Használtautó, Garancia???


drbjozsef # 2024.01.19. 06:08

Rolcsika22,

Kinek a kötelessége a valós hibát megállapíttatni?
Nem jó a kérdés. Senkinek sem kötelessége.
Az a kérdés, kinek áll érdekében a valós hibát megállapíttatni. Érdekében a vevőnek áll, hiszen az ő autója, és neki lehet majd követelése az eladóval szemben, ha a hiba a szabatosság körébe tartozónak bizonyul.
Hogy a végén ki fizeti az egész cehet, megállapításostól, javításostól, az meg már egy másik kérdés lehet.

Rolcsika22 # 2024.01.19. 05:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Magánszemélyként eladtam az autómat egy magánszemélynek. Az autónak eltitkolt hibája nem volt. A vevő nem vizsgáltatta be szervízbe, csak ő nézte át. Eladás utáni nap felhívott, hogy az autó rossz és nem tudja használni motor hibajel lámpa világít. A szerelő szerint nyúlott a vezérműlánc, bár hangja nincs. De pontosan nem tudja megállalítani. A vevő szerint én fizessem a költségeket. Az autót már a nevére iratta. Mint mondtam nálam ilyen jellegű probléma nem volt. Kinek a kötelessége a valós hibát megállapíttatni?

drbjozsef # 2023.12.26. 07:28

Balogh Laszlo,

Ha magánszemélyként adta el az eladó - tehát nem fogyasztói szerződést kötöttél -, akkor vita esetén neked kell bizonyítani a hibás teljesítést.

Első körben kijavítást kérhetsz a szavatosság alapján, én egy tértis levélben írnám meg az eladónak, hogy az autó hibás, álláspontod szerint a szavatosság körébe tartozó hibával, ezért javítsa meg.
Az, hogy ez tényleg a szavatosság körébe tartoizik-e, az nem jogi, hanem szakkérdés, amit szakértő dönthet el. Nem értek hozzá annyira, de szerintem a kettős tömegű lendkerék és kuplung esetén legfeljebb az utóbbi kopó alkatrész, aminek ettől függetlenül is lehet olyan hibája, ami a szavatosságba tartozik (pl. a kinyomószerkezet hibája, de akár a tárcsában is lehet olyan hiba, ami nem függ össze a kopással), szóval csípőből semmiképpen sem kizárható, hogy érvényesítheted. Fél év és 3000 km alatt ezeknek nem volna szabad tönkremenniük.
Ha nem hajlandó megjavítani, akkor megjavíttathatod te is, és követelheted a javítási költséget, vita esetén perben. Ott neked kell bizonyítanod, hogy az eladó hibásan teljesített : hogy a hiba a szavatosságba tartozik, és hogy az eladáskor is fennállt már. Előbbit egy gondos szerelővel, aki dokumentálja a javítást nem nehéz, utóbbit szakértő is eldöntheti a kiszerelt alkatrészből utólag is, de azért ez már kétesélyes. Bár ha megcsináltatod, utána a kiszerelt alkatrészből talán az autószerelő is tudni fogja, érdemes-e perre menni.

Majordomus # 2023.12.25. 20:48

Akkor még bőven egy éven belül vagy.
Kérd el tőle a garancialevelet. Ha nem tudja átadni,az felér egy beísmerő vallomással!

Vagyis átvert. Indulj el ezen az ágon.

Balogh Laszlo # 2023.12.24. 22:54

Én úgy vettem meg az autót, hogy cserélve voltak állítása szerint.
Amennyiben ez nem igaz és szerelőm szerint nem volt hozzá nyulva akkor becsapott/megvezetett.
Egy lendkerék egy kuplung nem mehet tönkre 10.000 km alatt.
Ezen felül, ha veszek egy lendkerék szettet akkor arra a gyártó 1év garanciát vállal, nyilván feltètelekkel. De a 10.000km nem kizáró ok.
Az 1ev garanciát meg csak az előző tulaj/autószerelő/kereskedő tudja érvényesíteni.

Majordomus # 2023.12.24. 20:54

Nincs.
Így vetted meg és beletettél 3.000 km-t

Balogh Laszlo # 2023.12.24. 19:27

Tisztelt drbjózsef.
Vásároltam október elején egy személy autót.
Megvásárlásakor az autó úgy volt hirdetve, hogy vezérlés és kettős tömegű lendkerék cserélve volt.
Az autót 245.000 km vettem és a szervíz könyvben 238.000 volt beirva a csere. Most 248.000 km van az autóba és a kettős tömegű lendkerék hiba jeleit mutatja és hang alapján másik szerelő is ezt a hibát mond. Nyilván szét szeretni és hozzá nyúlni még nem akartunk. Maga a lendkerék márciusban volt papír szerint cserélve.
Az autó tulajdonosa egyben az autó szervíz tulajdonosa is volt. (Így akár saját maga is beirhata a cserét.)
Az autót mint magán személy vettem és ő is mint magán személy adta el.
Ilyen esetben mit lehet tenni?
A lendkeréknek nem szabadna 10.000 km rossznak lenni.
Beszéltem az eladóval és állítja hogy cserélte és arra hivatkozva hogy kopó alkatrész így nem akar szóba állni velem.
Van lehetőségem jogi lépésre ami sikere vezethet?
Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2023.12.20. 11:39

Helyes.
Igen valószínűtlen, hogy valaki egy roncsautó esetén próbálna meg szavatosságot érvényesíteni, de azért biztos ami biztos, én is azt mondom. :)

szaturnusz # 2023.12.20. 08:42

drbjozsef,

Ez egy zárt portál, amihez a publikum nem fér hozzá. A biztosító csak bizonyos cégeknek biztosít hozzáférést. Ott lehet hogy van ÁSZF, de ez engem nem érint, hiszen én nem vagyok a licit résztvevője. A korábbi tanácsot köszönöm, az advásvételire rákerült nagyjából az amit javasoltál. Innentől kezdve én eléggé biztonságban érzem az helyzetem, ez az egész "látatlanba" vásárlás a vevő kockázata és ez le is lett írva a szerződésre.

Köszi mindenkinek a segítséget.

Majordomus # 2023.12.19. 21:18

És mennyivel olcsóbb mint a használtautó.hu?

drbjozsef # 2023.12.19. 10:49

(persze, nem tudom, mi ez a portál, nem ismerem az ÁSZF-ét, kire milyen kötelezettséget ró, lehet, hogy csak egy közvetítő, amely nem kötelezi egyik felet sem a szerződés megkötésére, csak arra, hogy egyeztessenek. Nézd meg te.)

drbjozsef # 2023.12.19. 10:18

szaturnusz,

Így is necces, mert egyrészt az ő baja, hogy nem tájékozódott rendesen, és a portál szabályai szerint létre kell jönnie az adásvételnek, másfelől te se fogod tudni a szavatosságot kizárni, hiszen ez, feltételezem, nem szerepelt az eladás feltételei között meghirdetve a "portálon". Lose-lose.

szaturnusz # 2023.12.19. 07:38

Így igaz, az autót a biztosító teszi fel egy roncsportálra, de mivel nem ők a tulajdonosok, azt ők nem értékesíthetik. A licitet nyerő megkapja a tulajdonos adatait, felveszik egymással a kapcsolatot és adás-vételi szerződést kötnek.
Az én esetemben az EUROTAX érték mínusz roncsportál licit értéket fizette a biztosító, a roncsért pedig a licit nyertese fizet, így a kettő kiadja az EUROTAX értéket.

Majordomus # 2023.12.14. 21:00

De akkir nem tud reklamálni...

Szomorú örökös # 2023.12.14. 06:18

KBS

Ha így van, akkor nem is ő az eladó.

Bármilyen furcsa, de a biztosító teszi fel, azonban a tulajdonos adataival és a vevő onnan fogja elvinni.

drbjozsef # 2023.12.14. 06:02

Egy "roncsportálról" vásárolni nem tűnik egyébként sem egy szavatosságot megalapozó cselekménynek. Mi a hibás teljesítés? Hogy működik az autó mégis? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.14. 05:42

Ha így van, akkor nem is ő az eladó.

Szomorú örökös # 2023.12.14. 04:32

drbjozsef

Ez is valszeg finoman szólva pontatlan. Felkerült? Magától?

Ez nem egészen így működik. Amikor GTK-ra vesznek egy autót a biztosítónál, akkor ők teszik fel roncsportálra és értékesítik. A tulajdonos pedig megkapja azt a részt, amit a biztosító ígért neki a megmaradt „roncsautóért”. Egy ismerősöm járt így, azért vagyok benne tájékozott. Neki is összetörték az autóját, a biztosító GTK-ra minősítette, az eredménye pedig ez lett. Elvitték az autót, ő pedig megkapta azt a pénzt, amit a biztosító leírt neki a levélben.

szaturnusz

Nem kell túlaggódni, az autót valóban feltehetően a biztosító helyezte el a roncsportálon. A vevő ennek tudatában veszi meg, hogy egy balesetes autót vásárol, de tényleg javasolt, hogy a drbjozsef által javasolt módon teljességgel zárd ki a szavatosságot, akkor nagy baj nem lehet.

Majordomus # 2023.12.13. 20:56

Szóval ez nehezen védhető...

drbjozsef # 2023.12.13. 11:15

az autó felkerült egy roncsportálra
Ez is valszeg finoman szólva pontatlan. Felkerült? Magától?
Ha te tetted fel, akkor ezzel feltételezem elolvastad a portál ÁSZF-jét, és abban valszeg kell legyen szó a licit elindításával járó kötelezettségekről, ahogy a licitálással járókról is.

szaturnusz # 2023.12.13. 10:11

igen, pontatlanul fogalmaztam: leütötték a liciten anélkül, hogy rendesen tájékozódtak róla. Az adásvétel természetesen még nem történt meg, hiszen ehhez szeretnék tanácsot kérni.

drbjozsef # 2023.12.13. 09:43

Annyira "okosak", hogy csak miután megvették
Pardon? A "megvétel"-nek része a részletekben megállapodás, pénz átadás, szerződés aláírás...

Úgy érted, látatlanban leütötték egy internetes liciten? Akkor tényleg előfordulhat, hogy már eladtad, az ottani szabályok elfogadásával létrejött a szerződés, és nem biztos, hogy azon már tudsz változtatni...
Bár egy autó adásvétel nem olyan, mint egy pár kesztyű eladás a vaterán, rendes okiratot kell kiállítani, de feltételezem, hogy bizonyos kötelezettségeket ez a licit ró a felekre...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.13. 08:26

elég lehet az, amit az előző hozzászólásában leírt?
Elég. De egy ilyen cég blankettaszerződéssel dolgozik, nem nagyon lesz vevő a módosítási igényeidre.

szaturnusz # 2023.12.13. 08:00

drbjozsef,
köszi a választ. A vevő (aki egyébként egy cég, gyaníthatóan ipari mennyiségben vásárolnak fel) az adásvételi aláírásakor fogja először látni az autót. Annyira "okosak", hogy csak miután megvették derült ki számukra, hogy nem is olyan motor van az autómban, mire ők gondoltak.. No comment.
Egy 10éves autóról van szó, amit adott pillanatban baleset ért. Nem tudom mit okozott a baleset, de azt is tudom hogy 10 év alatt volt minek tönkremennie ami lehet még pont nem jött elő. De nincs krisálygömböm. Mivel itt nincs előzetes szakvélemény, vagy szerelő általi átnézés, valahogy azt kéne lefednem, hogy ha később kiderül hogy pld rossz/elromlik benne valami, azért engem már ne keressen senki, hiszen ő egy roncsot vesz meg, az pedig az ő döntése hogy mit csinál vele: szétszedi vagy megjavítja.
Ennek tükrében elég lehet az, amit az előző hozzászólásában leírt?

szaturnusz # 2023.12.13. 08:00

drbjozsef,
köszi a választ. A vevő (aki egyébként egy cég, gyaníthatóan ipari mennyiségben vásárolnak fel) az adásvételi aláírásakor fogja először látni az autót. Annyira "okosak", hogy csak miután megvették derült ki számukra, hogy nem is olyan motor van az autómban, mire ők gondoltak.. No comment.
Egy 10éves autóról van szó, amit adott pillanatban baleset ért. Nem tudom mit okozott a baleset, de azt is tudom hogy 10 év alatt volt minek tönkremennie ami lehet még pont nem jött elő. De nincs krisálygömböm. Mivel itt nincs előzetes szakvélemény, vagy szerelő általi átnézés, valahogy azt kéne lefednem, hogy ha később kiderül hogy pld rossz/elromlik benne valami, azért engem már ne keressen senki, hiszen ő egy roncsot vesz meg, az pedig az ő döntése hogy mit csinál vele: szétszedi vagy megjavítja.
Ennek tükrében elég lehet az amit az előző hozzászólásában leírt?