Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


KM óra csalás

Szomorú örökös #   2019.01.11. 18:18

Ha már felhívtátok a figyelmemet erre, én ma lekérdeztem az én autóm adatait ezzel az ingyenes új rendszerrel, gyakorlatilag éppen 100 ezer kilométert tévedtek lefelé a rögzítéskor, pedig még fénykép is van a kilométeróra állásról a rendszerben. Szóval valami nagyon-nagyon nem stimmel még ezzel a tesztüzemmel, vagy csak a vizsgahely hibázhatott. :-)

drbjozsef #   2019.01.11. 09:13

Mindekutána az adat lekérhető, én nem titkolnám el.
Beleírnám.
Aki komoly vevő, az állapotot fog venni.
A km futás miatt valszeg alkudni fog, és ahogy írták, kevesebbért fog elmenni, mint eddig hitted.

Persze, van rá esély, hogy hibás adat, ahogy wers
írta, lehet kérni javítást, de tartok tőle, hogy
az esetek többségében nem az adat lesz a hibás...

Egyébként az eltitkolása önmagában nem jelent hátrányt. Ha gond lesz az autóval, és a vevő hibás teljesítésre hivatkozik, akkor a km óra állás csak egy adat a sok közül, ráadásul egy ilyen korú autónál a 300.000 vagy 350.000 km műszaki szempontból már nem egy nagy különbség. Ha vita esetén a vevő bizonyítja, hogy a hiba fennállt már a vásárláskor is, akkor mindegy mennyi a km óra állás.

Olyankor számíthat, ha egy viszonylag fiatal autót adnak el 40.000 km-rel, közben meg 220.000-at futott. Olyankor számít, hogy az állapot és a futásteljesítményhez képest bizonyos hibákra kell-e számítania a vevőnek vagy sem, következik-e a futásából, vagy nem lenne szabad meglennie.

Esetedben nagyon szokat nem számítana.

De eltitkolni is felesleges. De ha mégse írod bele, lepődj meg nagyon, ha elédrakja a vevőjelölt a futástörténeti grafikont...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Daniartúr # e-mail 2019.01.11. 07:33

A 2012 -es vizsgánál rögzített képeken az autó csak kívülről van fotózva... 2010-es vizsgáról is van kép szintén csak kívülről.
A kérdésem továbbra is az, hogy eladás után engem érhet-e valami meglepetés, vagy az adásvételibe írjam bele az egyéb megjegyzésekbe, hogy a mutatott futásteljesítmény valószínűleg nem valós?

Üdv

drbjozsef #   2019.01.11. 06:41

Lehet nyilvántartási hiba is, és a régi vizsgák, eredetvizsgálatokról nem mindről lesz kép, de elvileg azok is lekérhetők az új rendszerben.

Szerintem is el fog az menni, legfeljebb tényleg kevesebbért, de szvsz tuti megveszi egy nepper, hogy két hét múlva 150.000-es óraállással hirdesse...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.10. 16:37

Tesztüzemmód van, és rengeteg panasz. Tegnap dél körül le is állították. Jelezd a kérdésedet, észrevételedet a kormányablaknál.

Daniartúr # e-mail 2019.01.10. 15:49

Amikor meghirdetem a hirdetésben fel kell tüntetnem, hogy az óraállás nem valós? A lelkiismeretem nem engedné eltitkolni.

Daniartúr # e-mail 2019.01.10. 15:04

Tisztelt Fórumozók!

2014-ben vásároltam egy Audi A3 1,9PDTDI járművet egy székesfehérvári autókereskedésben, akkor kb 223.000 km-el.
2006-ban lett újonnan forgalomba helyezve Magyarországon, tehát nem külföldről behozott autó. Azóta beletettem néhány km-t, most hogy elérné a 300.000 km-t szeretném eladni. A vásárláskor eredetvizsga volt, sőt új műszakit is kapott. Azóta én kétszer vizsgáztattam. Gond nincs vele tökéletesen működik, bár egy korábbi karosszéria javítás nyomai kezdenek előjönni.
Az új mindenki által elérhető rendszerben kíváncsiságból ránéztem az autómra, azt akartam megtudni, hogy milyen baleseti előzménye volt, aminek a nyomai átütnek a bal ajtómon (azt hogy ez javítva volt az eladó közölte velem vásárláskor). Balesettel kapcsolatos adatot nem találtam, viszont egy 2012-ben rögzített 275.000 km-es óraállást igen.

Ez azt jelenti, hogy most kb 350.000 - 400.000 km-lehet az autómban. Ez a mai piacon azt jelenti hogy eladhatatlan, mert ilyen futásteljesítménnyel senki nem vesz autót, attól függetlenül, hogy semmi baja.

A kérdésem az, hogy mit lehet tenni ennyi idővel a vásárlás után?

Köszönettel

ZD

wers # e-mail 2018.12.15. 07:10

Szerintem inkább azt lesz nehezebb bizonyítani, mikortól rossz az óra. Az, hogy most jó-e, vagy nem, az nem lehet nagy kérdés. Meddig mért jól? Na az keményebb dió lesz.

ezmostmi? # e-mail 2018.12.15. 06:55
bermuda-
  • a gumiátmérő eltérés a KM-óránál 1-2 %,,max.5 kivitelezhető,,többet igy nem lehet kihozni,max.(ha steiger kerékre ültetsz egy kispolszkit,,)))),de ez itt kb.60-65 % eltérés,,
bermuda háromszög #   2018.12.13. 20:15

Véletlen nem nagyobb gumik vannak rajta, mint a gyári előírt?

drbjozsef #   2018.12.13. 07:24

Alapesetben a szavatosság keretein belül elsősorban kijavítást vagy cserét kérhetsz, és csak végső esetben állhatsz el a szerződéstől.

Esetedben az a kérdés, hogy mit szeretnél, mert ha a km óra kijavítását vagy cseréjét, abba még talán a kereskedés is belemegy, onnantól jól fog mérni, ez nem egy nagy tétel megjavítani.

De szerintem Te nem erre célzol, hanem arra, hogy sokkal többet futott az autó, mint amit a km óra mutat. Ebben az esetben a kijavítás meg a csere nem is igen értelmezhető.

Viszont a Ptk. 6:159§(b) pontja alapján kérheted az ellenszolgáltatás arányos mérséklését is, vagyis a hibás teljesítés miatt árleszállítást. Ez nyilván megegyezés kérdése, ha másfélszer annyit futott az autó, akkor csak a kétharmadát éri annak, mint amennyiért vetted (kb., nyilván ez függ az autó életkorától, állapotától meg a körülményektől). Számolj, és írásban jelezd a problémát a kereskedőnek, és kérd X összeg visszatérítését a vételárból.

Ha nem tudsz megegyezni a kereskedővel, akkor pert kell indítanod a bíróságon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Önjáró2 # e-mail 2018.12.12. 23:07

3 hónapja vettem egy opel Astrat, gyanus volt sokáig hogy sokat fogyaszt, de most rájöttem hogy valójában a kilóméter számlálója rossz. 11km-en 6.8km-t mért. Ez alapján a megvételkor mutatott óra állás sem volt igaz. Még szerelőnél nem jártam hogy igazolja dolgot, de hamarosan elmegyek. Ha beigazolódik, akkor a szavatossági időn belül ( kereskedőtől vettem, az ő nevén volt az autó) mit tehetek? Visszaadhatom az autót vagy csak javítást kérhetek?

drbjozsef #   2018.12.06. 19:02

Sok esetben, újabb autóknál már egy csomó elektronikus részegység is tárolja, akár 7-8 helyen is, akár az ABS jeladó is, vagy a fényszóró.

De a kérdezőnél ez nem gond : egy más állású órára cserélné a műszerfalat, amin ha visszaállítja pontosan az ő autójának az értékére, akkor mindenhol ugyanúgy ugyanaz az érték lesz.

De feltételezem, ha házilag állítgatja, akkor még csak nem is probléma ez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.12.06. 18:59

lüszike

Bizonyos autótípusokban én gyanítom, hogy nem is a digitális kilométeróra tárolja elsődlegesen a futás-kilométert, hanem a motorvezérlő egység (vagy nevezzük inkább fedélzeti műszernek). Sok esetben mindkettő, és ha visszatekerik, akkor mindkét egységben ezt el kell végezni, hogy ne legyen észrevehető a változtatás. Úgyhogy ha rácsatlakoztatod a bontott kilométerórát, az bizony azt a futásteljesítményt fogja mutatni, amit a te autód ment eddig.

drbjozsef #   2018.12.06. 18:50

Én nem értek hozzá, de ha nem állítod vissza, tehát nem csalsz direktben, akkor nem hinném, hogy ehhez sok minden kell.
Én lecserélném, beállítanám, és dokumentálnám a szerelést, legfeljebb két tanúval, vagy ilyesmi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lüszike #   2018.12.06. 16:40

Senki?

lüszike #   2018.12.02. 06:46

Végig olvastam a bejegyzéseket, de az én problémámra nem találtam választ, ezért feltenném a kérdésemet:

Van-e legális (szabályos/törvényes) módja a beszerelendő óra visszaállításának? Jegyzőkönyvvel, műbizonylattal stb. (Hasonlóan mint pl. egy vízóránál, amit lehet javítani és hitelesíteni)

Megsérült a kocsim eleje, a kilométer óra "üvege" is berepedt. A szerelő szerint ki kéne cserélni az egész órát, mert az "üveg" nem, vagy nehezen cserélhető. Bontott alkatrészként lehet kapni km órát, ami az én kocsim évjáratának, típusának megfelel. A beszerelendő óra azonban 30 ezer km-el többet mutat, mint az enyém.
Ha így kerül beszerelésre, akkor 30 ezer kilométerrel "több lesz az autómban", mint valóságosan. Első tulaja vagyok az autónak, tehát az én kilométer állásom valódi, igazolható.

Egyébként engem nem zavarna a dolog, mert nem tervezem az autó eladását, de jövőre vizsgára kerül a kocsi és ott már magasabb km óra állást fognak bejegyezni. Persze, évek múlva felmerülhet olyan ma nem látható ok, ami miatt mégis csak el kell adnom az autót és akkor ez az eltérés előnytelen lenne. Én 30 ezer kilométert talán, ha 5 év alatt megyek :)

Köszönettel: lüszike

drbjozsef #   2018.09.20. 12:46

Igen, a polgári jogi igényt esetleg megalapozhatja.
Esetleg:
6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Szerintem eléggé határeset az "ismernie kellett" - ami a teljesítéshez képest elenyésző költséggel nyilvántartásból megtudható, azt talán kellett volna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög #   2018.09.20. 09:51

Ettől függetlenül tény, hogy a kocsi egyik mértékadó paramétere úgy változott meg amíg ő volt a tulaj - csak szándékosan lehet megtenni - hogy értékesebbnek tűnjön a kocsi.
Tehát az átverés szándéka ...

drbjozsef #   2018.09.20. 06:03

Ata88,

a kilométer óra visszatekerés Btk. tényállását úgy fogalmazták meg, hogy gyakorlatilag akkor büntethető csak, ha a tettes egyértelműen bizonyítható, szinte csak akkor, ha rajtakapják a tettest amikor éppen tekergeti az órát. Semmi más nem számít a gyakorlatban.

Egyébként egy olyan adat, amit Te is ellenőrizhettél volna a vásárlás ELŐTT, azért megalapozza a nem elvárható gondosságot is sajnos.

Pedig amúgy igazad van.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ata88 # e-mail 2018.09.19. 21:19

Ha az autó kilométerórája kétszer is kevesebbel lett bejegyezve a korábbihoz képest az idő alatt amíg az ő tulajdonában volt az autó, gondolom ezt nem nehéz bizonyítani, kire tudja ráfogni? ellopta szomszéd és visszatekerte neki? közbe ő észre se vette?

nonolet # e-mail 2018.09.19. 15:59

A hibák esetén semmi esélyed, hisz te voltál aki gondatlanul vásárolt.

Lényegében ez igaz a kmóra állására is.
Kivéve: ha tudod BIZONYÍTANI, hogy az eladó tekerte meg és csalni akart vele.

Tudod: utólag okosnak lenni, annyi mint előre hülyének.

Persze kérni bármit kérhetsz, ha ijedős az eladó talán még fizet is vagy visszaveszi.

De ha nem akkor mosolyog és azt mondja: perelj be.
Pert pedig aligha fogsz nyerni...

Ata88 # e-mail 2018.09.19. 15:34

Tisztelt fórumozok!
A következőben kérném a segítségeteket, tegnapi napon vettem egy autót magánszemélyként magánszemélytől, amit még ma átvittem a szerelőhöz, hogy azért ő is nézze át csináljuk meg rajta amit esetleg meg kell. Most írja a listát, és ott tartunk, hogy az autó vételárának a felénél jár, közben lekértem a kilométer állásokat amely szerint az autóba 1éve 245.000km féléve pedig 154.000km volt, én tegnap 152.000kmel vettem. Az autó 2 éve volt az előző tulaj birtokában. Még várom a szerelő végleges álláspontját, de vissza léphetek e a szerződéstől vagy kérhetem e a vételár egy részét vissza és ha igen milyen jogalapom van rá? Az autó hibái amiket feltártak az elhasználódás jelei, rejtett hibánál ha jól tudom nem hivatkozhatok arra ami egy adott használat után várható hiba, de én ezeket nem vártam mert kevesebb kilométerrel vettem az autót.
Köszönöm!

drbjozsef #   2018.08.14. 00:13

szabieszter,

a szerzõdésekben az autó mûszerfalán kijelzett kilométeróra állás kerül általában rögzítésre. Gondolom ezt legalább ellenõrizted vásárláskor. Nem véletlenül nem az a rubrika neve hogy "valós futásteljesítmény".

Nemigen tehetsz semmit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

szabieszter2014 # e-mail 2018.08.13. 20:18

Tisztelt fórum!Vásároltam egy opel astrát 2017 01 02 án.És 2018 08 1 -én le járt volna aműszaki vizsga és akkor szembesültem vele h vissza van tekerve az km óra.mi a teendő?