Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


KM óra csalás

efi99 # e-mail 2017.06.29. 21:49

Lassan azért csak eljutunk oda, hogy teljesen felesleges is a mutatott km óra állását a szerződésbe beleírni, mert megállapítani róla kizárólag csak úgyis azt lehet teljes bizonyossággal, hogy éppen páros-e vagy páratlan.

drbjozsef #   2017.06.29. 20:40

KBS,

én is így gondolom, szofisztika, jogászkodás. Mondjuk, általában a jogi problémák azok, és az ügyvédek is szeretik elkerülni a józan észt, ha máshogy is lehet értelmezni jogszabályt. De ez is csak szofisztika.

De igaz, legyen kapcsolat a kettő között : mármint a futott km, és a km óra állása között.

Akkor azt mondd meg légyszíves, hogy ha én, mint eladó, _kifejezetten_ azt foglalom írásba, hogy a km óra állását szeretném csak rögzíteni, az szabályos?.

Tehát pl. olyasmit, hogy "A gépjármű km órájának állás XY km, amelyért az eladó garanciát vállal, de az autó valós futott km-jeinek számát nem ismeri, azért garanciát vagy bármiféle jótállást nem vállal".

Ez ütközik jogszabályba?

Akinek nem tetszik, az ne vegye meg, alászolgája.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2017.06.29. 17:31

Hátigen, a tudásom nagyobb...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.29. 17:19

OFF
Azt mondták már neked, hogy a magabiztosságod és a tudásod között súlyos aránytalanság tapasztalható?
ON

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.29. 17:18

Szofisztika. A legrosszabb értelemben vett "jogászkodás". ÉS szerintem ezt te is tudod.
Viszont bíróságon fölösleges lenne próbálkoznod vele - legfeljebb kiröhögnek.

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2017.06.29. 16:07

"Induljunk ki abból, hogy amikor belefoglalod a km-óra állását a szerződésbe, azt állítod, hogy az autó ennyi km-t futott (nem pedig azt, hogy ezt mutatja az óra)."

Ugyan már...

Miért is állítanám ezt?!!!

Ezt csak te gondolod így meg esetleg a vevő is.
De azokhoz a gondolatokhoz nekem semmi közöm.

HA azt írom kmóra állás, akkor
az semmit nem mond a futott km-ről.

HA azt írom, hogy kmfutás... az mond, de az más is.

nonolet # e-mail 2017.06.29. 16:02

"ha viszont az autó műszaki állapota szignifikánsan rosszabb, mint amilyen a km-állás szerint kellene, hogy legyen, akkor hibás a teljesítés. "

Nyilvánvaló marhaság ez így...

Miért ne lehetne akár egy 5000 km-es autó is leharcolt?!

pazs #   2017.06.29. 15:05

És nem pedig az a lényeges tulajdonsága, hogy mit mutat a km-órája.
(Civilizált helyeken ez a kettő megegyezik.)

pazs #   2017.06.29. 15:04

Induljunk ki abból, hogy amikor belefoglalod a km-óra állását a szerződésbe, azt állítod, hogy az autó ennyi km-t futott (nem pedig azt, hogy ezt mutatja az óra). Ha kiderül, hogy nem annyit, akkor hibás a teljesítés (az eladott dolog lényeges tulajdonsága nem felel meg a szerződésben foglaltaknak).
Abban remélem, nincs vita, hogy egy használt autónak lényeges tulajdonsága, hogy mennyit futott.

drbjozsef #   2017.06.29. 14:54

wers,

Nem, nem vezette félre.

KBS ezt írta : „Adásvételi szerződésnek a teljesítése akkor hibás, ha az eladott dolog valamely lényeges tulajdonsága nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben előírtaknak.

Jogszabály csak az óratekerésről van, én, mint eladó, pedig nem tekergettem az órát (lehet, hogy senki sem, én nem állítom, hogy hamis a km óra állása, DE AZT SE, HOGY IGAZ). Én, mint eladó, szerződsébe fogalalom a km óra állását. Se többet, se kevesebbet. Ezt a vevő is ellenőrizheti, ha a műszerfalra néz. Erre garanciát is vállalok. De arra nem, hogy mennyi az autó valós futásteljesítménye.

Minekután ha jól értem, azt már tisztáztuk, hogy a km óra állás és a futásteljesítmény között nincs közvetlen kapcsolat, legalábbis az forgalomban lévő autók jó részénél (megkockéztatom, több mint a felénél). Ezért én mint eladó az előbbiért vállalok felelősséget, az utóbbiért nem.

Ha ez nem tetszik a vevőnek, ne vegye meg. Viszontlátásra.

Akinek egy csöpp esze van, az állapotot vesz, nem egy számsort.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2017.06.29. 14:15

a "kilométer óra állása XY km", akkor hogyan teljesíthetne hibásan az eladó?

Ööööö, hát... Mondjuk nem szép dolog, de félrevezette a vevőt, mivel maga babrált a km órával. Vagy nem biztos, hogy ő volt, de az nem bizonyítható, melyik tulaj nyúlt hozzá. A szakértő most csak annyit fog megállapítani, hogy többet futott-e, vagy nem, mint azt az óra mutatja.

drbjozsef #   2017.06.29. 13:55

KBS,

ha az adásvételiben az van, hogy "megtekintett állapotban" veszi meg a vevő az autót, és az, hogy a "kilométer óra állása XY km", akkor hogyan teljesíthetne hibásan az eladó?

Egyetlen szó sincs arról, hogy mennyit futott az autó. Azt, ha akarja, a vétel ELŐTT keresse meg a vevő. Én csak annyit írok alá, ami a műszerfalon is látható : hogy mennyit mutat. Tökre nem érdekel, hogy 5x annyit futott már az autó, mert arról én egy betüt nem írtam az adásvételibe.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2017.06.29. 12:26

gyanítottam, hogy ezt te jobban tudod :) na meg szebben leírod

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.29. 12:20

Nagyjából. :)

Adásvételi szerződésnek a teljesítése akkor hibás, ha az eladott dolog valamely lényeges tulajdonsága nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben előírtaknak. A futásteljesítménnyel ez úgy függ össze, hogy ha az autó műszaki állapota megfelelt a szerződés szerinti km-állásnak, akkor nem hibás a teljesítés; ha viszont az autó műszaki állapota szignifikánsan rosszabb, mint amilyen a km-állás szerint kellene, hogy legyen, akkor hibás a teljesítés. Ennek eldöntése pedig szakértői kérdés.

Ha a kötelezett hibásan teljesített, a jogosult szavatossági igényt érvényesíthet (javítás, csere, árleszállítás, elállás) függetlenül attól, hogy a kötelezett szándékosan teljesített hibásan vagy nem.

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2017.06.29. 11:14

BM2017 most te vagy az eladó, és a vevőddel neked kell megegyezned. Azért szakértői kérdés, mert ők tudják megállapítani, hogy egy autó hány km-t futott. 50.000 Km megállapítására nagy az esély, ha még nem sok az összes teljesített Km. Mondjuk amikor 100.000-rel megvetted, akkor tuti bizonyítható lett volna. Hogy tudtál-e róla, vagy balek voltál, az nem mentesít.
KBS ugye én jól érem, mit akartál írni? BM2017, és te?

BM2017 # e-mail 2017.06.29. 09:14

Kovács_Béla_Sándor: nem nem figyelek, csak nem értem amit írtál. Mi ebben a műszaki kérdés? Ez mit jelent?: "Azt hiszem, félreérted a helyzetet. A hibás teljesítésnek objektív jogkövetkezményei vannak, közömbös, hogy "jóhiszemű" voltál-e." Tudnál egyértelműbben fogalmazni? Csak a gyengébbek kedvéért. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.29. 09:05

Szóval nem figyelsz... Ami ebben szakértőt igényelhet, az nem jogi, hanem műszaki kérdés.

Ami jogi kérdés benne, ahhoz annyira nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy szerintem még te is tudod a választ: vagy fizetsz, vagy vállalod a kockázatát annak, hogy a vevő pert indít. (Illetve, ha a követelése 1 millió alatti, akkor fizetési meghagyás kibocsátását kéri.)

www.kbs-ugyved.hu

BM2017 # e-mail 2017.06.29. 08:57

nonolet

Lekértem a KEKKH nyilvántartást, ahol az látszik, amikor az én nevemre került (külföldről hozta be az eladó), akkor a ~100.000 km lett berögzítve. Annakidején bevizsgáltattuk szervízben ott is azt mondták, hogy valós lehet a km. A bevizsgálásról is adtak papírt. Az eredetvizsgálaton is minden rendben volt. Mit tehet még ezen kívül az ember? Hol találok jó jogi szakértőt aki tud segíteni ebben?

nonolet # e-mail 2017.06.29. 00:46
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.28. 21:00

Azt hiszem, félreérted a helyzetet. A hibás teljesítésnek objektív jogkövetkezményei vannak, közömbös, hogy "jóhiszemű" voltál-e.

"Felelősségre vonásról" egyébként szó sincs. Esetleg köteleznek árleszállításra, azzal kész.

www.kbs-ugyved.hu

BM2017 # e-mail 2017.06.28. 19:40

Eladtam egy autót, és eladás után azzal hívott fel a vevö (már átíratta a kocsit), hogy nem valós benne a km óra állás. Talált egy oldalt a neten, ahol fent van, több km óra állással, mint ahogy azt én vettem két éve. Akkor volt benne 100.000. Azt mondja kb. 150.000-al látta egy francia aukciós oldalon. Franciaországból lett behozva, de itt vettem Magyarországon. Mikor én vettem, akkor bevizsgáltattam. Ott rendben volt vele minden. Perrel fenyeget, vagy vissza akar kérni pénzt. Én perre megyek ha nagyon muszáj, de szeretném tudni, hogy ilyen esetben felelősségre vonható vagyok-e? Én jó hiszeműen elhittem amikor megvettem, hogy annyi benne a km, amennyit írtak. Mit tehetek? Köszönöm a segítséget.

drbjozsef #   2017.06.16. 12:01

Szakképzetlen laikus véleményem szerint most, első körben annyit tehetsz, ha nem akarsz egyből a rendőrségre menni, hogy tértis levélben felszólítod a céget, amelyik az igazolást annó kiadta, hogy keresse meg ki a hibás, és adsz neki mondjuk 15 napot erre, különben rendőrségi feljelentés lesz. Hátha csipkedik magukat akkor.
Persze, mivel a km óra tekerés bűncselekménye kb. tettenéréssel bizonyítható, ezért nincs sok esélyed se a nyomozásnál, se a bíróságon. De egy jó szakjogász, hátha tud valamivel bíztatni, legfőképpen, hogy bízd meg őt jó sok pénzért.......

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bambuska # e-mail 2017.06.15. 22:20

Milyen jogi lepeseket tehetek ?
Karterites?
A kereskedö lekapcsolhato ha csak a cegnev valtozott?
A kereskedö atvert vszinü ö volt a hunyo a Toyota pedig vagy összejatszott vele vagy egyszerüen ennyire béna :((
Persze nekem ez most edesmindegy, a lenyeg hogy egyek igyak amit föztek

Bambuska # e-mail 2017.06.15. 22:16

Akkor megegyszer leirom:)

-

  • kinztem egy Hollandiabol behozott autot!2014
  • bevizsgaltattam a Toyotanal , es mindent rendbe talalt !

A Kilometerorat is!!(ezert mentem oda)Papirt is kaptam rola
es a ezt az adasvetelibe is bele irtuk.

  • Megvettem, fizettem amit kellett
  • 2017 Becsereltem volna , ha a kereskedö beszamitja :(

    de sajnos epp 100000 - rel van több benne mit amit az ora mutat

    A vin inforol szedte le az adatlapot , kaptam is egy peldanyt.

  • Visszamentem a kereskedöhöz aki ugyanaz ugyanott mas néven.
  • Majd a Toyotahoz aki termeszetesen kapkodott összevissza,

hiszen a szervizeket is ö csinalta! Megkertek hogy egyenlöre ne menjek
Rendörsegre probalnak Holland Toyotaval ertekezni.
Tehat szo sincs arrol hogy en tekercselnek:),
60000 Ft - ba került ez a csodas vizsgalat annak idejen!!!
Ami erdekelne.....ha esetleg tudna valaki segiteni

nonolet # e-mail 2017.06.15. 16:37

Tehát ... a látszat az, hogy te tekerted vissza az eladás előtt.

Az ellenkezőjét aligha tudod majd bizonyítani.