Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


elvett jogosítvány

wers # e-mail 2020.09.04. 17:48

vagy magyar bírósági végzés ami dátum szerint kimondja mikor adhatják vissza, vagy kiállíthatják az újat

Na ez így nem, hiszen nem a magyar bíróság tiltott el, és németországban elkövetett bármi miatt is nem is fog.

Egyeztetek másokkal is. Jövök vissza.

Laci1967 # e-mail 2020.09.04. 16:25

Köszönöm gyors válaszod wers

De a probléma nem igazán oldódott meg.
Mint írtam : már próbáltam a lakhelyemhez tartozó kormány ablakot, ott azt a választ kaptam: Unión belül csak az az állam adhatja vissza aki kiállította.
Vagy is szerintük kell vagy a német jogsim,(a tényleges dokumentumot Német ország állította ki) ami alapján vissza honosítják, vagy magyar bírósági végzés ami dátum szerint kimondja mikor adhatják vissza, vagy kiállíthatják az újat.
Nekem csak "B" kategóriám van meg 1984-ben vizsgáztam azóta folyamatosan vezettem, nos a "B" kat. nem adhatják vissza de kismotorra és lassú jármüre akár azonnal kiállítják.
Létezik valamilyen felsőbb, jogi út?
Esetleg jelentsem fel magam, legyen bírósági végzésem?
Már arra is gondoltam: "megfogatom" magam ide haza jogosítvány nélküli vezetéssel, kifizetem a bírságot + kivárom az itteni eltiltási időt, aztán jelentkezem újra a kormány ablaknál.

Hová fordulhatok akár személyesen, akár írásban akár online?
Itt konkrét elérhetőségre gondolok, ha van ilyen. Város utca házszám.Vagy web cím.
Esetleg ezzel foglalkozó ügyvéd

wers # e-mail 2020.09.04. 13:02

Idehaza vissza kaphatom jogosítványomat? Akár újra vizsgázva?

Igen. Azzal, hogy tudomásul veszed, hogy Németországban nem vezethetsz.
Bejelented, hogy hazaköltözöl és német jogsidat leadtad, vagy az elvételről bemutatod az irataidat.

Próbáltam a kormány ablakot de azt mondták az Unión belül csak az az állam adhatja vissza aki kiállította.

Ez jó hí, mert a magyar jogosítványodat a magyar hatóság adhatja vissza. (valaki félreérthetett valamit)

Legegyszerűbb bemenned abba az okmányirodába (ma már valószínűleg Kormányablak) ahol leadtad. Nem tudom, hogy anno bejelentetted-e, hogy külföldön fogsz élni, és a státuszodat külföldön élő magyar állampolgárra átállították-e, ezt nézzétek meg, vissza kell állítani.

Gondolom orvosi alkalmasságit fognak kérni, bizonyára lejárt már.

Laci1967 # e-mail 2020.09.04. 09:36

Sziasztok.
Kb.: 6 éve 2014-ben honosítottam a magyar jogosítványomat németre. Le adtam a magyart és kaptam németet. 2019
Februárban a német hatóság bevonta 6 hónapra mert össze gyültek a büntető pontjaim, többszöri 1-2 pontot érő gyorshajtás miatt. Sajnos pszichiátriai teszthez kötötte a vissza adását. Egyszer megpróbáltam teljesíteni akkreditált tolmács segítségével, de nem sikerült.
Mintegy 1000 euróm bánta. Azóta haza költöztem Mo.ra idén Januárban.
Kérdésem, kérésem:
Idehaza vissza kaphatom jogosítványomat? Akár újra vizsgázva?
Próbáltam a kormány ablakot de azt mondták az Unión belül csak az az állam adhatja vissza aki kiállította. Erre nem látok esélyt sajnos.
Ezek szerint ez a 6 hónap igazából életem végéig szól?
Nincs rá jogi lehetőség arra , hogy a magyar állam vissza kérje akár érvénytelenítve?

wers # e-mail 2020.08.15. 05:47

Sehol sem vezethetsz.

Pisti01 # e-mail 2020.08.15. 05:33

Sziasztok egy kérdésem lenne!
Elvették a jogsim pontok miatt Magyarországon de még nem adtam le! A kérdés hogy Ausztriába vezethetek? Vagy ott is eltiltottak?

rigoz # e-mail 2020.08.01. 21:12

Valószínű. de a lakóhely szerintibe.

cladocera # e-mail 2020.08.01. 20:52

Üdv Mindenkinek ismét!

Az előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan olvastam valami olyat, hogy kategória eltiltás esetén a bírói végzéssel kell mennem a kormányablakba csináltatni az új jogosítványt amiben benn lesz az eltiltás az adott kategóriáról. Van ennek bármi realitása? Köszönöm.

cladocera # e-mail 2020.07.27. 11:16

Üdvözlök mindenkit!

Ittas vezetésért elvették a jogosítványomat. Várom a jogerős ítéletet jelenleg, érkezett már egy bírói végzés (tárgyalás nélkül), melyben kategória eltiltást kaptam csak ("A" kategória), a B jogosítványom elvileg megmaradt. Hogyan kapom ilyenkor vissza a jogosítványom? Ha jól tudom ilyenkor a közlekedési hatósághoz kerül, ilyenkor is megkapják velem együtt a jogerős ítéletem és onnan x idő múlva kiadják egy kormányablakoz ahol átvehetem? Vagy már a jogerős ítélettel együtt kapok valami információt arról, hogy mikor és hol tudom átvenni stb.? Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv

Kornelboy # e-mail 2020.04.30. 04:07

Köszönöm válaszodat WERS !

wers # e-mail 2020.04.28. 08:16

hogyan tudom meg oldani hogy otthon szerezzem vissza a jogosítványomat,természetesen mindent hivatalos formában gondoltam.

Két részre kell bontani a kérdést. Lentebb is írtam, attól, hogy az osztrákok eltiltottak a vezetéstől máshol még érvényes a jogosítványod. A gond, hogy ameddig náluk van addig sehol sem vezethetsz. (a törvényértelmezése nem sajátos, csak a végrehajtása)

Elvileg már rég meg kellett volna küldeni Magyarországra a jogosítványodat, amit már átvehettél volna azzal, hogy tudomásul veszed, hogy Ausztriában nem vezethetsz ameddig a kiszabott büntetést és feltételeket nem teljesíted.

Az Ausztriában szabott feltéteket csak Ausztriában tudod teljesíteni.

Kornelboy # e-mail 2020.04.28. 06:37

Sziasztok.
Ausztriában 2019,November 24-én ittasan vezettem és egy útjelző oszlopot kiütöttem,jöttek is a rendőrök,szonda és jogosítvány ugrott,9-hónapra!Azt tudom hogy itt kellene pszcihológushoz és vezetői uttánképzésre járnom.Az volna a kérdésem hogy hogyan tudom meg oldani hogy otthon szerezzem vissza a jogosítványomat,természetesen mindent hivatalos formában gondoltam.
Előre is köszönöm a hasznos információkat!

wers # e-mail 2020.02.27. 06:21

Angelo11

Annyit még tudni kell, hogy a külföldi hatóság a magyar hatóság által kiadott vezetői engedélyeknél a vezetési jogosultságot csak a sajt (jelen esetben az osztrák) nemzeti határain belül korlátozhatja.

Tehát Ausztrián kívül mindenhol máshol vezethet. 2018-b0n ha megküldték volna, átvehette volna azzal, hogy kijelenti, hogy Ausztriában nem vezethet, ameddig az ottani büntetése / tiltása érvényes.

Angelo_11 # e-mail 2020.02.26. 20:12

Kedves wers!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Ez valamelyest bíztató.

wers # e-mail 2020.02.26. 06:02

Angelo11

Valóban vissza fogja küldeni a kinti hatóság és mikor?

Előbb-utóbb vissza fogja küldeni. A "mikor" kérdésre nehéz válaszolni. Szabály szerint már 2018-ban vissza kellett volna küldeniük, ehhez képest hogy mikor támad ehhez kedvük, nem tudhatjuk.

Azt kell nyilatkozni, ha esetleg eljárás indul okirat hamisítás miatt, hogy ennyi idő után azt hitte, hogy valahol elveszett, ha a magyar hatósághoz nem küldték meg.
Tudomásul veszi, hogy Ausztriában nem vezethet, de máshol szeretné a jogosítványt használni.

Angelo_11 # e-mail 2020.02.26. 03:39

Tisztelt Fórumozók!
Testvérem jogosítványa 2017-ben lejárt, rendben meghosszabbították 10 évre Magyarországon. Ekkor Ő kb. 5 éve kint dolgozott, bejelentett lakcímmel rendelkezett Ausztriában. 2018. februárban elvették a jogosítványát kint, mivel kábítószert fogyasztva vezetett. Kötelezték forgalmi tanácsadásra és pszichológiai véleményre, továbbá mivel ilyen régóta kint élt, a magyar jogosítvány honosítására. Természetesen bírságot is kiszabtak. A pszichológiai tesztet elvégezte, kétszer volt tanácsadáson is, de miután több ezer euróra rúgtak a fizetendők, a folyamat abbamaradt és a kiszabott határidők is lejártak már a jogosítvány honosítására. 2019. év elején hazatelepedett. Most januárban sajnos az Okmányirodában bejelentette, hogy elveszett a jogosítványa, ami miatt nyilvánvalóan közokirat hamisítás miatt vádat emelnek ellene, amint az osztrák hatóság visszaküldi a jogosítványát a kiállító magyar hatóság részére (valószínűleg eddig nem történt meg, mivel kiadták „elvesztés” miatt, közúti ellenőrzés során is csak megdorgálták, hogy legközelebb legyen nála). Ismerős kamionsofőrről mondták, hogy ittas vezetés miatt vonta be az osztrák hatóság a magyar jogosítványát, majd ugyanígy járt el, hogy Okmányirodában elveszettként bejelentette, azonban 2 év után a visszaküldték az iratot Magyarországra, és eljárás indult ellene. A 2 év most járt le. Kérdésem, hogy ilyen esetben igaz lehet a 2 éves megfigyelési időszak és a jogosítvány bevonásától számít? Valóban vissza fogja küldeni a kinti hatóság és mikor? A kinti szabályokat sajnos nem tudom, szeretnék segíteni neki, tájékozódni. Esetleg ilyen ügyekben jártas ügyvédet tud valaki ajánlani, úgy érzem szükség lesz rá…
Minden segítő választ előre nagyon szépen köszönök!

Szomorú örökös #   2020.02.20. 08:09

wers

Inkább az életkort látom többségben. Ifjú titánok

Na jó, kiegyezhetünk ebben! :-)

wers # e-mail 2020.02.20. 07:54

Hát többnyire olyanok teszik ezt, akik nem idén nyáron barnultak...

Hát... nem egészen. Inkább az életkort látom többségben. Ifjú titánok.

Szomorú örökös #   2020.02.20. 07:37

wers

ez akkor is érvényes, ha semmilyen jogsija sincs az illetőnek (ajj, hogy hányan vezetnek így, jobb, ha nem tudod)

Hát többnyire olyanok teszik ezt, akik nem idén nyáron barnultak...de inkább nem megyek bele rasszizmusba.

Egyébként igen, én is voltam ilyen hülye kis lázadó fiatal. Anno renintens fiatal jogsisként még én is egyszer kb. fél évig vezettem egy Trabit műszaki nélkül, mert épp nem volt pénzem megcsináltatni mindent és nem buktam meg vele, pedig mindjárt első nagy útján ellenőrzésbe szaladtam, sőt kb. fél Magyarországot bejártam vele. Akkor azért úsztam meg, mert letagadtam, hogy nálam van a forgalmija és amikor lekérdezték a tulajdonost, akkor ott megakadtak, mivel épp friss vásárló voltam és még nem írattam át a nevemre (belül voltam a 15 napon). Később aztán beleszaladtam még egy ellenőrzésbe, azt is megúsztam. Majd a harmadiknál már megfogott a rendőr, de nagyon korrekten járt el velem és tovább engedett, sőt a forgalomból se vonta ki. Amikor lekérdezte az adatokat, utána mondta - látta, hogy nem egy akadékoskodó barom vagyok - hogy ha hamarabb mondtam volna, megúszhattam volna egy kisebb helyszíni bírsággal is, de így kénytelen feljelenteni. Mire a szabálysértési bírság-levelet megkaptam, le is volt műszakiztatva és a bírságot is gyorsan rendeztem - mivel nem lett akkor kivonva, így nem is kellett KPM-hez vinni. Tanulságnak elég volt, azóta ilyet nem tettem. :-)

Kihangsúlyozom, ma már senkit nem biztatnék hasonló trükközésre! Én is akkor azért tudtam csak ezt eljátszani, mert akkor még - '90-es évek vége - nem voltak olyan szuper online rendszámfelismerő rendszerek, amelyek a megállításom nélkül simán rendszám alapján lekérdezhetik az autóm adatait.

wers # e-mail 2020.02.20. 07:01

Szerintem amíg nem veszik észre a rendszerben, addig nem fogsz megbukni.

[mosolyt csaltál az arcomra]

Drága szomorúka, ez akkor is érvényes, ha semmilyen jogsija sincs az illetőnek (ajj, hogy hányan vezetnek így, jobb, ha nem tudod).
Sőt, nagyon sok más esetben is érvényes, hogy ameddig nem derül ki, addig nincs szankció utána (vagy nem fáj).

wers # e-mail 2020.02.20. 06:43

Akkor miért ne vezethetnél az angollal?

Fő szabály szerint a vezetői engedély honosságát az életvitelszerűen használt lakás lakcíméhez kell igazítani. Más államban történő letelepedéskor az adott állami szabályoknak megfelelően egy idő után a jogsikat honosíttatni kell. Magyar szabályok szerint nem ad ki a magyar hatóság jogosítványt annak, akinek nincs bejelentett magyar lakóhelye. (és pl. gépjárművet sem helyeznek nevére Magyarországon forgalomba)

Ezeket ki-be költözéskor át kell honosíttatni. (az más kérdés, hogy ezt többnyire csak az adott állam felszólítása után teszik meg, pedig szabad önként is.) Általában fél év folyamatos ott tartózkodás után.

Szomorú örökös #   2020.02.20. 06:36

katona81

Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra? Vagy kell-e egyáltalán utánképzésre mennem?

Szerintem amíg nem veszik észre a rendszerben, addig nem fogsz megbukni. Ha honosítani akarod, azt viszont nagy valószínűséggel kidobja majd a rendszer, hogy utánképzésre voltál kötelezve és végig kell csinálnod. Inni viszont az angol jogsi mellett sem szabad. Mindig az aktuális ország jogszabályai vonatkoznak a vezetésre. Nálunk zéró a tolerancia.

katona81 # e-mail 2020.02.19. 20:56

Egy kicsit pontosítanék a kérdésemen. 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon és utánképzésre köteleztek. Az utánképzést nem végeztem el. Közben én 2014 végén kiköltöztem Angliába. Angliában 2017-ben (miután az eltiltás letelt) megcsináltam/megszereztem egy új B kategóriás jogosítványt. Most hazaköltöztem Magyarországra. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra? Vagy kell-e egyáltalán utánképzésre mennem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.19. 19:48

Ja, hogy már letelt. Akkor miért ne vezethetnél az angollal?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.19. 19:37

Azért vették el a jogosítványodat, mert el vagy tiltva a vezetéstől.

www.kbs-ugyved.hu