Párhuzamos közlekedés


Bubó # 2004.03.29. 20:54

Kezdem a badarságokkal:

  • az előzni tilos tábla sávváltási tilalmat jelent.
  • a szaggatott vonal semmit nem jelent.
  • túlszabályozás van az adott kereszteződésben.

A többi dolog, amit leírtál, nagyjából stimmel.

Vegyük azt az esetet, hogy előttem mindkét sáv üres, előzni tilos, de és sávot váltok, mert balra akarok kanyarodni. Megszegem az előzni tilos tábla rendelkezését a sávváltással? Előztem, amikor nincs is más jármű a közelemben? Na ne! Hol van ez leírva? A KRESZ-ben? ott nincs!

Vegyük azt az esetet, ha ph. közl. alkalmas az úttest, de nincs szaggatott vonal (vagy nem látszik!), akkor a külső sávban kell közlekedni, kivéve, ha szgk. több járművet egyszerre előz, vagy a külső sáv telített. Ezzel ellentétben, ha van terelővonal, szgk-val – akár van valaki, akár nincs a külső sávban – folyamatosan közlekedhetek a belső sávban.
Ezen kívül, ha van szaggatott vonal, a belső sávban haladó jármű mellett elhaladhatok a külső sávban, ha nincs, akkor nem. Tehát a szggatott vonal megléte igen sokat számít!

Szerintem az adott kereszteződésben a két sávból az egyik balra elkanyarodott, és a külső sáv egyedül haladt tovább, és megszűnt a belső sáv, és a párh. közlekedés. Ilyenkor a szaggatott vonal az utolsó 30-50 méteren folyamatosra vált, hogy az utolsó pillanatban már ne lehessen sávot váltani. (Akárcsak a lámpa előtti járműosztályozónál) Gyakorlatilag csupán a folyamatos vonal előtt kell – akár az utolsó méterekben – sávot váltanom a kívánt útiránynak megfelelően, ha a sávváltás feltételei egyébként adottak.
Itt a forgalomszervezők – a megszűnő (elkanyarodó) belső sáv miatt fokozottan kockázatos előzési manőver kiküszöbölése céljából – csupán az itt veszélyesebb, előzési célból történő sávváltást tiltották meg a táblával az adott szakaszon. Ha nem előzés céljából váltok sávot, megtehetem. Például: ezidáig folyamatosan a belső sávban közlekedtem, észlelve, hogy a belső sáv balra kanyarodik, kisorolok a külső sávba. A tábla csak az előzés céljából történő sávváltást tiltja, egyébként nem, tehát nincs túlszabályozás.

Üdv.

Sasfioka # 2004.03.29. 17:00

Párhuzamos közlekedésre alkalmas úton az előzni tilos tábla igazából nem előzési tilalmat jelent, hanem sávváltási tilalmat, tehát te a párhuzamos közlekedésre alkalmas úton az előzési tilalom hatálya alatt is ELHALADHATSZ a másik sávban haladó autó mellett (lakott területen belül bármelyik sávban, lakott területen kívül a haladó gépjárműtől balra lévő sávban)

Vagyis: Az, hogy szaggatott vonal van, semmit nem jelent. A Kresz szerint az elbírálás sorrendje:

  1. RENDÕR
  2. LÁMPA
  3. TÁBLA
  4. FELFESTÉS
  5. ÍROTT SZABÁLYOZÁS

Ez a sorrend kötelező érvényű, ha nincs rendőr, jön a lámpa, ha nincs lámpa, jön a tábla, ha nincs tábla, jön a felfestés, ha nincs felfestés sem, jön az írott kresz oda vonatkozó részei.

Ennek megfelelően, ha szaggatott vonal van, de kinn az előzni tilos tábla, az előzési tilalom fennáll, mert az útburkolati jelet a kihelyezett tábla felülbírája.

És ismét mondom, párhuzamos közlekedésre alkalmas úton előzési tilalom hatályát SÁVVÁLTÁSI tilalomnak kell tekinteni. Ennek megfelelően te a tábla után nem sorolhatsz be a bal oldali sávból a jobb oldali sávba. Valószínűleg az előzési tilalom előtt volt besorolás tábla is. Ha meg nem, akkor sem válthatsz sávot, de akkor túlszabályozás van az adott kereszteződésben...

SF

Bubó # 2004.03.25. 20:34

Kedves Cica 1980!

Tudni való, hogy személygépkocsival, lakott területen, folyamatosan lehet közlekedni a belső forgalmi sávban is.

Hogy ha a külső sávban közlekedtél, és közvetlenül az utolért traktor mögül húzódtál ki a belső sávba, az előzésnek minősül.

Teljesen igaza van the big cat-nek, ha a balra kanyarodó sávban haladsz tovább, megúszod a büntetést.

Ez a „meggondoltam magam”, „kapkodtam”, „nem figyeltem ”az adott helyzetben nem jó védekezés.

A második hozzászólásodban feltett kérdésedre a válasz: igen, átsorolhatsz, már ha beengednek.

De a mostani esetedben nem erről szólt a történet.

Üdv.

Cica 1980 # 2004.03.25. 13:52

A két sáv között végig szaggatott vonal volt, még a kereszteződés előtt is. Ha a kereszteződés előtt a bal oldali sávban megyek és mindkét sávban sokan vannak, akkor akár közvetlenül a kereszteződés előtt is átsorolhatnék a jobb oldali sávba. Vagy tévedek?

the big cat # 2004.03.25. 12:46

Van szabályozás. Ki kell várni. Az előzni tilos tábla egyértelmű. Jogos a büntetés.

És mondhatod, persze, hogy meggondoltad magad, csak attól, hogy meggondolod magad még nem szabálytalankodhatsz. Tehát be kellett volna kanyarodnod balra, és olyan helyen ahol lehet visszafordulhattál volna.

Cica 1980 # 2004.03.25. 12:33

Sziasztok!

A következő történt velem:
Párhuzamos közlekedésben haladtam a jobb oldali sávban, itt utólértem egy igen lassan közlekedő mezőgazdasági járművet. Egy előzni tilos tábla útán a bal oldali sáv lekanyarodott balra. Én és a többi autóstársam a bal oldali sávban megelőztük a járművet a kereszteződés előtt, de az előzni tilos tábla után. Ezután egy rendőr mindenkit megállított és mindenkit megbüntetett. Persze én is tudom, hogy előzni tilos tábla után nem lett volna szabad előzni, de ki az aki kivárja, amíg egy 5-tel közlekedő jármű megtesz 200 m-t? Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valamilyen szabályozás ilyen esetekre? Vagy fizessek? Estleg nem lehetne azt mondani, hogy én le akartam balra kanyarodni csak közben rájöttem, hogy mégsem? :)

Válaszokat előre is köszönöm: Krisz