MÁV Biztosító

Károsult01 # 2012.06.02. 20:25

Én nem találom, sajnos. Ha valaki megtalálja, írja ki, legyen szíves, a tervezet linkjét!

igen # 2012.06.02. 22:56

http://www.kormany.hu/hu/dok?…!DocumentBrowse

Az oldalon az utolsó, ld a törvénytervezet 12. pontját (lehet véleményezni még négy napig)

BUNDIKA # 2012.06.03. 09:54

‎12. Az Alkotmánybíróság határozata alapján a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel
kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló kártérítési igények
érvényesítésével kapcsolatos szabályok
63. § (1) A Magyar Államvasutak Általános Biztosító Egyesülettel (Országos
nyilvántartásbeli azonosító: 17910 / 2000, cím: 1062 Budapest Andrássy út 66.,
Képviseletében eljár: Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., a továbbiakban: Egyesület)
szemben a vagyonelszámolási eljárás során az arra alkalmazandó szabályok szerint bejelentett
kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló – még meg nem térített –
megalapozott kártérítési igények káreseményenként százezer forintot meg nem haladó részét

• önrészesedés címén – a károkozó természetes személy üzemben tartó tagok viselik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott önrészesedés a károkozó nem természetes személy
üzemben tartó tagokat kétszázezer forint összeghatárig terheli.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott önrészesedést a károkozó üzemben tartó tag a
károsultnak köteles megfizetni.
(4) Az Egyesülettel szemben a vagyonelszámolási eljárás során, az arra alkalmazandó
szabályok szerint bejelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló
megalapozott kártérítési igények (1) és (2) bekezdésben meghatározott önrészesedést
meghaladó részét az Egyesület az alapszabályában foglaltak szerint meghatározott,
vagyonelszámolási eljárásra alkalmazandó kielégítési sorrendnek megfelelően kielégíti

igen # 2012.06.03. 20:22

a törvénytervezet 12. pontjának folytatása:

(5) Az Egyesülettel szemben fennálló kártérítési igények – (1)-(4) bekezdésben meghatározott – megtérítése során késedelmi kamat nem jár.
(6) Az Egyesületnek előre megfizetett, de kockázatviseléssel meg nem szolgált díjakra az azt
befizető tagok igényt nem támaszthatnak az egyesülettel szemben.
(7) Az Egyesületnél a vagyonelszámolási eljárás során a kártérítési igények rendezéséhez – az Egyesület rendelkezésére álló források figyelembevételével meghatározott – szükséges többletforrást fele-fele arányban a központi költségvetés és a Kártalanítási Számla kezelését, valamint a Nemzeti Iroda feladatait ellátó Magyar Biztosítók Szövetsége előlegezi meg az Egyesület számára.
13. Hatálybalépés
64. § (1) Ez a törvény a (2) – (4) bekezdésben meghatározott kivétellel 2012. július 1-jén lép hatályba.

Princica # 2012.06.04. 08:47

Eza törvénytervezet sok mindent homályban hagy, nem egyértelmű és igazságtalan. Az utóbbi azért, mert, ha jól értjem, aki már kifizette az általa okozott kárt, az nem látja viszont a 100ezren felüli összegét?! Mi az, hogy lezárt ügy: a/bíróság kimondta az ítéletet, ill. peren kívül megállapodás született a két fél között és a károkozó kifizette a teljes összeget; b/bíróság kimondta az ítéletet, ill. peren kívül megállapodás született a két fél között és a károkozó éppen még törleszt? Vagy b/ még nem lezárt ügy és ha a károkozó már kifizette részletekben a 100e fz-ot, akkor most ukkmukkfukk, egyszerúen beszünteti - beszüntetheti?!!! - a további részletek törlesztését?

jeepy # 2012.06.05. 07:05

"Egyesület rendelkezésére álló források figyelembevételével meghatározott – szükséges többletforrást fele-fele arányban a központi költségvetés és a Kártalanítási Számla kezelését, valamint a Nemzeti Iroda feladatait ellátó Magyar Biztosítók Szövetsége előlegezi meg az Egyesület számára."
Na ez büdös nekem!
Csak megelőlegezi az egyesületnek / azaz nekünk /
Azután behajtja az egyesületen, azaz rajtunk??

L.Suzy # 2012.06.05. 10:38

Tájékozódtam és az alábbi választ kaptam:

Önnek 100.000,-Ft önrészt kell majd fizetnie. A tervezet szerint a Kártalanítási számla, a MABISZ és a Költségvetés az alkotmánybírósági határozat szerint fogják az egyesületet feltőkésíteni. Azt követően az egyesület fogja Önöket kártalanítani. A részletes eljárási szabályokon most dolgoznak. A holnapi nap fog összeülni a kodifikációs Bizottság harmadszor és dolgoznak a törvénytervezeten. A bizottsági ülésen részt vesz Dr. Pintér Elnök Úr is, holnap délután fog tájékoztatni az ülésről. Minden úgy alakul ahogy elképzeltük.

L.SUZY

igen # 2012.06.05. 13:18

Ez így jól hangzik, L.Suzy, sokkal inkább, mint ahogy a szövegtervezetből kiolvasható. Feltételezem, hogy az INDRA-tól kaptad a tájékoztatást, ugye?
Én véleményeztem (mint magánszemély) a törvénytervezet 12.pontját, de a szöveget sajnos itt nem tudom megmutatni a technikai korlátok miatt.

metronom # 2012.06.05. 20:56

Magam nem találtam meg a kérdéses jogszabálytervezet.
Kérem az ügyesebbeket, hogy adjanak valami elérhetőséget a jogszabály szövegének megismeréséhez.
Köszönöm

metronom # 2012.06.06. 16:40

A törvénytervezet szövege:

TERVEZET

2011. évi [...]. törvény
az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

12. Az Alkotmánybíróság határozata alapján a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló kártérítési igények érvényesítésével kapcsolatos szabályok
63. § (1) A Magyar Államvasutak Általános Biztosító Egyesülettel (Országos nyilvántartásbeli azonosító: 17910 / 2000, cím: 1062 Budapest Andrássy út 66., Képviseletében eljár: Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., a továbbiakban: Egyesület) szemben a vagyonelszámolási eljárás során az arra alkalmazandó szabályok szerint bejelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló – még meg nem térített – megalapozott kártérítési igények káreseményenként százezer forintot meg nem haladó részét – önrészesedés címén – a károkozó természetes személy üzemben tartó tagok viselik.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott önrészesedés a károkozó nem természetes személy üzemben tartó tagokat kétszázezer forint összeghatárig terheli.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott önrészesedést a károkozó üzemben tartó tag a károsultnak köteles megfizetni.
(4) Az Egyesülettel szemben a vagyonelszámolási eljárás során, az arra alkalmazandó szabályok szerint bejelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló megalapozott kártérítési igények (1) és (2) bekezdésben meghatározott önrészesedést meghaladó részét az Egyesület az alapszabályában foglaltak szerint meghatározott, vagyonelszámolási eljárásra alkalmazandó kielégítési sorrendnek megfelelően kielégíti.
(5) Az Egyesülettel szemben fennálló kártérítési igények – (1)-(4) bekezdésben meghatározott – megtérítése során késedelmi kamat nem jár.
(6) Az Egyesületnek előre megfizetett, de kockázatviseléssel meg nem szolgált díjakra az azt befizető tagok igényt nem támaszthatnak az egyesülettel szemben.
(7) Az Egyesületnél a vagyonelszámolási eljárás során a kártérítési igények rendezéséhez – az Egyesület rendelkezésére álló források figyelembevételével meghatározott – szükséges többletforrást fele-fele arányban a központi költségvetés és a Kártalanítási Számla kezelését, valamint a Nemzeti Iroda feladatait ellátó Magyar Biztosítók Szövetsége előlegezi meg az Egyesület számára.
13. Hatálybalépés
64. § (1) Ez a törvény a (2) – (4) bekezdésben meghatározott kivétellel 2012. július 1-jén lép hatályba.
(5) E törvény 2017. július 2-án hatályát veszti.
14. Jogharmonizációs záradék
65. § E törvény az Európai Parlament és Tanács az értékpapírok nyilvános kibocsátásakor vagy piaci bevezetésekor közzéteendő tájékoztatóról szóló 2003/71/EK és a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóival kapcsolatos információkra vonatkozó átláthatósági követelmények harmonizációjáról szóló 2004/109/EK irányelv módosítására vonatkozó 2010/73/EU irányelvnek való megfelelést szolgálja.
15. Hatályon kívül helyező rendelkezések
66. § (1) Hatályát veszti

1. a Tpt. 19. §-a; 56. § (5) bekezdése; 391. § (1) bekezdés u) és v) pontjai; 394. § (1) bekezdés l) pontja, 451. § (2) bekezdés d) pontja;
  2. a Psztv. 117. § (1) bekezdés c) pontja, és a 137. §-a;
  3. a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény 235. § h) pontja;
rik_ # 2012.06.06. 19:35

"Csak azt szeretném megosztani mindenkivel, hogy aki bármelyik biztosítónak elkezdett fizetni, és még ezt nem regisztrálta a felszámoló, haladéktalanul jelezze feléjük. Az nem lezárt ügy, ami náluk regisztrálva van, és kifizetésre vár. Arra ne várjon senki, hogy a biztosító, akinek törleszt, majd ha megkapja a pénzt a felszámolótól, akkor elengedi a törlesztést, vagy visszafizet... A biztos dolog az igény bejelentése a felszámolónak..."

Szia valaki_!

Én is egy "szerencsés" volt máv ügyfél vagyok. Károkozóként az Allianz felé törlesztek egy közel 1 milliós összeget, immáron 1 éve. Még hátra van jó pár hónap. De most végre felcsillant egy kis reménysugár.
A hozzászólásoddal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, miszerint azt írod, hogy a felszámolónál célszerű bejelenteni (regisztrálni), hogy a kár összegét jelenleg is törlesztem egy biztosító felé, mert ha jól értem, akkor csak így van esély visszakapni az eddig befizetett pénzt.

Ezt a bejelentést milyen formában és milyen adatokkal kell megtenni a felszámoló felé?
Elegendő, ha e-mail-ben elküldöm nekik az Allianztól kapott levelet (bescannelve), amiben engedélyezik a részletfizetést és mellé írom, hogy ez alapján regisztráljanak?

Előre is köszönöm a segítséget!

K.Gyuszi21 # 2012.06.07. 04:17

És azt esetleg lehet már tudni, hogy a kamatokkal, perköltségekkel mi lesz? Mert ugyebár a törvénytervezet szerint kamatokkal nem élhetnek a károsultak, viszont utólag rajtam akár követelhetnék is. Kíváncsi leszek, hogy június 30.-ig elkészül e, vagy az őszi ülésszakra tolódik át a dolog. Nyilván nem lesz egyszerű az alkotás, hiszen sokféle variáció van a károkozók és károsultak között.

Princica # 2012.06.07. 06:59

A hatályba lépés dátuma július 1, a 13. pont szerint.

Princica # 2012.06.07. 10:06

Írtam a biztosítónak, hogy már 100e ft-on felül vagyok, hivatkozva a tervezetre, nem fizetnék tovább. Íme a válasz:

"Önnel szemben társaságunk jogos visszkereseti igényt a Ptk. hatályos rendelkezései és a ...számú jogerős fizetési meghagyás alapján érvényesíti. Levelében hivatkozott törvénytervezet nem mentesíti Önt a hatályos törvények alapján keletkezett fizetési kötelezettsége alól, ezért a jövőben is a részletek pontos megfizetését kérjük,"

K.Gyuszi21 # 2012.06.17. 17:17

Miújság? Nagy a pangás a fórumon... Lehet valamit már tudni arról, hogy mikor nyújtják be a parlamentnek a törvénytervezetet? Jó lenne már, ha végre nem húznák el és hoznának valami konkrét törvényt.

cardinal.richelieu # 2012.06.19. 19:14

Üdv Mindenkinek! Nyugaton a helyzet....
Az ügyem a következőképpen áll. Mivel a kedves bírónő minden olyan beadványunkat amiben a kereseti kérelem elutasítását, vagy a per felfüggesztését kértük érdemi vizsgálat nélkül elutasított, ezért hát kezdeményeztük a bíróság elnökénél a kizárását elfogultságra hivatkozva. Amíg a kizárása vagy nem kizárása felől az eljáró bíróság elnöke dönt, addig ugye ö az ügyben semmilyen döntést nem hozhat. Meg hát most jön az ítélkezési szünet, a kizárásáról sem hiszem, hogy nyár vége előtt döntenének. De ekkor jön a meglepi! A biztosító jogi képviselője megkereste az én jogi képviselőmet (miután ő is megkapta a bírónőnek beadványban benyújtott, a kormányzati portálról letöltött jogszabálytervezetet, azzal a kis kiemeléssel, hogy magánszemély max 100.000,-Ft ig köteles helytállni) és azt a javaslatot tette, hogy mit szólnánk, ha indítványoznák a per felfüggesztését/szüneteltetését. Ha egyet értenénk vele, akkor ő megküldi a tervezetet és ha aláírjuk, akkor el is küldhetnénk faxon a bíróságra (még az ítélkezési szünet előtt) és akkor a per szépen szünetelne. Hát persze kiscsillag, rádöbbent, hogy ha a jogszabály alapján max 100 ropit kell az állambácsi számlájára befizetni, és majd onnan a kármentő alapból és az állambácsitól befolyt összegből lesznek a károsultak kifizetve, így ő is, ezért sejti, hogy mikor és mennyi pénzhez jut. Rájött, hogy az arroganciája miatt túlcizellált per (szakértő, tanúmeghallgatás, bizonyítási eljárás stb ) költsége már most jóval több, és ő bizony nem hogy ezt az összeget, de gondolom a biztosító felé leszámlázandó tiszteletdíjat sem fogja megkapni, ha a jogszabály alapján döntenek, így menti ami menthető. Ha egy évig nem kéri egyik fél sem a per folytatását, akkor az a per a törvény erejénél fogva megszúnik. És akkor ő mehet és némi pénzt kérhet a megbízójától, hogy lám a bíróság végzéssel megszüntette. De ha ítélet lett volna, akkor az ő megbízója a 100 felett semmit sem látott volna. Ugye ugye, jobb lett volna, ha elfogadja a peren kívüli megegyezési javaslatunkat, de ő egy forintot sem akart engedni... hát most már én sem..

K.Gyuszi21 # 2012.06.20. 15:24

Kedves sorstársaim!

Azt hiszem eljött az idő, amikor azt kell, hogy mondjam, hogy ebből a "tervezetből" jelen helyzetben 10 nap alatt (ebből 7 munkanap) nem lesz törvény 30.-ig. Nincs benyújtva az Ogy-nek, semmit nem lehet tudni arról, hogy egyáltalán szándékukban áll e ezt a törvényt megalkotni. Nem akarok pesszimista lenni, de innentől kezdve már csak valami csoda folytán lesz ebből valami, hiába az AB határozat.

Mihali77 # 2012.06.26. 09:13

Kedves sors társaim! Valaki tudna nekem segiteni,hogy hol tudnám a mav Biztositos papirjaim kikèrni. Sajnos kárt szenvedtem már nègy ève ès a paprika el vesztek. Most meg az ügyvèdem kèri. Ha valaki tudna segiteni s.o.s.! Köszönöm

Princica # 2012.06.26. 11:57

Kedves Mihali77!
Próbáld a "Vagyonelszámolási eljárás alatt álló MÁV Általános Biztosító Egyesület"-t. Cím: 1388 Bp. Pf 89. Tel.: 06 1 42 24 466

Mihali77 # 2012.06.27. 06:20

Köszönöm!

hopofi # 2012.06.27. 17:33

Kedves Sorstársaim!!!

Tanácstalan vagyok ,kérlek segítsetek.

Két ügyem van.
2007 -be károsult voltam,amikor a Máv helyett 515000ft ot fizettem ki,mert már jött a végrehajtó.(HITELBŐL AMIT MÉG MA IS FIZETEK)

2008-ban károkozó voltam,azóta folyamatban az ügy ,és ma jött a papír,hogy 650000ft ot fizessek,mert már megint a végrehajtó lefoglalta a kocsimat és 15 napon belül leveszik a rendszámot.

Miből fizessek?Na meg mindig én??
Van valami remény a 06.30 ig benyújtott rendeletről.

Üdv

K.Gyuszi21 # 2012.06.28. 15:36

Tisztelt hoprofi!

A következőket tudom mondani a törvénnyel kapcsolatban:

• Elméletileg közigazgatási egyeztetés folyamatban van
  • Indra nem tud sajnos semmit a tervezet alakulásának folyamatával, módosulásával kapcsolatban
  • Országgyűlés elé sem került a tervezet, mert mint fentebb említettem közigazgatási egyeztetése tart, ami elméletileg nincs időhöz kötve.
  • Simon Gábor Ogy. fogy. védelmi bizottság elnöke reméli, hogy a nyári rendkívüli ülésszakra benyújtják a törvényt.

Magyarul megmondva: A 30.-át biztos nem fogják tartani, ebben a hónapban kezdtek el foglalkozni a törvény megalkotásával, amikor az AB majdnem egy évet adott nekik. Külföldi károkat rendezték, hiszen az egyezmény ezt írja elő. Ergo ebből az következik, hogy nem érdekük, hogy megszülessen a törvény, ezáltal húzzák, ameddig tudják, vagy ameddig nem kap nagyobb nyilvánosságot. Ehelyett inkább foglalkoznak olyan dolgokkal, amik kevésbé fontosak, és nincsenek határidőhöz kötve, ezzel is húzva a nyári ülésszakot majd elmennek nyaralni annak tudatában (vagy tudata nélkül), hogy egy olyan törvényt nem szavaztak meg, ami ha egy demokratikus államban élünk meg kellett volna születnie.

Princica # 2012.06.28. 18:48

Helló Mindenki!
A következőt írtam K.O-.nak:

Tisztelt Kálmán Olga!

Azt hiszem, mondhatom, hogy több 1000 egykori MÁV ÁBE biztosított nevében írok Önnek.
Ügyünkben korábban Lsuzy már írt Önnek, de nem történt semmi, nem tartotta érdemesnek, hogy foglalkozzon ügyünkkel. Pedig sok ezer családot tett - tesz- a bíróságok elmarasztaló ítélete, mely esetenként milliós (Ft) nagyságrendben súlytja - és tett, tesz - tönkre családokat, volt MÁV ÁBE-s ügyfeleket az általuk okozott kár megfizetésére kötelezve őket, miközben a károkozás idején érvényes kötelező gépjármű felelősség biztosítással rendelkeztek. A devizahiteleseket mindenki sajnálja, holott ők maguk döntöttek a hitel felvételről, míg a MÁV ÁBE ügyfelei "csak" eleget tettek állampolgári kötelzettségüknek és fizették a kötelező gépjármű felelősségi biztosításukat egy olyan biztosító felé, melynek működését az állam szavatolta, a PSZÁF felügyelete alatt. Időközben az Alkotmánybíróság kötelezte az országgyűlést, 2012.június 30-ig tárgyalja az ügyet, kinyilvánítva az eddigi bírósági gyakorlat feletti aggályait.Az országgyűlés nem tárgyalta.
Kérem Önt, segítsen, ügyünk kapjon nyílvánosságot az Ön műsorában.

Tisztelve eddigi munkásságát és a továbbiakhoz erőt és jó egészséget kívánva:

Csernákné Rákász Zsuzsanna
06-20-953-3885

Mit veszthetünk? (Veszthetek?) Komolyan mondom, tele van a tudatom. És elnézést azoktól, akik még devizahitellel is terheltek.
De lehetne, hogy mindenki egyenként írna K.O-.ak, elárasztva a Facebook-ját?

K.Gyuszi21 # 2012.06.29. 03:27

Esetleg még talán egy fogyasztóvédelmi műsorban foglalkoznának vele... Én komolyan mondom nektek, hogy ez már röhej ami itt megy! Szerintetek a külföldi károkat miért térítették meg? És itt most nem csak az egyezményre gondolok. A külföldön okozott károk egy része a fuvaros, logisztikai cégeké. Szerintetek magukra haragítanák a külföldi tulajdonú cégeket, ilyen munkanélküliségi ráta mellett? Hűen szeretett vezérünk ezt nem engedheti, hiszen választásokban tett ígérete szerint 1000000 új munkahelyet kell teremtenie. Ez kimondva, kimondatlanul diszkrimináció, amit az AB a határozatában is kimondott.

Pistike67 # 2012.06.29. 11:17

Sziasztok,

Semmi röhej: az ország maga a röhejes, aholmegengedik a parazitának, hogy szabadon raboljon....
Én már közel fél éve várom a PSZÁF levelét, avagy végzését...., az ÁB-Aegonnal szemben.
Persze ez naívitás: holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Két évig voltam "biztosított", és végig szabálytalanságok tömegét, csalás-sorozatot követett el a biztosító: amikor megelégeltem, még nekem kellene bizonyítani hogy elkövette......
Legközelebb egy-két pártatlan tanúval és ügyvéddel merek az utcára is kilépni.... Nehogy valami gondom legyen ebben a cifra demokráciában-