Üdvözletem!
Magyar állampolgárként családommal külföldön élek és dolgozom, így az autónknak is külföldi rendszáma van. Augusztus-szeptemberben haza utazunk hosszabb időre, és szeretném elkerülni, hogy egy közúti ellenőrzéskor egy rosszindulatú rendőr esetleg levetethesse a rendszámot.
Milyen okiratot kell magamnál tartanom, amivel igazolni tudom, hogy jogos a külföldi rendszám használata? Átolvastam a 138/2011. (VII. 19.) Korm. rendeletet, ami a közúti közlekedésrõl szóló 1988. évi I. törvényre hivatkozik, azonban ott se találtam erről semmit.
Annak idején az okmányirodában bejelentettük a külföldi tartózkodást, de erről nincs nálunk igazolás. Nem tudom, hogy a külföldi hatóság által kiállított lakcímigazolás és a tartózkodási engedély elegendő-e, és hogy egy rendőr vajon megérti-e a benne foglaltakat.
További probléma, hogy a forgalmiba én vagyok tulajdonosként bejegyezve, de a feleségem (szintén magyar állampolgár) is szokta vezetni az autót. Ő hogy tudja majd igazolni a jogos haszálatot, írjunk erre a célra egy kölcsönadási nyilatkozatot?
Előre is köszönöm a segítséget.