autójavítás


Szomorú örökös # 2023.08.24. 06:34

pampa

Arra gondolsz, hogy be szerelte? Be! Az hogy szakszerűen e, az más kérdés.

Ez utóbbit már nem a te hatásköröd eldönteni.

pampa # 2023.08.24. 06:33

Szomorú örökös

Intercars

Szomorú örökös # 2023.08.24. 06:32

Mi az az Iterc.??????

pampa # 2023.08.24. 06:29

Szomorú örökös,

Ezen mit értesz?

Nagyon meglepődsz, ha majd a DAS is azt fogja mondani, a szerelő teljesítette a kötelességét?

Arra gondolsz, hogy be szerelte? Be! Az hogy szakszerűen e, az más kérdés. (végig ment e azokon a folyamatokon ami szükséges az injektor cseréhez, magasnyomású, rendszer ellenőrzés, tisztítás)

Az a probléma hogy azt sem teljesítette amit az Iterc. kért tőle. Az interc. mondta, küldenek valakit aki kamerázza a kiszerelést és intézi a bevizsgálást. A szerelő ezt nem várta meg, ki szerelt és el viszi ő bevizsgálni. Hmm nem tudom így mi lesz a jótállással.

Az interc. szerint 90 nap lehet a max idő ameddig az eljárás elhúzódhat, de addig ők biztosítanak cseredarabot.

Én arra tippelek hogy a szerelő nem biztos hogy megfelelően járt el a szerelés során. Pl nem ellelnőrizte mitől romlott el, esetleges szennyeződés, magasnyomású stb.. A szoftvert is be kérik gondolom amivel tanította, ott sem tudjuk hogy minden rendben van e. Az interc. szerint fura a szitu, érdekesen jár el az ügyben. Szerintük ez gördülékenyen szokott menni.

Szomorú örökös # 2023.08.24. 06:19

pampa

4. § (1) A vállalkozás a fogyasztó jótállási igényéről jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti.....Na ez sem történt meg.

Nyilván mert te nem fogadod el egyik lehetőséget sem. Addig pedig vitatott az egész sztori és autód se lesz.

Szomorú örökös # 2023.08.24. 06:16

pampa

Nem kaptam jótállási papírt csak számlát, részletezve a javitást és a beépített anyagokat.

Nagyon meglepődsz, ha majd a DAS is azt fogja mondani, a szerelő teljesítette a kötelességét?
A Lidl-ben sem mindig kapsz jótállási jegyet. Sok esetben a blokk helyettesíti.

pampa # 2023.08.24. 06:10

Szomorú örökös

Nem kaptam jótállási papírt csak számlát, részletezve a javitást és a beépített anyagokat.

„4. § (1) A vállalkozás a fogyasztó jótállási igényéről jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti"

Na ez sem történt meg.

Szomorú örökös # 2023.08.24. 06:05

pampa

Egyértelmű hogy nem akar bele tenni pénzt a vállakozó, ahogyan én sem (újra)! Ez tiszta! Nem is várom el tőle, hogy bármit is megtérítsen nekem! Én ki fizettem egy javitást szeretném ha működne is az autó 500k-ért

Akkor türelmesen kivárod a garanciális eljárás végét, addig pedig nincs autó.

Szomorú örökös # 2023.08.24. 06:03

pampa

Ha már a törvényt ide idézted, vajon elolvastad-e?

4. § (1) A vállalkozás a fogyasztó jótállási igényéről jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti
.....
(2) Ha a jótállási igény rendezésének módja a fogyasztó igényétől eltér, ennek indokolását a jegyzőkönyvben meg kell adni.

Tehát ha eltér a te igényed attól, amit a szerelő vállal, akkor nem egyből az a feladat, hogy a szerelő azonnal pincsi kutya módjára elkezd ugrálni és máris rohan új alkatrészért a boltba, hanem jegyzőkönyvet vesz fel. Érted-e ezt?

Szomorú örökös # 2023.08.24. 05:56

pampa

Én ki fizettem egy javitást szeretném ha működne is az autó 500k-ért :) Mégis mi a normális eljárás ilyenkor szerinted????

Kivárod a szerződéssel aláírásával elfogadott garanciális feltételeket.

Egy hét múlva újra el romlik, vissza viszed Ki derül ugyanaz az alkatrész rossz Neked ki cserélik,
majd a szervíz intézi a garanciát a gyártóval, importőrrel stb.

Szerintem itt is kaptál erre lehetőséget:
Most azt akarja ő rendel 4 újat, de az az ő tulajdona marad!
Csak nem éltél vele, mert felháborodtál rajta, amiért a szerelő jelezte, egy darabig az injektorok az ő tulajdonát képezik majd. Pedig bármilyen furcsa, az autó alattad működött volna tovább. Most meg mivel felháborodtál rajta, nincs autód továbbra sem.

Nem várhatja el tőlem, hogy vegyek újra 4 injektort és fizessem ki újra! Ez nonszensz!

Hát pedig ha gyorsítani szeretnél a dolgon, akkor nincs más választásod.
Ha a szerelő fizeti ki, akkor valóban a garanciális eljárás végéig az az övé lesz.

A 90 nap pedig amiről beszél, nem hiszem hogy megállja a helyét a fogyasztóvédelmi törvények szerint de meg látjuk irány a DAS.

És ne lepődj meg, ha a DAS azt a szerződés-részletet is el fogja olvasni, amin te simán átugrottál. Ők sem mindenható jogászok.

pampa # 2023.08.24. 05:45

Szomorú örökös.

Lehet elbeszélünk egymás mellett..

Egyértelmű hogy nem akar bele tenni pénzt a vállakozó, ahogyan én sem (újra)! Ez tiszta!

Nem is várom el tőle, hogy bármit is megtérítsen nekem! Én ki fizettem egy javitást szeretném ha működne is az autó 500k-ért :)

Mégis mi a normális eljárás ilyenkor szerinted????

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ahogy ez más szervizekben működni szokott:

  • El romlott az autó, te el viszed a szervizbe.
  • Meg javítják, mindenki boldog
  • Egy hét múlva újra el romlik, vissza viszed
  • Ki derül ugyanaz az alkatrész rossz
  • Neked ki cserélik, majd a szervíz intézi a garanciát a gyártóval, importőrrel stb..
  • És újra boldog mindenki :)

Nem várhatja el tőlem, hogy vegyek újra 4 injektort és fizessem ki újra! Ez nonszensz! A 90 nap pedig amiről beszél, nem hiszem hogy megállja a helyét a fogyasztóvédelmi törvények szerint de meg látjuk irány a DAS.

Szomorú örökös # 2023.08.24. 05:44

pampa

Én csak beépítő vagyok, nekem nem kell semmit térítenem

És ez pontosan így is van! Én is egy szolgáltató vállalkozó vagyok. Ha valami elromlik, akkor azt visszaviszem a boltba kiszerelve és ott majd kiderül, hogy mi is a gond. Cseredarabot a bolt kötelessége biztosítani, nem az enyém.

Szomorú örökös # 2023.08.24. 05:43

pampa

Most vettem 4 új injektort azt neked ki kellene fizetned és majd egybe vissza adom a pénzt ha a garanciális eljárás véget ér 90 nap múlva! Ez a törvény!......Na azért ez így egy kicsit hajmeresztő nem?

Nem, nem az, de még mindig nem érted! Ő korrektül elmondta, hogy mi a garanciális eljárás menete. A 90 nap az 90 nap, ez ellen nem tud mit tenni ő sem. A 90 nap feltételezem azért ennyi, mert bevizsgálják, hogy az autó normál üzemben működött-e vagy nem és jogos-e a garancia-igény. Azért ők se hülyék, hogy bemondásra bármit csak úgy kicseréljenek. Sőt mint ha azt írta volna, hogy ő beépíti neked a saját maga által megvásárolt injektorokat, de az az ő tulajdona lesz - mint most az kiderült, a garanciális eljárás végéig. Mint ha én is ezt feltételeztem volna már korábban, de neked ez eszedbe sem jutott, egyből a szerelőt támadtad ezért is. Pont ezt írtam neked, hogy ebben az esetben ő megtartja magának a hibás injektorok árát, hiszen ő már megelőlegezte neked. És a cél akkor teljesül is, hiszen ő garanciában kicserélte neked (mondjuk úgy, hogy jófej volt) - azaz még egyszer megdolgozott - ugyanazért a pénzért, mert az újbóli szerelésért már nem kérhetne pénzt. Ha pedig te veszed meg az új injektorokat, akkor elmondta azt is, hogy az esetben te kapod majd a kártérítést. Ha ebbe a két lehetőségbe nem kívánsz belemenni, akkor türelmesen kivárod a 90 napot. Ez a gyártó cég garanciális szerződése. Ettől eltérhet a beépítő, de nem kötelessége neki, mint ahogy te most elvárnád tőle.

pampa # 2023.08.24. 05:31

Szóról szóra így hangzott a beszélgetés:

Szerelő: "Én csak beépítő vagyok, nekem nem kell semmit térítenem"
Én: "És akkor most mi a terv, mit kell most tennem?"
Szerelő: "Most vettem 4 új injektort azt neked ki kellene fizetned és majd egybe vissza adom a pénzt ha a garanciális eljárás véget ér 90 nap múlva! Ez a törvény"

Na azért ez így egy kicsit hajmeresztő nem?

Szomorú örökös # 2023.08.24. 05:24

pampa

Ha vásárolsz egy tv-t fél milláért és el romlik, a forgalmazó azt mondja "sorry én csak eladó vagyok, vegyél egy másikat és majd a samsung ha fizet nekem én vissza adom a pénzed"

Rossz a példa! Ott is elsődlegesen a javítás a fő cél. Ha nem javítható, akkor kapsz csak másik TV-t vagy vissza a pénzedet.
Te azt várod el a szerelőtől, hogy ő vállaljon garanciát az injektorra is, mert ő adta el neked, hiszen egyértelműen ezt írtad:

Dehát Ő nevére számlázta a beszállító, ő pedig beszerelte az autóba.

Erre írtam, hogy nem ő a gyártó, csakis a beépítő. Ő is azzal a garanciával tud mit kezdeni, amit kapott rá a gyártótól, többet nem kérhetsz ennél tőle, mert neki erre nincs semmilyen jogosultsága - pontosabban öngyilkos vállalkozó, ha annál többet vállal. A legegyszerűbb egy Lidl-nél vásárolt műszaki termék. Sok (legrövidebb) esetben kb. 3 napig oda kell visszavinni, ha már a kicsomagolást követően gond van, utána ott van a szervíz neve a dokumentációba, oda kell vinned és akkor már hiába viszed vissza a boltba, ők is a szervízhez fognak irányítani - és ezt bizony ott el is mondják mindig, mikor vásárolsz tőlük.

Nyilván a szerelő most nem fog neked saját pénzén másik injektort venni csak azért, hogy beszerelje neked. Viszont ha bizonyos határidőn belül nem tudja ezt lezongorázni, akkor valójában kötelessége lenne addig autót adni a feneked alá, hogy ne maradj jármű nélkül - legalábbis szerintem.

pampa # 2023.08.24. 04:55

Szomorú örökös.

Nem küldöm én villamosszékbe! De valami nem kerek a történetbe.. Én arra lettem volna kíváncsi milyen jogaim vannak, mint fogyasztó!?

Ha vásárolsz egy tv-t fél milláért és el romlik, a forgalmazó azt mondja "sorry én csak eladó vagyok, vegyél egy másikat és majd a samsung ha fizet nekem én vissza adom a pénzed"

Szomorú örökös # 2023.08.24. 04:16

pampa

Ő csak beépítő! Vágom, hogy nem ő gyártotta az alkatrészt, de én mint fogyasztó vele vagyok kapcsolatban.
Én el vittem egy rossz autót, ő meg javította én fizettem. Majd ugyanazok az alkatrészek újra el romlottak.

És szerinted ő ezért annyira bűnös, hogy egyből villamosszékre ítélendő? :-O

pampa # 2023.08.23. 20:57

És nekem mint fogyasztó meg kell várnom a 90 napot?

Ő csak beépítő! Vágom, hogy nem ő gyártotta az alkatrészt, de én mint fogyasztó vele vagyok kapcsolatban. Én el vittem egy rossz autót, ő meg javította én fizettem. Majd ugyanazok az alkatrészek újra el romlottak. Ez csak garanciális probléma.

Majordomus # 2023.08.23. 19:49

Na igen csak ettől még nem lesz jó az autója.

drbjozsef # 2023.08.23. 16:34

pampa,

Esetedre a 249/2004. kormányrendelet vonatkozik - már ha jól értelek, hogy fogyasztói szerződést kötöttél magánszemélyként.
Fél év a jótállás a szerelésre, kellett volna kapnod a javításhoz egy jótállási jegyet is.
Ha a beszerelt terméket ő szerezte be, akkor annak hibája az ő dolga elintézni azzal, akitől vásárolta, ha maga a termék a hibás, és nem a szerelés volt szakszerűtlen. Ha utóbbi, akkor eleve az ő sara az.

Ajánld a szerelőnek a figyelmébe a rendelet elolvasását.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2023.08.23. 14:53

pampa

ő nem vállal garanciát mert ő csak "beépítő" !!!.....Dehát Ő nevére számlázta a beszállító, ő pedig beszerelte az autóba.

Viszont nem ő gyártotta őket, valóban ő valóban csakis egy beszerelő műhely.
A garancia részéről az, hogy kiszereli és majd vissza a jót, de az injektorokért szerintem nem ő felel.
Azonban ezt még ettől nekik kell a szállítóval lezongoráznia. Ha 90 nap, akkor 90 nap.

Tehát a végfelhasználó én vagyok, úgy gondolom vele állok "szerződésben".

Igen, vele állsz szerződésben, de csakis az elvégzett munka erejéig, azaz az injektorok ki- és beszereléséért felel, hogy az szakszerű legyen. Magáért az injektorért már nem ő felel, hanem az, aki eladta neki. Ez az én privát véleményem.

Most azt akarja ő rendel 4 újat, de az az ő tulajdona marad! Miiii...???

Feltehetően elborította az agyad a vörös köd és nem értetted meg, amit akart mondani. Én úgy gondolom, hogy addig lesz ez az állapot, amíg a szavatosság alatt elromlott injektorokat jóváírja neki a szállító. Egyébként meg rendelje nyugodtan 4 újat, de ha az övé marad, akkor ne is fizesd ki neki, viszont cserébe a te autódban marad. :-)

pampa # 2023.08.23. 13:37

Sziasztok. El mesélem a kálváriámat. Egy autót injektor hiba miatt elvittem javításra. (számlás, fizettem is érte 500 ezer jó magyar forintot)

700km múlva elromlott, vissza vittem a szaki közölte a 4 injektorból 3 rossz, pedig újak voltak. (ELVILEG ÚJAK)

Elsőre azt monda 90 nap mire jóváírja az egyik nagy magyar beszállító, vegyek 4 újat - ujra, és bele teszt. És hogy ő nem vállal garanciát mert ő csak "beépítő" !!!

Dehát Ő nevére számlázta a beszállító, ő pedig beszerelte az autóba. Tehát a végfelhasználó én vagyok, úgy gondolom vele állok "szerződésben".
Mi ellenkeztünk, hogy szerintünk ez nem a megfelelő eljárásmód. Most azt akarja ő rendel 4 újat, de az az ő tulajdona marad! Miiii...???

Hogy kellene a törvényben előírtak szerint eljárni????

Kereskedelemben dolgozom, de az igen nekem hajmeresztő.

Majordomus # 2023.05.14. 19:49

Mázli. Nem a minőséggel van a gond,hanem az európai szervízhálózattal és alkatrészbázissal.

Ezért veszünk a családban csak Ford és Wolkswaen típusokat.

csillagg13 # 2023.05.14. 09:58

Majordomus

Hát sajnos igen. Nekünk évek óta ilyen kocsijaink vannak......Kia előtt Hyundai autóink voltak.....soha nem volt semmi problémánk.

Majordomus # 2023.05.13. 20:25

Úgy tűnik marad a várakozás.

Azt hiszem nem dél koreai autót veszek 2 év múlva.