gázmérő megállása

bigdady # 2009.01.07. 08:41

Kedves Pjotr!

Mitől lesz hiteles az elektronikus mérő? Tigáz hoz róla vmi papírt? Azt el kell fogadni?

Egyátalán mi az hogy elektronikus mérő? Digitális és nem forognak számok benne? Ez nekem új.

adrienn04 # 2007.11.06. 10:04

köszi!

Pjotr # 2007.11.06. 09:41

Gondolom az egész mérőt bevizsgálták, ha nem, akkor kérni kell a elektronikus mérő hitelesítését.
Ha ezt nem tudják megtenni, mert annyira rossz a mérő, akkor az egész követelésnek nincsen alapja, ha megtudják tenni, akkor mindegy, hogy az elektronikából olvassák ki vagy a számlálót nézik meg az egy hitelesített mérőeszköz, a mért értéket el kell fogadni.
Nagyfogyasztóknál már régóta csak elektronikus mérés van.
Szóval kérni kell a bevizsgálást, hitelesítését ha ezt rendben találják, akkor fizetned kell, hacsak nem tudod bizonyítani, hogy az előző lakó használta el ezt a mennyiséget.

adrienn04 # 2007.11.05. 12:50

Nem tudná nekem egy jogász megmondani hogy az elektronikában szereplő értéket kérheti-e a gázművek bár ők azt írták a levélben hogy az átlagfogyasztás alapján számolták ki a 2000 köbmétert.Meg azt se tudom hogyha a gázóra számlálója nem működik akkor az elektronika biztosan jól számol?És azt se tudom hogy mikor kezdett el számolni. A választ előre is köszi.

Pjotr # 2007.10.31. 10:02

Gyanúm szerint, végül is ki kell fizetni majd a 2000m3-ert majd, ha ezt bizonyíthatóan nem ti fogyasztottátok, akkor kérheted a megtérítését az előző tulajtól.

adrienn04 # 2007.10.30. 12:27

Hát az az összeg nem a mi világunk.Örülünk hogy a felújításra futotta!

monalisa1 # 2007.10.30. 12:04

Nem akarlak elkeseríteni - mert hát mindenki a saját pénztárcája szerint -, de van gázkazán millió forint körül is.

A miénk most 15 éves, időszerű már a cseréje - csak ezt a szezont húzza még ki -, aztán nekem is jó lenne (...) valami drágább = korszerű készülék.

adrienn04 # 2007.10.30. 11:55

Köszi a választ˘!a mienk kb 200000ft volt és a melegvizet is az csinálja.

monalisa1 # 2007.10.30. 11:46

Azt én nem tudom megválaszolni, hogy ha nem jó a gázóra, akkor az elektronika helyesen mér-e. (Valahol az interneten bizonyára utána lehet keresni.)

Én csak azt tudom, hogy a kazán tipusa befolyásolja a gázfogyasztást, a korszerűbb (= drágább) a jobb...

A problémádhoz gázszerelő hozzá tud bizonyára szólni, akár többtől is véleményt kérni.

Amúgy gondolom részesültük gázár támogatásban.

És két hasznos link a továbbiakra:

http://www.alacsonygazszamla.hu/
hhpp://www.sporoljgazon.eu/

adrienn04 # 2007.10.30. 11:00

Köszönöm a segitségeteket!Már csak egy utolsó kérdés!Ha az óra mérője nem jó akkor az elektronika biztos a helyes fogyasztást méri?Monalisa!Előzőleg mért értékek nem nagyon lehetnek mert csak jó 1 éve lakunk ott augusztusba költöztünk és 2007 04 05 óta az új mérő méri a fogyasztást.Tehát azt hogy mennyit fogyasztana a mi kazánink 1 év alatt azt se mi sem ők nem tudjá
k mivel az óra megállt.Felújítás miatt az egész lakás szét lett verve.Az új kazán beüzemelése előtt se radiátor se főzőalkalmatosság nem volt.Villanyradiátor ment ha kellett meg a mikró.Asszem novembertől van kazánunk.

,0

monalisa1 # 2007.10.30. 10:20

A gázóra állása közti tól-ig időszakra meg vélelmeznek egy átlagfogyasztást, az előzőekben mért adatok alapján.

A tél azért tél, mégha enyhébb is volt a szokásosnál, de ahol pici gyerekek vannak ott bizony fűteni kell, mert az orvos és a gyógyszer nincs ingyen... Tehát az a 2000 m3 bizony elfogyhatott nálatok.

Egyjogász # 2007.10.30. 10:15

Független szakértőt a bíróság rendel ki, ha az ügyben peres eljárás indul. Az egyik fél által felkért szakértő véleményét a bíróság ugyan bizonyítékként - de nem független szakértői véleményként - figyelembe veheti, de általában ezt a bíróságok a beterjesztő fél álláspontjaként szokták értékelni.

Egyjogász # 2007.10.30. 10:12

A törvény szerint a közüzemi szerződés alapján a közüzemi szolgáltató köteles meghatározott időponttól kezdődően a fogyasztónak folyamatosan gázt szolgáltatni, a közüzemi fogyasztó pedig ennek ellenértékét rendszeresen megfizetni.
Így a fogyasztónak az általa ténylegesen elfogyasztott gáz ellenértékét kell megfizetnie. Ha a mérő a ténylegesen elfogyasztott gáz mennyiségét nem méri vagy rosszul méri, ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztónak az általa ténylegesen felhasznált gáz árát nem kell megfizetnie, természetesen a mérő meghibásodását a szolgáltatónak kell bizonyítania.

adrienn04 # 2007.10.30. 10:06

Hol lehet független szakértőt találni?Pécsen Nagykanizsán vagy Székesfehérváron?És hogy tudom vele felvenni a kapcsolatot?

adrienn04 # 2007.10.30. 10:03

Azért tudhatja a gázművek hogy nem lakott ott senki mert csak ilyen fenntartó valamit fizettek és kész. A gázművek 2006 10 11-én volt ellenőrizni az órát és mindent rendben talált.A mérő állása 2854 köbméter.Azt írják a papíron hogy a gázméréssel kapcsolatos problémát nem találtak.Ha azt feltételezzük hogy rögtön megállt bár én nem szoktam nézegetni akkor fél évet állt volna de én nem tudom hogy mikor állt meg.Én a panelbe ártalányt fizettem és soha nem néztem meg az órát ha 2 évig állt volna azt se veszem észre.Fél éve van új óra aztóta igaz nem volt tél 400 köbméter fogyott.Télen nem tudom mennyi megy el.Fél év alatt egy enyhe télen elfogy 2000 köbméter?Magánemberként a gázórát vizsgáló azt mondta a telefonba hogy őszerinte a fogyasztó arra szerződik hogy az óraállást fizeti amit az óra mutat nem az elektronikában szereplő értéket.Írtam email Pécsre már vagy 2 hete de semmi válasz.Telefonon azt mondták utánanéznek.Pécs tőlünk jópár kilóméter én ithon vagyok gyeden feleslegesen nem akarom a gyerekeket lepasszolni és felutazni Pécsre hogy mondjok azt mongják hogy utánanéznek.Engem az érdekelne hogy követelhetik-e az elektronikában szereplő értéket.

liridavi # 2007.10.29. 21:58

A tulajdonosváltozásról és az óraállásról történő bejelentés után, kijönnek a gázosok és leellenőrzik a gázórát, hogy minden rendben van e vele. Nem értem ez ebben az esetben nem történt meg? Pedig ez mindkét félnek igencsak az érdeke. A gázszolgáltatóval kötött szerződésben szerepel a fogyasztó által bemondott felhasználásra kerülő kb. gáz m3, amin persze lehet változtatni mindkét irányban a tényleges fogyasztásnak megfelelően. Sztem ez van annyira "gázos" téma, hogy mindenképp megér egy személyes találkozást egy előre egyeztetett időpontban a szolgáltatóval. Az elektronikus számlálóval kapcsolatban kérdezze meg egy független szakember véleményét, addig hiába is bizonygat bármit, hiszen a szolgáltató kezében ott van a megállt gázóra, benne a mért köbméterekkel.

monalisa1 # 2007.10.29. 19:23

És azt miért higgye a gázszolgáltató, hogy az elhalálozás és az ingatlan eladása közti időszakban senki nem lakott a házban, vagy netán ti a beköltözés előtt esetleg idejekorán már...

Aztán itt van ez a nem működő gázóra esete: az elhalálozás óta az óraállásnál 2000 m3-rel többet találtak az elektronikus számlálóban.

Mindenképpen a szolgáltatóval kell tisztázni a dolgot, és ha másként nem megoldható, hát szabadság kivétele és utazás...

adrienn04 # 2007.10.29. 18:07

De miből számolnak átalányt amikor mi augusztusban költöztünk és előtte nem lakott ott senki mert az előző tulaj meghalt mi az örököseitől vettük a házat.Akkor honnan tudják hogy havi szinten mennyit fogyasztottunk volna?Csak azt nem tudom hogy az elektronikus számláló által mért érték biztosan helyes-e és azt követelhetik-e rajtunk.

monalisa1 # 2007.10.29. 15:27

Én csak annyiban, hogy egy szolgáltatóval akár e-mailban is lehet értekezni lévén mindegyiknek van ügyfélszolgálatuk.

Ha igazolni tudod, hogy mettől - meddig történt a felújítás - és vélhetően ezen időn belül se főzés, se fürdés, se fütés lehetősége - akkor arra az időszakra valószínűleg nem számolnak átalány gázfogyasztást.

adrienn04 # 2007.10.29. 10:45

Sziasztok!Segitséget szeretnék kérni!Tavaly augusztusban vettünk egy 100nm-es családi házat.Észrevettem hogy megállt a gázóra valószínüleg nem rögtön mert nem azt nézegetem folyton.Kijöttek jó fél éve lecserélték.Az órát Nagykanizsán vizsgálták 2007 július 3-án nem találtak semmi befolyásolásra utaló nyomot.Minket is meghívtak a vizsgálatra de a nagy távolság miatt nem mentünk el.A vizsgálat során a tényleges óraállásnál 2000 köbméterrel többet találtak az elektronikában.Az lenne a kérdésem hogy követelhetik-e rajtunk a különböetet?A gázművek írt egy levelet hogy a tavalyi év fogasztása alapján arra az időszakra amíg állt az óra 2000 köbméter fogyasztást állapítottak meg!Bementem a Székesfehérvári ügyfélszolgálatra mivel az van hozzánk közel ahol azt mondták hogy ők nem illetékesek az ügy Pécshez tartozik intézzem el telefonon.Szerintem ezt nem lehet telefonon elintézni és tőlünk Pécs is nagyon messze van.Beszéltem kétszer a pécsi telefonszámmal de sokra nem mentem vele.Hetek óta nem válaszolnak.A házat megvétel után felújítottuk ha akartunk se tudtunk volna fűteni mert nem voltak radiátorok és nem volt kazán se novemberbe szerelték föl.A gázosok azt írták hogy az évvégi elszámoláshoz hozzácsapják ezt a csekély összeget.Válaszukat előre is köszönöm Godóné Matula Adrienn Pákozd