Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Motorszám probléma

Atis77 # e-mail 2020.05.13. 09:24

Adj nei adsvételit a te nevedről és akkor nincs gond. Beírjk az uj számot.

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.11. 15:09

Elírtam.
Helyesen: felkeresed a eladót...

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.10. 20:14

Dafka98

Ha tényleg nem kamu a motor és valóban csak elkeveredett a számla vagy az adásvételi, legjobban akkor jársz ha felkeresed a vevőt és kérsz tőle egy másolatot, mert egyébként jó nagy szarban vagy...

Szomorú örökös #   2020.05.10. 15:36

Dafka98

Ha újra forgalomba akarja helyezni akkor is kellene igazolni valamivel?

Szerinted???

''Mi a teendő? Milyen hátrányom lesz/lehet belőle?

Hát pl. az, hogy vissza kell venned azon az áron, amelyen eladtad, mivel a vevő szinte egy percig sem tudta használni rendeltetésszerűűen, amiért ugyebár vette. Utána lesz egy olyan autód, amely ki lesz vonva a forgalomból egészen addig, amíg meg nem találod a motor számláját.

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.10. 15:07

Szerinted sikerülni fog neki újra forgalomba helyezni, anélkül, hogy igazolná, honnan van az új motor?

Dafka98 # e-mail 2020.05.10. 14:07

Üdvözlöm!
Eladtam az autómat 2 hónapja, amibe az utolsó műszaki vizsga után motor csere volt , amit én nem irattam át a forgalmiba.
Most az új tulaj 2 hónap után keresett hogy az eredet vizsgán ez kiderült igazoljam valamivel a motort mert el tér a motorszám.
A bontott motorról nem találom a számlát , adásvételit.
Közben kapott egy levelet, mivel le telt az x nap a vétel óta kivonják a forgalomból az autót.
Ha újra forgalomba akarja helyezni akkor is kellene igazolni valamivel?
Mi a teendő? Milyen hátrányom lesz/lehet belőle?

drbjozsef #   2018.12.03. 11:48

Igazad van.

az eredetiségvizsgálatnak meg kell előznie a szerződéskötést.

Pedig ez teljesen evidens lenne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2018.12.03. 10:29

Szerintem két külön dologról beszélünk. Ez nem műszaki érvényesség, állapot kérdés, hanem eredetiség igazolás, ami nélkül nem lehet a tulajdonosváltozást bejegyezni.
Ezeket csak a megfelelő vizsgálat során lehet igazolni, a vevőnek szemrevételezés, vagy az okiratok ellenőrzése során nincs lehetősége, de még akkor sem, ha szervizben ellenőrizteti. Ezért vannak a vizsgaállomások.
Ki van zárva.hogy egy tulajdonjog átruházási szerződésben lehet úgy fogalmazni, hogy az eladó nem felel az eredetiségvizsgálat eredményért. Nonszensz lenne.

de idézek:

A jármű előzetes eredetiségvizsgálatának törvényi definíciója szerint az olyan hatósági eljárás, melynek célja a járművek azonosító adatai és a jármű okmányok valódiságának megállapítása. A vizsgálóval szemben támasztott jogszabályi követelmény, hogy megfelelő eszközök alkalmazásával a gépjármű eredetiségének megállapításában a hatósággal közreműködjön a bűncselekményből származó gépjárművek, gépjárműelemek (karosszériák, alvázak, motorok) forgalomba helyezésének, tulajdonjogot érintő jogosulatlan megváltoztatásának megakadályozásában.

Abban egyet értek, hogy nem egészen pontos a megfogalmazás, az eredetiségvizsgálatot a vevő is és az eladó is kérelmezheti, mindkettő lehet ügyfél, de ez az eladót szerintem nem mentesíti. De az biztos, hosszú és rögös pereskedésnek néznek elébe. Főként ha beleszámítjuk, hogy maguk a vizsgaállomások is némi hibaszázalékkal dolgoznak.
Biztos egyértelműbb lenne, ha úgy szabályoznák, hogy az eredetiségvizsgálatnak meg kell előznie a szerződéskötést. Na ezért a kereskedők már lázadnának is.

drbjozsef #   2018.12.03. 08:12

Normális?
Nem. Vehetsz roncsot is, érvényes forgalmi nélkül, miért ne?

Mondom : a szerződésedet nézd át alaposan. Van benne bármilyen utalás papírokra, vizsgára ?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mtompo # e-mail 2018.12.03. 06:42

A kereskedőtől kapott autót egyszer sem kaptam meg, tőlük nem hoztam el. Egy hónapja csak várok rá. Mindez a motorszám miatt. Az utolsó telefon beszélgetésünkbe a kereskedő azt mondta, hogy ott az autó, elvihetem. Ő csak jófejségből intézi el nekem hogy a papírok renbe legyenek.
Ezért is kérdeztem itt, hogy nem úgy lenne normálisan hogy az autó papírjai rendbe vannak? Amenyiben nincsenek rendbe, úgy a kereskedőnek kutya kötelessége rendbetenni, és csak az után eladni a járművet? Ha nem így tett, és ezzel húzta az időt, eddig egy hónapot, és még most is plussz 3 hetet mondott, akkor jár nekem ezért valami kártérítés? Mondjuk valami költséget átvállal, vagy új gumikat rakat rá stb.

ezmostmi? # e-mail 2018.12.01. 18:32

...az eredetvizsgáért mindig az eladó szavatol,független attól,hogy ki fizeti annak költségét,,,,miért kellene a vevőnek tudnia-bizonyitania,hogy lopott-átütött számú,esetleg hamis papiros jószágot vesz,,,de valóban kellene ismerni a szerződéstartamot,amit neked úgy kellett volna átvenned,hogy a kereskedő elismeri benne a valótlan adatot,mert ha anélkül elvitted,időközben Te is átüthetted már a számokat,független attól,hogy nem volt érdekedben,,igy nehéz bizonyitani ennek eredetét,,,főleg,ha az ezelőtti pár éves eredetvizsga is rendben volt,,igy még bajod is lehet ebből a herce-hurcából...

drbjozsef #   2018.12.01. 10:28

Ehhez azért a szerződés elég alapos ismerete kellene.

Ha nincs benne semmi kikötés a vásárolt autóra, akkor egy 4-6 hét várakozás után elállhatsz szerződéstől, és kérheted vissza az autódat.

Ha tényleges kár ér, és a szerződés szerint a kereskedő teljesített hibásan, akkor kérhetsz kártérítést, ha nem fizet, pereskedhetsz vele.

Hogy nyernél-e? Ki tudhatja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mtompo # e-mail 2018.12.01. 09:31

Autókereskedésbe egy hónapja vettem egy autót, olyan konstrukcióba, hogy beadtam egy nagyobb értékű autót, kaptam egy olcsóbb autót, és némi kp-t.
Legalábbis így lett volna, a kp-t megkaptam. Az autót azért nem mert az eredetvizsgát nem kapta meg, miszerint a motorszám nincs rendbe.
Kaptam egy öreg, műszakilag hibás autót, csereautónak.
A kereskedő azt mondta hogy még 3 hét mire lessz belőle valami.
Mondtam neki hogy ez így nincs rendbe, adjanak a megvett autóval egy kategóriába tartozó autót, vagy az álltalam megvásároltat.
Azt mondta, ott az autó vihetem, az átírás, és az eredetvizsga amugy is az én felelősségem lenne, nem pedig az övüké.
Kérdezem én, ha valaki egy kereskedésbe vásárol egy ilyen autót, amit nem lehet átiratni az eredetvizsga miatt, a hibás motorszám miatt, akkor az kinek a felelőssége. Ilyenkor ha beperelném a kereskedőt miszerint egy motorszám hibás autót adott el nekem, akkor nyernék ellene pert vagy sem. Ilyenkor kinek a felelőssége az egész, és kinek kell állni a közel két hónapot ameddig nincs használható autóm.
Mert a csereautó használhatatlan.

RogerRabbit # e-mail 2017.04.30. 06:17

Amennyiben egyébként a vevőnek érvényes, az átíráshoz elengedhetetlenül szükséges eredetiségvizsga hiányában kellett a teljes vételárat kifizetnie (és ha jól értem, így történt), akkor egyáltalán nem hangzik irreálisnak hogy garanciát kérjen arra hogy az autó a vizsgán át fog menni, és a szerződésbe olyan záradékot írjon ami garantálja hogy a vételárat vissza fogja kapni amennyiben az autót nem tudja a saját nevére íratni. Ennek hiányában ő válhatna könnyedén egy ügyeskedő eladó áldozatává. Éppen ezért a legbiztonságosabb megoldás mindkét fél részére ha a szerződés aláírása előtt együtt viszik a járművet eredetiségvizsgára, és amennyiben az sikeres, ott helyben véglegesítik a szerződést.

RogerRabbit # e-mail 2017.04.30. 05:43

Nem tudom, nekem elég érthetetlen az egész sztori. Ha a papírokon szereplő, eredeti, hibátlan motor volt az autóban, miért cserélte volna azt ki a vevő még az eredetiségvizsga előtt? Sokkal logikusabb lett volna a vizsga utánig várnia bármi ilyesmivel. (Bár azt sem értem miért cserélte volna ki egyáltalán, ha egyszer minden rendben volt vele.)

Pontosan mi most a helyzet az autóval illetve a pénzzel, melyik kinél van? Te mit szeretnél elérni, ezzel szemben ő mit akar? Próbáltatok beszélni?

Emberke85 # e-mail 2017.04.27. 12:56

@nonolet
Hol lehet kideríteni hogy ki csinálta az eredetiség vizsgát 2014-ben? Okmányirodában erre tudnak válaszolni? Meg tudják mutatni az ekkor készült képeket?

@bermuda háromszög
Ugyanaz a szám van benne a motorban, csak a felület amiben benne van jóval fényesebb (nincs rajta 13 évnyi kösz, mintha le lenne csiszolva) , valamint a számok nem egy sorban vannak. Szakszervíz azt mondta hogy mivel kuplung egyszer lett rajta cserélve, meg a túl oldalon szíjjak is, így azt nem lehet megmondani hogy a motort kicserélték e, vagy csak a korábbi csavar lazítások látszanak. Szintén azt mondták hogy a lecsiszolásról sem tudja megmondani hogy az 1 hete vagy 1 éve történt. :(

bermuda háromszög #   2017.04.26. 12:30

Egy megtekintést megérne, hogy volt-e szerelve az autó, legfőképpen a motor. Látszik az a csavarokon.
A motorszám átütést is érdemes lenne tisztázni.
Valóban, láthatóan át van ütve, vagy egy csak egy másik motorszám látható.
Hány számjegyben tér el? Hátha anno elírták

Emberke85 # e-mail 2017.04.26. 11:04

Üdvözlet!

Szeretném kérni a segítségüket! Anno 2004-ben szüleim vásároltak egy új autót szalonból. A szalon megszűnéséig (2013) az autó szakszervízben volt szereltetve. Ezek után mindig ugyanannál a szerelőnél, aki viszont már nem szakszervíz volt. 2014-ben ajándékozás keretében átkerült hozzám az autó. Ekkor készült egy eredetiségvizsga (sajnos mi már nem emlékszünk, hogy pontosan kinél lett csináltatva), amin az autó rendben átment. 2016-ban volt az utolsó műszakija, akkor sem volt vele semmi probléma. A motorral korábban soha semmilyen probléma nem volt, szerelni nem kellett. Kuplung lett rajta cserélve, de más szempontból nem lett hozzányúlva az autó belsejéhez, és egészen idáig az autó motorikusan teljesen jól működött.

Egy pár hete eladtam az autót. Internetről letölthető standard szerződésformát használtunk, amit a vevő kérésére azzal bővítettünk ki, hogy ha az eredetiségvizsgán az autó nem menne át, akkor a szerződés semmis. Én jó hiszeműen, mivel az autó végig a családon belül volt, ezért simán beleírtam ezt a feltételt, a szövegezésben is segítettem. A vételárat a vevő rendben kifizette, én bejelentettem a kormányablakban, hogy az autót eladtam. 2 héttel később felhívott a vevő, hogy az autó nem ment át az eredetiség vizsgán.
"A jármű egyedi azonosító adatai nem eredetiek. A jármű egyedi azonosító adatainak megváltozása külső, jogtalan beavatkozás következménye."
Mindez hideg zuhanyként ért, mivel 13 éven keresztül soha nem volt ezzel probléma. A vevő azt mondta, hogy aki csinálta az eredetiség vizsgát, megnézte, és az előző eredtiségvizsgánál (2014) az alvázszámról töltöttek fel képet, de a motorszámról nem, így nem tudni, hogy már akkor át volt e ütve. Mi biztos, hogy nem nyúltunk hozzá. Amit még fontos tudni, hogy az autó eladása előtt elmentünk az autót átnézetni egy szerelővel a vevő kérésére. Ő azt mondta, hogy az autó korához képest jó állapotban van, egy-két kisebb dolgot kell javítani, de ennyi. Én előre jeleztem, hogy a kuplungnak van hangja, azt lehet hogy majd cserélni kell. A szerelő azt mondta, hogy szerinte még elmegy egy darabig. A vevő az átvételt követően 500 km-t ment az autóval és a kuplung feladta magát elmondása szerint az eredetiség vizsga után.

Ami számomra érdekes, hogy a vevő külön kérte, hogy az eredetiség vizsgán ha megbukik az autó, akkor semmmis a szerződés. Az autót csak 13 nap után vitte el eredetiség vizsgára közben ment vele 500 km-t, miközben a kuplung is megadta magát.

Sajnos nem csináltunk külön képet a motorszámról eladás előtt.

Az alábbi kérdéseim lennének:
Ilyenkor fennáll e a szerződés semmis volta, mert megbukott az eredetiség vizsgán az autó, annak ellenére is, hogy ez rajtam kívülálló okok miatt történt?
Ilyenkor a vevőnek, vagy nekem kell bizonyítani, hogy mikor történt a motorszám módosítása?
Ha semmis a szerződés, akkor jól gondolom e, hogy követelhetem azt, hogy a szerződés előtti eredeti állapotot állítsuk helyre?
Ha igen, akkor ebben az esetben ezt hogyan lehet megtenni (gyári motorszám módosítva lett, 500 km került bele az autóba, tönkre ment a kuplung, de nem volt tökéletes)

Milyen egyéb költségekre kell ilyenkor számítani? Kb. mennyi idő ilyenkor a rendőrségi vizsgálat, NKH-s átfutási idő?

Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!

Dr.Attika # e-mail 2017.01.14. 17:28

Üdvözlet.
Nem ismerjük az eddig keletkezett határozatokat. keressen meg egy közelben praktizáló ügyvédet. Vigye el az okmányokat és tőle kérjen jogi tanácsot.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

fricc25 # e-mail 2017.01.14. 14:35

Üdvözlet
Vásároltam egy autót a kereskedésben aminek a forgalmijában motorkód szerepel.
Mentem az eredetvizsgálatra és megtalálták benne a motorszámot. oké mondta a vizsgáló semmi gond mert ő visszanézte a rendszerben, és az előző tulaj mikor 2011-ben megvásárolta az autót, vitte eredetvizsgára már akkor is ez a motorszám szerepelt az autóban de neki mégis csak motorkódot írtak a forgalmiba. Kaptam egy "B" minősítésű eredet lapot. Megyek az okmányirodába nem bírják átírni mig a közlekedési hatóság nem ad egy igazolást, hogy beírhatják ezt a motorszámot. Ok. Az NKH addig nem is foglalkozik velem míg a motorról egy adásvételit nem viszek. Kérdezem tőlük hogy én honnan adjak mert amikor 2011- ben megvásárolták már akkor is ez a motor volt benne.Ezt ők nem tudják, kérjem meg az okmányirodát adat módosításra.Az okmányiroda megkérte Budapestet adatmódosításra amit elutasítottak. Kérem segítsen nekem, mert már nem tudom mit tegyek.

dandarosz #   2016.08.09. 10:36

Üdvözlet!
1 hónapja vettem egy használtautót, de csak most derült ki, hogy a forgalmiban hibásan szerepel (és szerepelt korábban is) az autó teljesítménye. A motorkód alapján derült fény a hibára (150 kw helyett csak 130 kw a teljesítménye). Emiatt nekem többe került az átírási költség és a biztosítás is. Kérdéseim:

  • Semmissé tehető-e az adásvételi szerződés, és vissza követelhetem-e az autó vételárát?
  • Számíthatok-e valamilyen kártérítésre a vevőtől?
  • Ha a fentiekre nem a válasz, akkor új forgalmit kell csináltatni? Ennek a költségét visszakaphatom valakitől? (Gondolom kell új forgalmi, hiszen a teljesítmény adót már a helyes kw után akarom fizetni)
  • Az átírási illeték miatti különbözetet visszaigényelhetem?

Előre is köszönöm!

Atis77 # e-mail 2016.07.27. 11:47

http://kozigazgatas.ujbuda.hu/…tasba-vetele

Nem kell számla, eredetet igazóló okirat kell adásvételi ajjándékozási stb. uj motor esetén kell számla.

bermuda háromszög #   2016.07.10. 12:33

Nekem átírták a motort.
Csak egy számlám volt róla - autóbontóból.

Atis77 # e-mail 2016.07.10. 07:21

Adtam már el pár motort mindenhová elég volt az adásvételi

charli # e-mail 2016.06.21. 12:39

Üdv. "Próbálj adásvételit kérni csak a motorról az eladótól"
A motor adásvételihez kell még egy másik forgalmi is amibe benne van a motor szám , vagy egy számla a motor eredte bizonyítására.
Régen volt egy hasonló ügyem és a rendőrségi nyomózás lezárása után ugyanígy senki sem volt hibás , csak ép a motorszám nem stimmelt és az eredetiség vizsga hiányában nem tudtam átírni az autót .
Az lett a vége , hogy a hatóságnál kellet újra vizsgáztatni ( akkor még KPM-nek hívták ) és az autó kapott egy új AF számot.