Végrehajtói bejegyzés a vásárolt autón...

gerbera317 # 2011.10.21. 23:13

Nem irígylésre méltó a helyzeted.

Vht. 104. § (3) A lefoglalt ingóságon elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn. Az adós a lefoglalt ingóságot köteles gondosan megőrizni. A lefoglalt ingóság elhasználása, elzálogosítása, elidegenítése, megsemmisítése vagy a végrehajtás alól más módon való elvonása a Büntető Törvénykönyv szerint bőncselekmény.

Btk. 249. § (2) Aki a hatósági eljárás során lefoglalt, zárolt vagy zár alá vett dolgot a végrehajtás alól elvonja, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Vht. 45. § (1) Ellenszegülés esetén a végrehajtó közvetlenül a legközelebbi helyi rendőri szervhez fordul, amely köteles a végrehajtási eljárásban haladéktalanul közremőködni az ellenszegülés megszüntetése végett.

Vht. 45/A. § (1) A végrehajtást foganatosító bíróság 500 000 Ft-ig terjedı rendbírsággal sújtja az adóst vagy a végrehajtási eljárásban közremőködésre kötelezett személyt, szervezetet, ha a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a végrehajtást végző hatóság intézkedésének eredményességét akadályozó magatartást tanúsít. A kiszabott rendbírság összege nem haladhatja meg a végrehajtási ügyértéket.

Btk. 249/A. § (1) Aki a bírósági végrehajtás során, azt követően, hogy vele szemben a bíróság jogerősen rendbírságot szabott ki, a rendbírság kiszabására okot adó magatartást tovább folytatja, vagy a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének - ide nem értve a végrehajtható okiratban foglalt kötelezettséget - továbbra sem tesz eleget, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nos, amit a gépjármű eredeti tulajdonosa tett, az a Vht 104. § és a Btk. 249. § szerinti bűncselekmény. Egyáltalán nem biztos, hogy a végrehajtó büntetőeljárást kezdeményez vele szemben, ha megvan az autó, mivel őt elsősorban az érdekli. Ebben az esetben a feljelentés hálátlan feladata rád hárul. Ha nincs meg az autó, mert pl. te eldugod a végrehajtó elől, akkor is az autóra fog hajtani a végrehajtó a következő szakaszban leírtak szerint, de mintegy "melléktermékként" büntető eljárást is fog kezdeményezni az eredeti tulajdonos adós ellen. Ebben az esetben sem a végrehajtó fogja megtenni a feljelentést, hanem indítványozni fogja a foganatosító bíróságnál a büntetőfeljelentés megtételét, és a bíróság fog efelől intézkedni.

Rád, akinek a birtokában a van a gépjármű, a Vht. 45. § és 45/A. §, végül Btk. 249/A. § rendelkezése vonatkozik, ha ellenszegülsz és nem adod át a gépjárművet a végrehajtónak, vagy ha eldugod az autót a végrehajtó elől.

Az, hogy hogyan jutsz újra a pénzedhez, egy másik történet. Polgári úton kell a bűncselekménnyel okozott kár megtérítése iránti igényedet érvényesítened, a végrehajtási szakban pedig ugyanaz a végrehajtó lesz a kulcsfigura, aki most elviszi tőled a gépjárművet.

Ferenc77 # 2011.10.21. 11:19

Mivel az adásvételi szerződésben az volt, hogy a gépkocsi per és tehermentes, így a feljelentés után már indíthatsz is egy polgári pert az eladó, vagy az eladó + az Ő előtte levő eladó ellen, és azt simán megnyered. Akkor aztán kamatostul kell megfizetniük a károdat, és a kár végrehajtható lesz.

rituka23 # 2011.08.26. 12:48

Igen, bírósági végrehajtók!

végrehajtó1 # 2011.08.26. 12:37

Most önnálló bírósági végrehajtóról beszélsz?Akik jönnek?

rituka23 # 2011.08.26. 12:26

Igen, én sem gondoltam erre, soha nem voltam ebben a helyzetben, de sajnos úgy tűnik senkiben nem szabad megbízni semmilyen helyzetben! Én mindenképpen rendőrséghez fordulok, csalás miatt mindkét eladó fel lesz jelentve! Csak még azt nem tudom, ha jönnek a végrehajtók, oda kell adnom nekik a kocsi összes papírját is?

wers # 2011.08.26. 12:07

Gyanítom, ezt kevesen tudják, hogy érdemes előre érdeklődni.
Másrészt az eladót (ha jól veszem ki rituka23 szavaiból egymásután ketten voltak) én biztos rendőrséggel és bírósággal fenyegetném meg első körben, ha nem adja vissza pénzt.

Mindketten tudtak a végrehajtói bejegyzésről, mégis eladták.

végrehajtó1 # 2011.08.26. 12:00

okmányirodában

wers # 2011.08.26. 11:32

Egy kérdésem lenne rituka23 esetével kapcsolatban, ha vesz valaki egy autót, honnan tudja előre kideríteni, hogy van-e rajta zálogjog. Mert az ingatlannál széljegyzet van, a kocsinál honnan lehet ezt megállapítani.

rituka23 # 2011.08.26. 09:51

Ezek szerint semmit nem tehetek az ügyben, kocsit viszik, pénz nincs, maximum egyszer, miután feljelentem, kaphatok kártérítést! Jó tanulópénz volt ismét sajnos!
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!

guba # 2011.08.26. 09:32

A végrehajtás alá vont dolog forgalomképtelen, tehát érvénytelen az adásvétel, mert törvénybe ütközik. Két dolgot tehetsz, kifizeted a tartozást, ha azt akarod, hogy feloldják a foglalás alól, vagy követeled vissza a vételárat. A kocsit ahogy kollégám már írta, mindenképpen át kell adnod.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.26. 08:43

Pl. hogy a végrehajtónak rendőri segítséget kell igénybe vennie; aztán fizetheted annak a költségeit is. Esetleg meggyanúsítanak zártöréssel.

rituka23 # 2011.08.26. 08:24

Milyen problémák merülhetnek fel? Köszi előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.26. 08:11

Rosszul tudod. Ha egy kicsit még ellenállsz, akkor rontani még tudsz a helyzeteden, javítani már nem.

rituka23 # 2011.08.26. 08:05

Üdv!
Nem találtam megfelelő topicot, ezért nyitottam újat! Elnézést, ha már volt ilyen! Arról lenne szó, hogy most aug.17-én vettem egy személyautót, 300e ft értékben készpénzért! Igazából jóhiszeműen nem is nézegettem, kitől vettem az autót, aztán átíráskor kiderült, hogy nem tudom átíratni a nevemre, mert végrehajtói foglalás van a kocsin! A gk első tulajánál gyerektartás nem fizetése miatt tették ezt rá, de ő ennek ellenére eladta egy másik személynek, aki gondolom szintén nem tudta átíratni a kocsit, ezért ő gyorsan továbbadott rajta egy barátja segítségével,(aki aztán tanú lett a papírokon), persze én jóhiszeműen bedőltem ennek! Kiderítettem a végrehajtó cég nevét, akik azt mondták, hogy gyorsan kérjem vissza a pénzem, de ugye erre az eladó nem hajlandó! A végrehajtók pedig hétfőn jönni akarnak hozzám, hogy elvigyék a kocsit! Tehát az lesz a vége, hogy se kocsi, se pénz! Adjam oda a kocsit a végrehajtóknak? Vagy szerintetek mit tegyek? Vagy a papírokat ne adjam oda nekik?? Úgy tudom, hogy jóhiszeműségre hivatkozva, hogy nem tudtam arról hogy foglalás van rajta, nem vihetnék el a kocsit, aminek az összes papírja egyébként nálam van! Az adásvételi szerződésen is rajta van, hogy az eladó kijelenti, hogy a gépkocsi per és tehermentes, annak tulajdonjogával szabadon rendelkezik! Én úgy gondolom, hogy a kocsi az enyém, kifizettem, ne rajtam hajtsák be a pénzt, hanem a nem fizető állampolgáron! Van-e lehetőség arra, hogy a végrehajtók levegyék a foglalót róla, és a nem fizető emberke más vagyontárgyára terheljék??
Kihez forduljak ebben az ügyben, hogy visszakapjam a pénzem, ha esetleg a végrehajtók bírósági végzéssel jönnek, hogy vinnék a kocsit??! Köteles vagyok nekik átadni minden esetben??
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget mindenkitől!