Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


KM óra csalás

Delaw # e-mail 2012.11.15. 13:17

guba"
Árleszállítás, elállás csak szavatossági igény körében érvényesíthető. Ha nem foglalták szerződésbe a km futást szerintem nem is lehet érvényesíteni (esetek 99%-ban nem szokták). Ráadásul, ha eltelt a 2 év, akkor eleve nem is lehet szavatossági igénye (ha esetleg bizományos értékesítés történt, akkor eleve csak 6 hónapon belül érvényesíthető). Ha valami csoda folytán esetleg bizonyítható is, szerintem a bíró maximum megítéli a 90e-190e km-t futott autók közötti Eurotax érték külöbözetnek megfelelő összeget, ami maximum 80-100e Ft. Annyiért nem biztos, hogy érdemes vállalni egy pert. Ráadásul eladás után 2 évvel kb. soha nem bizonyítja be, hogy ki manipulálta a számlálót. Szóval a legtutibb, bár nem jogi tanács, hogy újabb, nagyobb értékű autó vásárlása előtt első lépés a márkaszervízben történő átvizsgálás.

attis80 # e-mail 2012.11.15. 11:28

Kmóra állás

Tisztelt sorstársak ördögikör a km óra csalás, igazad van de nem tudsz mit tenni.Ügyvédet fogadsz? a gatyád rá fizeted. Én is megjártam. Aki szerint vevői naivitás kérdése hogy milyen autót veszel meg az téved. Szervizkönyv?? van egy nyomdász ismerősöm aki azt mondta heti 8-10 új szervizkönyvet nyomnak főleg opelt (az fut a legtöbb az utakon) már ez sem akadály. Sajnos ez az ország már csak ilyen.

kaliber01 #   2012.09.09. 17:07

efi99!

Cseszheted a szervízkönyvet is, én azzal vettem a négyéves vectrámat 148000 helyett 118000 volt az órában a szervízkönyv szépen vezetve volt csak volt egy időszak, mintha ott többet mentek volna vele mint később kiderült (a fedélzeti kompjuterből kiolvasott km adatokból) azért nem erőlködtem a kereskedőnél mert "csak" valószinüleg a garancia miatt tekerték (150000-ig volt rá) vissza.

Syrakusa # e-mail 2012.09.09. 15:04

guba"

Köszönöm.Mivel teljesen ismeretlenek vagyunk a témában lenne még pár kérdésem.

  • A kereskedést már ügyvéddel kellene -e felkeresni?
  • Ha az elkövető személye megvan,akkor hol lehet felejelentést tenni és milxen jogcímen,mire hivatkozva/értem pl.:csalás?/?
guba" # e-mail 2012.09.07. 13:26

100 ezer km egy ilyen korú autóban nagyon jelentős értékcsökkentő tényező. Lehet akár a kereskedővel szemben is igényt támasztani, (árleszállítás, elállás) vagy ha meg lehet határozni az elkövető személyét, akkor ez egy feljelentésre is alapot adhat, és mellette kárigényre.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Syrakusa # e-mail 2012.09.07. 07:46

guba"

Hát kb 1,5 - 2 éve vette/most jár le majd a vásárlástól számítva az első műszaki/.Azt még nem sikerült kideríteni,hogy a vissza tekerés mikor történt,mert eddig még csak az bizonyos,hogy amikor a kereskedő műszaki vizsgára vitte az autót akkor már a "hamis" óra állás volt az autóban.Az NKH - tól most lesz kikérve az a papír amin leírják,h melyik vizsgánál hány km volt benne/azt hiszem/.

efi99

Nem ,nem akarta elvinni megvétel után márka szervizbe.Eddig egyszer volt szervizben olajcsere miatt de az egy kisebb független szerviz volt.Most,hogy lejára műszakija vitte el egy márkaszervizbe és derült ki,hogy nem OK a kilométer óra állás.
Szervizkönyv nem tudom,hogy megvan-e vagy nincs és ha nincs miért nincs.

Atis77

Igen találtam pár témát ezzel kapcsolatban de az igazat megvalva semmi konkrét válasz nem volt.

Köszönöm az eddigi válaszokat

efi99 # e-mail 2012.09.06. 20:26

Ezért kell szervízkönyves autót venni, ha meg nincs, miért nincs, nem vitték rendszeresen szervízbe ?
Vagy ha már úgyis el akarta vinni a márkaszervízbe megvétel után, előtte is lehetett volna ott ellenőriztetni. Ténylegesen még csak nem is biztos, hogy muszáj is lett volna, mert az eladó egyből betojt volna, hogy kiderül a turpisság.

guba" # e-mail 2012.09.06. 19:43

Azt kell bizonyítani, hogy ki és mikor állította vissza az órát, illetve pontosan kellene tudni, hogy az adásvétel óta mennyi idő telt el. Ennek ismeretében lehet megmondani, hogy kivel szemben és milyen alapon lehet fellépni.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

guba" # e-mail 2012.09.06. 19:43

Azt kell bizonyítani, hogy ki és mikor állította vissza az órát, illetve pontosan kellene tudni, hogy az adásvétel óta mennyi idő telt el. Ennek ismeretében lehet megmondani, hogy kivel szemben és milyen alapon lehet fellépni.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Syrakusa # e-mail 2012.09.06. 16:23

Ha már írtál rakhattál volna be linket is......

Atis77 # e-mail 2012.09.06. 12:58

Számtalanszor leírták már hogy mit lehet tenni nem értem miért kell mindenkinek uj topicot nyitni. Tessék használni a keresőt.

Syrakusa # e-mail 2012.09.04. 17:48

Segítséget kérnék hozzáértőtől az ügyben,hogy mit érdemes tenni,hova kell fordulnom,mit érhetek el és mik lehetnek a követeléseim.

A lényege,h az egyik barátom vásárolt egy autót kereskedőtől. A km óra állása szerint akkor 94 - 95 Ekm - rel/ez bizonyítja az is,hogy a vásárlást megelőzően közben műszaki vizsgán volt az autó,friss műszakival vette át az ismerősöm/.Ezzel nem is lenne probléma de most Ő elvitte egy hivatalos Renault márkaszervízbe szervizeltetni és ott hívták fel a figyelmét arra,hogy az autóban semmiképpen nem lehet/az óra jelenlegi állása szerinti/110Ekm az autóban ,mert már pár évvel/mielőtt megvette/volt 190Ekm - es szervizen.
Mivel a kereskedő csináltatta a vizsgát ami alapján a közlekedési felügyelettől kikért papír alapján is kb.90 Ekm volt "elméletileg" az autóban a vizsgáztatáskor/holott előte vmikor volt 190Ekm - es szervizen/így bizonyítható a csalás.

A kereskedő köteles vissza vásárolni az autót teljes vételáron?
Ha nem kb mekkor kártérítésre számíthat?
Hol kell feljelentést tenni,rendőrségen,fogyasztóvédelemnél vagy esetleg bíroságra kell menni?Mi a módja?

Az autó egy kb 4 - 6 éves Renault Megane Sedan és ha jól emlékszem 1.500.000 Ft - ért vásárolták kb 1-2 éve

Előre is köszönöm a válaszokat!