Engedély nélkül


Lhotse # 2006.12.06. 07:24

gitron! Az első fokon eljáró építésügyi hatóság nem biztos, hogy gondolt az általam említett + telekrész vásárlásra... Ha megoldható, akkor még érdemes is lehet megfellebbezni a határozatot, illetve kérni a fennmaradást, új eljárásban!

gitron # 2006.12.05. 18:00

Nyilván kiderül a bontást elrendelő határozatból az, hogy miért kell elbontani az épületet. Ugyanis az építésügyi törvény szerint ilyen esetben meg kell vizsgálni a fennmaradás lehetőségét, ha ez a szabályoknak nem felel meg a szabályossá tétel 8átalakítás) lehetőségét, és csak akkor kell a bontást elrendelni, ha mindez nem lehetséges. Tehát nem felel meg az építésügyi szabályoknak, és nem is lehet szabályossá tenni. Ebben az esetben a bontás jogosságát vitatni nem érdemes, a határidőre meg különféle okokból lehet módosítást kérni. (Lehetőleg a határidő lejárta előtt!)

Lhotse # 2006.11.30. 06:22

Nem egészen értem ezt az "osztotttelekhányados telek" kifejezést.

Ez azt jelentené, hogy a telek az építtető és valaki más(ok) osztatlan közös tulajdonában van? Így sem értem, hogy miért akadály a beépítési százalék, hiszen ott a telek és nem az egyes tulajdonrészek területét veszik figyelembe.

Esetleg úgy alakul, hogy - bár telekkönyvileg külön ingatlanokról beszélünk (így egy-egy ingatlan valóban "túl kicsi" a megfelelő beépítési %-hoz) - de természetben egy telekről (egyben van körülkerítve, egy telekként használták) van szó?

Az első esetben csak engedélyezési tervdokumentációt (építész!) kell benyújtani a tulajdonostárs hozzájárulásával (!) + illetékkel, kérni a fennmaradási engedélyt és ha megadható, akkor - bírság kiszabása mellett - meg is adják.

A második esetben megoldás lehet a telekhatárrendezés, illetve egy kevés (ha jól értem, annyi "hiányozna" csak) megvásárlása a szomszédtól. Innen ua., mint az első esetben.

Halasztási kérelmet ezekkel párhuzamosan elő lehet terjeszteni.

Ennyit az ügy pontos ismerete nélkül...

S_Tibor # 2006.11.30. 01:15

Építési engedély nélkül épült egy osztottelekhányados telekre egy szobás +konyha lakóház, külterületen, a tulajdonos, és építető és építője, egyben lakója 1 személy egy nyugdíjas kőmüves aki ledolgozta a szolgálati éveit az építőiparban.
Tervrajz csak annyi van amit én magam firkáltam össze egy A4-s papírlapra grafit ceruzával. Természetesen beköltözéskor rögtön fel is jelentette ismeretlen bejelntő az illegális építkezést és azonnali bontási határozat meg is született, nem ismerem a részleteket, de halasztást kapot bizonyos határidőig a bontás. Az illetőnek nincs pénze és lehetősége máshol lakni, és természeténél fogva nem is képes rá, a telek a tulajdonában van, és ha nem részhányados lenne a telek másik részhányad közel 100%-os beépítettséggel meg is lenne a beépítési %, ami eddig az építési, vagy később a fentmaradási engedély útjában áll.
Segitséget kérnék abban, milyen eszközhöz nyúljak, hogy fentmaradási engedély, vagy további halasztás szülessen a bontásra, mindenképpen szeretném elkerülni az erőszakos bontatasását az épületnek, amíg az illető benne él élettársával együtt, és nincs lehetőségük lakhelyet változtatni.