Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Adásvételi gondok

vadmancs # e-mail 2009.08.04. 14:48

Üdv!
kb, 10 éve vett kocsi adásvételivel lejárt müszakival,s nem lett azota sem átiratva...mit lehet tenni ha forgalomba akarnám vitetni hivatalosan?
s honnan tudhatnám azt meg,hogy a rendszám alapján kinek a nevén van a kocsi?

Skuy # e-mail 2009.06.03. 12:59

Üdvözletem!

Segitséget szeretnék kérni... A tényállás a következő... Szeretnénk vásárolni egy autot... Az eladó nemrég vette a jármüve
  • de még nem iratta a nevére--viszont az akitöl ő vette,már lejelentette az eladást...
Tehát mit kell tenni,hogy mi megvehessük az autót?? Azt hallottam,hogy az átiratásnál ilyenkor duplán kell fizetni a köbcenti átirást..vagyis a vagyonszerzési illetéket...Tehát hogy kell megvennem az auto
  • és mi az eljárás??
monalisa1 #   2009.05.17. 15:41

A forgalmiban megtalálod a sz.gépkocsi papír szerinti tulajdonosának címét. Egy hétvégén oda elutazol - szerencsés esetben a családtagjai/rokonai megadják a jelenlegi tartózkodási helyének címét. Oda is elutazol és egy előre elkészített adásvételi szerződést aláíratsz vele. (Lehet hogy kérni fog némi pénzt...) Ezzel az okirattal már átirathatod nevedre az autót.

A "szanatóriumban" tartózkodó volt tulajnak 15 napon belül a lakhelye szerinti hatóságnál le kell íratni nevéről a kocsit, ezért az adásvétel több példányban készüljön, hogy ő abból ide-oda egy-egy példányt ajánlott-tértvevényes levélben el tudjon küldeni.

A lakhelyed szerinti önkormányzat Pénzügyi Osztály adóügyi csoportnál a súlyadó miatt "nevedre" veszed az autót, valamint tetszőleges választással felkeresed valemelyik biztosítót a kötelező felességbiztosítás megkötése végett. (Az hogy a kocsi ezen biztosítása mind ez idáig rendezetlen, az nem a te problémád.)

Nekem a fentiek jutnak eszembe mint intézendők.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Hanyi # e-mail 2009.05.17. 13:36

Tisztelt Fórumozók!
Egy olyan kérdésem lenne,hogyan tudnám átíratni nem rég vásárolt autómat.Az elöző tulaj semijen jogcímen nem volt a forgalmiban be jegyezve,de vizsgáztatta az autót,és 2007 év végéig fizette a biztosítást is.De viszont a forgalmiban szereplö tulaj állítólag börtönben van.Hogyan tudnám öt elérni?Milyen megoldás lehetséges.

alkalmazott #   2009.05.13. 15:53

Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni átíratási nehézséggel kapcsolatban. Hosszú lesz, elnézést.

Autókereskedésből (hivatalosan bejegyzett, működési engedéllyel rendelkező) vett a fiam egy kocsit. Annak rendje-módja szerint adásvételi rendben, haza érve on-line biztosítás kötés, már küldték is a befizetési csekket és kötvényt. Azonnal kértünk időpontot okmányirodában, kaptunk is, adásvételhez képest egy hétre. El is mentünk, minden szükséges doksit vittünk. Szerintünk vittünk. Kezünkbe nyomták a befizetési csekket átírtáshoz és forgalmi-törzskönyvhöz. Befizettük. Ismét sorba álltunk, az ügyintéző elkezdte az átírás bonyolult műveletét, majd egyszercsak felnézett, és közölte, adjuk oda az eredetvizsga határozatot. Mondom neki, hogy minden a kezében van, amit kaptunk a kereskedésben. Közli, nem, az más, azt átíráskor az okmányiroda tudja – egyetlen egyszer – kinyomtatni, már pedig valaki, valahol, egy másik okmányirodában ezt a műveletet már elvégezte. Mondtuk neki, hogy mi ugyan nem, hisz amióta elhoztuk a kocsit, ki sem mozdultunk vele a garázsból. Kérdezte, honnan vettük, kérdezzük már meg az eladót, hogy hol van a határozat. Felhívtam, ott, azonnal a kereskedőt, kérdeztem tőle, hol a határozat. Annyit mondott, a főnöknél van, az eredetvizsgához és műszakiztatáshoz kellett, de ha kell, átfaxolja. Okmányirodás közölte, nem jó, neki csak az eredeti felel meg, másodszori nyomtatásra a program nem ad lehetőséget, addig viszont nem írja át, amíg az eredeti nincs a kezében. Mondom kereskedőnek, hogy nem jó faxolva. Megkérem, elsőbbségivel, ajánlva sos-ben, azonnal küldje el a nevemre. Kereskedő közli, rendben. Itt ügymenet megszakad, határozat nélkül nincs átírás. Ügyintéző közli, kérjünk újabb időpontot. Kértünk. Csakhogy újabb egy hét alatt sem érkezett meg a ki tudja melyik okmányirodában kinyomtatott, ki tudja milyen kérésre és milyen célra kinyomtatott eredetvizsga határozat, ami nélkül viszont nincs átírás. Minden nap hívtam a kereskedőt, minden nap azt mondta, már pedig ő tuti, hogy elküldte. Ma megkértem, faxolja már át az ajánlott levél feladóvevényt. Nemhogy faxolni nem faxolta, de közölte, hagyjam békén és lecsapta a telefont.
Valaki árulja el nekem, mégis mit tehetek? Ezek szerint ő kérte ki a határozatot bizonyára a gépkocsi kereskedés szerint helyileg illetékes okmányirodában, de hogy miért, rejtély, és az is, mit csinált vele. Mit tehetünk, hisz így nem írják a nevünkre. Van is kocsi, meg nincs is, át is van írva, meg nem is. Letelt a két hét, várhatjuk a büntetést, holott mi aztán végképp nem tehetünk róla, hogy itt tart az ügy.
Segítsetek legyetek szívesek, gyorsan kegyegnek a napok.

Második felvonás: két hét leteltével mégis megérkezett a határozat postai úton. A számla, amit másnapra ígért, mondván, a könyvelője fogja küldeni, még mindig nem. Okmányirodai határozat viszont érdekes dolgot tartalmaz (hozzá teszem, az eredetvizsga alapján motorszám-alvázszám, a világon minden - rendben). A határozatban az áll, a motorszám valamilyen külső ráhatás nyomán olvashatatlan. Amit szabad szemmel láttunk a kereskedésben, azzal nincs semmi baj, az első hat számjegy látszódik. Viszont ami a motorblokk alatti részen van, a mai szétszedés után derült ki, valamilyen éles tárggyal szanaszét van vésve. Ezzel még viszonylag nem lenne semmi gond, csakhogy a véletlenül épségben maradt két számjegy nem egyezik a forgalmiban és eredetvizsgán szereplő számjeggyel. A többi szám mélyen, vésővel összevésve. Hívjuk kereskedőt, hogy legyen kedves tisztázza és árulja el azt is, a számlát mikor küldi. Kereskedő közli, ő eladta a kocsit, mi megvettük, ezen kívül nem óhajt velünk beszélni, ha még egyszer hívni merészeljük, feljelent zaklatásért. Aranyos ember. Ezt követően hívtuk okmányirodai ügyintézőt, megtudakolván, mit tehetünk kétféle eredetvizsga eredmény birtokában. Ő felvilágosít, hogy kérjünk közlekedésfelügyelettől időpontot, ők megnézik, ha valóban össze van karistolva, újabb eredetvizsga kell (harmadik, mindhárom vevő költsége...), és ha ez sem hoz eredményt, vezérképviseleti igazolás beszerzését követően (újabb pártízezer) kapunk a motorszám helyett egy motorkódot - már ha eredeti motor van a kocsiban. Ha nem, álljunk el az adásvételtől. Csak eddig 150 ezerrel vagyunk túl a vételáron, és még nem tudtuk átíratni - önhibánkon abszolut kívüleső okok miatt.

Kereskedő tehát kétféle eredetvizsgával jött elő, szándékosan hátráltatta az átíratást, számlát két hét elteltével sem adott, a motorszámmal valami nincs rendjén, átíratni nem tudjuk, holott adásvételkor kp-ben kifizettünk a világon mindent.

Kíváncsian hallgatom, mit lehet tenni.
Annyit még, a kereskedő a kijelentésünkre, hogy elállunk vételi szándékunktól közölte, ő nem fizet vissza semmit, különben sincs számlánk, amivel igazolnánk, mennyit fizettünk, és persze feljelentéssel fenyegetőzött. Ez manapság a normális gépkocsi ügymenet? Ha mégsem, innen merre tovább?

Köszömöm előre is!

gecseakos # e-mail 2009.04.29. 11:06

Azonban lehet hogy csak a hölgy lusta volt az okmányirodában, de azt mondta hogy ő ezen papírok alapján nem tud semmit csinálni, mert először az eladónak kellene a saját nevére íratni, és én csak utána tudom az én nevemre íratni. Az eladót hivatalos úton rá lehet venni hogy ezt tegye meg?

Vagy amit ön mond hogy kérjem ki a forgalmit, mármint melyiket? Amelyiken még az eredeti tulajdonos neve szerepel? Azzal mit tudok csinálni?
És ha megkeresem őt és közvetlenül tőle megveszem egy adásvételivel? Azt nem tehetem ugye?

Lehet hogy értetlen vagyok, de még nem látom a megoldást.
Nagyon köszönöm a válaszokat.

Sz.Márton #   2009.04.29. 10:54

Ha nem hajlandó az eladó odaadni a forgalmit amit ezek szerint nem is íratott a nevére, továbbra is az okmányiroda segítségét kell kérni, mert ha a náluk szereplő utolsó tulajdonos, jelezte az eladást és az új nem iratta át, de nincs meg az okmány, kérelmezni kell egy új okmány kiadását, amelyet ott tudnak hivatalosan kiadni, az előzőről rendelkezni, ha számukra a jogszabályi feltételek megléte alapján, ez biztosítható. Azért minden esetre érdemes megtudni az okmányiroda szerinti utolsó hivatalos tulajdonostól, hogy kinek adta el, azonos-e az Önnek eladó személlyel aki valóban tulajdosnosa volt e a járműnek, vagy csak átiratni nem akarta, és egyáltalán érvényes e a műszakija a járműnek, nehogy más személy legyen az igazi tulajdonos aki ezeket mind tudhatja.

gecseakos # e-mail 2009.04.29. 10:29

Köszönöm a gyors választ.

De igen, az okmányiroda meg tudta mondani, mert az előző tulajdonos (tehát akitől az én eladóm megvette) lejelentette hogy eladta a járművet, hogy ne őt terhelje a biztosítás stb.
Így most nem tudom ki valójában a tulaj, vagy számon lehet e kérni az eladót? El tudom e érni hogy valaha az én nevemre kerüljön a jármű?

Sz.Márton #   2009.04.29. 10:00

Ha az okmányirodában kiderült, hogy nem az eladó volt a tulajdonos, akkor gond van. Ebben az esetben a helyi rendőrséghez kell fordulni, a meglévő okmányokkal és az okmányiroda hivatalos véleményével, mert elképzelhető, hogy nem az igazi tulajdonostól lett megvásárolva a traktor. Az sem biztos, hogy az eladó valaha megvásárolta a traktort, mert az okmányiroda ezt gondolom nem tudta megmondani csak azt, hogy az ő adataik alapján az eredeti forgalmi engedélyen szereplő tulajdonos az nem az, aki iránt érdeklődött.

gecseakos # e-mail 2009.04.29. 09:36

Üdv!

Jogi tanácsra lenne szükségem.
Kb. egy hónapja vásároltam egy mezőgazdasági gépet, kötöttünk adásvételi szerződést, minden rendben ment, csak azt a hibát követtem el hogy megvettem úgy a traktort hogy a forgalmiját nem láttam. "nem találta a tulajdonos, de amint meglesz elküldi postán"
Mondanom sem kell az eladót nem tudom elérni, voltam az okmányirodában és mint kiderült mikor megvette a traktort ő nem íratta át tehát neki nincs is forgalmija.

Lehet tenni valamit annak érdekében hogy ez rendeződjön van én követtem el a hibát hogy megvettem forgalmi nélkül, és megszívtam.

Elméletileg az adásvételi aláírásával ő kijelentette hogy eladja a TULAJDONÁBAN levő járművet. De hát ez nem is az ő tulajdona.

Előre is köszönöm a segítséget,

Ákos

monalisa1 #   2009.04.16. 18:00

Én a helyedben nem írnám alá azt a szerződést, mert a kettőtök közti megállapodás szerint a kocsi az övé, vagyis irassa át a nevére aztán onnantól azt csínál vele amit csak akar.

Soha nem tudhatod utóbb mikor jön majd azzal, hogy "eladtad" a kocsiját ami a vagyonjogi megállapodástok alapján a tulajdonát képezi.

Akinek telik új kocsira az előbb legalizálja az előzőt.

Az esetleges vita elől térj ki határozottan.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gant # e-mail 2009.04.16. 15:46

Sziasztok,
nagy szükségem lenne segítségre,megköszönném, ha hozzászólnátok a témámhoz.
Van a nevemen egy autó. A férjemtől elváltam, a válási papírokban írásban rögzítettek, hogy az autó bár az én nevemen van, az ő tulajdona.
Most azzal keresett meg engem, hogy írjak alá egy szerződést, miszerint eladom az autót egy harmadik személynek. Ő szeretne ugyanis egy új autót venni.
Az lenne a kérdésem, hogy jogilag ebből nekem károm származhat-e, ha eladom egy harmadik személynek azt az autót, aminek ugyan a törzskönyve nálam van, de a válási papíron az áll, hogy nem az én tulajdnonom,hanem az övé. Nyilván nem szeretné az átiratási költséget állni, azért szeretné, ha én adnám el az autóját.
Nagyon köszönöm a segítséget!

monalisa1 #   2009.04.10. 14:16

keba64

A márkakereskedő mint "vevő" egész biztosan nem vette meg az autót hanem csak bizonyános értékésítésre vette azt át - hülye lenne bármiféle többletköltséget magára vállalni arra a pár hétre amíg valaki ténylegesen meg nem veszi a kocsit.

monalisa1 #   2009.04.10. 14:12

Valóban. És ha év közben tulajdonos változás történik, az előző tulajdonos a vevőtől kérheti az évből még visszalévő hónapokra számított súlyadó összegét - aztán vagy megkapja vagy nem.

Egyjogász #   2009.04.10. 07:21

Ha jól tudom, a gépjárműadót egész évre (vagy a gépjármű forgalomból történő kivonásásig) annak kell megfizetni, akinek január 1-én a nevén volt a kocsi.

keba64 # e-mail 2009.04.09. 19:30

Nagyon rövid és sablonos történet az enyém. Hülyeséget csináltam, de a hozzáértők ne a kioktatással kezdjék, kérem...Szívességből-névleg-megvettem egy kocsit(bár jogsim sincs). Átírták, akinek szívességet tettem fizette a hiteltörlesztést rendesen. Ezután viszont különváltak útjaink. A kocsit leadtuk értékesítésre egy márkakereskedésbe. A kereskedő rendezte a tartozást, beszámította a kocsit egy újba. Ennek már nem én vagyok a tulajdonosa. Mindez 2008 májusában történt. A szerződésben az áll, hogy engem semmilyen felelősség nem terhel, a vevő (a márkakereskedő )gondoskodik az átírásról. Megvan a papírom, hogy a banknak semmilyen követelése nincs velem szemben. A gond annyi, hogy az önkormányzat rajtam követeli a gépjármű adót, mivel az átírás nem történt meg.A régi ismerős ezt is befizette, de csak az első félévit. Meddig zaklathatnak ezzel????

zolee73 # e-mail 2009.03.18. 20:53

Hello. Eladtam az autómat megbízási szerződéssel, az lenne a kérdésem hogy ha nincs adásvételim róla, hogyan tudom felmondani a biztosítást, és kijelenteni az okmányirodán, létezik erre valamilyen lehetőség.A segítséget előre is köszönöm.

Karcsi55 # e-mail 2009.03.14. 14:05

monalisa1!

Semmi gond, félre értettél. A tanácsot köszönöm, próbálkozok az okmányirodával, remélem jutok majd előbbre!
Minden jót!
Karcsi

broz # e-mail 2009.03.10. 18:27

Nekem van egy lizingelt autóm és már nem szeretném tovább fizetni, lenne is aki átválalná a hitelt ,de csak a bank kihagyásával mert mincs kereseti igazolása és csak ügyvéden keresztül szeretné elintézni a hitelátvállalást. Az lenne a kérdésem hogy valóban lehet ezt igy is csinálni?

monalisa1 #   2009.03.09. 22:49

Tőleg csak a törzskönyvet lopták ki a kocsiból, de volt akit megöltek (!) az autó miatt a próbakör során... (Nem egy sok milliós kocsiról volt szó...)

Nem tudom, mi a bank eljárása egy autóhitel megadásánál, de amíg a tartozás nincs rendezve addig a törzskönyv a bank széfjében nyugszik. Így pedig adni-venni a kocsit nem lehet, mert az esetleges tulajdonos-változásnál előbb a hiteltartozás dolgát kell rendeznia banknál.

Tehát ha rendeződött volna a kölcsönöd (...) a bank minden további nélkül kiadja a tözskönyvet, ellenkező esetben szóba sem jöhet a legális adásvétel...

Ha esetleg összetöröd - a te bajod, ahogy a roncs értéke is a tiéd. Ettől függetlenül fizetni kell tovább a havi részleteket - egálig, sajnos. (Ha netán nem tudsz fizetni, a bank "eladja" a tartozást egy behajtócégnek, ők meg visznek amit tudnak: lakás, értékesebb műszaki cucc stb., netán x ideig rendszeres levonás a munkabérből.)

Engem is megloptak már, sajnos, és való igaz: az ember nem tud kellően odafigyelni mindenre, mindenkor.

Nem volt szándékomban "kárörvendni" a problémád miatt, csak az egyik-másik mondat valahogy másként jött le nálam mint írtad- szántad, elnézést.

Végezetül: kérd az okmányirodát, hogy pár soros levélben kérjék ők a bíróságot a szükséges végzés kiadásához. (Ez nemperes eljárásban viszonylag gyorsan megvan.)

Kívánok minden jót, jobbat!...

Mona

Karcsi55 # e-mail 2009.03.09. 11:36

Monalisa!

Kösz a választ, de előbbre nem jutottam sajnos.
Az okmányiroda nem akarja visszaírni erre az ítéletre a nevemre a törzskönyvet, külön erről szóló végzést akar.
"Írod, hogy az autó mindvégig nálad volt, nos akkor hogy is van ez?…" - ez jó kérdés, szerinted hogy van ez?
A bank úgy adott a kocsira hitelt, hogy nem is látta! Ha porrá zúzom a kocsimat, másnap veszek fel rá hitelt, aztán hagyom "bedőlni", mert egy rakás vas van csak az udvaron, azt vihetik majd, mint fedezet?? Ezért kérdezem, hogy hibázott-e a bank. És azért volt abból károm, hogy a banknál volt a törzskönyv, mert EL AKARTAM ADNI az autót, de így nem tudtam.

"És végezetül: a próbakörnél az eladó mindig ott ül a kocsiban, így mond, hogyan is történhetett az (?), hogy a szemed láttára kilopták (volna) azt a fránya törzskönyvet…"
Jó magyar szokás szerint mintha még kárörvendő lennél, hogy kilopták "azt a fránya törzskönyvet". Tuti, hogy én vagyok a balfék emiatt, de ez a mozzanat jelen pillanatban már lényegtelen szerintem.
Tanácsért jöttem ide, nem kioktatásért, de azért köszönöm, hogy valaki egyáltalán reagált.
Vártam pár "így jártál" kommentet is...:)
Karcsi

monalisa1 #   2009.03.08. 16:12

Karcsi55

Kezdjük hátulról...

Azt hogy egy bank mire és milyen előzetes- és esetleges vizsgálatok alapján ad hitelt, az a bank dolga.

Írod, hogy az autó mindvégig nálad volt, nos akkor hogy is van ez?...

Személy szerint származott-e valamilyen károd- hátrányod abból, hogy az autó törzskönyve nem a fiódban porosodott (...) hanem a banknál volt.

A bírósági itélet alapján az okmányiroda vissza fogja írnia a gépkocsi törzslapját a nevedre, de ne hagyd hogy holmi illetéket stb. fizetessenek veled.

És végezetül: a próbakörnél az eladó mindig ott ül a kocsiban, így mond, hogyan is történhetett az (?), hogy a szemed láttára kilopták (volna) azt a fránya törzskönyvet...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 #   2009.03.08. 15:52

Morris

Kevésbé hihető, hogy valaki úgy adjon el egy autót, hogy nem tud róla: nem is az ő tulajdonában van a kocsi... És Te csak most jössz ezzel elő (...) amikor már egy csomó pénzt költöttél a kocsira...

Vélelmezem a majd' két év eltelte alatt vígan használtad az autót, miközben mind ez idáig megspóroltad az átírás-, a kötelező felelősségbiztosítás- és a súlyadó időarányos költségeit.

Nos, mível végül is kiderült: nem a tulajdonos adta el az autót, így az általad kötött adásvételi szerződés semmis, vagyis visszaadod a kocsit az "eladó" meg visszaadja neked a vételárat.

Az autóra ráköltött x összegű pénzt kénytelen leszel az illetőtől peres úton követelni, mert önmagától bizonyára nem fog fizetni.

És számlák nélkül "bemondásra" nem fog a bíróság egy fillért sem megitélni - jó ezzel előre tisztában lenni. Valamint nem biztos, hogy az "eladó" így utólag indokoltnak fogja tartani mindazon munkálatok stb. elvégézését, amit esetleg te a saját ízlése alapján költöttél a kocsira.

Zárójelben: vétel előtt semmibe nem kerül a rendőrségen rákérdezni egy autó "előéletére".

Monalisa
laikus hozzászóló

Karcsi55 # e-mail 2009.03.08. 14:54

Üdv!

Gyorsan vázolom a történteket:

Az autómat kb. 2 éve csalással megszerezték. Az elkövető kipróbáláskor valószínűleg kilopta a törzskönyvet a kesztyűtartóból(én hibám, tudom), hamisított egy adás-vételit, és a saját nevére (lopott személyivel) íratta a kocsit, amire hitelt vett fel. Hogy hogyan lehet ez,azt nem tudom, az autó mindvégig nálam volt.
Rendőrség, feljelentés, nyomozás 1 évig, ügyészség, elkövető nincs meg, de nemrég született bírósági ítélet az ügyben, miszerint „az adásvételi hamis, az eladó azt nem írta alá, tanúk nem létező személyek”. Erre a bank nagy nehezen visszaküldte a törzskönyvet nekem, amin persze az elkövető (lopott személyis) neve szerepel.

A következő kérdésem lenne:

  • a legfontosabb, hogy hogyan tudom visszaíratni a saját nevemre az autó törzskönyvét, valamint
  • követelhetek-e a banktól bármilyen kártérítést, mivel az ítélet után is csak kb fél évvel voltak hajlandók a törzskönyvet visszaadni. És egyáltalán adhattak-e volna hitelt olyan kocsira, amit nem is láttak, tehát nem voltak megfelelően körültekintőek.

Köszönettel

Karcsi

Morris # e-mail 2009.03.03. 10:17

Vásároltam egy szép kis autót amit az interneten találtam.Le műszakizott, zöldkártyát kapott, eredetiség vizsgálaton át esett, vittem be a rendszámot az Okmányirodába hogy rá teszik a matricát és akkor derült ki hogy az autó le van foglalva, egy Cég nevén van. Akitől vettük, az nem is tudta. Ez már lassan 2.éve, a műszaki vizsga lejár, nem keveset költöttünk rá, és álltában rohad szét az autó. Arra szeretnék választ kapni hogy ilyenkor mi lehet tenni?