Használtautó, Garancia???


Csecskedi Péter # 2008.05.08. 20:17

Az egyik általam ismert kereskedő is így dolgozik, hogyha később derül ki a hiba akkor sajna nincs garancia, viszont ha ügyvédi felszólítással együtt jön a tulaj akkor az esetek 99%-ában másik autót ajánl neki.
A pénzvisszafizetésnél viszont egy a bökkenő, hogy ott időhúzásra játszik mindegyik, tehát elhúzzák a pert, ami gondolom nem túl jó neked.
Legalábbis én úgy gondolom, hogy azért vettél autót, mert használni is akarod biztonsággal.

Tehát azt ajánlom, hogy próbáld meg visszavásároltatni vele az autót és cserébe egy másik autót ajánljon, ebbe könnyebben belemennek, mint a pénzadásba.
Egy kicsit pofátlannak is kell lenni és mindjárt olyan kedvezményeket kapsz, hogy lehet hogy meglepődsz.
A sajnos viszont az egészben annyi, hogy ügyvéd nélkül el se kezdd, mert nem vesznek komolyan.

Tisztelettel:Csecskedi Péter - Sárga Ember

Csecskedi Péter # 2008.05.08. 20:08

Kedves abrjan!

Saját példámat hoznám elő, amely tavalyi.
Én magánszemélytől vettem és ugyanígy jártam, tehát váltóhiba.
15 nap volt garanciaként megjelölve és hát már 2-3 nap után kiderült a turpisság.
A lényeg viszont nem az hogy van-e garancia, vagy nincs, hanem az hogy a törvény hogyan rendelkezik.
Ne kérje senki hogy elővegyem a törvényt, de amint megtalálom pár napon belül a végzésemet, akkor beírhatom.
Szóval a lényeg, hogy függetlenül attól, hogy kitől veszed az autód és mi van az adásvételibe írva, a garancia tekintetében semmisnek minősül ha a törvényben megállapított 6 hónap alatti időtartamra szól a garancia használt autó esetén.
Mivel a váltóhiba a jármű műszaki állapotában olyan tényezőnek minősül az NKH szerint, hogy a váltóhiba megszüntetéséről az ilyen esetekben az eladónak kell gondoskodni, függetlenül attól hogy tudott-e a hibáról.

Tehát ha felkeresel egy ügyvédet és az hivatalosan felszólítja az autókereskedőt az autó vételárának teljes visszafizetésére, vagy más autóra való cseréjére.
A trükk az egészben az, hogy erről az összes autókereskedő tud, csak nem mondja. Amennyiben jó anyagi helyzetben van a kereskedőd, akkor peresítés jöhet ha nem veszi vissza, aztán indul a buli.
A pert ezzel tuti nyered, csakhát az idő múlik.

abrjan # 2008.05.08. 18:04

Egyébként azért gondoltam erre a trükkre mert ők hozták be az autót tehát gurultak vele. Amikor haza jöttünk vele semmi hangja nem volt de most erősödik folyamatosan. Köszönöm a hozzásolásokat!

abrjan # 2008.05.08. 17:57

Szia! Az autó 1.9 pdtdi (130 le) és hatos váltó van benne. Külföldről lett behozva és nálunk állt először forgalomba Magyarországon. Nem vállalt semmilyen garanciát. Hallottam most olyat is hogy, a váltó ha búg eladás előtt valamilyen grafitos cuccot töltenek bele amitől elmúlik a búgás egy kis időre. Erről mit gondolsz???

monalisa1 # 2008.05.08. 16:03

A kereskedő lehet hogy nem is tudott a váltóhibáról., az előző eladó leállt vele a megjelölt helyre, a kocsi az új (= balek) vevőig bizonyára nem tett egyetlen métert sem - te meg 6 ezer km megtétele után panaszolod most a dolgot. Pedig a vásárlás előtt bizonyára kipróbáltad az autót...

Messze olcsóbb lett volna a vásárláshoz magadra vinni az értő szerelőt - sokszor elmondták és leírták ezt a bölcseletet már.

Egyéb ahogy ases írta.

ases # 2008.05.08. 15:09

kereskedő vállalt garanciát??? ha nem elég nehéz lesz...igazságügyi gépjárműszakértőt javaslok,ugyanis a rejtett hiba megállapítását csak rá bíznám.
Mindenesetre megpróbálnék megegyezni a kereskedővel.
Az autó pontos tipusa (motorkód,a motorszám első három karaktere) ha leírnád többet tudnék segíteni...
A 300-400 javítás teljesen irreális..ha jól tippelek 1600 benzines a motor és DUU a váltókód,ez gyárilag tipushibás,javítás GARANCIÁVAL MAX 150 000 FT.

sok sikert
üdv:ases

abrjan # 2008.05.08. 08:35

Tisztelt Forumozók!

Körülbelül 2 hónapja vettünk egy 2003-as évjáratú Volkswagen Passat típusú személygépkocsit kereskedőtől. Nem sokat használtuk azóta körülbelül 6000km-t futott nálunk a gépkocsi. Megcsináltuk a kötelező szervizeket amit egy használt autó vásárlásánál megszoktak(Vezérmű, görgök, olaj, szürök stb.) A szerelő közölte velünk, hogy az autóban búg a sebességváltómű, pokoli összegekbe fog kerülni és hogy a hiba már akkor is jelen volt mikor átvettük. Ezt a hibát a kereskedő velünk nem közölte és nagyon jó színben tüntette fel az autót. 100 ezer kilométerrel vettük át amiről gondoltuk, hogy nem lehet valós, de a 3.2 millió forintos autónál egy ilyen hiba eléggé leszorítaná az árát mivel egy ilyen váltó kb. 300-400 ezer forintra rúg. Mit lehet ilyenkor tenni??? Lehet valamiféle kártérítéssel élni???

Előre is köszönöm a tanácsokat!