Tehát ha főútvonalon közlekedek, és mellékútvonalról belém jönnek, akkor én lennék a hunyó?
ne má...
Ha leesik a KRESZ - tábla...
- 1
- 2
De erre írtam korábban, hogy csak ezért nem feltétlenül szükséges mindjárt összetörni a fél várost.
Összhangban a korábban elhangzottakkal: téged.
gerbera, véleményem:
köszi a véleményeket.
Még arra lennék kiváncsi, ha a nekem jobbról érkezőnek leesett az elsőbbségadás táblája és ütközünk, akkor kit hoz ki a rendőrség felelősnek?
E+gyjogász:
A humor szükségességében egyetértek veled.
Írásom lényege ez volt, hogy méltatlanul gúnyoltad az AJB-át, és nem azzal, hogy gombócmannak nevezted, hanem azzal, amit a szájába adva kiforgatva közöltél, mintha ő ilyen kijelentéseket tett volna.
Vili, megtisztelsz.
A kérdésedre: a véleményem Véleményem véleményével egyezik, azzal, hogy azt nem vélem, hanem fixa ideám, hogy mindig az aktuális forgalmi tájékoztatást kell alapul venni, mert csak az alapján dönthető el, hogy a forgalom részvevője a tőle elvárható módon közlekedett-e vagy sem.
Ja, és még egy jogi tanács.
Ha egy városban autózol, és nincs kint semmilyen tábla, menj 50-nel.
Akkor ott állhat reggeltől estig hetekig egy század rendőr, nem fognak tudni megbüntetni.
Ennyi...
"Egyéként - szakmád okán - neked kellene a legjobban tudnod, hogy Szabó Máté nem gombócman, sem nem ombudsman, hanem az Alapvető Jogok Biztosa."
Gondolom neked is az a mottód, hogy "értem én a viccet, csak nem szeretem"...
Egyébként elárulom neked, hogy még az egyetemen az egyik professzor hívta az ombudsmant gombócmannak (tőle nyúltam), az LB elnökét meg - botránkozz meg - főkádinak....
Attól mert jogász valaki, még nem kell humortalan míszpicsának/míszfütyinek lenni. Ez meg itt egy beszélgetős fórum, ahol nem kell úgy fogalmazni, mintha a szakdolgozatát írná az ember...
Ha nincs tábla akkor is ott van a jobb kéz szabály. ( elsőbbségadás táblára példa )
Egy a biztos, hogy ne megszokásból vezessen senki. Ha nincs tábla akkor lehet nézni az útburkolati jeleket. Ha az sincs akkor a tanultak szerint amit leír a kresz jobb kéz szabály stb. mindenki nézzen el jobba, balra és ha meg győződött arról, hogy biztonságosan mást nem veszélyeztetve kitud (betud menni a kereszteződésbe) hajtani az útra, be tudja fejezni az előzést, sávot tud váltani stb....
A baleset az emberi hülyeség, figyelmetlenség miatt van.
A kresz tábla nem viszi el a balhét...
gerbera317:
mindig sokat adok a véleményedre, ezért meg szeretném kérdezni, akkor mi a helyzet, amikor valamilyen közúti baleset következik be, például egy elsőbbségadás tábla ideiglenes hiánya miatt.
Ilyenkor mi a követendő a helyszinelés esetén, ki lesz ekkor a hunyó?
Egyjogász:
Szabó Máté nem azt tette szóvá, hogy miért mérnek a rendőrök olyan helyen, ahol azelőtt még 70 volt, hanem azt, hogy napokig visszajártak ugyanarra a helyre mérni.
A rendőrök rosszhiszeműek voltak, mert kihasználták a leesett táblát. Ezt tette szóvá az Alapvető Jogok Biztosa.
Ez a tény, te pedig csak képzelegsz, amikor az ombudsmant gúnyolod.
Egyéként - szakmád okán - neked kellene a legjobban tudnod, hogy Szabó Máté nem gombócman, sem nem ombudsman, hanem az Alapvető Jogok Biztosa.
Véleményem:
„aki nem tudja, hogy ott egyébként van tábla, és annak megfelelően közlekedik,
aki tudja, hogy egyébként van ott egy tábla, és annak megfelelően közlekedik.”
Ezt a kérdést nem a konkrét esettel kapcsolatosan kívántam feltenni, hanem globálisan.
Tehát amikor valamilyen közúti baleset következik be, például egy elsőbbségadás tábla ideiglenes hiánya miatt.
Ilyenkor mi a helyzet a helyszinelés esetén, ki lesz a hunyó?
Érdekes állásfoglalásai vannak ennek a Szabó Máténak.
Szóval akkor ha valahol kint volt a 70-es tábla, akkor ott az idők végezetéig szabad 70-nel menni, ha kint van a tábla, ha nincs?
És mit csináljon, aki először jár arra (ő ugye nem tudja, hogy volt kint 70-es tábla), neki is szabad 70-nel menni? Vagy 70-nel csak annak szabad menni, aki járt már arra korábban is?
De most megíjedtem, mert a mi utcánkban sokáig kint volt a 30-as tábla, aztán levették, azóta 50-nel megyünk. Akkor ezek szerint ott is csak 30-cal lehetne....:))
Persze Szabó kiadott valami olyan állásfoglalást is ha jól emlékszem, hogy a nagy hó miatt több alapjoggal összefüggő visszásság történt, például sérülhetett a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához fűződő jog.
És ez így is van...mióta a Földön hó esik...viszont a havat, meg az időjárást megróni Szabó előtt szerintem még nem jutott eszébe gombócmannak...(persze lehet, hogy tévedek, és valamelyik űberliberális gombócman már megtette).
Időközben a hó is kiadott egy állásfoglalást, hogyha ő nagyon esik, meg fúj a szél, Szabónak is javasolja, hogy maradjon otthon, még ha sérül is a tartózkodási hely szabad megválasztásához fűződő szent és sérthetetlen alapjoga...:)))
tothvili
„Tudja valaki, hogy ilyen esetekben jogilag mi a követendő?
Ettől az esettől eltekintve és globálisan:
ha tudható, hogy mindössze egy tábla hiányzik, az autósok pedig betartják úgy, mintha ott lenne, akkor az szabályos magatartás?
aki helyismeret híján nem tudja, hogy kellene lennie ott egy táblának, az bűntethető?”
Az alapján kell betartani a kreszt amilyen tábla van. Ha nincs kint a 70-es tábla akkor az lép hatályba ami helyette van, vagy sebességkorlátozó tábla vagy lakott terület jelző tábla...
Nem szabad megszokásból vezetni! Ezer milliószor hangsúlyozzák a kresz oktatók, a rendőrök is miután bekövetkezik a baleset...
Az emberek által nem szeretett rendőrök meg előszeretettel használják ezt ki, hogy nincs tábla akkor a traffit úgy állítják be... hogy aki megszokásból vezet az tuti belefut...( pech, de oda kell figyelni... )
Akinek nincs hely ismerete az jobb esetben betartja az aktuális kresz táblákat és nem fut bele váratlan dolgokba mint aki megszokásból vezet... Ez a kérdés kicsit értelmetlen amúgy...
„a rendőrök tudták, hogy eltűnt a 70-es tábla, de nem jelezték a BKK-nak, hogy pótolni kellene.”
Ez csak feltételezés. A közlekedésre nincs oly mértékben hatással ez, mint pl. egy stop tábla hiánya veszélyes kereszteződésben.( ha lassul a forgalom az amúgy sem akkora baj, ebben az esetben meg csak 20 km/h-ról van szó ) Amúgy meg a közútkezelő dolga, kötelessége, felelőssége ezt pótolni és ellenőrizni.
„
szóval igaza van annak, akii rosszhiszemű a rendőrökkel szemben (tisztelet a számos kivételnek)
a hatóság visszaél a hatalmával akkor, amikor napokig visszajár a helyszínre mérni.”
Abszolút nem élnek vissza. Jogszerűen és szakszerűen járnak el. Aki gyorsan hajt az vessen magára, hisz nem tartotta be kreszt!
Mind a két oldalt nézni kell! Nem csak a puffogó megszokásból vezető sofőröket...
Az a jogkövető aki követi a változást és az aktuális kreszt.
„aki nem tudja, hogy ott egyébként van tábla, és annak megfelelően közlekedik,
aki tudja, hogy egyébként van ott egy tábla, és annak megfelelően közlekedik.”
Ott van a tábla azt tartom be! Nincs ott a tábla akkor nem azt aminek ott kéne lennie...! Nincs tábla akkor nincs mit betartani, csak azt ami arra a részre, szakaszra vonatkozik...
Az egész mizéria nagyon egyszerű.
Azért kiváncsi lennék ennek az ellenkező oldalára, azaz elengednék-e akkor a büntetést, amikor egy tábla helytelenül enged meg magasabb sebességet. Ugyanis valakik mostanában azzal szórakoznak a budai alsó rakpart északi részén, hogy fordítgatják az oszlopokon a korlátozó táblákat. A dolog pikantériája, hogy a megfordítással is szabályos marad a táblakihelyezés, ugyanis az út két oldalára kihelyezett tábla párokat fordítanak meg, amiknek táblánként a két felén különböző érték van, egyik oldalon 70, másik oldalon 50 (a zebra miatt). Tehát amerre normális esetben 70-el lehet menni, az megfordítás után 50 lesz, és fordítva.
Én nem vagyok KBS, de álláspontom éppenséggel van:
Az az autós jogkövető, aki a tábla állapotának megfelelően közlekedik, az pedig, hogy tudomással bír-e az eredeti állapotról, irreleváns. Adott esetben azonban, utólag tudni kell bizonyítani a tábla hiányát.
Magánvéleményem továbbá, hogy csak azért, mert hiányzik valahol egy tábla, egyáltalán nem szükséges a fél várost - és magamat is - rögtön összetörnöm.
KBS:
Tudsz abban állást foglalni, hogy egy hiányzó KRESZ-tábla esetén melyik gépjárművezető a jogkövető?
- aki nem tudja, hogy ott egyébként van tábla, és annak megfelelően közlekedik,
- aki tudja, hogy egyébként van ott egy tábla, és annak megfelelően közlekedik.
(csudiszép ez a magyar nyelv)
Franciska, igen ezt hallottam fél füllel.
Nos,
- a rendőrök tudták, hogy eltűnt a 70-es tábla, de nem jelezték a BKK-nak, hogy pótolni kellene.
- szóval igaza van annak, akii rosszhiszemű a rendőrökkel szemben (tisztelet a számos kivételnek)
- a hatóság visszaél a hatalmával akkor, amikor napokig visszajár a helyszínre mérni.
Tothvili erre gondoltál?
http://www.vezess.hu/…orseg/42979/
Ha nem te lennél, azt hinném, csak viccelsz.
Halottam, hogy az Egér út azon szakaszán, amin 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, sokakat megbűntettek gyorshajtásért, pedig nem is lépték át a 70-et.
Mivel eltűnt a 70 km/h-ás sebességet megengedő tábla a helyéről, ezért a rendőrség úgy vélte, hogy akkor az 50 Km/h lép a helyébe.
Tudja valaki, hogy ilyen esetekben jogilag mi a követendő?
Ettől az esettől eltekintve és globálisan:
- ha tudható, hogy mindössze egy tábla hiányzik, az autósok pedig betartják úgy, mintha ott lenne, akkor az szabályos magatartás?
- aki helyismeret híján nem tudja, hogy kellene lennie ott egy táblának, az bűntethető?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02