Súlyadó fizetés


madár2 # 2006.01.25. 15:40

Én biztos nem fizetném a sulyadót azután az autó után amit már eladtam. A kötelező biztositását is fel kellett mondanod abban az időben - ha csak nem biztositási évfordulóra szüntetted meg - és a biztositónak be kellett adnod az adásvételi szerződésből egy másolatot. Abban az időben még a sulyadónál is le kellett jelenteni. Hátha tudnának valahol segiteni, hogy meg tudd találni a vevődet. Hátha kötött a vevőd biztosítást, akkor sinen lennél. Bontós papir nélkül nehezen tudsz megszabadulni ettől a tehertől.

the big cat # 2006.01.25. 14:43

Azért ez enm elsz iylen sima ügy. Bontós igazolást nem tud vinni, stb...

_Lala_ # 2006.01.25. 13:24

Be kell menni az önkormányzatra, és ki lehet vonatni a forgalomból. Ha olyanokat kérnek, hogy mutasd be a forgalmit, meg add le a rendszámot, akkor azt kell mondani, hogy ezeket nem tudod, mert nincsenek a birtokodban.

khéty # 2006.01.25. 12:38

Én is fizetek súlyadót egy 3 éve eladott autó után. Nem iratta át a nevére a vevő, az adásvételim valószínűleg költözés alatt eltűnt és a vevő kilétét nem ismerem. Õsrégi Skoda volt, nem sokat ért, lehet hogy már nem is járnak vele, vagy szétszedték... de én fizetem a súlyadót. Hova menjek? Ki lehet vonatni a forgalomból , hogy lehet levetetni a nevemről ha az ismeretlen vevő nem járt el szabályosan és nem iratta a nevére? Valamilyen elintézési módja csak van! Ebben kérném tisztelettel a tanácsát. Gondoltam írok egy nyilatkozatot tanúkkal, hogy eladtam de nem tudom megnevezni a vevőt. Kéti

the big cat # 2005.03.17. 19:08

Annyit azért mondanék, hogy autó eladáskor célszerű a forgalmi harmadik, letéphető lapját kitölteni, és bevinni az önkormányzatjoz. Ezzel minden további problémát kiküszöbölünk.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.03.17. 14:06

Bocs write-only üzemmódban vagyok, csak egy kicsit vissza kellett volna olvasni....

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.03.17. 14:04

Vettünk egy kocsit, nem jelentettem be az önkormányzatnál (szeged) Mert a főnökömnek itt Pesten intéztem és azt mondták, hogy már nem kell bejelenteni, az önk automatikusan megkeres. Tv-ileg nem néztem utána. De azóta sem kaptunk semmit, pedig már fél éves az autó. Most akkor be kellett volna jelenteni, és ez csak ilyen helyi dolog hogy nem kell bejelenteni?

the big cat # 2005.03.17. 14:00

Az önkormányzatnál nem ismerik a törvényt. Neked nem áll módodban arról meggyőződni, hogy az új tulaj átíratta-e, de nekik mondjuk idejében jelezni kelett volna, hogy hiányzika súlyadó befizetésed, amire te reagálni tudtál volna.

Fellebezni arra hivatkozva, hogy igazolod, hogy a kocsi nincs a tulajdonodban. Aztán ha erre elutasítják, akkor jogsértő határozat miatt megtámadni a bíróságon. Ha jól sejtem a jegyzőnek legalább kellett volna jogi egyetemet végezni annál az önkormányzatnál.

És ne fizess semmit, a vevő fizessen, az önkormányzat eljárása jogsértő.

Banyamancs # 2005.03.17. 13:56

Ráadásul az 5 éves elévülési idő???

Banyamancs # 2005.03.17. 13:46

Ez így nem kóser. Az új tulajt terheli a bejelentési kötelezettség, hogy adót kell fizetnie. Az ő önkormányzatánál. (Jó mondjuk, te is bejelenthetted volna a változást, de) Az ő önkormányzata az adott autóra vonatkozóan kérheti az elmaradt adót, a késedelmi kamatot és a bejelentés elmulasztása miatt mulasztási bírságot vethet ki rá, de ezt veled szemben a te önkormányzatod nem teheti meg. Ugyanarra a járműre nem szedhet be több önkormányzat adót.

Én mindenképpen megtámadnám a helyedben írásban a határozatukat, személyes ügyintézés nem mindig hatékony.

szasimo # 2005.03.17. 12:54

Az önkormányzat azt mondja, hogy hiába 2000.évi az adásvételi, mivel szerintük most mutattam be, így csak a jövő évtől veszik le a súlyadót a nevünkről. Már többször voltam benn, kértem szépen, könyörögtem, végül pedig üvöltöttem. Az eredmény ugyan az, fizessek, majd pedig polgári peres úton kérhetem a vevőtől a pénzt. Azóta új fejlemény:Megkerestem a vevőt, mondtam neki, hogy én csak jót szeretnék neki,segíteni, bla bla bla bla....ha kifizeti a ráéső adót, kamatot, végrehajtási pénzt, de ha nem akkor feljelentem, rendőrség, bíróság, kerékbe törés lesz.Eredmény: Tegnap elhozta a fele összeget és aláírta a papírocskámat, hogy tartozik még a másik felével, melyet 1 hónapon belül kifizet. Nekem szerencsém volt, de mi van azokkal az emberekkel, akik nem tudnak ilyen "meggyőzőek" lenni?

Banyamancs # 2005.03.10. 07:57

Szasimo!
Ki ne fizesd már a tartozást! Az én anyukám nevén lévő autóval is eljátszották ugyanezt, mi 98-ban adtuk el és tavaly novemberben kb. 3-szorra ment be édesanyám az önkormányzathoz, hogy hozzák már rendbe a nyilvántartásukat, hiszen eladtuk az autót, nem is lehet tartozásunk. A harmadik esetre üvöltött velük. Kapott is egy határozatot, hogy törölték a nyilvántartásból a tartozást! :-)
Az adásvételid eredeti példányát meg ne add oda senkinek, de a másolatokat küldd be, vidd be a végrehajtónak meg az önkormányzatnak is, amiről mindkét helyen kérj igazolást, hogy átvették!

the big cat # 2005.03.09. 19:08

Nem téged terhel a tartozás, ha hitelt éredmlően bizonyítod az eladást. (adásvételi szerződéssel)

szasimo # 2005.03.09. 18:08

Sajnos az a baj, hogy az önkormányzatok saját jogkörüknek tekintik, hogy hogyan alkalmazzák a jogszabályokat. Nekem most jött levelem egy végrehajtó cégtől, hogy ugyan fizessem már ki az autómra az 1997-től esedékes súlyadót, mert ha nem lefoglalják az autómat, lakásmat gyermekeim színezőfüzetecskéit, stb.Az nem igazán érdekli őket, hogy az autót 2000-ben eladtam. Mivel az új tulajdonos nem íratta át, így engem terhel a tartozás. Az még csak hab a tortán, hogy a vevő a kötelező biztosítást sem fizette. Már várom, hogy azt is megpróbálják végrehajtani.Bár érdekes, hogy közel 5 év alatt nem vonták ki az autót a forgalomból a kötelező miatt. Vagy mégis? Ezt honnét lehet megtudni?

the big cat # 2005.02.16. 09:42

Az elévülés akkor lép életbe, ha nem volt semmiféle eljárási cselekmény az 1999-ben esdékes adóra nézve 2004-ig, a 2000-es adóra nézve 2005-ig.

vinnie # 2005.02.16. 01:27

Kedves hozzáértők!
Egy olyan problémám lenne, hogy kb. egy éve kaptam egy felszólítást, hogy fizessek súlyadót egy olyan autó kapcsán, amit már régen eladtam. Mivel az adásvételit már nem tudtam előkeríteni, az adóhivatalban kapott tanácsnak megfelelően írtam egy nyilatkozatot arról, hogy az autót eladtam emlékeim szerint 2000-ben. A legújabb határozat szerint szerencsére a 2000 utánra kiszabott súlyadót eltörölték, azonban mivel a kocsinak 98-tól voltam tulajdonosa, kaptam néhány csekket a 1999-2000 súlyadókról, valamint a késedelmi kamatról, bírságról összesen kb. 20000 ft összegben. Kérdésem, hogy ilyen esetben nem lép-e életbe az adó 5 éves elévülése. Köszönöm a segítséget!

ildikó31 # 2004.12.09. 10:23

Akkor elvileg gépjárműtulajdonos sem lehetsz! Ugyanis csak akkor vásárolhatsz gépjárművet, ha van magyarországon bejelentett lakcímed. ha a vásárlás után "szüntetted" meg a lakcímedet, akkor a régi lakcímedre, vagyis az utolsó Mo-n ismert lakcímre fogják postázni. szépen összegyűlik, és majd ha lesz lakcímed akkor egyösszegben, kamatokkal fogják rajtad követelni.


ildiko31

Zozi # 2004.11.30. 19:55

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, ha a gépjármű tulajdonosának nincs magyarországon bejegyzett lakcíme, akkor kitől követelik a súlyadót? Válaszaitokat előre is köszönöm

the big cat # 2004.11.14. 14:09

Szerintem az autót be kell jelenteni, ezek után kif ogják vetni az adót, és ha mondjuk új kocsit vettél, akkor következő évben az elmualsztott bekjelenetés miatt a bírságot is és a kamatot is.

De ezt szerintem helyi rendelet szabályozza, abban kellene utánanézni.

Creator # 2004.11.13. 21:23

Sziasztok!
"2004-től valóban kivetéssel szedik be az adót" , akkor ezekszerin már nem kell bejelenteni az önkormányzatnak a gk. eladást ill. vételt?

FuZio # 2004.09.24. 10:16

Sziasztok!

Annyi lenne a kérdésem, hogy egy autó után a súlyadón, és a KGFB-on kívűl még mit kell fizetni kötelezően?
Arra is kíváncsi lennék, hogy amikor veszek egy autót, akkor milyen paírok vannak, és miket KELL elintézni? (gondolok itt az átiratásra + ilyenekre, ha van még)
Használt autónál persze.
Tök hülye vagyok hozzá, ezért kérdem.


FuZio

pypp # 2004.09.21. 16:04

Nem írtam mert rövid akartam lenni, de a súlyadó összegét jól állapították meg csak a csekkeket küldik nagyobb öszegröl! Ha bemegyek és üvöltözök megkapom a helyes összegröl a csekket de náluk a nyilvántartásban sokkal nagyobb összeg szerepel amit még ök sem tudnak megmondani, hogy mi az -föleg mert bizonyíthatóan be van fizetve minden- de azért fizessek vagy kivonják a forgalomból az autót. 3 év telt el így, mostmár szeretném végre letisztázni a dolgot

szebe # 2004.09.21. 11:41

A súlyadó összegének megállapításáról határozatot kaptál, melyben az áll, hogy a kézhezvételtől számatott 15 napon belül 2000 Ft illeték megfizetése mellett fellebbezhetsz a felettes közig szervhez. Ha ezt elmulasztottad és az előleg fizetésekor sem jelezted a túlfizetést akkor azt tanácsolom, hogy a írj egy udvarias levelet a jegyzőnek (illeték nélkül), melyben részletezed a problémát és kérd az ügy kivizsgálását, majd a különbözet visszafizetését vagy későbbi fizetésből történő levonását.

pypp # 2004.09.21. 07:12

Tiszteletem! Kérdésem a következő.: Ha az önkormányzat hibásan állapította meg a súlyadó összegét, és én ezt személyesen szóvá is tettem de nem érdekelte őket, mi a módja, hogy mégis ki tudjam harcolni az igazam?
gondolok itt arra, hogy: mit kell írnom nekik, kell e illetékbélyeg, vagy ha ez nem segít van e felsőbb szerv akihez fordulhatok? Tudom, hogy ezt megkérdezhetném az önkormányzatnál is de csak azt hajtogatják: ez az összeg van a gépben, fizessek vagy kivonják a forgalomból az autót!
Elöre is köszönöm!

the big cat # 2004.08.27. 07:30

Javaslom, menj be, és kérd az adó megállapítását. Ugyan 2004-től valóban kivetéssel szedik be az adót, és itt nyilvánvalóan valami adminisztrációs hiba van, de inkább ne adj esélyt a hivatalnak késedelmi pótlékra, kamatra, vagy egy elnyúló jogvitára.

A BM központi nyilvántartása alapján ellenőrzik (ha jól tudom március-június környékén) ki maradt ki az előző évben a szórásból, és utólag kivetik, sőt azt is ellenőrzik, van-e érvényes KGFB-d.

Ebben az évben sok évre visszamenőleg ellenőriztek, és azok akik korábban "elfelejették" bevallani, bizony most fizethettek, soxor olyan kocsik után, amit már rég eladtak.