Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


KM óra csalás

gyufi76 # e-mail 2019.03.04. 20:32

Először is köszönöm mindenkinek a gyors választ! Sajnos gondoltam, hogy nem nagy esély van a csaló megbüntetésére. Igen, így utólag én is lekérdezhettem volna a gépkocsi előéletét, de, ott van a de...... Már sok helyen hallottam, hogy mostanában nem mernek csalni a km óra állással , így bevallom meg sem fordult a fejemben, hogy ennyi km -ert visszarántanak. Garantált km óra állásokkal volt a kereskedőnél hírdetve, sőt még a vezérlés cserét is aláírta, hogy megtörtént. Itt nem is tudom, hogy a kereskedő okolható e, hiszen elmondása szerint beszámította a kocsit és látható, hogy nem nála lett visszahúzva. Azt , hogy Ő megnézte e a valóságot azt már nem fogjuk megtudni. Várt a vevőre aki most sajna Én lettem, és eladta. Mivel fél év garit adott a járműre ( a motorra és sebváltóra) a motordiagnosztika lámpa kigyulladt kétszer a kocsi le is állt. Most úgy néz ki élni fogok a garanciális javítással. Már csak azért is mert a kocsi forgalomból ki volt vonva, 80 km -ert tettem meg úgy , hogy bármikor megbüntethettek volna és mindezt 2800 - jó magyar forint miatt:-))) Tehát a nagy igazság: A taxisok az ország legnagyobb csalói, a nepperek is simán dobogós helyen vannak, persze tisztelet a kevés kivételnek. Mindenki tanuljon a hibámból, és sajnos még 2019 ben sem lehet kis országunkban jó szájízzel használt autót megvásárolni. Remélem a taxis úr annyi kg gyógyszert fog vásárolni ahány km -ert visszahúzott.

Szomorú örökös #   2019.03.04. 06:52

gyufi76

Pár ezer forintért már januárban is le lehetett kérdezni a kilométeróra állással kapcsolatos adatokat az AutoDNA rendszerből. Most meg már mindez ingyenes egy ügyfélkapu regisztrációt követően a Járműszolgáltatási Platform segíségével. Úgy gondolom, ennyit érdemes lehetett volna rászánni már januárban is, hogy ne zsákbamacskát vegyél. De valóban így van, amíg nincs az autónak gondja, addig csak a kilométeróra állás miatt nem hinném, hogy bármiféle kártérítésre igényt tarthatsz.

drbjozsef

A km óra tekerés pedig bűncselekmény, feljelentést lehet tenni érte, de ez egészen biztosan teljesen értelmetlen.

Így igaz! Egyrészt jó eséllyel akár el is évült már az esemény 2016 óta, amikor tekerték az órát. Bizonyítani pedig szinte lehetetlen, hogy ki végezte el, márpedig meggyanúsításhoz arra is szükség lenne. Az, hogy a „volt tulajdonos csináltatta”, az édes kevés hozzá.

drbjozsef #   2019.03.03. 18:43

gyufi76,

Amíg az autónak nincs hibája, addig önmagában a km óra állás miatt nemigen fogsz kártérítést kapni. A két futásteljesítmény közötti Eurotax katalógus árak eltérést kérheted a kereskedőtől esetleg. Bár kérni bármit kérhetsz, értelemszerűen csakis a Te eladódtól, hiszen vele vagy jogviszonyban.

De ha elutasít, nem marad más csak a per.

Ennek lefolyásáról olvasd el ezt :

https://totalcar.hu/…ilometerrel/

Használta autót venni kockázat, előtte kell lekáderezni az autókat, könnyű átverésbe futni, és nehéz bármi kártérítést elérni. Sok esélyed nincs. Esetleg, ha meghibásodik az autó, akkor szavatosságot lehet érvényesíteni, de annak is ugyanaz a vége, hogy ha nem fogadja el a kereskedés : neked kell perelned. Ami sok idő, költség, idegesség.

A km óra tekerés pedig bűncselekmény, feljelentést lehet tenni érte, de ez egészen biztosan teljesen értelmetlen. Ezen cselekmény csak akkor büntethető, ha a konkrét személy megtalálható, ez pedig gyakorlatilag lehetetlen, a gyakorlatban csak ha rajtakapják az illetőt, akkor lesz meg, utólag senkire sem bizonyítod rá. Felejtős.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gyufi76 # e-mail 2019.03.03. 18:15

Üdvözlök Mindenkit! 2019. 01.07. én vásároltam autókereskedésben egy Seat Toledo személygépkocsit 232000 km es óraállással. A tetőantena csereéjekor sárga fóliát találtunk a régi antenna alatt. Ebből arra következettünk, hogy a jármű taxiként üzemelt. Ebből nem is lett volna még gond , de megnéztük az autó történetét és megdöbbenve láttuk , hogy a jármű tényleg taxi volt és 2015 ben 388000 km volt a megtett km:-( amit a "tisztelt tulajdonos" eladás előtt 2016 évre 197000 km re visszaállított, és eladta a járművet. Előttem egy másik Úré volt a jármű ,aki rövid idő elteltével beszámítatta egy másik gépkocsi vételárába, viszont kereskedőt a gépjármű taxi mivoltjáról és a megtett km futásról nem tájékoztatot senkit! Legalább is az autókereskedő elmondása szerint Őt biztosan nem. Ami kérdésem lenne: Kihez fordulhatok ez ügyben kártérítésért, ha nem kapok kártérítést akkor is a hatóságnál regisztrált taxi engedélyszám után megkereshetik e az úriembert, már csak azért is , hogy többé ne legyen kedve átverni senkit!

obrob # e-mail 2019.02.28. 07:29

Autót keresek, természetesen előzetesen ellenőrzöm a kiszemelt autó adatait. Már 2 autónál is tapasztaltam, hogy létezik műszaki vizsgán kivüli km óra állás rögzítés ami magasabb, sőt kiugróan magas. A következő műszakin pedig kevesebb az óraállás. Mikor rögzítenek km óraállást a mászakin kívül? Viszonylag fiatal, Magyarországon forgalomba került autókról van szó.

Szomorú örökös #   2019.01.11. 18:18

Ha már felhívtátok a figyelmemet erre, én ma lekérdeztem az én autóm adatait ezzel az ingyenes új rendszerrel, gyakorlatilag éppen 100 ezer kilométert tévedtek lefelé a rögzítéskor, pedig még fénykép is van a kilométeróra állásról a rendszerben. Szóval valami nagyon-nagyon nem stimmel még ezzel a tesztüzemmel, vagy csak a vizsgahely hibázhatott. :-)

drbjozsef #   2019.01.11. 09:13

Mindekutána az adat lekérhető, én nem titkolnám el.
Beleírnám.
Aki komoly vevő, az állapotot fog venni.
A km futás miatt valszeg alkudni fog, és ahogy írták, kevesebbért fog elmenni, mint eddig hitted.

Persze, van rá esély, hogy hibás adat, ahogy wers
írta, lehet kérni javítást, de tartok tőle, hogy
az esetek többségében nem az adat lesz a hibás...

Egyébként az eltitkolása önmagában nem jelent hátrányt. Ha gond lesz az autóval, és a vevő hibás teljesítésre hivatkozik, akkor a km óra állás csak egy adat a sok közül, ráadásul egy ilyen korú autónál a 300.000 vagy 350.000 km műszaki szempontból már nem egy nagy különbség. Ha vita esetén a vevő bizonyítja, hogy a hiba fennállt már a vásárláskor is, akkor mindegy mennyi a km óra állás.

Olyankor számíthat, ha egy viszonylag fiatal autót adnak el 40.000 km-rel, közben meg 220.000-at futott. Olyankor számít, hogy az állapot és a futásteljesítményhez képest bizonyos hibákra kell-e számítania a vevőnek vagy sem, következik-e a futásából, vagy nem lenne szabad meglennie.

Esetedben nagyon szokat nem számítana.

De eltitkolni is felesleges. De ha mégse írod bele, lepődj meg nagyon, ha elédrakja a vevőjelölt a futástörténeti grafikont...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Daniartúr # e-mail 2019.01.11. 07:33

A 2012 -es vizsgánál rögzített képeken az autó csak kívülről van fotózva... 2010-es vizsgáról is van kép szintén csak kívülről.
A kérdésem továbbra is az, hogy eladás után engem érhet-e valami meglepetés, vagy az adásvételibe írjam bele az egyéb megjegyzésekbe, hogy a mutatott futásteljesítmény valószínűleg nem valós?

Üdv

drbjozsef #   2019.01.11. 06:41

Lehet nyilvántartási hiba is, és a régi vizsgák, eredetvizsgálatokról nem mindről lesz kép, de elvileg azok is lekérhetők az új rendszerben.

Szerintem is el fog az menni, legfeljebb tényleg kevesebbért, de szvsz tuti megveszi egy nepper, hogy két hét múlva 150.000-es óraállással hirdesse...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2019.01.10. 16:37

Tesztüzemmód van, és rengeteg panasz. Tegnap dél körül le is állították. Jelezd a kérdésedet, észrevételedet a kormányablaknál.

Daniartúr # e-mail 2019.01.10. 15:49

Amikor meghirdetem a hirdetésben fel kell tüntetnem, hogy az óraállás nem valós? A lelkiismeretem nem engedné eltitkolni.

Daniartúr # e-mail 2019.01.10. 15:04

Tisztelt Fórumozók!

2014-ben vásároltam egy Audi A3 1,9PDTDI járművet egy székesfehérvári autókereskedésben, akkor kb 223.000 km-el.
2006-ban lett újonnan forgalomba helyezve Magyarországon, tehát nem külföldről behozott autó. Azóta beletettem néhány km-t, most hogy elérné a 300.000 km-t szeretném eladni. A vásárláskor eredetvizsga volt, sőt új műszakit is kapott. Azóta én kétszer vizsgáztattam. Gond nincs vele tökéletesen működik, bár egy korábbi karosszéria javítás nyomai kezdenek előjönni.
Az új mindenki által elérhető rendszerben kíváncsiságból ránéztem az autómra, azt akartam megtudni, hogy milyen baleseti előzménye volt, aminek a nyomai átütnek a bal ajtómon (azt hogy ez javítva volt az eladó közölte velem vásárláskor). Balesettel kapcsolatos adatot nem találtam, viszont egy 2012-ben rögzített 275.000 km-es óraállást igen.

Ez azt jelenti, hogy most kb 350.000 - 400.000 km-lehet az autómban. Ez a mai piacon azt jelenti hogy eladhatatlan, mert ilyen futásteljesítménnyel senki nem vesz autót, attól függetlenül, hogy semmi baja.

A kérdésem az, hogy mit lehet tenni ennyi idővel a vásárlás után?

Köszönettel

ZD

wers #   2018.12.15. 07:10

Szerintem inkább azt lesz nehezebb bizonyítani, mikortól rossz az óra. Az, hogy most jó-e, vagy nem, az nem lehet nagy kérdés. Meddig mért jól? Na az keményebb dió lesz.

ezmostmi? # e-mail 2018.12.15. 06:55
bermuda-
  • a gumiátmérő eltérés a KM-óránál 1-2 %,,max.5 kivitelezhető,,többet igy nem lehet kihozni,max.(ha steiger kerékre ültetsz egy kispolszkit,,)))),de ez itt kb.60-65 % eltérés,,
bermuda háromszög #   2018.12.13. 20:15

Véletlen nem nagyobb gumik vannak rajta, mint a gyári előírt?

drbjozsef #   2018.12.13. 07:24

Alapesetben a szavatosság keretein belül elsősorban kijavítást vagy cserét kérhetsz, és csak végső esetben állhatsz el a szerződéstől.

Esetedben az a kérdés, hogy mit szeretnél, mert ha a km óra kijavítását vagy cseréjét, abba még talán a kereskedés is belemegy, onnantól jól fog mérni, ez nem egy nagy tétel megjavítani.

De szerintem Te nem erre célzol, hanem arra, hogy sokkal többet futott az autó, mint amit a km óra mutat. Ebben az esetben a kijavítás meg a csere nem is igen értelmezhető.

Viszont a Ptk. 6:159§(b) pontja alapján kérheted az ellenszolgáltatás arányos mérséklését is, vagyis a hibás teljesítés miatt árleszállítást. Ez nyilván megegyezés kérdése, ha másfélszer annyit futott az autó, akkor csak a kétharmadát éri annak, mint amennyiért vetted (kb., nyilván ez függ az autó életkorától, állapotától meg a körülményektől). Számolj, és írásban jelezd a problémát a kereskedőnek, és kérd X összeg visszatérítését a vételárból.

Ha nem tudsz megegyezni a kereskedővel, akkor pert kell indítanod a bíróságon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Önjáró2 # e-mail 2018.12.12. 23:07

3 hónapja vettem egy opel Astrat, gyanus volt sokáig hogy sokat fogyaszt, de most rájöttem hogy valójában a kilóméter számlálója rossz. 11km-en 6.8km-t mért. Ez alapján a megvételkor mutatott óra állás sem volt igaz. Még szerelőnél nem jártam hogy igazolja dolgot, de hamarosan elmegyek. Ha beigazolódik, akkor a szavatossági időn belül ( kereskedőtől vettem, az ő nevén volt az autó) mit tehetek? Visszaadhatom az autót vagy csak javítást kérhetek?

drbjozsef #   2018.12.06. 19:02

Sok esetben, újabb autóknál már egy csomó elektronikus részegység is tárolja, akár 7-8 helyen is, akár az ABS jeladó is, vagy a fényszóró.

De a kérdezőnél ez nem gond : egy más állású órára cserélné a műszerfalat, amin ha visszaállítja pontosan az ő autójának az értékére, akkor mindenhol ugyanúgy ugyanaz az érték lesz.

De feltételezem, ha házilag állítgatja, akkor még csak nem is probléma ez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.12.06. 18:59

lüszike

Bizonyos autótípusokban én gyanítom, hogy nem is a digitális kilométeróra tárolja elsődlegesen a futás-kilométert, hanem a motorvezérlő egység (vagy nevezzük inkább fedélzeti műszernek). Sok esetben mindkettő, és ha visszatekerik, akkor mindkét egységben ezt el kell végezni, hogy ne legyen észrevehető a változtatás. Úgyhogy ha rácsatlakoztatod a bontott kilométerórát, az bizony azt a futásteljesítményt fogja mutatni, amit a te autód ment eddig.

drbjozsef #   2018.12.06. 18:50

Én nem értek hozzá, de ha nem állítod vissza, tehát nem csalsz direktben, akkor nem hinném, hogy ehhez sok minden kell.
Én lecserélném, beállítanám, és dokumentálnám a szerelést, legfeljebb két tanúval, vagy ilyesmi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lüszike #   2018.12.06. 16:40

Senki?

lüszike #   2018.12.02. 06:46

Végig olvastam a bejegyzéseket, de az én problémámra nem találtam választ, ezért feltenném a kérdésemet:

Van-e legális (szabályos/törvényes) módja a beszerelendő óra visszaállításának? Jegyzőkönyvvel, műbizonylattal stb. (Hasonlóan mint pl. egy vízóránál, amit lehet javítani és hitelesíteni)

Megsérült a kocsim eleje, a kilométer óra "üvege" is berepedt. A szerelő szerint ki kéne cserélni az egész órát, mert az "üveg" nem, vagy nehezen cserélhető. Bontott alkatrészként lehet kapni km órát, ami az én kocsim évjáratának, típusának megfelel. A beszerelendő óra azonban 30 ezer km-el többet mutat, mint az enyém.
Ha így kerül beszerelésre, akkor 30 ezer kilométerrel "több lesz az autómban", mint valóságosan. Első tulaja vagyok az autónak, tehát az én kilométer állásom valódi, igazolható.

Egyébként engem nem zavarna a dolog, mert nem tervezem az autó eladását, de jövőre vizsgára kerül a kocsi és ott már magasabb km óra állást fognak bejegyezni. Persze, évek múlva felmerülhet olyan ma nem látható ok, ami miatt mégis csak el kell adnom az autót és akkor ez az eltérés előnytelen lenne. Én 30 ezer kilométert talán, ha 5 év alatt megyek :)

Köszönettel: lüszike

drbjozsef #   2018.09.20. 12:46

Igen, a polgári jogi igényt esetleg megalapozhatja.
Esetleg:
6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Szerintem eléggé határeset az "ismernie kellett" - ami a teljesítéshez képest elenyésző költséggel nyilvántartásból megtudható, azt talán kellett volna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög #   2018.09.20. 09:51

Ettől függetlenül tény, hogy a kocsi egyik mértékadó paramétere úgy változott meg amíg ő volt a tulaj - csak szándékosan lehet megtenni - hogy értékesebbnek tűnjön a kocsi.
Tehát az átverés szándéka ...

drbjozsef #   2018.09.20. 06:03

Ata88,

a kilométer óra visszatekerés Btk. tényállását úgy fogalmazták meg, hogy gyakorlatilag akkor büntethető csak, ha a tettes egyértelműen bizonyítható, szinte csak akkor, ha rajtakapják a tettest amikor éppen tekergeti az órát. Semmi más nem számít a gyakorlatban.

Egyébként egy olyan adat, amit Te is ellenőrizhettél volna a vásárlás ELŐTT, azért megalapozza a nem elvárható gondosságot is sajnos.

Pedig amúgy igazad van.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.