Tisztelt Uram!
Köszönöm a választ. Próbálom telefonon elérni, de a "hívó most nem fogad hívásokat" a válasz. A cég nem is autó kozmetikai cég, hanem autó kereskedő. Petrol Juice Kft. Idei januári bejegyzéssel 1 fő tulajdonossal. A levelet, ahogyan tanácsolta elküldtem neki. Most várom a válasz. Nagyon úgy érzem, hogy ebből nem jövök ki jól. A szervizben ráírták az autó lapjára, hogy életveszélyes. Köszönöm a segítségét. További szép napot.
Használtautó, Garancia???
kocsisj,
Ha vállalkozás az eladó, akkor fogyasztói szerződést kötöttél.
A Ptk. szerint :
„6:157. §(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.
(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely e fejezetnek a kellékszavatosságra és a jótállásra vonatkozó rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára tér el.
6:158. § Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.”
Ha garanciás kikötés a szerződésben semmis.
Ha az életkorából és általános állapotából nem kellett arra számítanod, hogy szét van rohadva az alja, ráadásul azt lefestették, elrejtették, akkor lehet keresnivalód.
Írj egy tértis levelet, hogy a körülményekre és a Ptk.-ra tekintettel hibásan teljesített, élsz szavatossági jogoddal, a kikötése semmis, és a hibák mennyisége és súlyossága miatt a javítás lehetetlen, vagyis vagy kicseréli az autót, vagy elállsz a szerződéstől, és kéred vissza a vételárat. Adj neki 15 nap határidőt, és helyezd kilátásba a polgári per indítását.
Ha nem reagál, vagy elutasít, neked kell pert indítanod. Ha a leírásod valós, akkor van keresnivalód, lehet esélyed a perben is - de az se gyors, se olcsó nem lesz (legfeljebb, ha tényleg megnyered).
Tisztelt fórumozók!
Másfél hónapja vásároltam egy 2005-ös Ford Ka kisautót. Körüljártam, átnéztem. Szemre jónak tűnt. Meg is vettük. Haza felé hallatszott, hogy a hátsófék zajos. Mire hazaértünk felforralta a vizet, majd a motor hiba kód is kigyulladt. Ezek kis hibák voltak csak. A hőérzékelőt kicseréltettem. A többi miatt szerviz időpontot kértem és ma közölték a rossz hírt. A kocsi alja ugyan szépen le van fújva, de teljesen szét van rohadva. Futómű felfüggesztés, taposó lemezek, küszöbök. A bal hátsó fék teljes cserés. Katalizátor cserés. A szerelő azt mondta gazdaságilag nem éri meg felújítani, mert ingünk, gatyánk rá megy. Az adásvételin egy autókozmetikai cég szerepel eladóként. És ráírta a megjegyzés rovatba, hogy csak átírási garanciát vállal. Mit tehetek? Tehetek-e egyáltalán valamit? Válaszukat köszönöm. Kocsis János
László008,
Az olyan hibák, amelyekre használt dolog jellegére tekintettel számítani lehet - ilyen autónál az életkorból, futásteljesítményből, és általános állapotból származó használtság-, nem tartozik a szavatosság körébe.
Egy 13 éves, 200ezer+ kilométert futtott autónál várható, hogy a kettőstömegűt cserélni kell. Szíjakat, szűrőt, olajat pedig minden kellő gondossággal eljáró vevő lecseréltet, akármit is állítson az eladó.
Az eseted határeset, de inkább a rossz oldalon, az "így jártál" oldalon.
Bár fogyasztói szerződést kötöttél azzal, hogy kereskedőtől vetted az autót (ugye? nem csak ott, hanem cégtől vetted?), ami esetében az első 6 hónapban vélelmezni kell, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, de a fentiek tekintetében ez kevéssé számít.
Felszólíthatod az eladót a hibák kijavítására, vagy a javításba belefizetésre, de ha elutasítja, neked kell pert indítanod. Véleményem szerint elég kétséges kimenetellel.
Az autó 2006 -os, 213 000 km van benne. A rendszámot leellenőriztem a vásárlás előtt az ügyfélkapun keresztül.
Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi esetben:
2 hete vásároltam kereskedőtől egy autót, amelyet akkor ki is próbálhattam (ezt beleírta az adásvételibe). Akkor elvileg az autónak a klímáját kellett feltölteni és más jellegű baja nem volt, vagyis ezt mondták.
Elvittem klimashoz, ahol nem csak töltés kellett, hanem alkatrészt is kellett cserélni (eddig ez 45 000 ft. volt).
Majd ott elszakadt az ékszíj valamit az azt forgató tárcsa is törött volt.
Ezt követően a szervizben tudatták velem hogy az autón kuplungot is cserélni kellene hamarosan mert nagyon rossz állapotban van (ebben benne van a kettős tömegű lengő is és kb 400 000 ft lenne).
Erről semmit nem tudtam a vásárláskor, nem vagyok autószerelő.
Mit tudok tenni ilyenkor? Az autóval kb 700 km t mentem a vásárlástól.
Köszönöm a választ!
Kótyomfitty,
Ha végignézted a vezérlés cserét, akkor aki azt csinálta, ezt tanúsíthatja neked.
Én a helyedben nem tennék semmit. Ha akarnak, perelnek, ott úgyis előadhatjátok a bizonyítékaitokat. A fenti tanú, meg a hangfelvétel neked nagyjából elég is lesz, ha letagadná a tudomást a hibákról. A négy tanú meg közel sem biztos, hogy bármire is elég neki.
Pereljen. Szerintem lehúzás.
Persze, 100%-os esély nincs, kitalálhat valamit, behúzhat a csőbe, ha akar. Mondjuk szereltet bele valami régi alkatrészt, amire majd a szakértő is megállapítja, hogy tényleg hibás volt már a vásárláskor is. De ez ellen már most sem tudsz mit tenni.
Üdvözlöm!
Abban az ügyben kérdezném véleményét,tanácsát, hogy 06.19én eladtam napi használatból az autómat,8ekmt futott vezérléssel és lassacskán cserére szoruló kettőstömegű lendkerékkel(a vevő mindkettőről tudott, a lendkerék miatt hangja is volt már es jobban remegett a váltó es a kuplung pedál de szerelő szerint még 10ekm is lehet benne. Ezt a vevő tudomásul vette,szóban a helyszínen.). Az adás-vétel után kb 4 órával csörgött a telefon hogy a kettőstömegű teljesen tönkrement és szálljak bele a javítási költségekbe. Miután jeleztem hogy tudott róla és eszembe sincs ,először azt a valaszt kaptam hogy tudott rola,de át lett verve mert nala 100km után használhatatlan lett az autó én meg 10ezret mondtam neki,utána pedig azt hogy majd jól beperel és ott letagadja hogy tudott a kettőstömegűről. Az én lelkiismeretem tiszta így abban maradtunk hogy várom az ügyvédje megkeresését amit a beszélgetés során többször emlegetett. (Erről a beszélgetésről van hangfelvételem) Következő nap ismét hivogatásba kezdett,de én tartottam magam ahhoz hogy majd az ügyvédjével tárgyalok így nem vettem fel. SMSben leírta hogy én átvertem őt mert nem is új a kocsiban a vezérlés és ha nem veszem fel a telefont akkor beperel és járhatunk a bíróságra amit csak nem akarhatok mert 4ember is tudja részéről bizonyítani hogy azt mondtam új a vezérlés.(igen,4en jöttek az adás-vételéhez)A vezérlés cserét személyesen néztem végig az autón úgyhogy ez teljességgel kizárt dolog. A kérdésem az lenne hogy van nekem bármi teendőm vagy jól érzem hogy egy piti lehúzásra próbálnak rávenni? Létezik olyan kiskapu ahol én ebből rosszul jöhetek ki? Válaszát előre is köszönöm tisztelettel!
Köszönöm!!!!
Tisztelt Kozmacska68, ha a szakvélemény az Ön igazát fogja bizonyítani, s az itt elmondottak alapján erre nagy remény van, akkor utána Önnek nyert ügye van, mert a törvény szerint egy év a kellékszavatosság. Jogszabály: 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, 6:163. § (1).
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. A minap vásároltam egy autót az egyik önkormányzattól. Amikor átvettem azt az információt kaptam, hogy átvizsgálták a kocsit szerelővel eladás előtt, a külsérelmi nyomokat leszámítva nincs más nagyobb baja. Elmentem egy körre, motor csendes, fék jó, rozsdának nagyon nyoma sem volt. Amikor kifizettem, csak akkor adták oda az átvizsgálásról szóló dokumentumokat, ahol már láttam, hogy meggyűrűzték az amúgy csak 200e kilóméter futott Toyotát. Ahogy rámentem a pályára, kb 25 km után már égett a motor lámpa, illetve a kipörgés gátló. Pesten elvittem egy szerelőhöz, és 22 hibakódot olvasott ki a kocsiból. Mivel az átvételkor nem volt ilyen jelenség, és tudvalevő, ha kiütik a kódot, kb 25-50 kilóméter után írja vissza az autó. Még aznap jeleztem ezt, azt mondták, másnap vigyem vissza, semmi gond, visszakapom a pénzt. Másnap már a jegyző ezt egyből megvétózta, mivel szerinte be kell bizonyítanom, hogy nem én csináltam valamit a kocsival. Most szakvéleményt kérek, de nem tudom, hogy a továbbiakban milyen lehetőségeim vannak.
Köszönöm
Andi
Zoli770,
Igen, a következő lépés a postai levél, nyilván tértivevényes. Hivatkozz (dátumszerűen) az emailokra, illetve a Ptk előzőben adott passzusára.
De ha nincs megegyezés, pereskedni neked kell majd.
Kedves Zoli770, nemcsak a szerződés alapján érvényesítheti szavatossági igényét, hanem a Ptk. szerint is, használt dologra egy év a kellékszavatosság, s ennél rövidebb idő érvényesen nem köthető ki - 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, 6:163. § (2) bekezdés.
Nyolc hónapja vásároltam egy gépkocsit aminek a motorja tönkrement .
A gépkocsit kereskedésben vásároltam !
Email,szóbeli formában megkaptam hogy vállalnak 6+6 hónap garanciát a gépkocsira !
Idézet : Körbe van mérve,
- Sajnos a tolatóradar az minket is megtévesztett
- Természetesen a fődarab garanciát a rejtett hibákra (szerintünk nincs ilyen!)vállaljuk ahogy azt a törvény is előírja 6 hónapig de mi ezt 6+6 hónapra vállaljuk.
Várlak Délre, a kocsi kész van!
Tisztelettel,:
Szabó János
Kereskedelmi Igazgató
Rövid hiba leírás : előzés közben a motor beállt , a kereskedő telephelyére szállíttattam ,ahol megállapították a hibát , elmondásuk szerint nem kapott elég kenést, olajat a motor ezért tönkre ment. Durván 750,000Ft os javítási költséget mondtak telefonban.
Én akkor visszanéztem a kapott dokumentumokat ,emil-eket és email ek között megtaláltam a 6+6 hónap garanciát ,amit azonnal emailben jeleztem nekik.
Idézet: Szia!
Nem találom a kölön 6+6 hómapos garancia papírt a kocsi papírjai között ahogy az vásárólva lett és a hirdetésben is igy szerepelt ! Ne a törvényben előírt garanciára gondolok ami természetes ,hanem ami külön fel volt tüntetve a hirdetésben. Nem kaptam meg! A mia napig így vannak fent az álataltok hirdetett gépkocsik és az információ is az hogy külön garanciát adtok !
Motor ,váltó , fő alkatrészek , csak akkor ez most az én esteemben hogy van?
Várom válaszotokat hogy tovabb tudjak lépni az ügyben ,nekem mindegy milyen írányba .
Köszi Zoli
Szia !
ebben a levélven pontosan le van irva hogy vállaljátok a garanciát!
Kérném ezek szerint a tovabbiakban eljárni.
Kelt . 2018.08.10.
Szia Zoli!
Minden szerviz náluk volt csináltatva ,természetesen számla nincs róla de email ben megvan minden és árajánlatban is.
Mit tudok tenni mi a következő lépés mert az emali óta nem jelentkeznek . Postai levél, stb?
Köszönve megtisztelő segítséget válaszát.
talpaimihaly,
A szavatossági igények érvényesítésének a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szabályai vannak. Hibás teljesítés, kellékszavatosság, olvasd el a Ptk-ban, 6:157§-6:167§.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Az általad leírtak alapján igencsak nehéz dolgod lesz.
Inkább azt mondanám, sajnos peched van.
Először is érdemes írásban a hiba és az igény (javítás, csere, javíttatás költsége) megjelölésével bejelenteni a szavatossági igényt az eladódnak.
Másodsorban a hibás teljesítést magánszemélyek jogügyleténél a vevőnek kell bizonyítani, és bizonyos esetekben mentesül is az eladó a felelősség alól. Ilyen például, az, ha a vevő a hibát ismerte, vagy a kellő körültekintés mellett ismernie kellett volna.
Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a gépkocsi életkora, futásteljesítménye, általános állapota (használtsági foka) alapján következtetni lehet bizonyos hibákra, az ezzel járó kockázat a vevőt terheli és az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.
Ha elhajt az eladó, mehetsz bíróságra, de a fentiek alapján nem lesz könnyű dolgod.
„a szerződésbe bele írtuk hogy az autónak rejtett hibája nincs”
Honnan tudtátok mind ilyen kifejezetten és egyértelműen, hogy REJTETT hibája nincs? :D
24 éves. Pasinál nem rossz kor.
Üdv! Segítséget szeretnék kérni, pénteken vásároltam egy autót magánszemélytől (1995 volkswagen polo), helyszínen kipróbáltuk, rendben volt, a szerződésbe bele írtuk hogy az autónak rejtett hibája nincs. Másnap az autó kb. 40 km megtétele után megállt, azóta sem indul. Hívtam az eladót hogy baj van szeretném vissza a pénzt vagy javítassa ki ugyanis nem 1 napra veszek autót. Nem gondoltam hogy baj lenne az autóval ugyanis fiss műszakis. Az eladó elzárkózik, szerinte ez már az én bajom. Mit tudok tenni ebben az esetben? Köszönöm
na és az sem mindegy, hogy hogyan használták, töltötték.
Kevesebbet bír az aksi, ha minden nap 0-ra használják és minden nap töltik, mint amikor naponta két-három naponta töltik és 20%-ig használják ki, bár ez aksi gyártó függő is.
De erre szinte kizárt, hogy rejtett hibára lehessen hivatkozni.
„(a hibrid meghajtás akkumulátora hibásodott meg)”
Na igen, vajon miért adják el az elektromos járműveket töredék áron max. 150-200e km-nél? Mert ennyit bírnak az aksik. Max 250e.km, és cserélni kel, ami tényleg millás körüli költség.
Lehet.
Így van.
Tisztelt Fórumtagok!
Történetem a következő: idén márciusban vásároltam egy hibrid autót, kereskedőtől. Az autó tulajdonjog-átruházási szerződés szerint került hozzám. Most, 2 hónap és kb. 1500 km elteltével olyan hibát produkál, amelynek javítása 1,5 M ft-ba kerülne (a hibrid meghajtás akkumulátora hibásodott meg). Szakszervizben kaptam erről papírt, ahol megvizsgáltattam. Az autóra nem érdemes nyilván ezt ráköltenem (annál is inkább, mivel 1,1 M ft volt a vételár). Az lenne a kérdésem, lehet-e az eladó autókereskedés felé bármilyen követelésem, mivel főalkatrész komoly meghibásodásáról van szó? Ahogy utánaolvastam, 6 hónapon belüli hibáról van szó, tehát neki kellene bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn a vásárláskor. (Már ha ez így van) A szerződésben annyi szerepel, hogy "az eladó a vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról, (esetleges) sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette.
Tanácsaikat várva, üdvözlettel gababoy
Az ügyvéd sem tudta, hol van a Ptk-ban a kérdezett szakasz? Nohát.
Üdvözletem!
Problémám a következő!
2019.04.13-án vásároltam egy 2009-es évjáratú vw eos típusú személyautót magánszemélytől. 1,4 TSI benzines motorral.
Az eladó elmondása szerint végig szervízelt, magyarországon lett forgalomba helyezve, első tulajok.
tettünk egy próbakört, nem észleltem semmi különöset, kisebb esztétikai hibái voltak.
161000km-rel vettem meg. Erre a hétre volt időpontom teljes átnézésre.
Két hét után, 04.30-án este leálltam vele, s pár perc múlva nem tudtam újraindítani, amikor mentem volna tovább. 2-án tudtam szakembert hívni, aki rácsatlakoztatta a hibakeresőre, s kimutatta, hogy elszállt a vezérlés. gy látatlanba a javítás 100-400ezer forintig terjedhet, de senki nem nyúl hozzá, amíg nem egyeztetek az eladóval.
Ugyanis a szervízben is és több autószerelő is azt mondta, hogy ilyenkor még az eladó a felelős ilyen hibáért. Telefonon érdeklődtem egy ügyvédnél is, aki nekem adott igazat, s azt mondta, ez le is van írva a Ptk-ban (nem találtam, hol).
Az eladóval a közel 2 hét alatt csak kétszer tudtam beszélni (sokadik próbálkozásra), akkor is hárít, s elzárkózik az együttműködés elől.
Mit tegyek?
Szeretnék lépni, mert nem azért vettem, hogy itt nézegessem csak a ház előtt.
A válaszokat előre is köszönöm! Ary
Tiszteletem!
2018 11.29.-én vásároltam egy Peugeot 3008-as 9éves
gépkocsit, 152000Km-el, kereskedőtől, számlával. A vásárláskor ellenőriztük az olajszintet, rendben volt, ám a következő 1000Km után "check oil" felírattal örvendeztetett meg, olajcsöpögés, füstölés kíséretében. Komplett olajcsere után ezt a következő 2x 1000Km-en is ezt produkálja. Szakműhelyben átnézettem, de csak a motor megbontása után lehetne, ami komoly költség, megállapítani, hogy mi okozza. Műhely véleménye szerint valószínű, hogy csak teljes generál után szűnne meg a hiba.
Kérdésem az lenne, hogy milyen módon tudok érvényesíteni az eladó felé garanciát, szavatosságot?
köszönettel Cs.Z.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02