Üdv mindenkinek,
Azt szeretném kérdezni, hogy miként lehetséges az, hogy a menyasszonyom, aki magyarországon dolgozik, de nem magyar állampolgár,még, de rendelkezik letelepedési engedéllyel, de mint román állampolgár szeretne autót vásárolni, amit én, mivel romániában dolgozom, szeretnék esetenként romániában használni.
Mi ennek a jogi feltétele, hogyan lehet elkerülni mind a magyar mind a román rendőrök büntetéseit?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Autót kölcsönadni külföldinek?
Jogilag (vámjogilag) nagyon nem jól látjátok ezt a problémát. Az állampolgárságnak vámjogi relevanciája nincs, hanem csak a belföldi vagy a külföldi statusznak. Hogy ki külföldi vámjogilag az a Vtv. - a volt deviza tv. és az annak hatálya vesztését követő szabályozás szerint megítélendő. Ami jogi problémát feszegettek az egy jogi doktori szakdolgozat témája. Én ismerem a szabályozást és amire hivatkoztok az általános jogi ismeretek szintjén talán elfogadható, de a tételes vámjog alapján "szamárság".
attika
Law1: Hihetetlen aktív vagy a témában! köszi!
csak helyesbítek: Mint írtam, Olaszországba jön az amerikai ismerősöm és mivek az ottani jogszabályok értelmében ott mint külföldi nem vehet használt autót, - csak újat, és azt is csak akkor, ha 12 hónapon belül kiviszi az országból, - így gondoltam, hogy levinném neki a kocsimat 'Olaszba', hogy arra az 5 hónapra használja. Mikor hazamegy, akkor visszahozza. (Nem akarja hazavinni!)
Ennek másik változata, hogy nem az enyémet viszen le neki, hanem Õ jön ide, mivel talán nálunk vehet a saját nevére használt autót.
Ebből adódnak a kérdések, hogy ez milyen jogi úton valósítható meg.
Talán elég lenne azt megvizsgálni, hogy mi van, ha az olaszok lecsekkolják az amerikai barátomat a magyar rendszámú, az én nevemem lévő autóban?
.....
Rátérve a kérdésedre, hogy ő vehet e Magyarországon autót: álláspontom szerint ugyan úgy ahogy magyar vehet USA-ban autót, ugyan úgy ő vehet Magyarországon is autót. Ellenben itt az amerikai jogi szabályozást meg kellene nézni, hogy milyen kritériumoknak kell eleget tennie a kocsinak (gondolok itt műszaki állapot, életkor, stb).
Azt tudom, hogy Amerikában egy kicsit mások a biztonsági előírások, pl oldalt is kell legyen index, ami sok európai autón nincs. Továbbá gondot jelenthet az, hogy a kilométerórán csak Km/h szerepel és nem mph (vagy mindkettő).
Ezután még át kell hajóztatni, ami tudtommal nem egy olcsó buli és persze le kell vámolni. Tehát ha ismerősöd nem akar éppen egy olyan kocsit venni, amiből kint is kevesebb van mint a Limited Edition-ből - pl Moszkvics - , akkor inkább kint vegye megy.
Pl: a Németországban állomásozó amerikaiak veszik a BMW-t és a Mercédes-t, mint a meleg zsemlét, hisz jóval olcsóbb mint az USA-ban. Ennek ellenére legtöbbjük a szolgálati idő végén eladja, mert nem éri meg haza vitetni.
Kedves atx2000!
Mivel most már engem is érdekelt a megoldás felhívtam az 5. ker. rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályát, ahol azt a választ kaptam, hogy Amerikában kiállított nemzetközi jogsival vezetheti ismerősöd a kocsit akár egyedül is.
Ami pedig az EU-s jogsit illeti felhívtam az okmányirodát és azt mondták, hogy 2001.01.01. óta lehet.
Úgy tudom, hogy 2003. január 1. óta nem kell honosítani az EU-s jogosítványokat, legalább is ezt mondták nekem az okmányirodában, ahol kiállítják a magyar jogsikat. Azóta bátran merek osztrák jogsival vezetni.
Ellenben ez sajnos még nem vonja maga után azt, hogy a nevemen lévő osztrák rendszámú autót is vezethetem Magyarországon, mivel magyar állampolgár is vagyok és ezáltal vámjogszabályt sértek.
Persze ha megállít a rendőr, akkor csak németűl beszélek és felmutatom az osztrák útlevelem. De jogilak nem korrekt, mivel itthon elsősorban magyar állampolgárnak számítok.
Sőt elvileg úgy tudom, hogy a külföldön élő magyaroknak a határon valamilyen igazolást kell kiváltani, még akkor is ha csak Húsvétre látogatnak haza. Ellenkező esetben őket is meg lehetne büntetni vámjogszabálysértés miatt - persze ezt nem nagyon nézik a zsaruk.
Nincs már deviza szabálysértés 2002.01.01-től. Nagyon hosszadalmas leírni. Ha a napokban lesz annyi időm megteszem.
attika
6 éve legalább is még az volt, amikor a rendőrök elkaptak osztrák jogsival és magyar rendszámtáblás kocsival.
40 ezret kellett volna lecsengetnem, de végülis abba maradtunk, hogy "nem voltam bekötve", az csak 2000,- Ft volt helyszinen off course.
Esélyem nem volt a Wartburggal a Golf ellen. :)))
Köszönöm a rendkívül gyors reakciókat!!!!
Law1: Van erre valamilyen jogszabály valahol leírva? esetleg nemzetközi jogosítvánnyal?
Attika: Röviden leírnád mégis, hogy milyen vámgaliba lenne?
Az autót csak Olaszország és Hazánk között oda-vissza használná. Miután hazamegy, újra én használnám, mivel az én nevemem van.
Esetleg Õ vehet Magyarországon autót?
Várom tanácsaitokat.
Devizajogszabálysértés! :)
Nem is sejtitek, hogy milyen vámjogi problémát jelez ez az eset. ha leírom elszörnyűködtök.
attika
........ persze arról nem is beszélve, hogy ha lekapcsolják a zsaruk, akkor meg is büntetik.
A probléma véleményem szerint ott kezdődik, hogy amerikai jogosítvánnyal nem is vezethet magyar rendszámtáblás autót. Ha karambolozik, akkor a biztosító ebből kifolyólag egy fillért nem fog fizetni, hisz ugyan úgy jogtalanul vezeti az autót, mint akár egy 10 éves kölyök, akinek még jogsija sincs.
Fenti főszabály alól kivételt képeznek természetesen a bérelt autók.
Üdv
Üdv!
Kérdésem: amerikai ismerősömnek kölcsönadnám ingyen) az autómat, - melyről papírt is írnánk -, hogy használja, amíg európában tartózkodik.
- Elhagyhatja-e az országot az autómmal, illetve, mi történik, ha balesetet szenved, vagy összetöri az autót?
- Ki a felelős?
- Be kell-e jelentenem, hogy kivihesse az autót?
- Vehet-e Õ maga autót nálunk használatra és elhagyhatja-e az országot vele?
Köszi a türelmet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02