autó eladás, visszafizetés?


drbjozsef # 2020.06.05. 12:13

Én eleve a szavatosság kizárásával adnék el bármilyen autót.

De egy 19 éves autónál bármilyen hibára számítani lehet - én elhajtanám a vevőt. Pereljen.

alfateam # 2020.06.05. 12:31

vizsgàn a műszaki adatlap szerint jobb hatsò üzemi fèk ès rögzìtőfèk hibàja

Nyugi nem fog perelni, kopó alkatrészekre nincs garancia.

Roneeeka # 2020.06.05. 12:37

Köszönöm a vàlaszokat. Első autò, első eladàs, azert kicsit megijedtem. A jövőben biztos körültekintőbb leszek.

drbjozsef # 2020.06.05. 12:57

Ha az állapota is szemmel láthatóan nem volt kifogástalan, akkor meg pláne saját kockázatára veszi. Gondolom nem milliókat fizetett érte.

Utasítsd el az igényét, oszt tegyen amit jónak lát.

Tibicsi # 2020.06.07. 17:00

Üdv!
Eladtam egy 2012es vw Touranomat 1.6tdi automata, februárban,sajnos anyagi okok miatt kellett megválnom töl.
Az autó nálam szuperül müködött sokáig nem volt nálam csak pár hónapig.a vevö egy hétre ra felhivott hogy rossz az egyik injektor fizessek,nekem az volt a válaszom hogy ezt bárki mondhatja bizonyiték nélkül nem fizetek valamit nálam minden rendben volt tökeletesen müködött ráadásul az ország
másikfelére vitte ki tudja mit tankolt bele. Rá egy hétre ismételten hivott, hogy a váltóval is gondja van, amire a válaszom szintén nem volt más...azt mond amit akar, bizonyitéknélkül, ráadásul tökéletes volt mikor elvitte, söt ha szerette volna elvihette volna a vw szervízbe is átvizsgálni...nem tette meg..íratott egy levelet az őgyvédjével, miszerint az injektor már akkor is rossz volt mikor megvette, csatolt egy cetlit a hibakodokról,amiben az a dátum volt amikor megállt(azaz a vételtöl kb egyhétre) valamint csatolt egy 1,7millo forintos árajánlatot más hibákról (minden egys csavartól a féken keresztül a lendkerékig) és hogy a km orában szereplö km (199ezer xx) nem fedi a valóságot, mert 320 ezernél több km van amit a diagnosztik is írt...hozzáteszem semilyen pecsétes hivatalos papírt nem láttam még mindig.kéri hogy szálítsam le az árat 600ezer forinttal azaz annyit fizessek vissza. válaszoltam neki hogy átvizsgálhatta volna az autót, semilyen bizonyitékot nem kaptam, valamit nálam minden rendben volt az autóval, valamint ha a km sem stimmel akkor engem is átvertek és forduljunk közössen a rendörséghez, keressük fel a céget akitöl az autót vettem...valamit csatoltam egy csomó cikket az injektorok érzékenységéröl...most meg kaptam egy levelet a MOKK-tol hogy fizessem be 600 ezer Ft+39000Ft költséget neki...hát szerintem a srác belölem szeretne élni...nem értem, mikor engedtem az árból 150000ft-t (esteleges apróságok miatt) és adtam egy 50zerforint értékü csomagtartót, gondolván nem új autó és én úgy sem tudok mit csinálni vele..
kérdésem: nem értek vele egyet, valószínüleg perre viszi a dolgot,pénzem nincs, hiszen ezért kellett eladjam. Mivel számoljak? Elöre is köszönöm a hozzáértö válaszokat

drbjozsef # 2020.06.08. 06:05

Tibicsi,

Ha pénzed nincs, úgysem tudsz fizetni, nem? Akkor ellent kell mondani. Hátha.
Mondjuk egy jó ügyvéd nem ártana (előre kellett volna inkább kérdezni, és kizárni a szavatosságot a szerződésben, és akkor most semmi gondod nem lenne).

A "mivel számoljak" kérdésre mit lehetne válaszolni? Ha nyered a pert, nulla forinttal. Ha nem, akkor meg annyit kell fizetni, ami a bíróság megítél. Ez lehet csak résznyertesség is, szóval 0 és 2millió forint között valahol, attól függően meddig tart a per, és milyen költségek lesznek még.

Tibicsi # 2020.06.08. 06:59

Tisztelt drBjozsef

Nem érzem magam bűnösnek, nem vertem át a vevőt.. én csak vettem egy cégtől egy autót jó hiszeműen..a magyarország.hu lekérdezve is már a 190ezer körüli km-rel hozták be valószínűleg külföldröl.... Ha bebizonyosodik a km valótlansága holott én nem állitattam vissza,bizonyítja az adásvételi szerződésem is, kötelezhetnek hogy vegyem vissza az autót? Az injektor meghibásodásáról a vw szerviz is mondta, hogy nagyon kényes egy alkatrész, bármikor meghibásodhat,valamint a vételtől szamitva is mentek vele már több ezer km-t.. nem is értem miért csináljak velem ezt! Én vettem egy olcsobb autót mivel vallamivel dolgoznom kell járni,széthullott a válto,lendkereket kuplungot stb. cseréltettem, eszembe sem jut és nem is fogom perelni az eladót, még ha bizonyitható hogy nála keletkezett a dolog, nem teszem mert tudom hogy használtautót vettem és az egy lutri...ha azzal kell számolnom hogy ne menjen tönkre akkor új autot kell venni! 0-2millioig lehet akár a költségem...hát elösször azt még nekeik ki is kell fizetni, de amúgy ha adna valami bizonyítkot nem sajt cetliket valszeg gondolkodás nélkül fizetnék...nem tudom hogy ,de valahogy megoldanám, ha kell részletben! A MOkk-nál talán van is fietési részletre lehetőség..de az egészet nem tudom hova tenni...bizonyitékok nélkül,úgy érzem hogy engem csak le akarnak "húzni"

drbjozsef # 2020.06.08. 07:15

Tibicsi,

Leírásod alapján igen : jó eséllyel le akarnak húzni.

De attól még, hogy te nem érzed magad bűnösnek, a szavatosság körébe tartozó hibákért helyt kell állnod. Nem lennék biztos benne, hogy ezt tudják bizonyítani.

Én ellentmondanék - de persze látatlanban nem mondom, hogy te is tedd azt.

(MOKK-hoz semmi közöd, nála nincs részletfizetés, csak az küldi ki a fizetési meghagyást. Részletfizetést a jogosulttal intézhetsz)

wers # 2020.06.08. 07:17

Tibicsi, mondj ellent a fizetési meghagyásnak.

Mit válaszoltál az ügyvéd levelére? Talán nem ártana ismét írni, hogy mi az álláspontod.

Egyezzetek meg.

Tibicsi # 2020.06.08. 15:44

Üdv! Körübellül az volt a válaszom, hogy a csatolt papír nem bizonyit semmit,még szervíz pecsét sincs sőt aláírás sincs, sőt azt bizonyitja, hogy a porlasztó-injektor tönkrementjének időpontja és a vasárlas időpontja között eltelt több mint 2000km és egy hét.bármit tankolhatott, és bárhol az autóba. Az autó tökéletesen működött,kipróbálhatták és ha akartak volna bevizsgálhatták volna szakszervízben. Valamint csatoltam egy két cikket amit az interneten találtam a cr. Injektorokról, hogy mennyire költséges technológia,valamint érzékeny, a ..szóval bárki utána tud olvasni,még a vétel elött,hogy mit szeretne venni.ez egy használt autó ami barmikor meghibásodhat főleg ennyi km után, tusomásom szerinti 200ezer km megtétele után. Valamint leírtam,hogy a km vissztaekeréséről nem tudok, az autón nem is látszik a 300ezer km feletti állapot, a magyarorszag.hu-n is lekérdezhető a km állása. ha nem annyi amennyit lelehet olvasni, akkor én is becsapottnak érzem magam, tudtommal ez rendőrségi ügy, és szívesen teszek a vevővel együtt feljelentést..így nem tartom jogosnak az árleszállítas.(egyesszám első szemelyben,ahogy azt az ügyvédem tanácsolta)..röviden ennyit válaszoltam.erre jött a MOkk fizetési meghagyása! Van egy bekezdés ahol leírják: 15 napon bellül kérhetek halasztást, vagy részletfizetést ami a főkövetelés 1%-ba kerül amit a MOKk-nal kell megfizetnem!

drbjozsef # 2020.06.08. 16:59

Tizenöt napon belül az eljáró közjegyzőnél mondj ellent, ne tökölődj.
Ha azt elmulasztod, bukod az egészet, mert jogerős lesz az fmh.

tulipan1111 # 2020.06.15. 19:49

Jó napot kívánok.
Eladtam az autómat 10 nappal ezelőtt.Egy 2003 as Peugeot 206 autót. Az összes hibáját elmondtam a vevőnek, ezek nem befolyásolták a kocsi működését, inkább esztétikai jellegű volt. Tavaly novemberben leműszakiztattam, rendbe tetettem saját használatra. Mindent amit javíttattam rajta elmondtam tételesen a vevőnek Napi használatban volt. Semmi probléma nem volt vele műszakilag, és akkor sem amikor kipróbálás után elvitték. Miután átiratták, folyamatosan hívnak telefonon, hogy nekik nem kell az autó mert szétment a kuplungja,kimenet a henger, kopog a futómű stb. Én jóhiszeműleg minden ilyen hiba nélkül adtam el. Mit tegyek? Bármit csinálhattak vele, kizárt dolognak tartom hogy egyszerre, hirtelen minden előzmény nélkül ilyen problémák jöjjenek elő. Mire megy ki ez a dolog?
Előre is köszönöm a válaszát.

drbjozsef # 2020.06.16. 03:54

tulipan1111,

Mire megy ki ez a dolog?

Honnan tudnánk mi azt látatlanban? HA igaz a leírásod, akkor feltehetőleg le akarnak húzni, de persze még ilyenkor is előfordulhat, hogy tényleg PONT náluk romlott el az autó.

Mit tegyek?

Mivel botor módon nem zártad ki a szerződésben a szavatossági jogokat, ezért az eladás idejében meglévő hibákért szavatossággal tartozol általában. Ez alól van néhány kivétel : olyan hibák, amit tudott a vevő, mert például rögzítettétek az adásvételiben, olyan hibák, amelyekről kellő gondosság mellett tudnia kellett volna, mert látható, kopó alkatrészek hibái, illetve, az olyan hibák, amelyek az autó életkorából, futásteljesítményéből, és általános állapotából már előfordulhatnak.

Esetedben a gyakorlat szerint nyugodtan hivatkozhatsz ez utóbbira. Egy 17 éves autónál tulajdonképpen bármilyen hibára lehetszámítani. Ha el tudták vinni, akkor a vásárláskor biztos nem volt szétesve a kuplung, kellő gondossággal a nem működő henger vagy a kopogó futómű is felismerhető lett volna, ha egyáltalán már a vásárláskor is ilyen lett volna.

Azt, hogy már a vásárláskor is ilyen volt, azt a vevőnek kell bizonyítania esetetekben. Nem lesz egyszerű dolga.

Utasítsd el az igényét, mondd meg, hogy a hibás teljesítést nem ismered el, az autónak a vásárláskor nem voltak ezek a hibái, így jártak.

Rlyeh # 2020.06.20. 15:11

Kedves Szakértők
Kinéztem egy 2007-es használt Toyotát egy kereskedésből, és mivel én nem értek igazán az autókhoz, egy szerelővel alaposan átvizsgáltattam. Ő a hiányosságokról/hibákról jegyzőkönyvet, számlát írt. A kereskedővel megegyeztem, hogy ahelyett, hogy 100.000 Ft-ot alkudok az árból, csináltasson meg mindent az autón (ezzel a független szerelővel) és akkor megveszem eredeti árért. Ebbe beleegyezett, így miután megcsináltak rajta mindent, megvettem. Erről is van papír. Sajnos viszont hazafelé, 25 km után, kigyújt minden hibajelző lámpa, nagyon furcsa hangokat adott ki, majd leállt a motor. Éppen félre tudtam húzódni. Szerencsére az eladó készséggel segített, eljött és miután neki sem sikerült beindítani, illetve rájönni, mi a hiba, visszavontattuk a kereskedésbe. Elnézést kért és megígérte, hogy amint lehet, elviszi szerelőhöz és megjavíttatják az Ő költségükön. Mondtam, hogy én is így gondolom, mert bár tudom, hogy nem volt szándékos a részükről, de ez a hiba már bizonyosan fennállt a vásárláskor, így őket terheli.
A kérdésem az volna, hogy visszakérhetem-e a pénzem, ahelyett, hogy megjavítják nekem az autót? Amennyiben igen, van-e esély arra hogy az átírás költségét is (100.000 Ft) visszakérjem? Annyi van még, hogy számlát a javítás utáni árról, tehát 100.000 Ft-al kevesebbről írtuk meg. Vagy örüljek, ha megjavítják és nekem nem kelle ezért ráfizetnem? Köszönöm a válaszokat.

FDToth # 2020.06.30. 13:54

Tisztelt Fórumozók,

saját cég, eladnám az autót maradányértéken saját magamnak, de pici áron azonnal tovább is adnék rajta. Tulajdonképpen a cég és köztem levő szerződés dátuma ugyanaz lehetne, mint az én és az új tulaj közötti dátum? Ilyenkor mindent el kell végezni, illetve befizetni? gondolok itt arra, hogy eredetiség-vizsga kétszer, forgalmi kétszer, törzskönyv kétszer, vagyonszerzési kétszer stb?vagy van valami egyszerűbb megoldás? Kerestem, de nem találtam erre vonatkozó információt.

A tanácsokat előre is köszönöm!

Üdv.

wers # 2020.06.30. 16:39

Nem kell mindent kétszer. A két adásvétel között 15 napon belül te köztes vevőként kerülsz a nyilvántartásba. A vagyonszerzési illetéket kell a köztes vevőnek fizetnie.
Kgfb, eredetiségvizsgálat, törzskönyv, forgalmi és illetéket fizet a te vevőd.

FDToth # 2020.07.01. 06:47

Nagyon köszönöm a segítséget!

Brv6 # 2020.07.05. 09:34

Üdv Mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne, hogy eladtam egy autót (38éves autó) a múlt hét pénteken és a vevő nem sokkal utána kb. 30percre hívott, hogy az autó megállt és a motortérben füstölt valami, adjak már neki egy szerelő elérhetőséget, mert nem helyi (350kmről jött az autóért). Megadtam egy szerelő számát és mondtam neki, ha valami gond van, akkor szóljon. Eltelt egy hét és most péntek este hívott, hogy az autót nem tudták elvinni, mert a kuplung bowden szakadt el és valószínűleg az a vezeték okozta a gondot, amit mondtam is neki és mutattam, hogy az le van kötve, de működést nem akadályoz. A szerelő szerint letestelt a vezeték és a bowdenen áthúzott az áram és elégette, azért szakadhatott el. Na a vevő követeli, hogy fizessem ki neki a költsége felét legalább (Trélerezés a szerelőhöz, szerelési költség, újbóli lejövetel az autóért és az új alkatrész beszerzési költsége). Mondtam neki, hogy nem akarok szemét lenni és 20ezret tudok bele adni, ezt Ő elutasította és azzal fenyegetett meg, hogy az ügyvéd fog akkor megkeresni, de akkor már nem a költsége felét kéri, hanem az autó teljes árát (260ezer Ft), illetve az ügyvédi költségeket.
Kérdés, hogy ilyen esetben van e jogalapja az Ő követelésének? Egy 38 éves autóról beszélünk, szavatosságot nem zártam ki az adásvételiben, de egy 1982-es évjáratú autóról beszélünk. Bármikor,bármi előjöhet. A vezetékről tudott, hogy az ott és úgy van. Nem rejtett hibáról beszélünk.
Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.07.05. 09:53

Brv6,

Én elutasítanám az igényét.

Egy 38 éves, 260ezer forint értékű autót mindenki a saját kockázatára vegyen meg. (Ha ez egy pöpec oldtimer lenne többmillióért, az ugye más tészta lenne).

Pereskedjen, ha akar. Apropó : az a vezetékgond, amiről "tudott", azt bele is írtátok az adásvételibe? Jó lett volna, de esetedben ilyen korú autónál ez se nagyon számít.

Brv6 # 2020.07.05. 10:16

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a válaszát.

Sajnos írásba nem foglaltuk, csak szóban lett tájékoztatva a "hibáról".

Benceb3 # 2020.07.08. 19:45

Tisztelt szakértők.
Édesanyàm 2 napja vásárolt egy autót és csak az adásvételi szerződés aláírása után derült ki, hogy az autó motorcserén esett át. Ezzel még nem is lenne probléma, de az autó törzskönyvén és forgalmi engedélyét nem az új motor szerepel, hanem a régi. A kormányablaknál azt mondták, hogy ezt az előző tulajnak kell megtennie, mivel az ő adatai vannak feltüntetve mindenhol. Ebben kérnék segítséget, hogy mennyire igaz és mit kell tennünk ahhoz, hogy a nevünkön legyen az autó?
A válaszokat előre is köszönöm.

wers # 2020.07.09. 04:56

A kormányablaknál azt mondták, hogy ezt az előző tulajnak kell megtennie, mivel az ő adatai vannak feltüntetve mindenhol.

Többnyire Micike jobb felső fiókjában szokott lenni a meghatalmazás nyomtatvány gépjármű ügyintézéshez. De lehet, hogy a bal alsóban.

Komolyra: Adjon meghatalmazást az eladó, hogy eljárhassatok helyette. (ha ezt előre tudatta volna a maceráért én némi árcsökkentést legomboltam volna - és még nem tudni, simán bejegyzik-e)

teknoska # 2020.07.18. 20:52

Üdv

Eladtam a 20 éves lejárt műszakival rendelkező autómat ,a vevő rejtett hibára hivatkozva szeretné ha beleszállnék a javítás költségébe.

Az okmányirodában már leadtam az adás vételi szerződést , a vevő még nem .
Mi a módja annak hogy visszavásároljam tőle és érvénytelenné tegyem az eladást?

Tamás2016 # 2020.07.20. 07:12

20éves autóról beszélünk, gondolom vásárlás előtt megnézhette és szerelővel is megnézethette volna. Nem tette. Bíróságra viheti, de ott neki kell kétséget kizárólag bizonyítania, hogy a hiba már vásárláskor is megvolt. (és olyanra nem hivatkozhat, ami szemmel látható volt a vásárláskor) Ha tudod hogy nem vágtad át szándékosan, én hagynám hogy bíróságra vigye, mégiscsak 20éves autóról van szó, tudta nem új autót vesz. Nem beszélve, sokszor csak egy próbálkozás, hogy lehúzzák az eladót.

Zseatya # 2020.07.20. 08:19

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne:
Tegnapi nappal eladtam egy Vespa robogót.Esztétikai hibák voltak rajt,de ez a hirdetésembe benne szerepelt.Kérésre elvittem szinte házhoz,megmutattam a működést,hibákat(szemmel láthatóak),stb-stb.!Adás-Vételi szerződést megírtuk két tanúval ellátva,aláírva.Pénzt megkaptam,telefonszámomat megadtam(segítség érdekébe).Azóta már kétszer-háromszór hívtak kérdésekkel.Ezzel nincs is gond,csak elhangzott egy olyan kijelentés:”ha megáll a motor vissza lesz csinálva az üzlet!”
Kérdések ezzel kapcsolatba:

  • Ilyenhez van joga?
  • Ha igen,akkor mennyi idő elteltéig?
  • Ha a motor üzemképes volt nálam(hozzájuk is lábon vittem le,és azzal mentek haza),mire kell aláírás után garanciát vállalnom?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Szép napot!