Súlyadó fizetés


zsuvi # 2004.03.09. 13:38

Tisztelt Olvasó!

A súlyadó első félévi befizetésének határideje március 15-e. Mivel március 15-e ünnep nap, ezért a határidő 16-a?
A súlyadó befizetésével kapcsolatban határozatot, csekket, értesítést a mai napig nem kaptam. Ma már 9-e van. Szabályos ez? Előtte 8 munkanappal nem illett volna már megküldeni a határozatot és a csekket?

the big cat # 2004.03.09. 16:05

A súlyadó kivetéses adó, ezért ha nem vetették ki, azaz nem küldtek róla értesítést, stb, akkor bizony a hivatal van késedelmeben. Márha időben bejelentetted.

zsuvi # 2004.03.10. 08:01

Több éve a tulajdonunkban lévő gépkocsiról van szó. Ami után rendszeresen fizettük a súlyadót eddig. Lakcímváltozás sem történt. Ugyanott lakom.

the big cat # 2004.03.10. 10:44

Most erre mit mondjak? Hívd fel esetleg az önkormányzatot, de ha nem vetik aki az adót akkor ők esnek késedelembe nem te.

zsuvi # 2004.03.10. 14:40

Felhívtam Õket.
Majd "valamikor" küldik. Ezt a választ kaptam. Ezek után nyugodtan ülök a babérjaimon.

Minden Jót!

zoliteso # 2004.04.13. 12:17

Van egy problémám, a kérdés az, hogy mit tehetek, tegyek.

Kaptunk egy levelet a helyi Önkormányzattól, miszerint fizzesük be 5 évre visszamenőleg az általunk be nem vallott és nem fizetett súlyadót egy Lada 2102 típusú gépjármű után. Az összeg, amit követelnek rajtunk: 105.000.- Ft

Amikor megvettem az autót, 1992 körül, használtan, szabályosan átírattam. Akkor sehol, senki nem szólt, az eladó sem, - a szerződésben sem volt szó róla, hogy nekem kell bejelentenem a súlyadóra az autót, azt gondoltam jóhiszeműen (- 23 évesen ez volt az első autóm, és annyit tudtam, hogy hol kell elindítani az autót :-), hogy ezt az átíráskor a hatóságok egymás között lerendezik. Egyetlenegyszer sem kaptam semmiféle felszólítást azóta, hogy jelentsem be az autómat és arra se, hogy fizessek utána adót. Az évek során volt egyéb gondom elég, 3 gyermeket nevelünk Feleségemmel, most születik a negyedik...házat vettük, fizetjük a hitelt.
Lassan kikopik alólunk ez a 24 éves gépjármű és most egyszer csak eszébe jut valakinek, hogy mi miért nem fizetünk adót...

Mit lehet ilyenkor tenni? Én vártam egy darabig, aztán már el is felejtkeztem az egészről, így is van elég kiadásunk mindenfelé.

Mit javasoltok?
Tisztában vagyok azzal, hogy a törvény nem tudása nem mentesít, de szeretnék fellebező levelet írni - megfelelő indokokkal.
Nem akarok nem fizetni, de nem érzem azt, hogy csak én mulasztottam...

ZoliTesó

the big cat # 2004.04.13. 17:17

Teljesen fölösleges a fellebezés, mivel a jog nem ismerete nem mentesít, ahogy te is írod, így az elmaradt adókat az elévülési időn belül szépen be kell fizetni kamatostul, pótlékostul.

Senki sem mualsztott rajtad kívül, mivel ha eddig te nem jelentetted be az autódat, az önkormányzat csak véletlenül jöhetett rá, hogy van autód, így aztán felszólítást semi iagzán tudott volna mi alapján küldözgetni.

Mostantól a BM nyilvántartását összekapcsolják a az önkormányzati adónyilvántartsással, így tderülnek ki a turpisságok. És ha nem haragszol, hát elég furcsán hangzana, hogy nem tudtál arról, hogy súlyadót kell fizetned. Az meg hogy más gondod, bajod volt, talán még furcsább. Ha ezt elfogadnák neked, innentől senki de senki nem fizetne adót ezzel az indokkal.

Amit javasolnék, az az, hogy kérj méltányosságból részletfizetést.

Elengedni nem fogják, és ha nem fizetsz behajtják, és annak a költségeit is rádterhelik.

Hegylako # 2004.04.14. 11:26

Nekem is hasonlo a problémám de mégis kicsit más.A gépjármü a hugom tulajdonában volt és fizette rendesen utána a sullyadót is.Viszont 2000 oktberében az auto más hibájábol totálkárosra tört.9 honapig huzodott az ügy és addig az auto otthon állt,miután megkaptam rá a kártéritést elvitettem a roncstelepre.Azota nem jött semmilyen papir hogy fizessek,csak idén amikor kijött egy másik automra a felszolitás hogy fizessek akkor mondta az elöado hogy arra az autora van x hátralék.
Ha elötte fizettem akkor 2 évig miért nem küldték a felszolitást?Ha visszont ök hibáztak akkor most miért rajtam akarják behajtani?

the big cat # 2004.04.14. 14:05

Nem hibáztak. Viszont te beviheted most is a papírt, hogy a forgalomból kivonták ekkor meg ekkor, és akkor nem kell megfizetned az adót.

Egyébként ha ők hibáztak, az adót akkor is meg kell fizetni, csak kamatot nem követelhetnek rá.

fannta # 2004.04.29. 19:11

Sziasztok ,

Nekem is lenne kerdesem , latom itt mindenki a mikor , milyen buntetes fizetese etc temarol beszel . En egy lepessel tovabb mennek , mi a -nak kell sulyadot fizetni ? Mikor jon a terfogat utani es a Cwertek utani ado ?
Ezt nagyon is komolyan kerdezem , nem arrola par forintrol van szo , hanem az elvrol ....
Nagyon orulnek ha valaki adna egy elfogadhato valaszt .

üdv.

the big cat # 2004.04.30. 04:05

Ez itt egy jogi tanácsadó fórum. Itt leginkább a hatályos jog tartalmáról tudunk felvilágosítást adni, politikai döntések megjóslásához nemigen értünk, az az oka, hogy ezekről a témákról beszélgetünk.

Ezt a kérdést inkább a parlamanti képviselődnek tedd fel.

eisi # 2004.05.03. 14:21

Sziasztok!
Nekem is súlyadó-problémám lenne. Az elmúlt 10 évben több autóm is volt. Egyikre sem fizettem súlyadót. A legutolsó eladásakor egy kis gond volt. A vevő nem iratta át és nem is fizetett kötelezőt. Igy az önkormányzat is képbe került és most visszamenőleg kérné az elmaradt adókat.
Ahogy látom nincs kecmec, fizetnem kell, de the big cat azt írta: "elmaradt adókat az elévülési időn belül szépen be kell fizetni kamatostul, pótlékostul". A kérdésem, mennyi az elévülési idő? Mennyi időre visszamenőleg kérhetik számon rajtam?
Előre is köszönöm a választ!

eisi # 2004.05.03. 14:52

Lenne még egy kis hozzáfüznivalóm az elözőkhőz.
A sok papír közt van egy utánfutóra vonatkozó is, de nekem sosem volt utánfutóm!
Valamint egy olyan rendszámra való hivatkozás, ami nem ismerős, vagyis nem az én autóm.
Egy harmadik olyan autóról szól amelyik már rég nincs is forgalomban, évek óta. A forgalmija és a rendszáma ugyan nem lett leadva, de maga az autó már nincs is! Szó szerint, mert oda adtam valakinek javítás és fényezés céljából és alkatrészenként "lába kélt". Ebből feljelentés is lett, de a rendőrség a bírósághoz irányított, de sajnos a perre nem volt elég pénz, igy ezt kihagytam.
Ezekkel mi a helyzet?
A fellebezéshez okmánybélyeget is kell csatolni, vagyis pénzbe kerül. Nekem erre nincs. Az önkormányzat/BM nyilvántartási hibályát is én fizessem?
Mégegyszer kösz a válaszokat!

the big cat # 2004.05.03. 15:18

5 év az elévülési idő.

Ha nem volt soha utánfutós a hatóság nyilván hibázott, ezt írd meg nekik, majd tisztázzák.

Ha ismeretlen a rendszám, ugyanaz a helyzet.

Az, hogy az autó fizikailag nem létezett sajnos nem mentesít az adó alól. Mulasztottál, merta forgalomból ki kellett volna vonatnod, úgyhogy itt sajna meg kell fizetni a súlyadót.

Az első két ügyben előbb hívd fel az önkormányzatot és kérd a határozat kijavítását, mivel szerinted az hibás, mit tegyél? És ha végül tényleg hibásnak bizonyul, hogy jutsz hozzá a z illeték összegéhez.

eisi # 2004.05.03. 15:42

Köszönöm a gyors reagálást!
"Ha nem volt soha utánfutós a hatóság nyilván hibázott, ezt írd meg nekik, majd tisztázzák.

Ha ismeretlen a rendszám, ugyanaz a helyzet."
Ez nem számít fellebezésnek? Mert azért fizetni kell!

"És ha végül tényleg hibásnak bizonyul, hogy jutsz hozzá az illeték összegéhez."
Ez is elég "durva"! Én futhatok a pénzem után, mert ők hibáztak?

"Az, hogy az autó fizikailag nem létezett sajnos nem mentesít az adó alól."
Nem a súlya után kell fizetni? Ha nincs, súlya sincs. :-) (bocs)

Azt meg nem értem, hogy az önkorányzatnak/BM-nek nem tünik fel, hogy az az autó már évek óta levizsgáztatlan, nincs kötelezője(!!!)? Vagy majd várhatom ezért is az "ejnye-bejnyét"? Vagy kivonják a forgalomból?
És, ha most leadom a rendszámot, forgalmit (amiből kiderül, hogy évek óta nem üzemel), kérhetem-e a súlyadó nemfizetését?

fannta # 2004.05.03. 17:49

Hello ,

Mi tortenik ha nem fizetek sulyadot , ev vege elott eladom az autot ( nem tudjak kivonni a forgalombol ) es nincsen keresetem ( diak vagyok es leszek is meg egy jo darabig ) ? Lecsuknak ? lol 8-)

koszonom

manti # 2004.05.10. 09:50

Sziasztok
Kellemetlen helyzetbe kerültem, mert most kaptam egy határozatot az önkormányzattól, amiben az áll, hogy a gépkocsit kivonták a forgalomból a súlyadó nem fizetése miatt, és fizessek 10000 Forint büntetést.

Az előző leveleket nem vettem át, mert nem lakom az állandó lakhelyemen. A tartózkodási helyem több mint két éve a budapesten van, a lakóhelyemtől 250 km-re. 3-5 havonta utazom általában az állandó lakhelyemre, és csak hétvégén.

A kérdéseim a következők:
El lehet-e kerülni a forgalomból kivonást a fellebbezéssel, ill. van-e értelme fellebbezni. Egyáltalán hogyan lehet újból visszahelyezni a forgalomba a gépkocsit?

A súlyadót nem vitatom, csak a csekket és a leveleket nem tudtam időben átvenni.

Előre is köszi a választ!

the big cat # 2004.05.10. 17:37

fannta, nem csuknak le, de a vevő igen mérges lesz, amikor kivonják a kocsiját a forgalomból, és telejse joggal követeli viszsa a vételárat kamatostul.

Az állam pedig ráér megvárni, amíg lesz kereseted, és akkor majd szintén kamatostrul hajtja be rajtad az adót. Adótartozást nem hagynak elévülni.

Manti, ez sajnos a te bajod, néhány kisérlet után a levél kézbestíettnek minősül. Próbálj egyezkedni az Önköormányzat adóhivatalával, és az ő tanácsuk szerint lebbez fel.

manti # 2004.05.10. 18:06

Köszi a választ.
Tudom, hogy az én bajom, csak a megoldást keresem és szeretném a gépkocsit használni. A súlyadót természetesen tudom, hogy ki kell fizetnem a birsággal együtt.

A kérdés igazából az, hogy ha kivonták a forgalomból akkor hogyan tudom ismét forgalomba helyezni a kocsit?
Még egyszer köszi a gyors választ!

fannta # 2004.05.12. 16:45

big cat ,
koszonom a valaszt , de ezt nem tartom jogsnak az onkormanyzat reszerol !!
pl eladom novemberben , hogy jon ahhoz az onkormanyzta , hogy egy teljesen mas ember tulajdonaba levo gepkocsit kivonjon a forgalombol amikor a vevonek ehhez semmi koze .
egyebknet jo szandekom jelul az elso reszletet befizettem befizettem meg utolso nap a sulyado elso felevi reszet , a kepviselommel pedig beszelni fogok es ahogy az utak 100%-osak lesznek , en leszek az elso aki a masodik reszletet is befizeti ! ez szerintem igy fair 8-)

fannta # 2004.05.12. 16:48

Az elozot sajnos pillanatnyi felindulasom kovetkezteben picit osszekuszaltam ...
Tehat elso felev befizetve , a masodik kovetkezik amint kesz vannak az utak , ez igy tisztesseges .....

the big cat # 2004.05.12. 20:08

Hogy-hogy hogy jön ahhoz?????? Ez a törvény, meg az is, hogy neked az adót be kell fizetni, és ha ezt elmulasztod, akkor ez a jogkövetkezmény, és a vevő felé te felelsz, mivel ez kizárólag a te mulasztásod.

Nagyon furcsa felfogásod van arról, hogy mi jogos és mi nem.

fannta # 2004.05.14. 18:13

Lehet hogy valamit rosszul foglamaztam meg .
Ha iden nem fizetnek sulyadot es pl novemberben eladom az autot , az uj tulaj sajat nevere atiratja , akkor az onkormanyzat hogyan vonhatja ki a forgalombol azt az autot ami nem az "elkoveto" tulajdonaban van , hanem egy teljesen johiszemu harmadik szemely tulajdonaban ?

Ami az adot illeti , olyan adonak nem latom jogossagat amelyet "kitalalt" , fiktiv neven szednek egyeb koltsegvetesi hianyok potlasara , mert "itt-ott" elszivarog a penz es arra amire begyujtik azt , nem jut semmi .

üdv.

the big cat # 2004.05.14. 20:49

Nem tudom, hányszor kell még elmondanom: úgy vonhatja ki, hogy ez a törvény, és ez a szankció. Te ,aki elcsaltad az adót pedig felelsz azért, hogy az autó tehermentes legyen, vagy pedig úgy adod el, hogy beírod a szerződésbe, hogy adót csaltam, ezért van eséyl, hogy az autót kivonják a forgalomból. A vevő természetesen a szavatosság alapján a teljes kárigényével ellened fordulhat, és nyilván meg is fogja tennei, és egy iylen esetben a szerződéstől való elállást és a kamatok követelését bármely bíróság megítélné, hacsak nem fizetnél magad azonnal.

Nehogymár ki lehessen bújni az adófizetés alól, azzal, hogy eladod a kocsit!

És egyenlőre még nem az a rend ebben az országban, hogy csak a nekünk tetsző vagy olyan törvényeket tartjuk be, amikkel egyetértünk.

Ha valami nem tetszik, tessék a választott képviselőkhöz fordulni, addig pedig kutya köteles vagy betartani a törvényt.

Nem tudom szerinted mire szedik be a súlyadót, de hadd tájékoztassalak, hogy adók jellegzetessége, hogy minden adó, minden költségvetési kiadás fedezétére szolgál, és az adózó nem követelhet specifikus szolgáltatást érte. Ebben különbözik a járulékoktól, az illetékektől, illetve a díjaktól.

fannta # 2004.05.15. 07:42

Ertem , hogy ez a torveny csak elhinni nem tudom .
Egyebkent ez a baj , tulsagosan lassu es lomha az igazsagszolgaltatas es ugy altalaban minden . A "kis ember" mindig a rovidebbet huzza . A birosagi ( polgari ) perek nagyon elhuzodnak , igy "ki lehet" bujni az itelet alol . Az allamnak nincs ilyen problemaja az adok behajtasaval es joganak ervenyesitesevel , ok cselekednek , hogy a polgar mit csinal , az az o dolga , ugysem tudja ervenyesiteni jogat . Ok , nem offolok .
Big Cat , azert koszonom az infokat .

üdv.