Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autó vásárlás,átírás

zseby # e-mail 2019.01.09. 11:43

Üdvözlet!
A napokban beléptem a Járműszolgálatási platformra, és ott lekértem a 2 éve vásárolt autónk adatait. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy "A jármű körözés alatt áll motorszám alapján". Az autó külföldről behozott autó volt, de mi már magyar forgalmi rendszámmal vettük meg. A forgalmi engedélyben az szerepel, hogy "A motorszám természetes elhasználódás miatt olvashatatlan". Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a válaszokat előre is!
Üdvözlettel: Zseby

rombusz1 #   2019.01.04. 13:34

Köszönöm szépen József!

wers # e-mail 2019.01.04. 09:57

Közben megleltem :” :)) bíztam benned. Ez már jó.

wers # e-mail 2019.01.04. 09:47

és a lízing lejárat utáni tulajváltáskor sem kell eredetiségvizsgálat (de ez sem ide vonatkozik)

wers # e-mail 2019.01.04. 09:44

BUÉK, az 2001-es, az nem zárja ki hogy akár jó is lehetne, de fele nem jó.

Lehet két tulaj, de azt csak rögzítik, egy név lesz a törzskönyvben erről közösen kell az okmányirodában nyilatkozniuk, és arról is, ki lesz az üzemben tartó. Ő kerül a forgalmiba. A két okmányon nem kötelező ugyanannak a tulajnak szerepelnie. Két tulajdonos kehet, de üzembentartó csak egy. (itt badarság, amit a cikk ír.)

drbjozsef, amit idézel az nem ide vonatkozik, én úgy olvasom, ők most vásárolnak gépjárművet. Ami írsz az pl. váláskor az egyik fél lesz az egyedüli tulaj, vagy öröklés után a több örökös közül az egyiké lesz, ha eeről a hagyatékin nem rendelkeztek.r

drbjozsef # e-mail 2019.01.04. 09:40

Közben megleltem :

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

46§(6), illetve 84§(6) c pont.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2019.01.04. 09:33

Szerintem igen.

Bár a linkelt cikk 2001-es.

Azóta az adásvételi szerződés alaki kellékein szigorítottak, de nem zárja ki semmi, hogy két vevő legyen, csak érdemes azt is rögzíteni az adásvételiben, hogy a tulajdoni arányok milyenek (pl. 50%-50%).

Igazából utalást sem találok a törvényben a közös tulajdonra - ami nem tilos azt szabad -, de a kormányablak ügyleírása megemlíti :

http://www.kormanyhivatal.hu/…%C3%A1sa.pdf

Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzése nélkül is nyilvántartásba kell venni a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást, ha (...) annak jogalapja a közös tulajdon megszüntetése, amennyiben a jármű valamelyik tulajdonostárs tulajdonába kerül, vagy közös tulajdon létesítése esetén, ha az egyik tulajdonostárs korábban a
jármű tulajdonosa volt,

Én a helyedben megkérdezném a kormányablakot telefonon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rombusz1 #   2019.01.04. 08:49

Köszönöm drbjozsef!

Ha jól értelmezem, akkor lehetséges, mint vevők lehetünk párban és így megy végig az adásvételi az átíráshoz. ??

drbjozsef # e-mail 2019.01.03. 08:54

rombusz1,

https://totalcar.hu/…sz/20010705/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rombusz1 #   2019.01.03. 08:42

Üdvözletem Fórumozóknak!

Párommal közösen vennénk egy szgk-t, hogyan lehetne két névre íratni a forgalmiba? Mi a szabály, javaslat erre? Nincs köztünk élettársi viszony, külön címen is vagyunk bejelentve, ezért kérdezem? Köszi előre is a tippet!
BUÉK

ispan29 # e-mail 2018.09.28. 09:10

Tisztelt Fórum!

Nyíltvégű pénzügyi lízing keretében vásárolnánk gépjárművet. A kereskedő foglalót kér. Kifizethető ilyen esetben foglalóként a kért összeg? Tekintettel arra, hogy ez a konstrukció szolgáltatásnak minősül.

Dolby # e-mail 2018.08.23. 12:34

Találkoznunk ugyan nem kéne, hiszen a tanú aláírása rajta van a szerződésen, elég lenne, ha bediktálnák a szem.ig számot meg a lakcímet hozzá, de sajnos nagyon úgy fest, hogy nem akarják.

A kérdésem arra vonatkozott, hogyha továbbra sem tudok hozzájutni ehhez a két adathoz (mert például nem akarja a saját nevére iratni), akkor mitévő lehetek? A kocsit kifizették és elvitték.

Egyszerűen írjak be egy lakcímet, és szem ig számot, vagy húzzam ki az aláírást, és másik tanú, vagy rendőrségi feljelentés, vagy mit kell tenni ilyen esetben annak érdekében, hogy le tudjam vetetni a kocsit a nevemről?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # e-mail 2018.08.23. 12:04

(bár elvileg a vevőét is visszadobja, tehát találkoznotok kellene újra, de neked az a szívás, ha esetleg a vevőnek nincs is szándékában átíratni a saját nevére, akkor Te se tudod lejelenteni a sajátodról.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.08.23. 12:00

A kormányablak vissza fogja dobni. Mindenképpen kerítsd elő a tanút, mert az autó adásvételi csak teljes bizonyító erejű változatban érvényes, ehhez kell a lakcíme ráírva.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dolby # e-mail 2018.08.23. 11:07

Üdv!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy eladtam az autómat, de utólag vettem észre, hogy az adásvételi szerződést a vevő által hozott tanú ugyan aláírta, de elfelejtette beírni a lakcímét és a szem.ig. számát. Sajnos azóta nem sikerült elérnem őket.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

lewmix # e-mail 2018.08.23. 09:42

A szerződés megjegyzés rovatába a lengéscsillapító (így utólag) sajnos nem került bele, csak a váltóhiba. :( (Én erről tudtam) Persze azt szerette volna, hogy ez se kerüljön bele.

Most az igényei a motorról szólnak, nem a lengéscsillapítóról. Bár ha végül tényleg per lesz belőle, nem tudom, hogy a lengéscsillapító miatt, így, hogy nem került bele a szerződésbe, bajom/károm eshet-e!?
Ahogy már írtam, Ő telefonon ott a helyszínen megérdeklődte, hogy mennyibe kerülne a 4db új, ki is próbálta az autót, annak tudatában vette meg.

nonolet # e-mail 2018.08.23. 09:10

A lengéscsillapító nyilván nem 100%-os már 350 ekm-nél.
Kivéve: ha új vagy nem régen cserélt címszóval adtad el.
De, ha észrevette, akkor tudott róla.
A szerződésbe is nyilván?! belekerült...

Rozsda benne van pakliban és a vevőtől elvárható kellő körültekintéssel is észrevehető.

Pár perc alatt is hengerfejesre lehet hajtani egy autót... Pláne egy 350 ezret futott öreget.
350 ekm-nél ez már benne van pakliban.

lewmix # e-mail 2018.08.23. 08:54

Köszönöm a válaszod.

Én nem vertem át őket, legalábbis szándékosan biztos nem, nem tudtam motorikus hibáról, napi működőképes használatban volt az autó.

Elvileg víz került az olajba, olaj a vízbe, hengerfejes lett a motor, azt állítja. Hengerfej meghibásodás elvileg egy hosszabb folyamat, tehát ha tényleg igaz a meghibásodás, akkor a folyamat nálam kezdődött az tény, de nem tudtam róla, így tájékoztatni sem tudtam erről.

Ja és még lengéscsillapító, illetve az autó alján lévő rozsdásodásra is hivatkozik, amitől még el is tekintene, ha motorikusan működőképes lenne.
Lengéscsillapítót nem éreztem, többnyire autópályán használtam a kocsit, amikor ő kipróbálta, már akkor szóvá tette, tehát tudta a vásárlás előtt, hogy mit vesz, fel is hívott egy szerelőt aki mondta, hogy 60e körül lesz az új. Ennek tudatában vette meg.
A kocsi alá nem feküdtem be megnézni, hogy mennyire rozsdás, de ez várható volt szerintem a kocsi korát figyelembe véve. Látható rozsdásodás a jobb kerékjárati-ívnél volt, amiről a hirdetésben is szó volt, kép is volt feltöltve.

Szerintem csak próbálkoznak, hogy hátha visszafizetek még valamennyit nekik.

Akkor ha jön az autómentő és nekem kéne fizetnem visszaküldöm a címzetthez! :)

drbjozsef # e-mail 2018.08.23. 08:20

nonolet alattad lévő válasza szóról szóra megfelel neked is.
Esélyed perben? 0,1 és 99,9% között. Tudjuk mi azt, hogy ők szívatnak, vagy Te verted át őket? Ha szerinted utóbbi nem igaz, akkor jó esélyed van a leírtak alapján, de ehhez persze azt is kellene tudni, mi pontosan az a "füstölés".

Az, hogy a trélert neked kell kifizetni, az nonszensz. Hajtsd el finoman a picsába.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lewmix # e-mail 2018.08.23. 08:00

Tisztelt fórumozok, tisztelt Ügyvédek!

Visszaolvasva a kérdéseket, válaszokat 2 hasonló szituációt találtam, mely hasonlít az enyémre.

Egy héttel ezelőtt hirdettem meg használt autónkat interneten, új vásárlása miatt. Jött is rá érdeklődő... megbeszéltünk egy időpontot, helyet (ő vonattal jött fel Pestre így bevittem neki oda, én BP vonzáskörzetében lakom)... jött is, megnézte, kipróbálta, alkudott belőle, majd megvette 270e-ért. Külső sérülésekről, váltóhibáról tudott (így is volt meghirdetve). Szerződésbe bele is írtuk a megjegyzésbe, hogy váltóhibás. Viszont az adás-vétel után kb. másfél órával hívott, hogy füstől, nem indul. Egy 2002-es évjáratú, 350e km-t futott gépjárműről van szó. (Előző hozzászólásban olvastam, hogy a gépjármű korára, ill. futásteljesítményére tekintettel ez nem számít rejtett hibának.)Én furcsáltam a meghibásodást, az új autó előtt napi használatban volt, 2 évig használtam, kötelező szervizeléseken kívül szerencsére nem volt baja.

Azóta állandóan hívogat, vissza akarja adni (persze így működésképtelen állapotban) meg visszakérni a pénzt, vagy, hogy javíttassam meg. Okmányirodában megérdeklődte, hogy ő el tud állni az adásvételtől, csak nekem egy lemondó nyilatkozatot kell tennem. De ezt nem szeretném. Én is voltam már okmányirodában, meg a biztosítónál elintézni a papírokat.

Most ott tartunk, hogy mondtam neki, hogy pereljen be, mert nem tudunk dűlőre jutni.

Az autót vissza akarja szállíttatni a lakcímemre autómentővel, akik elvileg nekem fogják kiszámlázni a szállítást. Ez lehetséges, hogy nekem kell fizetni?

Az illető amúgy az adásvételiben csak TANÚ, egy "barát" is ott volt, ő lett a VEVŐ. Telefonos beszélgetésben, amit rögzítettem (erről tájékoztattam őket is), kiderült, hogy csak a biztosítási bónusz miatt került az ő nevére. Illetve a VEVŐ mondta, hogy nyugodjak meg, ők is felvettek minden beszélgetést... de ők erről ugye engem nem tájékoztattak.

A kérdésem igazából, hogy van-e kötelezettségem, vagy hagyjam, hogy bepereljen, ill. ha beperel, van-e esélyem? :)

Válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # e-mail 2018.06.05. 00:30

Eladóként 1 évig azokért a rejtett hibákért is felesz
amikről nem tudtál és azok a vevőtől elvárható gondossággal nem voltak felfedezhetők az átadáskor.

Rejtett hiba:
Az átadáskor már megvolt az autóban a későbbi meghibásodás oka, de még nem okozott meghibásodást, csak később.

Viszont nem rejtett hiba az ami az autó

  • korára
  • futására

tekintettel, már "várható" meghibásodást okoz.
Azaz gyakran előszokott fordulni az adott hiba abban korban-futással. Számolni kellett vele a vevőnek.
Kivéve: ha azzal adtad el hogy nemrég javítva volt pont az a része.

Az igénye jogosságát a vevőnek kell bizonyítani vita esetén.
Ha nem juttok dűlőre egymással, akkor végső soron szavatossági perben.

Alapban tehát.... meghallgatod az igényét.

Ha szerinted is jogos részben vagy egészében
az igénye, akkor megalkusztok, ha tudtok.

Ha nem tudtok dőlőre jutni egymással akkor
megmondod neki, hogy: ha akar valamit pereljen be.

Sonka # e-mail 2018.06.04. 23:15

Jó napot kívánok.Olyan probléma van.A vevő Szombat reggel megvette az autómat,adásvételibe bele lett írva,megtekintve és tudomásul vette hibáit és sérüléseit.Rá három napra Hétfőn délután ír,hogy milyen bajai vannak az autónak és sokba kerül a csináltatása.Ezekről a hibákról én nem tudtam.265ezer km van benne.170ezerért vitte el.Én Hétfőn reggel Biztostás,Kormányhivatal,papírok elintézve,délután meg ezzel keres.Mit tudok tenni??? Köszönöm

wers # e-mail 2018.05.29. 16:58

Auruun, a másik topikban válaszoltam. Remélem mindenre.

Auruun # e-mail 2018.05.29. 16:30

Tisztelt Szakértők!

Gépjármű vásárlásnál 15 nap van arra, hogy az új tulajdonos átírassa a nevére. Ez stimm.
Mi van akkor, ha a tulajdonos ezidőszak alatt eladja a gépjárművet, azonban tulajdonjog fenntartással. Vagyis a vevő csak üzembentartó lesz a teljes vételár kifizetéséig.
Ebben az esetben mentesül-e az eladó az átírás alól, vagy mindenképpen át kell íratnia, tekintettel arra, hogy a tulajdonjog a teljes vételár megfizetése után száll át a vevőre?
Ha butaságot kérdeztem, előre is elnézést kérek.
A válaszokat köszönöm.

nonolet # e-mail 2018.05.28. 23:18

Kérd vissza megjavítva...

Hisz az "eladáskor" MÉG jó volt.