Normálisak ezek????


nandy # 2009.09.24. 14:07

Tbj.
27. § (1) 470 471 472
A társas vállalkozás a biztosított társas vállalkozó után a 19. § (1) bekezdésében meghatározott társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem, de havi átlagban legalább a minimálbér kétszerese után fizeti meg. (...) Ha a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a minimálbér kétszeresét, a foglalkoztató az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban - a tényleges járulékalapot képező jövedelem feltüntetésével - bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.
29. § (1) 509 510 511
A biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű társadalombiztosítási járulékot az Szja tv. 16. § (4) bekezdésében meghatározott vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem, de havi átlagban legalább a minimálbér kétszerese után fizeti meg. Ha a vállalkozói kivét, az átalányadó alapját képező jövedelem nem éri el a minimálbér kétszeresét, az egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban - a tényleges járulékalapot képező jövedelem, átalányadózás esetén az átalányadó alapját képező jövedelem feltüntetésével - bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a tényleges járulékalapot képező jövedelem, illetőleg az átalányadó alapját képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.
(2) 513

nandy # 2009.09.24. 14:06

de a beígért revizíó nem érkezett meg.

Még megérkezhet... De nem egy-két éve kellett, hanem most is kell, ha nem tudsz annyit kivenni, akkor "nyilatkozni" kell, de már nincs külön nyilatkozat, hanem a havi bevallásba írod a tényleges összeget. Szóval nem múltidős a téma.

nandy # 2009.09.18. 13:30
nandy # 2009.09.18. 13:27

A hírek szerint nem egységesen, hanem régiónként szelektálnák a keresetet.
További aggályok is felmerülhetnek ezzel kapcsolatban, mert mi van pl. akkor, ha egy vállalkozás elveszíti a legnagyobb megrendelőjét (amire mostanság hatványozottan esély van), vagy nem fizetnek neki?

anetta # 2009.09.18. 13:07

Tisztelt Ügyvéd Kollégák!

Előre is elnézést kérek, ha egy kicsit szétszórt leszek, de egyszerűen FEL VAGYOK HÁBORODVA!!!!!!
Eddig is tudtam, hogy a jogalkotóknál (tisztelet a kivételnek) nincs minden rendben, de most már biztosan állíthatom ÓRIÁSI GONDOK VANNAK ITTEN KÉREM!
Jelezni kívánom, hogy az adójoghoz tök kuka vagyok (bevallom nem is érdekel, majd a könyvelőm elintézi), csak annyit foglalkozom vele amennyi nagyon szükséges. Szóval most olvasom, hallom, hogy jövőre azt akarják bevezetni, hogy az adott foglalkozásnak megfelelő országos átlagbér után kell majd adót fizetni az egyszemélyes mikrovállalkozóknak.
Kérdem én, hogy lehetne az én bevételemet (kezdő, vidéki ügyvéd) összevetni egy Budapesten működő, bevezetett ügyfékörrel rendelkező, nagynevű ügyvédével? Alapból negyede a tarifám a budapesti áraknak, és arról nem beszélek, hogy a gazdasági helyzet miatt erősen megcsappant az ügyfelek száma (cégalapítás szinte semmi, adásvétel is csak elvétve).
Nagyon igazságtalan rendelkezés (szerintem simán jogellenes is), hiszen hol lehet összehasonlítani egy fővárosban dolgozó festő, kőműves, lakatos, fodrász stb. árait egy ugyanolyan vidéki mesterével??? Sokan azért járnal le vidékre pl. fodrászhoz, mert még útiköltséggel is csak a felébe kerül neki egy új frizura, mint pesten.
Szerintem ez a rendelkezés az utóbbi idő egyik legnagyobb baromsága. Bár, ha arra akarják kényszeríteni a népet, hogy aki teheti feketén melózzon és leadja az ipart, akkor pont célt érnek majd vele.