autójavítás


csillagg13 # 2023.05.13. 08:04

drbjozsef

Nagyon szépen köszönöm újra a választ.

drbjozsef # 2023.05.13. 05:40

Ptk.
6:159. §
(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint
...

  1. * az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, - a (2a) bekezdés szerinti kivétellel - a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

...
(4) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Nincs ilyen határidő pontosan.
Még az elállásra sem. Egy autónál, a mostani ellátási láncok problémájával, egyéb körülmény figyelembevételével az egy-két hónap elfogadható szerintem manapság. De annál több azért nemigen, vagy tényleg az eladó kontójára. Kártérítést nem kérhet, hiszen konkrét, számszerűsíthető kár nem érte, még csereautót is adtak, a kártalanítás itt meg szóba sem jön.

Majordomus # 2023.05.12. 20:37

Cserét mennyi idő után lehet kérni?

csillagg13 # 2023.05.12. 12:57

drbjozsef

Nagyon szépen köszönöm a választ. Türelmesek vagyunk, hiszen nem is tudunk mit csinálni sajnos!

drbjozsef # 2023.05.11. 19:06

csillagg13,

A Ptk. szerint a szavatosság körében a kijavítást a vevő érdekeit kímélve, ésszerű határidőn belül kell megoldani.
Ez nyilván egy gumiszabály, de azért vannak életszerű határok, természetesen sok körülménytől függ ez konkértan.
Mert azért egy pen drive kicserélése vagy egy autó megjavítása nem ugyanaz a kategória.

Manapság tolerálható a javítási határidő valamelyes megnyúlása tekintettel az autógyártás nehézségeire, ebből következően az alkatrészek beszerzése is.
Én a magam részéről azt gondolom, hogy egy magyarországi márkaszervíznek a bonyolultabb hibák esetén sem szabad a garanciális javításokat 1-2 hónapnál hosszabb időre elhúznia.
Ha nem tud alkatrészt szerezni, az legyen az ő baja.
Ha február vége óta, lassan harmadik hónapja nincs autótok, akkor az felvetheti a kárpótlás lehetőségét.

De a helyzet az, hogy nincs erre konkrét paragrafus, úgyhogy nem mondhatjuk, hogy ennyi meg ennyi járna neked, követeld, aztán pereskedjél érte, mert jár, úgyis megkapod.
Azt teheted, hogy felveszed a kapcsolatot a szervízzel, írásban, ha kell tértis levélben, követeled az autód megjavítását X napon belül, emellett egy azonos kategóriájú csereautót, amelyek ha nem történnek meg, akkor fogyasztóvédelmi felügyelőségnél bejelentést teszel, és igényt tartasz X forint kárpótlásra is.
De sajnos ha ezt elutasítják, akkor nem marad más mint a per, ahol a bíróság minden körülményt mérlegel. Kaptál csereautót, ha a szervíz igazolja, hogy különleges alkatrész kell, ami máshol sincs raktáron, világszerte nehéz beszerezni, mindent megtettek, akkor lehet, hogy nem is nyersz túl sokat az egészen.
Ha amúgy korrekten állnak hozzá, legyél még egy kis türelemmel, nem tudok jobb tanácsot adni. Lehet, hogy igazad van, és ez már túlmegy a tűréshatáron, de elég kétségesnek tűnik az nekem, hogy ezt érvényesíteni is tudnád. (arról nem is beszélve, hogy a hepciáskodó ügyfelek kocsijával mit csinálhatnak még...)

csillagg13 # 2023.05.11. 13:47

" Ezeket te fizeted a csereautóra is? "
Valóban nem mi fizetjük, de a két autó ég és föld! Ide értve a motorját 3,3 és 1,6, kényelem, komfort, gyorsulás, fogyasztás, automata váltó, manuális váltó.......a csereautóra a költségek lényegesen olcsóbbak mint a saját autónké.

csillagg13 # 2023.05.10. 21:23

Ezeket te fizeted a csereautóra is?

Nem mi fizetjük, de sajnos nem is tudjuk úgy használni, mintha a saját autónk lenne! Pl. külföldre sem vihető ki!

drbjozsef # 2023.05.10. 12:25

A szervizben álló autónkra igen sok költség van / Kötelező biztosítás, CASCÓ, súlyadó, éves autópályamatrica /

Ezeket te fizeted a csereautóra is?

csillagg13 # 2023.05.10. 10:48

Tisztelt Jogi Fórum!
Üdvözlöm Önöket. Segítségüket szeretném kérni. 2023.01.10-én vásároltunk egy Kia Stinger közel 20 milliós null kilométeres autót Sajnos az autó pontosan egy hónap múlva reggel nem indult el. Akkumulátor csere után sem oldódott meg a probléma, így bekerült 2023.02.20.-án a Kia szakszervizbe.. Sajnálatos módon a mai napig is ott áll az egy hónapot használt autónk, alkatrészre várva. A kocsi átvételekor semmilyen papírt nem kaptunk az átvételről és a hiba megállapításról sem, csak időnként telefonálnak és hitegetnek minket. Úgy volt hogy május 10.-ig megérkezik az alkatrész, de újabb egy hónap türelmet kértek, várható javítás június 15., de ezt is csak telefonon közölték hétfőn. Kaptunk szerviz csereautót, melyet azóta is használunk. Azután szeretnék érdeklődni, hogy meddig kell hogy legyen türelmünk az alkatrészre várva és hogy milyen kártérítés jár esetleg hogy ennyi ideig nem tudjuk használni a nagyon várt új
autónkat. A szervizben álló autónkra igen sok költség van / Kötelező biztosítás, CASCÓ, súlyadó, éves autópályamatrica / de élvezni sajnos nem tudjuk. Nagyon szépen köszönöm, hogyha tudnának valami tanácsot adni hogy mi ilyenkor a teendő? Üdvözlettel::::: Ágnes

Majordomus # 2023.02.13. 20:29

Nem.
De ami nem látszik az nincs!

drbjozsef # 2023.02.13. 10:52

Azt gondolod, hogy a jegyző félti Atis egészségét, hogy esőben megázik a haja, és tüdőgyulladást kap?

Kétlem.

Majordomus # 2023.02.12. 20:33

Húzzál fel egy sátrat és ott javitsál . Ennyi.

Szomorú örökös # 2023.02.12. 08:35

Atis77

keszult egy fenykep az udvarrol ahol a jelenleg hasznalaton kivuli autoim is rajta vannak

Az csak azt bizonyítja, hogy autókat tárolsz a saját privát területeden. Sem többet, sem kevesebbet.

Arra kerdeztek ra hogy mi lesz veluk. Erre mondam nekik hogy javitas utan muszaki vizsga
es hasznalni fogjuk oket. Erre kozoltek velem higy a sajatot sem lehet itthon megcsinalni

Ha ezt egy zárt épületben végzed hanghatások nélkül, akkor a kutyát nem érdekelné szerintem.
Más lesz ott a háttérben, én úgy gondolom. De egy biztos, pihentetném most a dolgot a helyedben.

Atis77 # 2023.02.12. 06:17

Ja es gazdasagi ovezetben lakuknk nem lako ovezetben

Atis77 # 2023.02.12. 06:14

drbjozsef

Kulterulteten lakok a legkozelebbi szomszed is 5telekkel arrebb van(neki is csereltem olajat ingyen es bermentve mikor elnyalta a leeresztocsavart es be volt szarva) nem tahadtam az onkormanyzatnal sem hogy ne tortent volna ilyen. Tavaly ev evelejen be is fejeztem. Csak ugye keszult egy fenykep az udvarrol ahol a jelenleg hasznalaton kivuli autoim is rajta vannak. Arra kerdeztek ra hogy mi lesz veluk. Erre mondam nekik hogy javitas utan muszaki vizsga es hasznalni fogjuk oket. Erre kozoltek velem higy a sajatot sem lehet itthon megcsinalni. Ezert volt a kedes.

Zöldövezeti11 # 2023.02.10. 13:57

Felénk a zöldövezetben az egyik sré szomszéd úgy oldja meg hogy a sajátjával érte megy a javítandó autónak,a sajátját otthagyja az ügyfélnél, hazajön,megreparálja (amit tud -kerékcsere, olajcsere, beállítás,stb. ) visszaviszi és a sajátjával hazajön.
A felvilágosult Svájcban viszont se közterületen se otthon nem javítható az ótó. Sőt szárítani se szabad a mosott ruhát a szabadban. Van nekiük energiájuk bőven.illetve pénzük.
De ez sem fog örökké tartani !!!
Ezt betartják, betartatják a fehér keletiekkel ,a színesekkel nem tudnak mit kezdeni.

drbjozsef # 2023.02.10. 08:52

Ha csak a fele igaz, amit írtál, már eleve irreleváns a kérdés.

Ha közel s távol nincs szomszéd, nem zavarsz senkit, és csak a sajátodat javítod, vagyis nem lesz másik elégedetlen kuncsaftod aki felnyom az önkorinál, akkor a büdös életbe nem fog senkinek feltűnni, mit csinálsz a saját telkeden. Ha.

Szomorú örökös # 2023.02.10. 08:11

Atis77

Ezt már elcseszted és nekünk hiába magyarázkodsz, nem tudunk mi se változtatni rajta.

Atis77 # 2023.02.10. 06:50

Ezek valoban sajat autok. Az egyiket azert vettem tavaly hogy az oreget lecsereljem erre ossze tortek. A suzukit meg megette az ido. A suzuki tobb mint egy eve megvan.

Majordomus # 2023.02.08. 21:20

Álcázásnak tűnik a dolog. A saját autót lehet javitani de gyanus ha minden nap "másik autód" van.

Szomorú örökös # 2023.02.08. 17:18

Atis77

Es nem is ez volt a kerdes hanem higy jogilag belem kothetnek e ha a sajat automat csinalom.

Még mindig nem érted! Nem hiszik el, hogy nem másnak szerelsz, ennyi! Zugműhelyt üzemeltettél az ingatlanon, másoknak autót szereltél és ezzel megbuktál. Mivel bizonyítod be nekik, hogy most nem másnak csinálod, hanem csakis magadnak? Ők úgy gondolják, hogy csak ezt mondod, de gyakorlatilag azért, hogy utána majd eladd - és itt teljesen irreleváns, hogy milyen autóról van szó.
Bocsi, ilyen egyszerű az egész!

Atis77 # 2023.02.08. 15:36

Mindenkinek jol dolgoztam ha volt is panasz amit max 1 ujjamon megszamoloknl az is garanciaban meg lett csinalva. A tevekenyseget befekeztem. 1 wl2 db ot elvallatam tavaj ez igaz. A sajatokat nem most vettem, egyszeruen nem volt idom rajuk. Nem eladasi celbol vettem. Egy swiften mit lehet nyerni miutan teljesen ki van lakatolva? Es nem is ez volt a kerdes hanem higy jogilag belem kothetnek e ha a sajat automat csinalom. Még ha egy ilyen oreg szarnak meg be is nyelnem egy atirasi koltseget ami nem 2 ft mar nem lenne nyereseges

Szomorú örökös # 2023.02.08. 13:24

Atis77

Valakinek csináltam tavaly autót azért kértem pénzt, majd jelentett a megyei kormányhivatalnál hogy zsug szerviz és bontó vagyok.

Vagy nem jól dolgoztál neki, vagy direkt azért ment, hogy hivatalból lebuktasson, azaz „próba-szerelés” volt.

Van 2db javitásra szoruló saját nevemen lévő autó és arra is rákérdezett a jegyző hogy mi lesz a soruk,
mondtam neki hogy meg lesznek javítva, erre mondta hogy azt sem javíthatom meg. (tudás szerszám meg van hozzá).

Hát félő, hogy ezt mostmár elcseszted, hiába mondasz nekik akármit.
Tudod, ezek után azt is gondolhatják, hogy kereskedelmi célzattal javítod meg őket, azaz utána eladod.
Inkább addig örülj, amíg a NAV nem fog meglátogatni - az ugyanis jóval drágább lesz - úgyhogy inkább engedd el a sztorit.

drbjozsef # 2023.02.08. 12:57

Természetesen engedély nélkül üzletszerű tevékenységet sem végezhetsz.
Ebben igazuk van. A pénzért idegennek javítás az az.

Kérd meg a jegyzőt, adja írásba, hogy a saját tulajdonú autóidat sem javíthatod, és kérd, hogy jelölje meg hozzá egészen pontosan a jogszabályokat, paragrafusokat is.

Atis77 # 2023.02.08. 12:38

Köszi.

Szomszéd probléma kilőve mert nincs közvetlen szomszéd, 5 telekkel arrébb van. Zajongani nem szokásom csak a szokásos flex komresszor. Környezetet nem szennyezem, büzzel nem jár, amugy meg a szomszédoknak is segítek javitásban ha kell (nem pénzért). A történet a következő. Valakinek csináltam tavaly autót azért kértem pénzt, majd jelentett a megyei kormányhivatalnál hogy zsug szerviz és bontó vagyok. (igen vannak itt autók saját alkatrsészbázis a sajátokhoz meg nylván ami nem kell eladom majdt, a többi méh/szméttelep) Van 2db javitásra szoruló saját nevemen lévő autó és arra is rákérdezett a jegyző hogy mi lesz a soruk, mondtam neki hogy meg lesznek javítva, erre mondta hogy azt sem javíthatom meg. (tudás szerszám meg van hozzá).