Ügyvédi irodába társulnék...


guba # 2009.12.24. 12:12

Kösz, nem cseréltem le, a szakvizsgáig egy cégnél leszek jogi előadó.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.24. 09:51

Nem is mondtad, hogy lecserélted a principálist! Gratula hozzá!

Spindler honvéd is üdvözöl.

guba # 2009.12.24. 07:40

Egy jól menő ügyvéd nem adja el a praxisát, nem adja fel a szabadságát és nem fog elmenni alkalmazott ügyvédnek. Akitől meg lehet ezt venni, annak annyit ér az ügyfélköre, amennyit az irodahelyisége, ha legalább az nem bérlemény.
Az eredeti kérdésre válaszolva, szerintem jó lehet egy ilyen konstrukció - én is agyaltam hasonlókon - de bőven elég, ha a jelölté az irodahelyiség, arra úgyis szüksége lesz, ügyfélkört meg nem pénzért lehet szerezni.
A veszélye a dolognak, hogy szerintem csak nagyon hülye ügyvédet lehet így kilóra úgymond megvenni, azzal pedig nem sokat nyer a jelölt sem szakmailag, sem az ügyfélkör építése szempontjából. Ezt saját tapasztalatból mondom, mert én közel két évet jelöltködtem egy nagyon gyenge képességű ügyvéd mellett, akinek a nevét is csak szégyenkezve mertem kimondani, ha megkérdezték, hol dolgozom.

Impossible # 2009.12.24. 01:49

Olyan is van, aki papírt irat arról, hogy nem viszed el az ügyfeleit, ha ügyvéd lettél...ha meg elviszed, lehet fizetni kötbért. (Egyébként lehet, hogy még így is megérné "elvinni". :D Mert különben az ilyennél hogyan építed az ügyfélkört?)

Legislator # 2009.11.28. 18:37

Erre is van megoldás.


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2009.11.28. 14:49

Szerintem ez nem türelmetlenség.

Manapság sajnos már az egyetlen értékmérő a pénz, és akiknek sok van belőle azok nincsenek hozzászokva, hogy más csicskái legyenek.

Ha jobban belegondolok, ha nekem pl. lenne több száz millióm, netán néhány milliárdom, és olyan hobbym lenne, hogy ügyvéd akarok lenni (és még meg is akarom tanulni a szakmát), a gyakorlati időt én sem úgy akarnám jelöltként megszerezni, hogy elmegyek egy ügyvéd csicskájának napi 12 órákat gürizni, meg az ügyvéd minden faxságát eltűrni. (Amikről sokat olvahatunk itt a Fórumon is.)

Olyan esetekről gondolom mindnyájan hallottunk már, hogy a jelölt azt sem tudja, hol van az az ügyvédi iroda, ahol állítólag már két éve dolgozik (olyat konkrétan nekem is mondott jelölt, hogy haverja az ügyvéd, elég, ha két-három havonta benéz az irodába...), ez már egy fejlettebb változat, amikor a jelölt ténylegesen bele is akar tanulni a szakmába az ügyvéd mellett, de lehetőleg ne úgy, hogy ő legyen a csicska, hanem a pénzéért az ügyvéd legyen az ő csicskája.

Nem véletlenül merülnek fel ezek a kérdések a Fórumon is mostanában......

Legislator # 2009.11.28. 09:01

Miért kell ilyen türelmetlennek lenni? Ha annyi a pénze, hogy nem tudja hova tenni, kaszinózzon, vagy vegyen árverésen értékes festményeket, melyek később még értékesebbek lesznek. Az ügyfélkört jelöltként is elkezdheti építeni...


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2009.11.28. 05:40

Ezt a témát az elmúlt időszakban már legalább 3-4-szer hozta fel valaki, és részletes válaszokat kapott...

Ha jól emlékszem az volt az alapelképzelés, hogy a kőgazdag végzős joghallgató megvesz kilóra egy ügyvédet/ügyvédi irodát, akinél szép nyugodtan megszerezheti a gyakorlati időt, leszakvizsgázhat, mindezt úgy, hogy ténylegesen ő az iroda tulajdonosa, azaz a papíron őt alkalmazó ügyvédnek valójában ő főnöke, ő rendelkezik az iroda bevételei felett.

Aztán ha leszakvizsgázott, akkor már ténylegesen is az ő nevén fut az iroda, az ővé lesz az ügyfélkör, a kilóra megvett ügyvéd meg vagy ott marad alkalmazott ügyvédnek, vagy kirúgja.

Ez még mondjuk tíz éve is elképzelhetetlen lett volna, és egy magára valamit is adó ügyvéd páros lábbal rúgta volna ki, aki ilyennel áll elő, de manapság szerintem már van az az ügyvéd, és van az a pénz......

pazs # 2009.11.27. 10:20

Azért lesz macerás dolog, mert ugyan egy ügyvédi iroda ebből a szempontból nagyjából úgy működik, mint egy kft., de csak ügyvéd lehet tagja, tehát mint jelölt nem tudsz betársulni, jelöltként csak munkavállaló lehetsz. De ha munkavállaló vagy, miért is adnál pénzt a munkáltatódnak?
Ha az a helyzet, hogy te hoznád az ügyfeleket, csak kell egy ügyvéd, hogy legyen aki ellenjegyezzen, akkor az inkább megoldható.

Rexor # 2009.11.27. 09:51

Imp ez rendkívül hasznos és tartalmas hozzászólás volt. Hatalmas szakmai és élettapasztaltod mindenképpen feljogosít erre :), én már nem is igazán tudok mit mondani.

AAK: megoldható a dolog, de azt ne felejtsd el, hogy ügyvédjelöltként te leszel az ügyvéd munkavállalója és az ő ügyvédi irodája lesz az ő ügyfeleivel (függetlenül attól, hogy menniyvel szállsz be anyagilag). Tehát csak akkor menj bele ebbe, ha jól ismered az illetőt, hogy nem vág át a plánkon.

Rexor # 2009.11.27. 09:50

Imp ez rendkívül hasznos és tartalmas hozzászólás volt. Hatalmas szakmai és élettapasztaltod mindenképpen feljogosít erre :), én már nem is igazán tudok mit mondani.

AAK: megoldható a dolog, de azt ne felejtsd el, hogy ügyvédjelöltként te leszel az ügyvéd munkavállalója és az ő ügyvédi irodája lesz az ő ügyfeleivel (függetlenül attól, hogy menniyvel szállsz be anyagilag). Tehát csak akkor menj bele ebbe, ha jól ismered az illetőt, hogy nem vág át a plánkon.

Impossible # 2009.11.26. 17:46

Mi a francnak?
Majd ha ügyvéd leszel, ráér beszállni.

AAAKKK # 2009.11.21. 12:59

A kérdésem a következő lenne:

Hallott már valaki olyanról, hogy még nem szakvizsgázott jogász kolléga "beszállt" egy ügyvédi irodába (anyagilag), és emellett még jelöltként is ott dolgozott?

Érdemes ilyenbe belevágni?

Ilyenkor milyen jövedelemre lehet számítani?

Mekkora tőkével kell minimum számolnom, ha ilyet tervezek?

Mik lehetnek a buktatók?

A válaszokat előre is köszönöm!