a szakértőt nevezi ki, természetesen a tulajdonostárs kérésére?
Várom válaszukat. Köszönettel. R.

Pillangó_85 # 2013.01.29. 17:57

Tiszlt Szakértő!

Elég összetett problémában kérném a segitséget.

Adott egy 1327m2-es telek, melyből annó a nagyszüleim eladtak 609m2-t, így kerültek a szomszéddal osztatlan közös tulajdonba, azonban megosztási vázrajzot a vevő nem készitetett az telek megvételekor.
Miután a nagyszülök meghalatak 3 örökös maradt utánuk.A három örökösből kettő jelenleg is a kérdéses ingatlanban lakik.
A 3 örökös megállapodott abban, hogy mivel senkinek sincs annyi pénze, hogy a másikat kivásárolja, így kértek ingatlanközvetitői segitséget az ingatlan értékesítéséhez. (a gond ott kezdődik, hogy a három örökös között a viszony több mint feszült)
A szomszédot (mivel elővásárlási joga van) megkérdeztük, elmondása szerint nem kíván élni elővásárlási jogával.

Kérdéseim:

  • aláírathatok e én már előre egy elővásárlásról lemondó nhyilatkozatot, valamint az a későbbiekben is megállja e a helyét?
  • ha előre lemond az elővásárlási jogáról akkor a későbbiekben szükségvan a szomszéd hozzájárulására ahhoz, hogy én kinek adom el a telek rám eső részét?
  • az én meglátásom szerint az adásvételkor már meg kellett volna a megosztási vázrajzot csináltatni, kérdés, hogy most ezt én kérhetem e a szomszédtól, hogy készitesse el az önön költségére ha már annak idejét ez kimaradt?
  • ha az ingatlanon valami felújítást végzek, ami persze ezzel növeli is az értékét, akkor én azt, mi módón tudom a 3.-ik örökösön behajtani, ha az nem hajlandó fizetni?
  • ha megcsináltatom a megosztási vázrajzot, akkor azt más most meg kell járatni a földhivatalban vagy ráér akkor mikor az adásvétel létrejön?

Egyenlőre ennyi kérdésem merült fel.

Előre is köszönöm mindenkinek aki a segitségemre van.

Angyalka88 # 2013.01.27. 09:40

Sziasztok Kedves Szakértők!

A segítségeteket szeretném kérni! A probléma a következő: hárman vagyunk testvérek, és az idősebb testvérem szeretné már most magának a szülői ingatlant (édesanyám tulajdona, még él és ő aláírná a papírokat), A gond ott kezdődik, hogy a házat adósság terheli. Mit tegyek, mondjak le a tulajdonrészemről az adósság miatt vagy kérjem a részem a házból?

Köszönettel,
Angyalka88

asztik # 2013.01.27. 05:18

Szeretnék én is segítséget kérni! A helyzet kicsit bonyolult de megpróbálom világosan összefoglalni:
Férjem nagymamája és anyukája közösen tulajdonosok egy családi házban 50-50 %-ban osztatlan közös tulajdonban!
A nagymama 85 éves és erősen ápolásra szorul így anyós ápolja a saját házában! Mivel anyósék anyagi helyzete nem túl rózsás így ez már egyre inkább nehézségekbe ütközik!
A mi lakásunk ami egy telken van anyósékéval nekünk kicsi lett már, így felmerült a más családokban teljesen reális lehetőség hogy mi költöznénk a nagymama és anyós házába és a mi lakásunk kiadásából támogatnánk őket anyagilag.
Anyós lemondana az ő részéről a férjem testvérét pedig kifizetnénk a leendő örökségből tehát mindenki boldog lenne! DE a nagymama nem hajlandó semmibe beleegyezni (csak abba hogy velünk költözik és ott mi ápoljuk, de ez kivitelezhetetlen). Mivel az állapota nem teszi lehetővé hogy már visszaköltözzön így üresen áll a nagy ház és nem lehet semmit csinálni! Ahhoz hogy mi oda költözzünk nem kevés pénzt kellene befektetni hogy az megfelelő legyen. A kérdés hogy lehet-e valamit tenni ilyenkor? Lehet-e háttérszerződésben megegyezni csak anyóssal és a testvérrel?

MajorDomus # 2013.01.25. 23:13

de előbb fordulj ügyvédhez

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.25. 14:29

Kérd a bérleti díj rád eső részét. Öt évre visszamenőleg.

Vezo228 # 2013.01.25. 14:25

Sziasztok Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni egy ügyben!

Adott egy örökölt ingatlan, aminek a fele az én tualjdonomban van tehermentesen, azonban a másik fele 3 unokatestvérem tulajdona és az édesapjuk özvegyének "özvegyi" haszonlévezeti jogával terhelt.

A problémám az, hogy a hölgy az ingatlan egy jelentős részét használja, tekintettel arra, hogy a szomszéd telken álló házban lakik és a valóságban nincs kerítés a két ingatlan között, míg az ingatlan másik részét bérbe adja az egyik szomszédnak úgy, hogy se az engedélyemet nem kérte ehhez se ő, se a szomszéd. A másik gond, hogy ezért én semmiféle ellentételezést nem kapok. Ez az állapot évek óta így van. A kérdésem, hogy ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni?

köszi a segítséget!


Üdv: Vezo228

MajorDomus # 2013.01.21. 22:28

pontosan.

viszont a fűtési költségeiden megspórolod a közös rendszer hőveszteségét,
és a többiek pazarlását.

fizetned nem azután kell amít használsz, vagy nem használsz, hanem ami a közösből a tulajdoni hányadod Alapján rád esik.

pazs # 2013.01.21. 16:07

Ha a társasházi alapító okirat úgy rendelkezik, hogy a kazán közös tulajdon (nem valószínű, hogy másképp tenne), akkor nekik van igazuk. Analógia: a földszinti lakó is fizeti a lift szerelését.

hunyó # 2013.01.21. 15:45

A segítségüket szeretném kérni.

8 lakásos társasházban lakok, és közös fűtési rendszer van (gáz kazán), amiről én tavaly májusban leváltam. Viszont közös költségbe még mindig a karbantartás díja bele van kalkulálva, illetve most az egyik kazán elromlott, és a szervízdíjába is bele kell szállnom. Ha teljesen bekrepál, akkor az új kazánt is társ finanszíroznom kell, állítólag.
Azt mondják, hogy a követelés jogos, mivel tulajdoni hányadom van benne. Viszont én nem használom, és felőlem kikapcsolt állapotban is maradhatna 

Nem tudod, hogy érdemes-e velük hadakoznom, vagy ténylegesen nekik van igazuk?