Adásvételi gondok


tomee88 # 2008.08.16. 20:29

Üdvözletem!

Internetes hirdetésen ráakadtam egy motorra, úgy 2 hónapja beszéltük meg a tulajjal,hogy megveszem a motort, vagyis cserélem egy laptopra plusz készpénre. Aztán akkor nem jött össze a dolog,mert kismotor papírjai voltak a motorhoz (a motor 125cm3-es) és elkapták a rendőrök és feljelentették mert gond volt az alvázszámmal. Aztán rendezte a dolgot,és tegnap előtt megtörtént az üzlet. Legalábbis nekem ezt mondta ,de nem éppen úgy vannak a dolgok ahogy elmondta az adásvétel előtt a tulaj. A szakértő jelentés szerint (aminek a fénymásolata nálam van,és sajnos csak utólag olvastam végig,az adásvétel megkötése után) a motort ellopták a tulajtól ,feljelentést tett,és ő maga találta meg a motort úgy hogy már át volt ütve az alvázszám a motoron. A másik dolog meg,hogy a szekértői jelentés szerint a motor akkori ára 160ezer forint volt,ami az elvázszám átütés miatt 50%-os értékcsökkenést eredményezett,így a forgalmi értéke 80ezer forint. 130ezer forintban egyeztünk meg, de nyilván arról nem tudtam hogy a motor értéke 80 ezer forint. A szakértő jelentés szerint le lehet vizsgáztani a motort,de KF levédés szükséges,amivel értelmezésem szerint megmarad az értékcsökkenés,szóval nem éri meg. Eladni meg így nem merem átütött alvázzal,használni meg ugye nem lehet,csak ha levizsgáztatnám. Mindehhez hozzájön ,hogy a tulaj nincs 18 éves.Felhívtam hogy valahogy rendezzük a dolgot,de elzárkózik minden megoldástól.Mit tudok tenni? Ha esetleg nem sikerül dűlőre jutni ebben az ügyben,akkor lehet e abból bajom ha eladom a motort? Kell e tájékoztatnom azt akinek eladom erről a dologról,és feljelenthet e ezért? A motorhoz vámpapírok vannak,tudomásom szerint Magyarországon még nem volt forgalomba helyezve. Érdekelne ,hogy kb mennyibe kerülni a magyarországi forgalomba helyezés,és mennyi időbe telne?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Tisztelettel:
tomee88

tomee88 # 2008.08.20. 14:57

Időközben megoldódott a dolog,arra keresem a választ,hogy ha eladom a motort,akkor kell e tájékoztatnom erről a vásárlót.

luck66 # 2008.08.20. 19:35

ha leműszakiztattad 125cm3-ként, akkor a forgalmiból kiderül,h nem eredeti a szám,és ha rákérdeznek akkor......


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

tomee88 # 2008.08.20. 20:07

Nincs még vizsgáztatva a motor,de a jelentésben le van írva h vizsgáztatható de KF levédés szükséges.

luck66 # 2008.08.21. 07:31

igen,régen af-et kapott,ami a forgalmiból egyből látszik,most lehet, hogy kf-el fog kezdődni


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

guba # 2008.08.21. 12:15

Már a közlekedési felügyelet is idejétmúlt megnevezés. :))

tomee88 # 2008.08.21. 16:12

A szakértői jelentésben KF van írva,maga a jelentés pedig 1 hónapos.

holoban # 2008.12.10. 19:07

Sziasztok! Nekem az a problémám, hogy vásároltam egy autót kereskedésben, úgy hogy az enyémet beszámították. Elmentem az okmányirodába átíratni és közölték velem, hogy az autón apeh zárolás van ezért nem lehet átírni.A volt tulajdonos telefonon azzal hiteget,hogy már rendezve van az ügy, csak az apeh határozatára kell várni. Én az autót november 17.én vásároltam tehát az átírási idő is lejárt, az autót nem tudom használni és abban sem vagyok biztos, hogy a tulaj igazat mond. Az apeh nekem nem ad felvilágosítást (személyiségjog), ha feljelentem valószinű, hogy per lesz, esetleg az autót lefoglalják és ez rengeteg idő, pedig nekem az autó kellene! Most mi a megoldás? Köszi a segitséget!

guba # 2008.12.10. 20:36

Álljál el a szerződéstől és kérd vissza a kereskedőtől a vételárat.

369. § (1) Ha harmadik személynek az adásvétel tárgyára olyan joga van, amely a vevő tulajdonszerzését akadályozza, a vevő elállhat a szerződéstől, és kártérítést követelhet.

holoban # 2008.12.11. 17:26

Az a baj, hogy nincs róla semmilyen papírom, hogy a kereskedőtől vettem.Az adásvételin a tulajdonos szerepel. A kereskedő megbízási szerződéssel adta el nekem de erről nem kaptam papírt.

nandy # 2008.12.11. 18:58

Akkor az eladótól kell kérni.

Goodwill # 2008.12.12. 08:42

Tisztelt Jog ászok!

Az alábbi problémában kérném a segítségeteket:

Másfél évvel ezelőtt vásárltam egy autót egy kereskedéssel foglalkozó X Kft telephelyén. Az autó vételárának egy részét gépjármű lízing formájában finanszíroztattam meg. Az átiratással és a lízing kérelemmel kapcsolatos teljes ügyintézést az eladó fél
vállalta fel meghatalmazás mellett.

A lízingcég befogadta a kérelmemet, a szerződést megkötöttük, az autó papírjai át lettek iratva a nevemre, másfél éve fizetem is rendben a törlesztést.

A papírok rendezése során vettem minap észre hogy az adásvételi szerződés nem tartalmazza a konkrét vételárat, csupán annyit hogy "Felek a vételár tekintetében megállapodtak és az a Vevő az Eladó részére megfizette, ennek tényét az Eladó aláírásával elismeri"

Kicsit ideges lettem, hogyan is kerülhette el anno a figyelmemet ez a tudomásom szerint kötelező szerződéses kellék. Tovább lapozgatva megtaláltam egy bevételi pénztárbizonylatot amely a vételárnak általam a helyszínen befizetett hányadáról szól és az X Kft bélyegzője szerepel rajta.

A másik problémám hogy az adásvételi szerződésen Y Kft adatai szerepelnek eladóként viszont az ugyanazon a napon történt átadás-átvételi jegyzőkönyvön megint X Kft szerepel.

A kérdésem az lenne, hogy semmisnek nyilváníttathatja-e az adásvételt valamely hatóság, ha igen akkor mit tehetek ez ellen?

Köszönettel,
GW

guba # 2008.12.12. 17:52

A szerződés nem semmis, X Kft. csak közvetítette az adásvételt az eladó és a vevő között.
Valószínűleg nem lízing, hanem kölcsönszerződést kötöttél, de a lényeg szempontjából ez mindegy is.

gusztav # 2008.12.17. 17:13

T. Szakértő gárda!

Lehet, hogy nagyon buta és nagyon amatőr a kérdésem, de tanácsot kérnék egy gépkocsi átiratás ügyben. Jövő februártól az evás betéti társaságoknak is fizetni kell cégautó adót, akkor is, ha sem eddig, sem ezután egy fillér költséget sem számoltak el a kocsira. Különböző fórumokon pofonegyszerű megoldásként azt javasolják a hasonló cipőben járó kényszervállal­kozóknak, hogy az eddigi cégautót át kell iratni „magánautóvá“.

Nálunk eddig (immár 6 éve) a családi BT volt hivatalosan a gk-tulajdonos, nejem pedig cégvezetőként az üzembentartó. Értelemszerűen ő fizette a súlyadót, s kötötte/fizette a biztosítást is.

Egyrészt az nem világos, hogy lehet-e ő egyszemélyben eladó (mint a BT aláírásra egyedül hivatott képviselője) ÉS a vevő is (mint a leendő új tulajdonos)?

Másrészt nem világos, hogy a megkötendő adásvételi szerződésben van-e bármilyen kikötés a vételárra vonatkozóan? Magyarán lehet-e az akár 1000, 100 vagy horribile dictu akár 1 Ft is, vagy ez valamilyen adócsalásnak minősül? Egy abszolút átlagos, 7 éves Megane-ról lévén szó, ami ennél nyilván többet ér, de ha már az átírási költségeket amúgy is ki kell majd fizetnünk, ha nem muszáj, nem adóznánk még az autó névleg BT-s bevételének minősülő összeg után is…

G.

mongra # 2009.01.06. 20:37

Sziasztok!

Attól félek, kicsit későn írok már, de eddig mindig megnyugtatott az illetékes...
Szóval a helyzet az, hogy tavaly nyáron (!) bizományosi értékesítéssel (hitelátvállalással) átadtam az autómat egy kereskedőnek, hogy értékesítse. Az autót hirdettem, azzal hívott fel, hogy van vevője rá azonnal.

Pár nap múlva érdeklődtem, a vevő állítólag elállt.

Utána kitalálta, hogy megveszi ő saját nevére (a cégére), a hitelt átvállalja, és mindaddig, amíg ez elintéződik, fizeti a részleteket. Ez egy darabig meg is történt, én kb. hetente érdeklődtem, hogy sikerült-e eladni az autót. A válasz persze 'nem' volt..., valamint mindig valamilyen jó kifogás, hogy miért nem (hol ilyen papírra kell várni, hol olyanra, vagy magas volt az árfolyam stb.).

A szerződést valamikor még a nyár végén le is záratta velem, de a hitelösszeg rendezése nem történt meg, mire a bank visszaállította a szerződést.

A részleteket tovább fizette, ám 2 hónapja azt sem teszi. Így a bank most kibukott, és fel akarja mondani a napokban a szerződést. Persze, lehet, hogy kifizette a részleteket e hír hallatán, de egyelőre nem érem el telefonon.

  1. Félek, hogy BAR listára kerülök.
  2. Valaki használja az autót, ami a nevemen van, és ki tudja, mit művel vele,
  3. Nem akarom visszakapni az autót, visszaállítani a szerződés előtti állapotot (bár az is egy megoldás, de erre sem hajlandó..., non plus ultra, ki tudja, milyen állapotban van...)

Az idei éves kötelezőt nem fizettem ki, persze jan. 30-ig még kockázatban van. De utána?

A legjobb persze az lenne, ha bemenne a bankba, és kifizetné, átiratná és levan róla a gond. De ezt hogyan érjem el?

Kérdés: mit lehet ilyenkor csinálni?
Milyen jogi lépéseket lehet tenni? Hogyan lehet bizonyítani, hogy nem (csak) az én hibám ez az egész, hanem egy tkp. hitegetésnek dőltem be ezidáig?

Van bizományosi szerződésünk, de abban nincs rögzítve, hogy mennyi ideje van értékesíteni a járművet.

Ha visszaállítanánk a bizományosi szerződés előtti állapotot, azzal meg az a ciki, hogy már egy csomót kifizetett rá az utóbbi fél évben, amit én nem tudok odaadni neki... bár ugye használta is.

Tudom, hogy ezt én szúrtam el, hogy eddig vártam, kérlek, kíméljetek meg ennek a hangoztatásától :(

Előre is köszönöm a segítséget
m.

guba # 2009.01.07. 10:16

A bank nem kötött ki elidegenítési tilalmat az autóra? Ha nem, akkor érvényesen eladhattad, még akár szóbeli szerződéssel is. A hiteltörlesztés azonban ettől függetlenül még téged terhel, ha a vevő a bank hozzájárulásával nem vállalta át azt is.

Sugiii # 2009.01.07. 17:23

Szeretném elmesélni a történetemet. Már nem tudom mit tegyek, kihez forduljak segítégért.

Volt egy 5éves A6-os Audink, amit szeptemberben lecseréltünk egy vadonatúj Mazda 6-osra. Az A6os 1évig sem volt meg, 3. 800. 000 Ft-ért vettük 2007. októberében. 1. 800. 000et fizettünk bele előlegként, majd egy évig fizettük a havi 65. 000 Ftos törlesztőrészletet. Sorozatosan romlott el az autó, ezért csere mellett döntöttünk. Az A6ot 380. 000!!!! Ft-ért vették be az egyik francia autós cégnél. Az új kocsiba előlegként befizettünk 100. 000, majd 800. 000+100. 000átíratást, meg ugye a régi autót. Elhoztuk az új kocsit 2008. 09. 19. -én, a régit otthagytunk mert azt a kereskedés megvásárolta tőlünk.

Október közepén kapzunk egy levelet, amiben az állt, hogy a gazdasági világválság miatt lett 600. 000 Ft tartozásunk az A6 után. Ekkor mérhetetlen düh árasztott el, nem értettem és máig sem értem hogy miközünk van nekünk a régi autóhoz.

Oké, mindez megtörtént, bementünk a kereskedelembe, hogy magyarázzák meg hogy mi ez a több mint fél millós összeg. Ott értelmes választ nem kaptunk, csak flegmáskodást.

A fejünkhöz vágták, hogy miért nem vettük akkor máshol a kocsit és hogy miért hitelell terhelve számíttattuk be :| :| :|

Jó, oké. Ja igen. Aláírattak velem egy olyan papírt is, amin én kijelentettem hogy ha 30 napon belül kötelesek nekem adásvételit adni és az addig felmerülő költségeket én vállalom.

Hozzáteszem erre a lapra nem is emlékeztem. Ma viszont eszembe jutott hogy mikor íratták ezt velem alá. 9nappal a kocsi átvétele előtt, mikor egyéb dolgot intéztünk a céggel. A papíron a dátum: 2008. 09. 10. A bökkenő annyi, hogy a 10est szépen átírták 9-esre. Ez tisztán látszik is, de mivel mindenből csak másolt példányom van, bizonyítani nem tudom.

Nyilván mennyi eszük van. Kiszámolták hogy mi esik pont bele a 30napos határidőbe hogy tőlünk tudják kicsikarni azt a fél millió forintot, hogy ez ne őket terhelje.

A másik dolog, hogy azóta sem kaptam meg az adásvételit az eladott Audiról, holott azt ígérte az üzletkötő hogy az átvételtől számított 2héten belül megkapom.

A nálam lévő adásvételin pedig a dátunok össze vissza szerepelnek. Az egyiken 2008. 09. 19. a valós dátum, a másikon egy nappal korábbi 18. -ai.

Az előleg befizetéséről szóló számlán pedig 09. 22. -es dátum. . . ezek szerint miután elhoztuk az új autót, azután fizettünk csak előleget?????

Ennek a valós dátuma pedig 09. 11. volt. Csak akkor ki figyelte hogy valós-e a dátum, nem gondoltam hogy így átvágnak!

Okirathamisítás, azonkívül nem mondtak el mindent amit kellett volna. Ezesetben mit tehetek??? Mivel bizonyíthatom be az igazam?

autószerelő # 2009.01.08. 15:39

"Aláírattak velem egy olyan papírt"

Fegyvert fogtak a fejedhez?

"Ezesetben mit tehetek??? Mivel bizonyíthatom be az igazam?"

Semmit; semmivel.

guba # 2009.01.08. 16:03

nem értettem és máig sem értem hogy miközünk van nekünk a régi autóhoz.

A bankkölcsönhöz viszont ezek szerint még van közötök. Átvállalta talán a vevő a bank hozzájárulásával a törlesztést? Ez a lényeg, nem az, hogy hétfőn vagy kedden vetted-e az autót.

Sugiii # 2009.01.08. 23:38

Tanácsért jöttem ide, úgylátom kár volt.

Nem, nem fogtak fegyvert a fejemhez. Ha figyelmesen olvastad volna akkor talán észreveszed, hogy meghamisítottak egy okiratot.

10.én aláírtam, átírták 19-re, így 30napon belül voltak... Mindegy, inkább máshol kérek tanácsot

Sugiii # 2009.01.08. 23:40

Persze. A régi bank átvállalta, kifizette az autót.
Ezért nem értem, hogy miért nekem jön a papír, mikor sem a bankhoz, sem a kocsihoz semmi közünk nincsen már régen.

guba # 2009.01.09. 19:26

Én ezt továbbra sem értem, de biztos akkor bennem van a hiba. Mi az, hogy a régi bank átvállalta?

Nem az a lényeg, hogy mennyiért vetted az autót és mennyit fizettél havonta, meg mikor, hanem, hogy ki mit vállalt a szerződésben, mi lett volna kötelessége, ebből mit teljesített, és mit nem. Az, hogy szóban ki mit mondott megint csak másodlagos, mert nem lehet bizonyítani.

Ha a bankkölcsön tisztázott, akkor azt sem értem miért nem a bankot kérdezed a kereskedő helyett.Elvégre a bank követel tőled, és szerinted nem jogosan, nem?

autószerelő # 2009.01.09. 20:32

Ha az az okirat határozza meg a mérleg billenési irányát, akkor tegyél feljelentést okirathamisítás miatt. Szakértő megtudja állapítani, hogy a dátum kivételével minden egyezik az eredeti és a másolt okiraton, meg azt is, hogy mivel másolták.

Előtte javaslom elolvasni a Btk. 233.-241. szakaszát és átgondolni a feljelentést.

opifero # 2009.01.22. 20:27

Sziasztok.Olyan problémám van hogy vettem egy autot amit 2008 12 25ig átkellet volna irnom,de nincs rá lehetőségem(anyagi)kivonathatom én a forgalombol végleg?

guba # 2009.01.23. 07:41

Szerintem ki, de ha bemész az okmányirodába azonnal megmondják. De, ha mégsem, akkor majd kivonja az okmányiroda.