autó vásárlás,átírás


Szomorú örökös # 2020.12.27. 05:13

wers

Kérdés, hogy az adásvételi szerződésre ő, mint eladó fél, mit fog írni lakcímnek... :-O

wers # 2020.12.25. 16:35

Átruházhatod a tulajdonjogot. Aki átiratja a nevére annak kell magyar lakcímmel rendelkeznie.

Pehata # 2020.12.25. 14:25

Üdv!
A következő helyzetben szeretnék segítséget kérni, megtudni mik a lehetőségeim:
Feleségemmel nemrég Ausztriába költöztünk, magyarországi lakcímünkről kijelentkeztünk, nincsen ott bejegyzett tartózkodási helyünk sem. Itt külföldön szintén nem vagyunk bejelentkezve semmilyen lakcímre. Magyarországon van egy magyar rendszámos autónk, melynek én vagyok a tulaja, műszakija lejárt.
Kérdésem: mit tudunk ezzel az autóval így kezdeni? El tudom adni vagy le tudom vizsgáztatni? Ha nem, akkor át tudom ruházni valamely családtag, pl. apósom nevére (neki van magyar lakcíme)?

wers # 2020.11.25. 05:02

Nem tudom egyébként változtat-e a dolgon az, hogy újra van vizsgáztatva kapásból forgalomba helyezve.

? kinek a nevén? Az elhunyt tulajdonosén? Biztos nem. Itt valami nem kerek.

Az özvegynek póthagyatéki eljárást kellene indítania

Akkor, ha az eredeti hagyatéki nem rendelkezett a kocsiról. De szerintem azért nem íratták át, mert ki volt vonva a forgalomból. Vagy csudatudja.

Ha a hagyatéki alapján megörökölte, akkor valami eljárásnak kellett indulnia a tulajdonosváltozás miatt, mert a közjegyző azt megküldi a kormányhivatalnak. Viszont új forgalmit az örökös nevével csak forgalomba helyezéskor állítanak ki, így nem az számít, mi ki szerepel a forgalmiban. Azt írja, ki volt/van vonva a forgalomból.

Ha úgy van, ahogy sejtem, akkor eladhatja az örökös, és át is fogják írni.
Ha úgy, ahogy drbjozsef gondolja, akkor póthagyatéki kell.

De ismétlem, nem kerek a történet, mert pl. tulaj kérelmére nem lehet idők végezetéig ideiglenes kivonás alatt tartani egy kocsit. Egy idő után valamit kell vele kezdeni. Vagy újra forgalomba helyezni vagy véglegesen kivonni a forgalomból. De ezekhez (is) kell a tulajdonos.

drbjozsef # 2020.11.24. 17:12

Nem változtat.
Ha nem a tulajodnostól vásárolsz, akkor nem fogják bejegyezni a tulajdonjogodat.

Az özvegynek póthagyatéki eljárást kellene indítania, de tartok tőle, nem lenne sokkal olcsóbb, mint amit az egész utánfutó ér.

V.t.zs # 2020.11.24. 16:47

drbjozsef

Igen, így van. Gondolom egyből feltűnne az ügyintézőnek, hogy a forgalmiban más név szerepel egy "né" eltéréssel mint az adásvételin. Nem tudom egyébként változtat-e a dolgon az, hogy újra van vizsgáztatva kapásból forgalomba helyezve.

drbjozsef # 2020.11.24. 11:38

V.t.zs,

Úgy érted, a férj volt a tulajdonos, aki meghalt, de nem került be a hagyatékba az utánfutó?

Az ciki. Normál esetben, nem nyilvántartott ingóságoknál senkit sem érdekel, de ez egy nyilvántartott dolog.

Megvenni persze meg tudod a feleségtől, de nem fogják átírni a nevedre az okmányirodában.

drbjozsef # 2020.11.24. 10:13

Nézik-e az okmányirodába, hogy a tulajdonos van-e az eladó rovatban?

Nem, dehogy, minek néznék? Biztos azt nézik, hogy a mikiegeres matrica rá van-e ragasztva a hátuljára.

Szerinted kitől lehet tulajdonjogot szerezni a tulajdonoson kívül?

V.t.zs # 2020.11.24. 10:03

Sziasztok.
Mi a véleményetek mennyire szabályos ha nem a tulajdonossal kötök adásvételi szerződést hanem a
feleségével? Átiratható, vizsgáztatható-e így egy utánfutó? Régen leadták róla a rendszámot, tehát a forgalmi nem került át az örökös nevére. Nézik-e az okmányirodába, hogy a tulajdonos van-e az eladó rovatban?
Köszönöm.

wers # 2020.11.14. 20:43

Erre speciális szabály van. Nincs két vagxonszerzési illeték, ha jók szerződések.

gerbera317 # 2020.11.12. 20:17

A szerződéskötéskor nem történt vagyonszerzés, ezért a semmire fizetett illetéket. Azt követelje vissza, most pedig fizessen. (Vagy beszámítással ne történjen semmi.)

Nicky2016 # 2020.11.12. 19:56

Üdv!
5 hónapja vásárolt a férjem egy autót lízing szerződéssel. Kifizette szerződés kötés előtt a vagyonszerzési illetéket. Most a nav ismételten ki akarja fizettetni vele, mivel mi meg vettük a kereskedéstől, a bank meg tőlünk. 2018-ban ugyanígy vettünk egy autót, aminél nem kellett duplán fizetni. Sőt, a kereskedő felhívta pár ügyfelét, aki ugyan ilyen feltételekkel vásárolt nála kocsit és egyiknek sem kellett dupla illetéket fizetnie. A nav persze azt akarja fizessünk. Valaki járt már így? Ilyenkor mi a teendő? Fizessek? Vagy valamit a nav nézett el?

drbjozsef # 2020.10.31. 09:46

ott írtam.

Thinthu # 2020.10.31. 08:33

Kedves Drbjozsef,

(elnézést ezt a kérdést feltettem egy másik topicban, nem figyelve annak témáját...)

Azzal kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy vaárásolni szeretnék magánszemélytől egy autót, amin zárt végű lízing szerződés van. Az adás-vétel folyamata ilyenkor hogyan zajlik? A abnknál van ugye a kocsi törzskönyve, ő a tulajdos.. Ha kifizetem az embernek a vételárat, de ő a hitelintézet felé nem végtörleszt, akkor nem adják ki a törzskönyvet..
Mi a menete gey ilyen ügyletnek?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm !

Üdv.:

KP

wers # 2020.09.10. 05:58

:) igen, abban egyet értünk, hogy valahogyan a valós ár legyen feltüntetve. Főleg ha átutalással fizetnek, annak úgyis nyoma van.

drbjozsef # 2020.09.10. 05:50

Ja, hogy elismervény. Úgy igaz, csak nem látom életszerűnek, hogy a szerződésbe nem akarja beleírni, de az átvételét meg simán aláírja. Na ennek nem látom értelmét.

wers # 2020.09.10. 05:48

Ez mondjuk szerintem még rosszabb, mint a kétharmadát írni, ha nyilvánvalóan át akarják verni, és az autó prblémája esetén egy fillért sem igen láthat...

Én pont ezt érzem rosszabbnak, mert így a valós árat soha nem tudják érvényesíteni. Ezért írtam az átvételi elismervényt a vételárról. A valós vételárról.

Elég gyakori ez, hogy a szülők inkább nem szeretnének vagyontárgyat a nevükön, ugye, lásd a legforgalmasabb topikokat itt...

Esetek többségében már veszett fejsze nyele - fedezet elvonó. (meg különben is, miből vette a kiskorú a kocsit? Túlórázott?)

drbjozsef # 2020.09.10. 05:38

de akkor inkább csak "megegyezés szerint"-et írjatok, mint nem valós összeget.

Ez mondjuk szerintem még rosszabb, mint a kétharmadát írni, ha nyilvánvalóan át akarják verni, és az autó prblémája esetén egy fillért sem igen láthat...

(az értelmét meg nem is nagyon látom)

Elég gyakori ez, hogy a szülők inkább nem szeretnének vagyontárgyat a nevükön, ugye, lásd a legforgalmasabb topikokat itt...

wers # 2020.09.10. 05:12

Sok esetben a vételárat rá sem írják a szerződésre. Szerintem sem bölcs dolog, de akkor inkább csak "megegyezés szerint"-et írjatok, mint nem valós összeget. A pénz átadásáról kérjetek elismervényt.

Mellesleg év a kiskorú nevére vásárlást veszélyesebbnek tartom (az értelmét meg nem is nagyon látom)

Illetve az eladó ragaszkodna egy kevesebb összeg ráirásához az adásvételi szerződésre pontosan a gyámhatóság miatt

Ez leginkább akkor szokott kérés lenni, amikor az eladó a kiskorú, nem a vevő.

drbjozsef # 2020.09.09. 13:52

A gyámhatóság engedélye nem kell a kiskorú vagyonszerzéséhez.

Ha el akarjátok adni az autót, akkor fog majd kelleni, de előre szólok, nem fogjátok megkapni, vagy csak akkor, ha a vételár a gyerek letéti számlájára kerül. Hiszen az már az ő vagyona.

A valóságtól eltérő szerződést kötni nem bölcs dolog. Az eladónak semmi köze a tulajdonszerző személyéhez. Ha úgy írjátok alá, akkor azt bukhatjátok. Én nem tenném. Mivel neki indifferens ki szerzi az autót, elég nyilvánvaló, hogy át akar verni titeket.

suzi719 # 2020.09.09. 12:44

Üdvözlöm!

Autót szeretnénk vásárolni a férjemmel, a kinézett autó egy kiskorú tulajdonában lenne.a kérdésem az lenne létrejöhet e az adásvételi szerződés illetve az átíratás anélkül hogy gyámhatóság engedélyezze??

Illetve az eladó ragaszkodna egy kevesebb összeg ráirásához az adásvételi szerződésre pontosan a gyámhatóság miatt. A maradék összeget nem szivesen hagynánk csak úgy ott , hogy annak valamilyen írásos nyoma ne lenne.
mi ilyenkor a teendő?
a segítséget előre is köszönöm

Laca22 # 2020.08.16. 18:02

köszönöm a válaszokat! én is ezeket hallottam, de jó h megerősítettétek !

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.16. 17:28

Nagy érték esetén kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása
Inkább úgy fogalmaznék, "nem kis érték" esetén. Jelenleg 300K az értékhatár.

drbjozsef # 2020.08.16. 17:20

(Mondjuk azért eladás esetén számíthat miféle autó ez, hiszen 20.000 Ft-tól 200.000.000- Ft-ig sokféle ára lehet egy autónak. Nagy érték esetén kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása)

drbjozsef # 2020.08.16. 17:18

"kell változtatni" = kell engedélyt beszerezni.