Autószerelő károkozása


Katona Monika # 2021.11.16. 13:16

2009-es évjáratú Hyundai i20 autómban a katalizátor 2021 augusztus hónapban tönkrement. Az autó hibakódot jelzett, melyet otthoni hibakód kiolvasó készülékkel kiolvastunk. Pár napon belül felkerestem a Székesfehérvár Budai úton lévő szervit, ahol a hibát megerősítették. Ajánlatot is kaptam a javításra 165.000,- Ft értékben. Kértem a szerviztől egy pár napos haladékot, hogy visszajelezzek, mikor tudnám az autót náluk hagyni javításra. Közben ismerősök által kaptam segítséget, hogy a katalizátor vételárában tudnak segíteni egy kedvezményes vásárlással és autószerelőre is kaptam ajánlatot, aki megjavítja az autómat „hozott” alkatrésszel is. Így jutottam el a Seregélyesen lakó Zsilovics Balázshoz, akihez a telefonos egyeztetés alapján 2021. szeptember 02-án el is vittem az autómat. Ígéretet kaptam, hogy 2021. szeptember 04-re az autó készen is lesz. Az autó jobb hátsó sárvédőjén volt egy horzsolásos sérülés más sérült elem az autón nem volt.
2021. szeptember 04-én este el is hoztam az autót. A motorháztetőt fel nem nyitottuk, nem győződtünk meg a javításról, vagyis a katalizátor cseréjéről. Ki is fizettem az autó javításáért 150.000,- Ft-ot. Melyet Zsilovics Balázsnak a ház előtt adtam át, mikor átadta az autóm kulcsát. Miközben az utcában megfordultam annyit jegyzett meg nekem, Balázs, hogy a kerék valószínűleg csapágyas nézessem meg, illetve megkérdezte, hogy mikor vásároltam az autót, mert szerinte elég rendesen össze volt törve. Elmondtam neki, hogy 2020. januárjában vettem az autót és tudomásom szerint nem volt törve. Vásárlás előtt még a CarVertical oldalon is megnéztem az autó „előéletét” nem volt töréssel kapcsolatos adat.
Pár nappal később a motorháztetőt szerettem volna felnyitni, hogy ablakmosó folyadékot öntsek a tartályba, de sajnos a motorháztető felnyitása közben a motorháztető szélvédő felőli két sarka hozzáért jobb és baloldalon is a sárvédő lemezek motorháztetőig felnyúló sarkáig, minek következtében a két lemez sarkai egymáson átpattanva egy horpadásos és festéksérüléses sérülést okoztak az autómon.

Kérdeztem a katalizátor cserét végző autószerelőt, hogy esetleg levette- e a motorháztetőt és rosszul rakta vissza? Ő állította, hogy nem vette le miért vette volna le a katalizátor cseréjéhez. Valószínűleg igazat mond, mert a motorháztetőt rögzítő csavarokon nincs festék sérülés, amit esetleg egy fogó okozott volna. Kérdeztem azt is, hogy akkor hogy történt a katalizátor cseréje, ami miatt esetlegesen a motorháztető elmozdult a helyéről.
A mai napig többször kértem Balázst, hogy beszéljük meg, hogy keletkezett az autómon a sérülés az idő alatt, míg nála volt javításon. teljesen elzárkózik. Kértem, hogy térítsen meg valamit a káromból, de arra sem hajlandó.
Szeretném tudni, milyen lehetőségem van a szerelővel kapcsolatban kárigényemet érvényesíteni?