Kerti építmény , kerti pavilon


Delaw # 2012.11.28. 08:22

heurita
Igazi díszmagyar vagy, büszke lehetsz magadra.

dorka11 # 2012.11.27. 20:55

T. Nanemaa!T. nanemaa!

1./ Az OTÉK 35.§.(1)bekezdéséből jövőre hatályát veszti az "épület" szövegrész. Hogyan kell ezt a §-t jövőre értelmezni? Ez csak egy pontositás lenne (az
épületrész is épület) vagy mást jelent?

Eddig az 1.számu mellékletben a 45.pont alatt volt a legfeljebb 20 nm vizszintes vetülettel kialakitott kerti tető - mint mütárgy.
Most a 61.pont alatt találtam meg a 20 nm-es megkötés nélkül.

2./ Ezek szerint ezt megváltoztatták. Tehát akkor most bármekkora kerti épitményt lehet épiteni akár a teljes oldalkert beépitésével?

3./ De ha kerti épitménynek nevezik, és közben tárolásra használják, akkor ez az épitmény - mint ahogyan eddig sem - továbbra sem állhat az oldalkertben. Jól értelmezem ezt a jelenlegi és a jövőre hatályos jogszabályok alapján?

Válaszodat előre is köszönöm

heurita # 2012.04.11. 06:14

Üdvözlöm Önöket !

Röviden a tények :

A hátsó kerti szomszêdom egyszer csak a kerítésemhez építette az alább megadott ismérvek alapján a 3 db csatolt  fotón làtható " kerti pavilont " . Az illetékes XVI. Kerületi Építésügyi Hatóság végzésében megbüntette a szomszédot ill. végül is fennmaradási engedélyt adtak ki az épületre. Megállapították l hogy ez nem kerti építmény , kerti pavilon hanem egy épület , ami hat méteren belül nem építhető a kerítéstől , az oldal kerti  előírásoknak sem felel meg stb. De az épület maradhat.
Én fellebeztem ês a Kormány Hivatal új eljárásra kötelezte a kerületi hatóságot és egyben elmarasztalta azt.  Ugyanis ők megállapították , hogy ez igenis egy kerti építmény , kerti pavilon , mely bárhova építhető engedély és bejelentês nélkül és a kialakult helyzet ( a szomszédos telkeken is vannak deszkából tàkolt es egyéb egyszerű kb 20-30 éve épült fészerek  stb) is lehetővé teszi ezt.
Én megkérdőjelezem a Kormány Hivatal határozatának szakmai korrektségét !

Mivel a Kormány Hivatal határozata nem fellebbezhető meg ezért nem tudom hova fordulhatok korrekt szakmai véleményért.
Én , mint laikus azêrt igen csodálkozom , hogy ma , 2012 -ben Magyarorszàgon egy ilyen építmény , épület (?) bárhova bármikor engedély nélkül êpíthető volna?

Kerti  építmény , kerti pavilon ismérvei :

10x4m alapaterületű , 2,45m magas , kettő db fallal körbezárt 3,6x3,6m ( 12,96 m2) netto alap területű
épületrészről  van szó , melyek teret zárnak közre  egy pergolát és közös hátsó falazatuk van , ami a hátsó telekhatár menti kerítéstől hőszigetelő anyaggal el van diletálva. A két épületrészen darabonként 3-3 db nyílást helyeztek el , 2 db 150x180cm méretűt és 1 db 150x210 cm méretűt. Hagyományos technológiával épített  ,a falazat  20 cm  vastag tégla , a födém és tetőszerkezet fa , bitumenes zsindellyel fedett , a járófelület beton. A  kertiépítmény , kerti pavilon a bal és jobb oldali oldalkerttől 1,70 m elhagyással épült .

Sajnos a fényképeket nem sikerült feltöltenem , mellékelnem.

Köszönöm ha válaszolnak

Károlyiné