Azért fogadd el a foglaló visszaadását, de jogfenntartással, vagyis az átvételi elismervénybe írd bele, hogy őt tartod felelősnek a szerződés meghiúsulásáért, és igényt tartasz a foglaló másik felére. Ezen kívül gyűjts minderre valami tanút, mert az okiratszerkesztő ügyvéd csak akkor tanúskodhat, ha ehhez ő is hozzájárul.
Előszerződés felbontása
Ezenkívül a foglaló nem azt jelenti, hogy a duplán visszafizetésével meg lehetne váltani teljesítést. A foglaló nem bánatpénz, abban az esetben jár ha a szerződés valamelyik félnek felróhatóan meghiúsul. Vagyis ha az eladó a teljesítést megtagadja, a foglaló nem akadálya a teljesítés követelésének.
Kedves Mano!
Az előszerződés jogkövetkezménye, hogy egy későbbi időpontban szerződést KELL kötnie a feleknek. A szerződés a felek között törvényerővel bír, azaz egyoldalúan csak rendkívül indokolt esetben van helye a szerződéstől való elállásnak vagy a szerződés felbontásának.
A szerződés megkötésekor a feleknek körültekintően kell eljárnia, tehát jelen esetben, ha az Eladó kevesli az ingatlanra vonatkozó vételárat, azért csak saját magát hibáztathatja.
Üdv.!
Közöltem vele, hogy én ragaszkodom az érvényes előszerződésünkhöz, de ő azzal érvel, hogy egy befektetőnek 1M-tal többért eltudná adni és utólag sérelmezi a kialkudott 3M vételárat az 1/4-ed részért, valamint visszaadja a 300ezer dupláját (így is maradna +700ezerrel több neki) és nem hajlandó átvenni tőlem a vételár hátralékomat. Egyszerűen nem jön el az ügyvédemhez.Mellesleg mi benne lakunk.
Tisztelettel :
Dodi01
Közöld vele, hogy nem előszerződést kötöttetek, hanem szerződést, mivel tartalmazott minden lényeges elemet. Ez alapján lesz szíves teljesíteni - vagy a foglaló dupláját visszafizetni.
A fizetést - tehát a saját teljesítésedet - neki is ajánld fel; ha nem hajlandó elfogadni, akkor helyezd ügyvédi letétbe. Onnan kezdve ő van késedelemben, ami még kárfelelősséget is keletkeztethet.
Egyébiránt valószínűleg blöfföl - ki a csuda akarna 1/4 tulajdoni hányadot vásárolni egy természetben nem megosztható, rossz állapotú házban?
Tiszteletem!
Kérném a véleményeteket.
A tárgya egy 200-as telek rajta álló felújítandó,bontandó régi családi házzal,mely beosztása miatt nem megosztható.
10 évig ottlakással tartottunk el valakit öröklési szerződéssel az ingatlan 1/2-ért. A további két 1/4-1/4 rész az elhunyt két gyermekéé.A hagyatéki fellebezés nélkül lezajlott és kötöttem foglalózva előszerződést a két féllel külön külön ugyan annyiért, hogy dec 31-ig megváltom tőlük. Az egyiket holnap kifizetem. A másik fél a foglalót vissza akarja adni és kivülállónak többért akarja eladni, hivatkozva arra hogy kevesli utólag az árat. Mit tehetek ?
Köszönettel :
Dodi01
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02