Elláslás a vásárlástól


Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.11. 20:01

Doktor, nekem iszonyú gyanúm támadt: te nem tudod, hogy mi az a kellékszavatosság.
Vagy nagyon kevered azt, hogy valakit megillet-e a jog , azzal, hogy az adott jogra alapozott igénye megalapozott-e.

drbjozsef # 2021.08.11. 19:12

kbs,

Nagykommentár : „Használt dolog vásárlása esetén a vevőnek a természetes elhasználódással rendszerint együtt járó hibákra számítania kell, ezek a vevő terhére esnek, az a fontos, hogy a dolog
a használtság fokának megfelelő rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen. Ugyanakkor a dolog használt állapota nem zárja ki az eladó szerződésszegésért való helytállási kötelezettségét azokért a hibákért, amelyek az elhasználódás várható mértékét túllépik.

Amennyire tudom, egységes a gyakorlat abban, hogy használt autónál, 10+év, 250-300ezer+ km felett, természetesen az adott állapot szerinti használati értékhez viszonyítva, a használatból eredő hiba csak ritkán alapoz meg szavatossági jogot. Egy tiptopra felújított veteránautónál feltétlenül, egy melózásra használt igáslónál nem valószínű.

De, ahogy mindig, minden körülmény ismerete és mérlegelése adja majd meg, jár-e szavatosság, vagy sem.

Tunde1994 # 2021.08.11. 13:35

Köszönöm a válaszát. Mi is visszautasítottuk a szavatossági igényét. Hisz mi tiszta lelkiismerettel adtuk el . Azt mondta pereskedni fog, így várjuk a további fejleményeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.11. 12:52

Teljesen mindegy, hány éves az adásvétel tárgya, a vevőt a kellékszavatosság megilleti. Ha csak a szerződésben kifejezetten ki nem zárták.

drbjozsef # 2021.08.11. 11:13

Tehát ez egy 17+ éves, majd 500ezer km-t futott teherautó. Ezeknél kicsit szigorúbb a szavatosság gyakorlata, ezek elmennek sok évesen is rengeteg kilométert. Egy ilyen életkorú és futott személyautónál lényegében már nincsen szavatosság (csak kivételes esetben), de szerintem ez már tehernél is olyan elhasználtságnak számít, hogy bármilyen hibára számíthat a vevő. Főleg például injektorokra, meg az "apróbb" hibákra.

Nem lehet látatlanban tanácsolni, és nem ismerem a járművet, de jó eséllyel én visszautasítanám a szavatossági igényét. Keressen meg hivatalos úton (jelentsen ez bármit, valszeg ügyvéd, de az se számít), aztán pereskedjen, ha akar.

14 napos elállási joga nincs - az távollévők közötti fogyasztói szerződésre vonatkozik, előbbi autónál kizárt, utóbbi meg tudjuk hogy nem is igaz, ha magánszemélyként adtad el. Egyáltalán nincs elállási joga. Megnézte, megvette, ha hibát észlel és szavatosságot akar érvényesíteni, de te elutasítod, akkor bírósághoz fordulhat.

Tunde1994 # 2021.08.11. 08:55

Egy renault master teherautóról van szó, 2004 -es évjarat. 470 ezer km volt benne az eladáskor azt nem tudom hogy ő mennyit ment vele. Hibákat nem írtunk bele mert semmi hibát nem tudtam róla. Amiről tudomasunk volt hogy rossz az mondig javítva lett, hisz munkás autó volt mindennapi használatban. Annyit mondtunk neki hogy az eslő fék lassan cserés lesz de még használható mi meg is vettük hozzá az újfékeket de cserélve nem lett és ezt oda adtuk a vevőnek illetve gumiharangokat is . Azt mondja az injektrorkal van baj meg sok apróbb hiba.

drbjozsef # 2021.08.10. 07:49

Tunde1994,

Nem KELL visszavenned.
Ha a vevőnek szavatossági igénye van, akkor kérhet, aztán te eldöntöd, hogy szerinted alapos, vagy sem, ha nem elutasítod. Ha a vevőd nem ért egyet veled, akkor bírósághoz fordulhat. Mivel magánszemélyként adtad el, bizonyítani a vevőnek kell, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, és az a szavatosság körébe tartozik.

Hány éves, milyen állapotú, hány km-t futott autó ez? Közöltél a vevővel hibákat, beleírtátok azt az adásvételi szerződésbe? Hány km-t használta azóta a vevő? Milyen jellegű hibára hivatkozik?

Tunde1994 # 2021.08.07. 11:32

Sziasztok. Az lenne kérdésem, hogy vissza kell vennem így az autót? Július 24-én adtam el. Tegnap fel hivnak meg ma is hogy valami baja van az injektornak meg még valami nem jó vegyem vissza.
Nálunk az autó minden napi használatban volt semmi baja nem volt. Azt mondja a vevő 14 nap elállási joga van. És ha nem veszem vissza az autót hétfőn hivatalos úton meg keres.
Mik a teendőim ilyenkor?