Parkolas, per

monalisa1 # 2008.02.06. 13:28

Mutasd be a több évre szóló bérleti szerződést, azon név/lakcím szerint kell hogy szerepeljen az autó tényleges használója - akár cég akár magánszemély, a többit intézzék ővele.

Az objektív felelősségre való hívatkozás csak f. év január 1-től mondható ki.

monalisa1 # 2008.02.06. 13:30

Remélve a bérbe adásból származó bevételedet rendben leadóztad stb.

Beno_Lukrecia # 2008.02.08. 19:01

Kea,

A dátum a levél dátuma, borítékot nem tartottam meg, és ha jól emlékszem akkor nem ajánlva jött a felszólítás annó...

Tény, hogy kár volt válaszolni mert így elévülésre nem hivatkozhatok.

Az ügy annyiban továbbment, hogy egy Dr Ugrin nevű ügyvéd idén januárban küldött levelet, hogy fizessek tizenhétezer valamennyit, mivel parkoló cédula nélkül parkoltam (megbízta őt a Kerident Kft).

Válaszoltam az ügyvédnek, hogy nem fizetek, van parkolójegyem elküldtem neki a másolatát (jogtalan a követelésük).

A fejleményeket majd megirom, de ha van nálatok is valami változás akár emailt is küldhettek.

Üdv Lukre

niamano # 2008.02.10. 11:51

Monalisa: igen a szerződéssel minden szabályos volt, köszi!

Eaglet # 2008.02.10. 15:50

Ismerősöm most tett le az asztalomra egy követelés összeítő lapot melyen 2002.07.26-2002.08.01 közötti időszakra "nincs érvényes parkolójegy" szöveg kiséretében 2007.02.16 felszólításra hivatkozással 10.400 Ft hátralék és 5591 Ft kamat követelést jeleznek.
Fizetési meghagyás a napokban ( 2008. február 9 érkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól. Ismerősöm az egészre nem emlékszik, azt mondja hogy igaz is lehet.
Nem évült-e el ez az ügy? Mit csinoljon a szomszéd?

Eaglet # 2008.02.11. 18:09

Nem tud valaki segíteni ?

monalisa1 # 2008.02.11. 20:53

Azt kellene tudnod - megnyugvásod érdekében, valamint figyelemmel az 5 év elévülésre -, hogy a társaság az üggyel mikor kezdett foglalkozni utoljára, vagyis mikor került a kérelmük a bíróságra. Mert nem a f. év febr. 9-i dátum a lényeges, hanem az azt megelőző időpont.

Szerintem menjen be a Bíróságra és kérdezzen rá a dologra.

monalisa1 # 2008.02.11. 20:56

Amúgy az általad megadott két időpont még benne van az 5 év követelhetési időszakban.

Eaglet # 2008.02.13. 09:53

Azt írja, hogy " Követelésünk a 2005.06.30. -ig bekövetkezett események kapcsán a 38/1993(XII.27.,) Főv. Kgy. Rend. 27.§.(3)m 28§. és 2005.07.01 től a 19/2005 (IV.22) Főv. Kgy. Rend. 48 § (1)-(4) és 53. §. (1) -(3) bek. alapul...
Tehát: reklamáljon, levelezzen, vagy fizessen ?

nagycsaládos # 2008.02.15. 10:20

A napokban két felszólító levelet is kaptam parkolási díjtartozás ügyben, 2002-2005-ig terjedő időszakra. Mindkét autót már évekkel ezelőtt eladtam. Meddig kellene őrizgetnem a parkoló cédulákat, befizetett csekkeket, ill. meddig követelhetik a hátralékot rajtam, ha egyáltalán létezik?

attka75 # 2008.02.15. 13:56

Sziasztok!

A rövid elotörténetem annyi, hogy a 11 perccel lejárt 30 perces parkolási jegyem elkezdte videózni a parkolási társaság megbizottja 2004 nyarán. Azonban észrevéve a bajt, akkor vásároltam egy újabb parkolási jegyet, és szóban megegyeztünk, hogy máskor hamarabb tegyem ki az érvényes jegyem. Ezzel azt hittem lezáródott ez a téma...

2007 januárjában kiderült, hogy több mint 5000 Ft-nál tart bírságom.
Felvéve a kapcsolatot a parkolási társasággal bemutatták a videót, amelyen a "piros"-csomag nem látható az autón, tehát igazolta, hogy akkor-ott semmilyen birságolásról nem volt szó. (Ekkor saját fényképezogéppel én is rögzítettem a bizonyítékukat.) Mivel írásban is elismertem a 11 perces illegális parkolásom, kompromisszumot ajánlottam: kifizetem a 30 napon belüli birság díját, de nem ismertem el a teljes összeg jogosságát.

2007 májusában e-mail-en is megkerestem oket kifogásommal és ajánlatommal kapcsolatban, de hajthatatlanok voltak.

Azóta már 18000Ft-nál tartok (2008 febr.-ban) és egy ügyvédi megkeresésnél (dr. Ugrin), amely elohírnöke egy bírósági peres eljárásnak.

Kérdésem: van egyáltalán esélyem arra, hogy pozitívan kerülök ki ebbol az ügybol, ha bizonyítani tudom, hogy akkor-ott nem volt birságolás, de már nincs meg a késobb megvásárolt parkolójegyem sem?
Vagy inkább most fizessem ki a 18e FT-ot, mint a késobbi kb. 50e Ft-ot?

Segítsetek!

Üdv. attka75

Abilio # 2008.02.15. 15:43

Sziasztok! Én is segítséget, javaslatot várok bárkitől a köv ügyben:
2006.04.04.-én leparkoltam Vácon és elmentem jegyet váltani. Visszaérve az autóhoz már lefotózta két parkolóőr piros csomag nélkül. Mutattam a jegyet, mire azt mondták rendben van és nem tették ki a piros csomagot.Eddig soha semmi gondom nem volt parkolási téren, év végén minden jegyet kidobtam.
2007.01.16.-án kaptam egy fizetési felszólítást 7715 Ft-ról. 2007.02.20.-án a KERIDENT váci irodájában megmutatták az ominózus fotót, mire én jegyzőkönyvbe vetettem a történteket. Sajnos a parkolójegyem már nem volt meg. ( Azóta nagy gyüjtő lettem) 2007.04.11.-én újabb fizetési felszólítást kaptam ezúttal 4075 Ft-ról, ugyanis a jegyzőkönyvbe vett indokaimat részben elfogadják. Ezt se fizettem be, hisz miért is tenném?!
2008.01.14.-én dr.Ugrin ügyvéd aláírásával újabb fizetési felszólítást kaptam ezúttal 16.854 Ft-ról( ügyvédi díj, postaköltség....stb)és a perrel való fenyegetést. Köszi a választ (ha lesz) mindenkinek. Abilio

Beno_Lukrecia # 2008.02.15. 18:57

Szia Abilio,

Hadd köszöntselek a Kerident és Dr Ugrin karmai között...

dettó ugyanaz történt Veled is mint velem... és még nincs vége az ügynek...

mailbe írtam

Atis77 # 2008.02.26. 09:59

Sziasztok nekem is kéne egy kis help.

2002-2 és 2002-12. hóig, a Budapesti önkormányzati parkolási kft szerint, 61szer nem volt érvényes parkoló jegyem. A bibi csak az, hogy az autó 2002 május 8-10 környékén, bekerült a faterom melóhelyének telephelyére, és ott volt a kocsi amig el nem adtam. Namármost 2002 májusa előtt, 5 db olyan eset van ami jogos lehet feléjük, de fotó ott sem készült( itt jegyezném meg, mikor nem vettem jegyet akkor kint volt az elakadásjelző háromszög, mert többet kellett szerelni a kocsit, mint amennyit használni tudtam),és a legnagyobb baj az, hogy jogerős határozat van, és már a végre hajtótól is jött a papir. Mit tehetek? A kocsit is le akarják folgalani(amit 2002 decemberben eladtam, de ugy néz ki hogy nem iratták át, és az adásvételim elveszett)

mackaj # 2008.02.26. 13:18

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. Az én nevemen lévő autót az öcsém hasztálta 2005-ben.(azóta forg.-ból kivonva) a minap kaptam egy levelet a városi bíróságtól (vidék, de megyeszékhely) miszerint az autóval 2005 augusztusában parkolójegy nélkül parkoltak. Az akkori 2000 forintos büntetési tétel mostanra 15 ezerre rúg. A furcsa az, hoyg egyetlen levelet nem kaptam eddig ebben az ügyben, most meg mindjárt a bíróságtól és mindjárt azzal fenyegetnek, hoyg levonják a számlámról...Fotót mellékeltek, miszerint valóban a városban valahol ( a képről nem egyértelműen megállapítható számomra a hely) parkolt az autó 2008 augusztus 10-én. Sőt az sem állapítható meg egyértelműen, hogy nem volt parkolójegy...
Olyat olvastam vhol, hoyg 2007. 02 20 után már 1 év az elévülés. Akkor ezt most nem kell befizetni?
Mit tudok tenni?
Köszönöm a választ!
Üdv. Anita

mert23 # 2008.02.26. 20:27

Ha a fizető zóna nincs megjelölve a "közúti igazgatásról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet" 8§ által előírt táblákkal, akkor jogos a díj szedése?

Hogy ne keljen keresni:

"8. § (1) Ha a közút területén kijelölt várakozóhelyen, várakozási vagy korlátozott várakozási övezetben díjat szednek, a közút kezelõjének - a kihelyezett tájékoztatást adó táblán (KRESZ 61/a.; 110.; 112/d. sz. ábra), az alatta elhelyezett kiegészítõ táblán (KRESZ 111-114. sz. ábra), illetve külön szöveges tájékoztató táblán - fel kell tüntetnie

1. az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,
  2. a díjfizetési kötelezettség idõbeli hatályát,
  3. a várakozási díj és a pótdíj összegét jármûfajtánként,
  4. a várakozási díj megfizetésének módját,
  5. a várakozás rendjét,
  6. a közútkezelõ vagy a díj szedésére feljogosított szerv, illetõleg személy nevét és címét.
kea4 # 2008.02.27. 17:53

Mackaj!

Ha a bíróságtól fizetési meghagyást kaptál, akkor annak ellene kell mondanod, különben jogerőre emelkedik. Az ellentmondásnak a kézhezvételtől számított 15 napon belül be kell érkeznie a bíróságra. Ha tényleg, csakugyan és komolyan tutira nem kaptál semmilyen felszólítást, akkor ezt el lehet mondani (az ellentmondásban is leírhatod) a bíróságnak. Ha nem tudják igazolni hitelt érdemlő módon, hogy értesítettek legkésőbb 2007. feb. 20-i postabélyegzővel (nem a levél (vissza)keltezése számít!), akkor emehetnek Dunaszekcsőre (gy.k. ahol a part szakad).

Üdvrivalgással:
KEA.

Royal # 2008.02.29. 06:30

Ha a fizető zóna nincs megjelölve a "közúti igazgatásról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet" 8§ által előírt táblákkal, akkor jogos a díj szedése?

Budapesten ritkán találni fizetőparkolóra utaló jelzéseket... ennek ellenére évtizede szedik a sápot, akkor biztos törvényes :)

mert23 # 2008.02.29. 19:27

Budapesten ritkán találni fizetőparkolóra utaló jelzéseket... ennek ellenére évtizede szedik a sápot, akkor biztos törvényes :)

Oszt mitől?

Atis77 # 2008.03.03. 09:04

"Sziasztok nekem is kéne egy kis help.

2002-2 és 2002-12. hóig, a Budapesti önkormányzati parkolási kft szerint, 61szer nem volt érvényes parkoló jegyem. A bibi csak az, hogy az autó 2002 május 8-10 környékén, bekerült a faterom melóhelyének telephelyére, és ott volt a kocsi amig el nem adtam. Namármost 2002 májusa előtt, 5 db olyan eset van ami jogos lehet feléjük, de fotó ott sem készült( itt jegyezném meg, mikor nem vettem jegyet akkor kint volt az elakadásjelző háromszög, mert többet kellett szerelni a kocsit, mint amennyit használni tudtam),és a legnagyobb baj az, hogy jogerős határozat van, és már a végre hajtótól is jött a papir. Mit tehetek? A kocsit is le akarják folgalani(amit 2002 decemberben eladtam, de ugy néz ki hogy nem iratták át, és az adásvételim elveszett)"

Jobban átnéztem a papirokat. A fizetési meghagyás mellett, van egy lista arról, hogy mikor parkoltam, birság, pótdij összege, és a fizetési felszólitás kiküldésének időpontja. Itt az az érdekes hogy az első 5-6 parkolásról állitolag küldtek felszólitást 2002-08-15.-én, a többire pedig a fizetési meghagyással megegyező dátum van 2007-02-12. Hogy lehet az, hogy olyan dijat követelnek rajtam, és azt jóvá is hagyják, amiről tudomásom sem volt? Mit lehet kezdeni egy első fokú fizetési meghagyás ellen, ami már lassan egy éve jogerős? A számla végösszege 325e ft ami nekem sok pénzt. Csak a fizumat tudják tilatani de akkor meg a megélhetésemnek annyi( 2 kiskorú gyermek van és áprilisban jön a kistesó hitelt törlesztek albérletben lakunk.) Valamit segitsetek már ha van erre valami megoldás.

Előre is köszi.

zoole # 2008.03.03. 10:22

Hi.4db 2003as parkolási ügyem van.egyikhez van jegyem,egyet elismerek,+2szer büntettek meg egy órán belül ugyan ott.Az elsö kettöhöz megvanak az eredeti büntetö cédulák,a másik kettöröl csak a p társaságtól értesültem.Az én nézetemböl 1 db jogos büntetésem van.
A p társaság esemény összesitöjén minden adatt ok,csak az ellenör számok nem stimmelnek az eredeti álltalam megörzött kétt db lapal.Vajon ez elég a biroságon?Ha ez sem elég bizonyiték arra hogy nem megbizhato az adminisztráciojuk,akkor mi?Többször probáltam rendezni azt az 1 jogos büntetést,de mivel nem engedték el a többit,és fotokat sem mutatak,(mondván hogy nincs) igy ez is lógva maradt.
Vajon van esélyem megnyerni egy pert?40hufnál tartunk,érdemes ügyvédhez fordulnom?Mivel tudd elörukolni a p társaság a biroságon?üdv

kea4 # 2008.03.03. 21:26

Atis!

Keress valaki ügyvédet, mert amit itt leírsz, az nekem kicsit zavarosnak tűnik, és egészen bizonyos, hogy ellentmondásos. A fizetési meghagyás az egy olyan, a bíróság által kibocsátott papír, aminek ha 15 napon belül ellene mondasz, akkor per lesz az ügyből, ha ezt elmulasztod, akkor úgy veszik, hogy elismered a követelés jogosságát, és jogerőssé, sőt végrehajthatóvá válik. Az az érzésem, hogy nem foglalkoztál időben a harácsszedőkkel, úgyhogy most duplán föl kell kötnöd a gatyát, és az összes idevágó papírod birtokában keress meg egy tisztességes ügyvédet. Remélem, találsz.

Üdvrivalgással:
KEA.

kea4 # 2008.03.03. 21:32

Zoole!

Ha ismerném a részleteket és jogász lennék, akkor sem tudnék válaszolni a kérdésedre, mert jós nem vagyok, és tudtommal a jogi egyetemek tantervében sem szerepel a jövendőmondás:)

Hogy mit tegyél, még kevésbé tudom megmondani. Énnekem is van egy folyamatban lévő ügyem, ahol többrendbeli levelezéssel nem tudtam elérni, hogy mutassanak fényképet, a fizetési meghagyásnak ellene mondtam (1.500 Ft-ről indul a vita), és azt az álláspontot képviselem, hogy a) én próbáltam együttműködni, jeleztem, hogy ha alátámasztják valamennyire is hihetően, hogy én, akkor, ott, cetli nélkül, akkor fizetek b) a parkolásiak minderre nem voltak vevők c) ebből következően az alaptarifa vonatkozásában az ajánlatomat fenntartom, de perköltségre marasztalják a felperest, mert nem szolgáltattam rá okot, hogy pereljenek, elég lett volna valami normális fényképet küldjenek. Mi lesz belőle, nem tudom, de úgy érzem, hogy muszáj ellenállni a jogtalan követeléseknek, mert különben vérszemet kapnak a harácsszedők és végképp elszemtelenednek.

Üdvrivalgással:
KEA.

barababy # 2008.03.03. 22:10

Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni,h. mit is kéne tennem?
Az a szitu,h.ma érkezett a nevemre egy szimpla mezei levél,amiben a Zelkó és Társai Ügyvédi Iroda közli velem,h. ügyfele,a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás által benyújtott fizetési meghagyás jogerőre emelkedett. Azaz 39508 Ft-ot fizessek be 15 napon belül. Egy olyan autóm rendszámával,amit 5 vagy 6 évvel ezelőtt már eladtam. Ezenkívül semmi konkrét.
Csak sejtéseim vannak,hogy miről lehet szó. Ugyanis még valamikor a nyáron külföldön tartótkodtam,mikor felhívott Anyukám,h. vmi bírósági idézést küldtek vmi 2001-es parkolási bírság miatt,ráadáasul úgy,hogy egymást követő 3 nap,ha jól emlékszem ugyanazon a helyen,és ráadásul az Anyukám születésnapján.
Nos ezt azért is tartom kizártnak,mivel vidéken élek,a Balatonnál,nyáron pláne nem szoktam Pestre járni,ha nem muszáj,és főleg nem 3 napra,ezenkívül,ha az Anyukám születésnapján volt akkor meg tuti,h. nem lehettem 3napot Pesten,mivel mindig megköszöntjük a napján.
Plussz a dátum szerint még az 5 évet is meghaladta az értesítés dátuma,és nem is én vettem át a levelet.
Ezekután nagyon nem is foglalkoztam a dologgal,meg az idézés is elkeveredett.
Szerintem ez lehet.
Olvastam itt a fórumon,h.ha nem reagálok akkor előbb-utóbb elévül a dolog.
Mi a teendő ilyenkor?
Köszi! Bara

Atis77 # 2008.03.04. 06:02

Kea.

Azt ők is elismerték a meghagyás mellékletében hogy még csak felszólitást sem küldtek, mert a felszólitási dátum megegyező a tárgyaláséval. És az a bajom hogy már végrehajtónál van az ugy. Csütörtökön megyek ügyvédhez.