Tisztelt Hozzáértők
Rokontartás vagy szülőtartással kapcsolatos ügyben kérném véleményüket.
Anyámmal sok évig nem tartottuk a kapcsolatot, kb. 12-éve megkeresett, azóta beszélő viszonyban vagyunk.
Neki közben több élettársa is volt az ország különböző részein lakott.
Most, hogy az utóbbi párjával is szakított, elérte hogy annak házát eladják, és ő ebből közel 20M ft-ot kapott.
Eldöntötte, hogy bevonul egy idősotthonba. Több állami és egyházi intézménybe is felvették volna, de ez neki nem felel meg.
Én ezt javasoltam neki, mert a nyugdíjából kitelik az ottani ellátás, a megmaradó pénzéből, igazán jól élhetett volna, ha nem felel meg az ottani étel.
Ez helyett bement egy magánotthonba, ahol a nyugdíja mellett még havi 200-at pótol, még a pénze el nem fogy.
Rejtve utalt rá , hogy később, ha elfogy a pénz tőlem fog követelni szülőtartást.
Nem szeretnék erre fizetni mert hasonló helyzetben én sem engedhetnék meg magamnak magánellátást.
Én 22 évesen elköltöztem otthonról, én sem kaptam semmilyen életkezdési támogatást tőlük pedig igazán jól éltek.
Mi is alacsony jövedelemmel rendelkezünk, igazán szerényen élünk. De a sok év alatt sikerült nagyobb megtakarítást gyűjtenünk, de ezt a magunk biztonsága érdekében, meg a gyerekünk lakhatására szánjuk, nem pedig azért mert neki nem jó az államiidősotthon.
Kérdésem, hogy e helyzetben kötelezhetnek-e majd arra hogy támogassam őt, vagy meg kell elégednie az állami idősotthonnal, amire elég a nyugdíja ha majd 4-5 év múlva elfogy a most kapott pénze.
Köszönöm a választ.
.