Fogyasztóvédelem alternatívái


MFPÉE - RFC INTÉZET # 2011.07.03. 14:03

Médiafogyasztók sérelme - Önminősítő és önkorlátozó hírválogatások és blogújságok

A jogalkotásunk hiányosságait a fogyasztói társadalom újra meg újra elszenvedi.

Nem véletlen, hogy a diplomácia kritikával illeti a médiatörvényt, a sajtótermékek regisztrálásának, bírságolásának ellentmondásait.

Remélhetőleg, már a közeli napokban teljes terjedelmében olvasható publikáció lesz a következő tanulmány a Magyarországi Jogvédő Központtól a Jogi Fórumban.


"Médiajogi dilemmák a sajtótermékek Magyarországon zajló önminõsítésénél"

Szerző:dr. Balog Szilvia - Országbíró Zoltán - dr. Pete Gábor - Bíró M. Márton

Jogértelmezési dilemmák elé kerültek 2011. június 30.-val bezáró időszakban a magyarországi közösségi médiumok, online blog és hírválogatások.

A vonatkozó törvényi háttér számos helyen értelmezési hiányokat mutat fel a piaci joggyakorlathoz képest, a hatóság a jogi környezet komfortosabbá tételét elmulasztotta a jogalkalmazók részére - megfelelő szinvonalú és konkrétságú állásfoglalások, elnöki rendeletek kibocsájtásával.

Tanulmányunk elején megelőlegzett a lapcsaládokra és tagjaikra vonatkozó sajtóterméknek nem minősítő álláspontunkat az alábbi jogszabályhelyekkel és a gazdasági életben használt alapfogalmak általánosan elfogadott jelentésével támasztjuk alá.

Ptk. 198. §. (1) A szerződésből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére.

A médiatörvény 203. §. 60. pontja szerint sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz) 57. cikke (az EKSz. korábbi 50. cikke) a szolgáltatás mibenlétét az alábbiak szerint ragadja meg:

„A Szerződések alkalmazásában „szolgáltatás" a rendszerint díjazás ellenében nyújtott szolgáltatás, ha nem tartozik az áruk, a tőke és a személyek szabad mozgására vonatkozó rendelkezések hatálya alá. Szolgáltatásnak minősülnek különösen:

  1. az ipari jellegű tevékenységek;
  2. a kereskedelmi jellegű tevékenységek;
  3. a kézműipari tevékenységek;
  4. a szabadfoglalkozásúként végzett tevékenységek."

A két törvényhely és az EUMSz 57. cikke összevetése alapján tehát, amennyiben a weblap/termék tulajdonosának az általa nyújtott szolgáltatással összefüggésben semmilyen jogosultsága nem keletkezik ellenszolgáltatás követelésére, a szerződéses viszony hiánya - vagy az ingyenes szerződés - kizárja a gazdasági szolgáltatás esetét.

Mindezekre figyelemmel tehát a tartalomközlés ellenértékét jelentő díjazás ellenében kell tartalomközlő rendszeres szolgáltatást nyújtania a lapnak ahhoz, hogy gazdasági értelemben szolgáltatásról lehessen beszélni.-részletezi a publikáció.

Érzékeltetni kívánják a szerzők, hogy a mai piaci gyakorlat a blogújságok, bloghírválogatások területén nem találkozik megfelelő rugalmassággal a törvény rendelkezéseivel.

Ennek kárát a médiafogyasztó látja.

Pásztor Klára
MFPÉE Közép-Európai Fogyasztóvédelmi Műhely


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

Fogyasztó # 2010.01.18. 08:28

Lendületvétel a civilszervezetek és szakemberek fogyasztóvédelmi összefogásával?

Fontosnak tartom, hogy gyakorló fogyasztóvédők és konkrét ügyekkel foglalkozók is bejelentkezzenek a szakmai fórumon.

Felsőoktatás, jogászképzés, pedagógusképzés érintettje kellene, hogy legyen a fogyasztóvédőkkel szoros együttmüködésben a fogyasztóvédelemnek.

Meglepő, hogy nem nyitott és nem átlátható a szaktárca körül képzödő Fogyasztóvédelmi Tanács illetve szakkollégiumai.

Miért nem elfogadott a teljes partnerség és nyitottság az aktív civilszervezetek részéről?

A városvédő, a környezetvédő, az egészségőr civilszervezet ugyanolyan gyakran végez fogyasztóvédelmi jellegű tevékenységet mint a patrióta, vagy diákszervezet.

Hasonlóan döbbenetes a hír, amely a sajtóban olvasható: a PSZÁF elutasítja országos és sok üggyel találkozó civilszervezetekkel az együttmüködést!

Országbíró Zoltán közérdek politikusként rendre felvállalta az aktív és a fogyasztók érdekeiért kiálló civilek képviseletét a parlamenti lobbi feladataiban.

Alapos és meghatározó szemléletváltozás hiánya azonban még sok feladatot ad a szakpolitikusoknak, szakjogászoknak, fogyasztóvédőknek.

Itt tartunk ma és a Jogi Fórum résztvevői aktivitásukkal sokat tettek eddig és tehetnek a sokkal kevesebb protekcionizmus érdekében - ezen a területen, mindennapi életünk egyik fő területén.

A perrendtartás változásainak köszönhetően, az európai alternatív jogvitarendezés erősödésének (mediator iroda, békéltető testület) köszönhetően 2010 a fogyasztóvédelem jó éve lehet.

Pásztor Klára
Fogyasztóvédelmi Szakértő
Kiemelt Fogyasztóvédelmi Károk Ügyfél Irodája

fogyaszto.hu@index.hu

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2009.09.03. 16:18

Fogyasztói esélyegyenlőtlenség
a pénzintézeti kölcsönöknél

Fogyasztói kár életszerű fogalmát és tartalmát tetten érhetjük a devizahitelesek ügycsoportjánál.

Több, mint 3000 kilakoltatott állampolgár felhívja az egész társadalom figyelmét a fogyasztói esélyek biztosításának szükségességére.

Fogyasztóvédelmi javaslatokkal éltünk a pénzügyminisztérium felé, partnerséget vállaltunk fel a PSZÁF új hatósági szerepkörének hatékonyság növelése érdekében.

Megkerülhetetlennek tűnik a hitelközvetítés új szabályozása, ahogy a végrehajtás szabályainak módosítása.

Álláspontunk szerint a semleges harmadik fél kötelező tájékoztatása (mediatorok a fogyasztóvédelemben stb.)
egyetlen valós alternatíva az érdekeltség miatti "félretájékoztatás" ellen.

A PSZÁF megemelt bírságolási tételei utólag, a semleges tájékoztatás megelőző igazolt követelménye két oldalról fogja közre a kölcsönzés elkészítését és aktusát.

Javaslataink között szerepel a 12 hónapos adós általi szabadpiaci értékesítési időszak bevezetése az árverezés előtti végrehatási eljárásban.

Minden előretekintő javaslatot örömmel fogadunk

a fogyaszto.hu@index.hu e-mail címünkön!


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

PN21 # 2009.03.31. 12:46

Üdvözlet Mindenkinek,

Az alábbi témakörhöz keresnék szakirodalmat, anyagot:

"Ágazati fogyasztóvédelmi hatóságok, ezek rendszere"

Előre is köszönöm.

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2009.01.19. 11:43

Kisértékü bírósági perek - jobb fogyasztói
jogérvényesítés?

A kisértékü perek bevezetése az eljárási rendbe kétségessé teszi a lassú Békéltető Testületek jelenlegi mükődését.

Kártérítés,követelés ilyen tipusú kisértékű perek az összes per közel 1/3-át tették ki az elmúlt években.

A magánszemély és egyben fogyasztó gyorsabb lefutású bírósági perre s azt megelőző gyors mediatori szakaszra,
vagy az ügyében gazdasági mediator által ellenjegyzett egyezségre számíthat joggal a kárvitában, a követelése érvényesítésekor.

Mennyire látja át mindezt a szaktárca?

A tavalyi év parlamenti lobbi egyeztetései biztatóak voltak, idén már a mediatorok médiatámogatását fontolgathatja a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Új perrendtartás új aspektusa lehet mindez.

Országbíró Zoltán
RFC Intézet Igazgató
(MFPÉE-Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Jogi Kar)


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2008.07.06. 07:04

Fogyasztóvédelmi törvény módosítása - egyirányú utca.

A júniusban elfogadott törvénymódosítás a hatóság korszerűsítésén túl megfeledkezni látszik a fogyasztói társadalomról,a civil fogyasztóvédelemben rejlő igazi lehetőségekről.

Tény, hogy egy erősebb hatóság állami ügyfélszolgálattal több panaszt terelhet be, amely ugrásszerű bevételeket hozhat bírság területen.

A fogyasztó azonban nem feltétlenül a bírságolást igényli egy fogyasztói károkozásnál,mint sokkal inkább saját kárának megtérülését.

A végrehajtás részlet szabályozásainál megjelenhet a fogyasztói jogorvoslat minőségének javítása, ha a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a már hozzá eljutott politikai-gazdasági lobbi indítványt és a kapcsolódó fogyasztóvédelmi civilprogram elemeit jobban beépíti.


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2008.02.25. 18:02

Szaktárcával egyeztet a parlamenti lobbi az új civileket aktivizáló fogyasztóvédelmi program további kidolgozásáról és jogszabályi lehetőségéről!

A sajtó figyelemmel követi az RFC Fogyasztóvédelmi Társadalmi Intézet által részben kidolgozott , javasolt civileket érintő programot.

A társadalmi intézet több, valóban fogyasztói probléma feltáró civilszervezettel együttműkődve résztvesz a hivatásos lobbi háttéranyagainak kimunkálásában.

Az elmúlt években kiugróan sok fogyasztót érintő problémás esetekre éppenúgy találtunk példát,
mint az élelmiszerbiztonságot érintő fogyasztóvédelmi károkozásokra.

Az RFC Társadalmi Intézet több kormányprogram konzultációs testületében résztvesz, javítva azok fogyasztóvédelmi minőségét.
A civilszervezetek felkérésének tesz eleget az RFC Intézet minden egyes ilyen konzultációs testületi munka során.(ÖKO + stb.)

A fogyasztóvédelem jelen helyzetében a mediatorok, ügyvédmediatorok új piaci térnyerésére van reális esély.

Ezúton is bátorítani kívánunk minden ügyvédmediatort és mediatort az új fogyasztóvédelmi kárrendezés jelentőségének felismerésére, gyakorlati alkalmazására, megfelelő vállalkozói marketingjére.
A fogyasztóvédelmi törvénytől elkülönülten ma már adottak a jogi keretek a fogyasztói károk ilyen tipusú rendezéséhez.

Örömmel jelezzük, hogy több népszerű webmagazin szerkesztőségével működünk együtt a cikk végén hadd ajánljam őket jó szívvel Önöknek és ismerőseiknek!

http://www.magyarbirosagok.virtus.hu

http://www.fogyasztovedelem.virtus.hu

Az ország egész területéről szívesen fogadjuk a fogyasztóvédelem valamely kiemelt problémás kérdésköre iránt kifejezetten érdeklődő, tevékenyen dolgozó fiatal , végzett diplomás ügyvédek, államigazgatási szakemberek aktív közreműkődésre vonatkozó elentkezését!

http://www.euintezet.5mp.eu

Országbíró Zoltán
RFC Fogyasztóvédelmi Társadalmi Intézet


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2007.12.10. 19:52

A fogyasztóvédelem sokkal nagyobb olvasótábort érint, mint ahányan hozzászólnak.
Érthető, mert a fogyasztóvédelem szakmapolitikai kétarcúsága nincs szűnőben.

A neves közgazdászok Palócz Éva, Petschnig Mária Zita előrejelzései pedig sugallják - nem a fogyasztóvédelem éve lesz 2008.év sem.

Az RFC Társadalmi Intézet a lakosság felé szélesre nyitja az ajtaját új kezdeményezéseivel.

Szükségesnek tartjuk a fogyasztók valódi elérését, túl a szakemberek belső fórumain.

Add tovább szakemberként fórumolvasó az alábbi lehetőségek elérhetőségét:

http://www.fogyasztovedelem.virtus.hu
http://nlcafe.hu
(ez utóbbinál szakértői rovat)
Az intézetünk mindkét esetben szakmai háttérrel támogatja a népszerű oldalakat.

Intézetünk mindkét esetben támogatja szakmailag a népszerű oldalakat.

Örömmel fogadjuk a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos esszéket, cikkeket közzététel céljából is.
e-mail:rfc.intezet@vipmail.hu


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

Rexor # 2007.11.12. 13:43

Semmi probléma nincs.

A kolléganő gépének ezirányú mulasztását megértettük, és a jogászi társadalom iránti maradéktalan elkötelezettsége miatt megbocsátottuk. Javasoljuk a kolléganő gépének a jogászi társadalom és a fogyasztóvédelem általános szabályaira is figyelemmel történő újrahasznosítását.

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2007.10.18. 13:50

Tisztelt Érdeklődők, együttgondolkodók!

Az előző rövid közlésben a kolléganőm gépe téves betűhibákat vétett.

A nevében és intézetünk nevében az olvasók ezirányú megértését előre is köszönjük!


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

MFPÉE - RFC INTÉZET # 2007.10.18. 13:43

A jogászok társadalma érintett a fogyasztóvédelem jogalkotásában és a fogyasztóvédelem társadalmasításában!

Első látásra a fogyasztóvédelem alternatívái kevésbé mozgatják át a jogászok, igazságügyi közvetít?k szakmai csoportjait.

Azonban jelentősége a jogász társadalom számára nagy, a döntési pontokon hatékony jelenlétük nélkülözhetetlen.

A közlő hely szűkebb keretei miatt kifejezetten a fogyasztóvédelem iránti figyelem élénkítése okán szükségesnek tartom egynéhány érintettségi terület kiemelését:

  • A fogyasztói társadalom jogi vitái növekvő számban fogyasztóvédelmi konfliktusok eredményei.
  • A nemzetközi tapasztalat a fogyasztóvédelmi ügyek, jogviták kezelését az alternatív jogvitarendezés, második lépcsőben a bírósági eljárás kereteibe utalja.
  • A Békéltető Testületek munkájába még számos jogász részére társadalmi igény a szakmai bekapcsolódás.
  • A fogyasztóvédelmi gazdasági-jogi vitarendezés önálló praxis kibontakoztatására alkalmas aktív és tájékozott mediatorok esetében.

A szakmapolitikai erőfeszítéseink,a szakpolitikusként erősítendő társadalmi folyamatok igénylik a jól képzett, az újra fogékony jogász szakembereket ezen a területen.


MFPÉE Patrióta Fogyasztóvédelmi Szervezet

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.07. 18:17

Szerezzetek már egy magyarul is tudó sajtóst. Az se baj, ha fiatal diplomás.

Országbíró Zoltán Intézet (törölt felhasználó) # 2007.07.07. 16:26

A kérdéskör, amelyet figyelem orientálás okán ezen a fórumon megbolygatni szándékozom máris élénken él a társadalom civil és szakmai közösségeiben.

A MÚOSZ szervezésében a sajtó nyílvánosság előtt éppen az RFC Regionális Fogyasztóvédelmi Módszertani és Kutatási Társadalmi Intézet hallgatói és vezetői képviselik a "lokális fogyasztóvédelmi koncepció" civil elveit.

A nagy szervezetek között az RFC Vas megyei szakmapolitikai társadalmi műhelye életrekelése üde hajtás a jogalkotás irányába ható szakmai törekvések sorában.

Különösen örömteli kezdeménynek számít a fiatal diplomások érdeklődésének a fogyasztóvédelemre történő irányulása.

A fogyasztóvédelem társadalmasítása a jelenlegi kormánykoncepció szerint felszíni ismeretterjesztést jelentene, de az operatív és mindenhol elérhető fogyasztóvédelem továbbra sem valósulna meg ebben a formában történő végrehajtásakor.

Országbíró Zoltán Intézet (törölt felhasználó) # 2007.06.03. 17:28

A fogyasztóvédelem átalakulása, helyesebben a fogyasztóvédelem jogi szabályozásának a jogász szakma által figyelemreméltó átalakítási lehetősége napjaink időszerű kihívása.

Számos szakmai területen megtörtént az önálló vállalkozói alapokon nyugvó átállás és kiegyensúlyozottan képesek ezek a szakmai területek működni a piaci környezetben is.

Néhányat érdemes megemlíteni, amelyek a társadalom osztatlan elfogadására találtak:

  • önálló bírósági végrehajtó
  • hatósági közvetítő
  • hitelközvetítő
  • büntető jogi mediator

A fenti szakterületek magas eseti vitatárgyértékekkel dolgoznak.
A végrehajtók esetében ez kiemelten igaz.

Intézetünk tagjai hallgatók és oktatók meglepetten érzékeljük a szakmai rendezvényeken, hogy hatékony lobbi tevékenység szükséges a civilszervezetek folyamatos jelzéseinek rögzítése mellett.

Országbíró Zoltán
RFC Fogyasztóvédelmi Módszertani és Kutató Társadalmi Intézet igazgatója

Országbíró Zoltán Intézet (törölt felhasználó) # 2007.05.27. 12:42

A társadalomban kialakuló jogintézmények eltérő fejlődésére bizonyára mások sem találják könnyen a választ.

A demokrácia megvalósult politikai és szakmapolitikai környezetében mégis figyelemreméltó, hogy a fogyasztók érdekvédelme, a fogyasztóvédelem eljárási rendje mennyire figyelmenkívül hagyja, a civil szereplők nagy számát, a megnövekedett társadalmi igényt a fogyasztóvédelemben való aktívabb részvételre.

A jogi szakemberek közreműködése a fogyasztóvédelem törvényi megfogalmazásában és annak előtereiben egyetlen szakmai fórumon sem maradhat tétlen szemlélődés.

Az intézetünkben és támogatásunkkal elkészült Kőhídi Ákos publikáció és OTDK különdíj jól mutatja vannak tehetséges és érdeklődő fiatal joghallgatók a tapasztalt társadalmi és szakmapolitikai személyiségek mellett.

Ezen a fórumon örömmel vesszük észrevételeiket, amely a fogyasztóvédelem társadalmasításának valós alternatíváját érinti elképzeléseikben!

Országbíró Zoltán
RFC Fogyasztóvédelmi Módszertani és Kutató Társadalmi Intézet igazgató