Üzembentartó a gépkocsi jogszerű használója. Külön akkor kell nyilvántartani és bejegyezni a forgalmi engedélybe, ha a személye elválik a törzskönyv szerinti tulajdonostól. Lehet akár milyen jogsija az jogilag nem lényeges. Magyar törzskönyv szerint tulajdonos?
Külföldi rendszám-magyar vezető
Kassad
A közbiztonságra különösen veszély eszközök között nincs benne a lézer blokkoló. Szerintem sosem volt benne.
Én úgy tudom eredetileg azért volt tilos a használatuk. De lehet, hogy keverem a traffipax detektorral...
Jajj ez a magyar kormany. :) Akkor ha nekem angol autom van(en vagyok a tulajdonos),en hasznalom,en vezetem csak,angol jogositvannyal(ami arckepes es rajta van az angol lakcimem)...viszont van magyar lakcimem(ahova egy evben egyszer megyek haza 2 hetre) akkor milyen papirokra van szuksegem.....ha haza akarok menni juliusban?
DR.ATTIKA magyar torzskonyv szerint NEM....csak angol torzskonyv.Mit tehetek akkor??
Dr.Attika
"Üzembentartó a gépkocsi jogszerű használója."
Tehát Magyarországon a magyar törvények szempontjából üzembentartónak minősülök, akkor is, ha a külföldi forgalmi engedélyben szereplő terminológia nem ez? ( Hanem az: "engedély jogosultja")
andream
A jogsid kielégíti a vezetői mentesülési körülményt. A fórumos tapasztalat az, hogy ilyenkor már nem vizsgálódnak tovább ez ügyben.
Ugyanakkor a törvény jelen állása szerint az üzembentartói mentesülési körülményt magyar lakcímmel rendelkező magánszemélyként csak úgy tudod teljesíteni, ha a minimális költség mentén haladva 10.900 Ft-ért megkezded az itthoni üzembehelyezést egy származásellenőrzési nyilvántartásba vétel kérelmezésével. Konkrétan itt a fórumon SENKIRŐL sem tudunk aki ezt megtette volna csak emiatt a törvény miatt. Jellegzetesen az emebrek hazajönnek az angol jogsival és kész.
Ha kivárod a potenciális törvénymódosítást, akkor minden további nélkül 100%-ban elég a jogosítvány.
Ez az én is azon vagyok meg kell várni a törvénymódosítást, mert ezek a pénzek fordítás stb. felesleges pénzkidobások lesznek !
és ezeket már nem lehet visszakérni se büntetést se semmit, mert csak annyit mondanak akkor az a törvényvolt !
Tehát akkor nem az az üzembentartó, aki fizeti az adót pl a külföldi rendszámú kocsi után külföldön és akinek a nevén van?
Akkor az az üzembentartó, aki használja?még akkor is ha nincs a nevén,
Elég szokott lenni, ha a vezetőit igazolod. De ez még nem véd meg a büntetéstől, ha úgy dönt a szerv, h kéri az üzembentartóit.
Resident
Nem! Kihagytad a 'jogszerű szót' :-)
Tehát a bejegyzett, hivatalos használó...
Persze meg kell várni... Azért az "új" tagoknak leírom mégegyszer a sztorim. Május 1. Kazincbarcika,Majális,rendörségi bemutató. Én német rendszámos autóval voltam. Ami nálam volt német lakcímbejelentö lap,német munkaszerzödés,természetesen németországban vásárolt autó német papírokkal. Félrehívtam a rendört,és vázoltam neki az ÉN esetem. Azt mondta így ebben a formában nyugodtan használhatom a kocsit Mo.-n. Kérdeztem a fordítást. Szó szerint ezt mondta: "nem árt,ha le van fordítva" hozzátette ö nem kéri. Ilyen helyzetben tisztán látszik,hogy az autós nem szélhálmos,nem akar semmilyen adót kikerülni,és ez esetben a kollégái sem fognak rendszámot leszedni,meg ilyen ökörségeket csinálni. Ezt mondta. Majd nyugodtan beültem a kocsiba,és elautóztam. Ez történt. Nem volt semmilyen fordításom,és nem is lesz.
"Írt már ide olyan, akinek leszedték a rendszámát vagy megbüntették?"
Sajnos sokan.
"Kassad: neked leszedték? Ha nem, akkor honnan tudod, hogy sokan?"
Ha nekem levették volna az soknak minősülne?
Valójában megbüntetettekre emlékszem, akikből sok volt itt a fórumon. A leszerelés különösebben nem érdekelt soha...
"büntetés leszedés nélkül nem működik"
de
"mi a forrás??"
Hát magamtól nem szívesen idézek, de mint az előző hsz-ben mondtam ITT a fórumon volt több megbüntetett is. Pl. Honda Civic, akire így kapásból emlékszem.
kovácselvtárs
A mi esetünk egy, ahol elvették a rendszámot is. Két barátomnak nem vették ugyan el, de szintén megbüntették a külföldi rendszám miatt. Ez így már három. Az lehet, hogy a rendőr nem megfelelően járt el, mert a rendszámot ugyan nem szerelték le, de lett közigazgatási eljárás és büntetés is. Úgyhogy nincs összekapcsolva a kettő. És itt olvastam más esetekről is már.
Hollandiában lehet nincs lakcímbejelentő kártya, de van a Gemeente által kiállított lap, amin szerepelnek az ember adatai, valamint a kinti lakcíme dátummal, mikor bejelentkezett.
A büntetés itthon adók módjára behajtható, végrehajtható. Sok külföldön élő és dolgozónak itthon is van tulajdona, így be tudják hajtani. Épp az ügyvédtől jövök, eléggé átrágtuk ezt az egészet, hogy érdemes-e bíróságra vinni az ügyet, miután elutasították a fellebbezést.
kovácselvtárs
Én személy szerint 4 angol rendszámot láttam amit levettek.
Ismerősök viszont meséltek még jóval több esetet is...
Tudok olyanról is hogy csak közigazgatási bírságot szabtak ki, a rendszám maradt.
Ha pénzbehajtás szempontjából nézzük, akkor az ilyen esetben többször lehet ugyan azt megbüntetni, mivel valószínű tovább használja az autót jogszerűtlenül az ember...
"A törvény szövege szerint először leszedik a rendszámot, utána állítanak ki csekket a büntetésről."
Linkeld be ezt a törvény szöveget. Ugyanis közigazgatási eljárást indítanak. Csekket maximum 30 ezerig állítanak ki szabálysértés esetén. Valamit félre, vagy rossz helyen olvastál...
kovácselvtárs
Én is ismerek olyanokat, akiket megbüntettek, de nem vették el a rendszámot.
"a büntetés senkit nem érdekelne, mert külföldön úgyis behajthatatlan"
Csak akkor tudnak megbüntetni, ha van magyar lakcímed, hiszen azzal kezdődik a törvény, hogy "magyar lakcímmel rendelkező..."
Innentől kezdve a büntetés behajtható.....
Honda Civic! Miben maradtatok? Érdemes?
Mocsi?
kovácselvtárs
"Ezen mi a behajtható szerinted? Az öreg néni nyugdíját veszik majd el, akinek a szobájában lakom? Te sem gondolod komolyan, csak mondtál valamit igaz?"
Van magyar címed? Van magyar személyid is? Mert ha tartozol a NAVnak és magyar illetőségű vagy, akkor azt be fogják hajtani...
kovácselvtárs
Nem örülök. Nem igaz.
Én arra értettem, hogy ha megbüntetnek mondjuk 800ezerre rendszám miatt, akkor fogsz nekik tartozni... Csak már NAVnak, nem APEH-nak!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02