A német rendszám tulajdonosát kellett értesíteni.
Parkolási bírság
Hello,
Magyar állampolgárként, német rendszámú autóval begyűjtöttem 3 büntetést is Zuglóban. Az összes eset 2017ben történt. Ma kaptam levelet az EPC PLCtől, benne fényképek, árak, stb. Ez az első levél, ami ezügyben érkezett. Kérdésem a következő: Mivel a büntetéstől számitott 60 napon belül nem értesitettek a pótdij kiszabásáról levélben, érvényes-e a követelés?
Köszönöm!
A kúria határozata
- a parkoláskor már érvényben volt?
vagy
- akkor már perben álltál?
- -
Az a kutyát se érdekli, hogy hány gyermeked van...
Lekéne már szokni erről az érvről neked is másoknak is.
Négy gyerekes édesanyaként fordulok Önökhöz. Segítséget szeretnék kérni két éve húzódó parkolási ügyemben.
Adott időpontban jegyet váltottam, ami az ajtó becsukásakor leesett a szélvédő mögül.
A büntetés időpontjában érvényes jeggyel rendelkeztem.
A hatályos rendelet szerint nem élhettem a jegybemutatással az Ügyfélszolgálaton.
A KÚRIA korábban határozatot hozott, hogy ezen rendelet törvénysértő. : Köf.5014/2015/4
Ráadásul az övezeti táblák sem voltak, jelenleg sincsenek kihelyezve.
A mellékelt védekezésemet a Gödöllői Járásbíróság nem fogadta el, első fokon elvesztettem a pert.
Szeretnék tanácsot kérni, érdemes-e fellebbeznem, illetve fordulhatok-e jogorvoslatért az alkotmánybírósághoz?
Várom mielőbbi szíves válaszukat, mert letelik a fellebezési határidőm!
Épeszű ember jogos parkolási pótdíj esetén nem levelet ír, hanem 15 napon belül fizet.
Ne hidd, hogy igazad van! Az pedig pláne ne hidd, hogy létezik jogorvoslati út, ami innen kimenthet téged! És legfőképpen ne hidd, hogy ez itt egy vitafórum!
És nem kértem hogy emailben értesítsenek. Épeszü ember ha levelet kap levélben válaszol...
Tisztelt nonolet!
Az emailjeimhez senki nem fér hozzá és nem nyitotta meg és ki se lehet törölve.
Az általuk elkúldött igazolás az elküldésről szólt
"Succesfull mail delivery report" volt a tárgya a visszaigazolásukban szereplő szövegben az is levolt írva, hogy ha mégsem sikerült elküldeni kapnak egy másik értesítést, amit állításuk szereint nem kaptak.
Arról semmiféle igazolást nem küldtek hogy én megnyitottam és elolvastam a levelet amit szerintem kapniuk kellett volna ,Mert ez egy beálítható funkció és ez bizonyítaná hogy az email valóban megérkezett hozzám.
gyorisandor1991
Aztán honnan tudták az emailcímed?!
Annak megadása volt ez eredendő hiba...
Máskor ne tedd!
Épeszű ember nem bíz hivatalos ügyet emilre.
- -
"ők egy levelező rendszer által küldött visszaigazolást küldtek"
Ha nekik van az emailről "megérkezési igazolás"-uk.
Akkor azt ez emailt márpedig megnyitottad!
Vagy valaki más megnyitotta...
Különben nem lenne nekik tértivevényük róla.
Szóval: ki nyitotta meg és miért törölte?!
Azt derítsd ki és azon verd le a többletet aki azt az emailt kidobta.
Saját magadat csaptad be azzal, hogy nem fizeted meg 8 napos határidővel a mikuláscsomag szerinti pótdíjat, ehelyett abban bíztál, hogy majd elengedik. Igen, magadra mutogathatsz, és senki másra.
Tisztellt Fórumozók!
Parkolási bírsággal kapcsolatban írok.
2018 02. 13.án kaptam egy mikulás csomagot 6280 Ftos csekkel parkolójegyet a büntetést követő 8. percben váltottam...
Bízva a méltányosságban bevittem a XIII. kerületi ügyfélszolgálatukhoz ahol leírtam a körülményeket és beadtam a kérelmet azt mondták, hogy elbírálják és ha elutasításra kerül akkor onnantól számítva 7 napom van hogy befizessem a bírságot. Február 28.áig nem érkezett semmilyen értestő,
amikor is felhívtam az ügyfélszolgálaltot ahol szintén már rögzített vonalról azt mondták hogy várjam meg az értestést és onnantól kezdve van 7 napom a befizetésig.
2 hét múlva sem érkezett válasz amikor is kaptam egy ajánlott levelet, hogy fizessek be 22315 ft mivel ők 03.01én E-mailben értesítettek, hogy a kérelmemet elutasítják és 03.08ig fizessem be a 6380ft.
Ez az Email nem érkezett meg hozzám pedig ezek után tüzetesen is átnéztem a postafiókom. Ezt le is írtam nekik válasz levélben mire ők egy levelező rendszer által küldött visszaigazolást küldtek, ezzel próbálták igazolni hogy az emailt elküldték és nem álnak el az akkor már csak 15935,-ft os büntetéstől (a 6380at az ajánlott levél érkezésekor befizettem)
A kérdésem az lenne, hogy mennyire jogszerű, hogy emailben próbáltak értesíteni(amit nem kaptam meg) miután én személyesen adtam be a kézzel írott kérelmet?
És ez ügyben milyen további intézkedéseket kell tennem, hogy eredményesen záruljon az ügy számomra?
A válaszokat előre is köszönöm!
Nem kell melléklet...
A fizetési meghagyásban akár blöffölni is lehet.
Az azért gondolom csak kiderítetted az FMH láttán, hogy ki parkolt.
- -
Nem látom a per nyerés esélyét.
Köszönöm a válaszokat!
@nonolet: A fizetési meghagyás kézbesítésekor szereztem tudomást az ügyről, így nem volt „eleje”. Aki elkövette a parkolási kihágást „elfelejtett” tájékoztatni, az önkormányzati felszólító levél pedig kézbesítési vélelemmel lett „postázva” felém. A postai értesítőn olvashatatlan volt a feladó, így nem tudtam ki és mit akar, a posta pedig már visszaküldte mikor kerestem náluk. Amúgy a meghagyáshoz semmilyen bizonyítékot nem mellékeltek – lehet nem kell nekik – így volt egy olyan gondolatom, hogy blöffölnek. Amúgy már az is több, mint 32 ezerről szólt, így a 265 Ft-os parkolási óradíjhoz képest „embertelen” sok volt.
@ F. Laca: Lehet, hogy jogtalan, nem én parkoltam, de elég jó ütőkártyák vannak a kezükben. A keresetlevél mellé már csatolták a helyszínen készült mikuláscsomagos időbélyeggel ellátott fotókat, a „Nem kereste” tértivevényt, a felszólító levelet és valami belső nyilvántartási listájukat. Egyetlenegy svindli lehet, amit nem értem miért csináltak, hogy a Budai Bírósághoz (a felperes a XII. kerületi Önk.) adták be a keresetlevelet, valami számomra zavaros jogszabályi indokkal, amit nem fogadott el a Bíróság és az én lakhelyem szerinti PKKB-hez rakta át az ügyet. Hogy erre miért volt szükség nem tudom…
@ gerbera317: nem lényeges, de az fmh munkadíja „csak” 14 ezer. Ahogy írtam blöffre gondoltam, nem méltányosságra…hibáztam belátom.
De akkor is annyi városi legendát lehet olvasni, esélytelen, hogy egy ügyvéddel mondjuk a fényképezőgép időbélyegzőjének hivatalos hitelesítési jegyzőkönyvének hiánya miatt nyerhető lenne ez a veszett ügy? Szívesebben fizetnék egy ügyvédnek, mint ennek a bagázsnak.
Köszönöm
„Lehet az, hogy teljes mértékben jogtalan a követelésük, de azért mégis bepróbálkoznak?”
Helytelen következtetés. Azért ajánlották fel a 47 ezres teljesítés lehetőségét, mert az fmh ügyvédi költsége kicsit túlzó, a szokásos 12-15e helyett 31e. Ha ennek a felét elengedik, akkor jön ki a megfizetendő 47e-re, de az ügyvéd még mindig (a szokásos) pénzénél van. Ha a kötelezett inkább a pert választja, jó eséllyel bukik mindent, a magasabbik ügyvédi díjjal és a perköltséggel együtt.
Nem látom be, miért kell egy olyan fizetési meghagyásnak ellentmondani, amelyiknél - mert a kérdezőnél ezt látom - esélytelen az ellenbizonyítás. Vagy ilyenkor azt gondolják a kötelezettek, hogy méltányossági meg szociális alapon nem ítéli meg a bíróság a követelést?
Valamit nem értek..
Miért mondtál ellent, miért engedted perré alakulni?
HA most meg a per VESZTÉSTŐL félsz?!
Két eset van.
1.
Pert nyersz.
Akkor mindegy a díj, nem te fizeted.
Ezt sem, meg a korábbiakat sem...
2.
Pert nyersz.
Akkor miért nem fizettél már az elején?!!!
Vagy legkésőbb a "Fizetési meghagyás"-ra.
- -
Igen lehet annyi is...
Nulla biztosan nem lesz, ha veszítesz.
Kedves Fórumozók!
A fizetési meghagyással szembeni ellentmondásom után perré alakult parkolási bírsággal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni! A perben, amelynek első tárgyalása jövő hónap elején lesz összesen 63860 Ft-t
(10865 Ft várakozási díj, 275 Ft BM lekérdezési díj, 2000 Ft adminisztrációs díj, 5000 Ft fizetési meghagyás eljárási díj, 12700 Ft ügyvédi munkadíj és 1270 Ft költségátalány a fizetési meghagyásra vonatkozóan, 31750 Ft ügyvédi munkadíj az első fokú tárgyalásra vonatkozóan)
követelnek rajtam.
Próbáltam alkudozni az önkormányzati parkoló céget képviselő ügyvédi irodával, akik a tárgyalásra vonatkozó munkadíjuk feléről hajlandóak lemondani. Ha a tárgyalás előtt még utalok 47985 Ft-t, elállnak a pertől.
Mivel ilyen ügyekben járatlan vagyok (ezt is egy közeli hozzátartozónak "köszönhetem") azt szeretném megkérdezni, hogy tárgyalás esetén a végszámla várhatóan nagyobb vagy kisebb lesz 48 ezernél? Magyarul a bíróság ilyen mértékű ügyvédi munkadíjat jogosnak tarthat, simán megitéli a felperesnek?
Előre is köszönöm.
Ja, hogy az? Az 1 óra után már jár:
15/C. § (1) Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt (...) egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.
Csak olyan meg nincs, hogy valaki az idő-túllépésre is fizet előre, ez fogalmi nonszensz. Utólag meg nem kell rá fizetni. Ha meg már ott a pótdíjcsomag, akkor úgyis mindegy.
Kukackackackac! Mit jelent az, hogy "már valószínűleg nagyon régen"? Csak mert a jogszabály szerint 60 napon belül kell kiküldeni azt a fizetési felszólítást. Ha neked a pl. 45 nap "nagyon régen" volt, akkor buktad a mutatványt. Ha az a "nagyon régen" 60 napnál régebbi, akkor a parkolótársaság bukta a mutatványát. Feltéve, hogy te képes vagy egy fizetési meghagyásnak ellentmondani, illetve ezt el tudod magyarázni a bíróságnak is. A kérdésedet kielemezve - egyelőre - kétlem mindegyiket.
„szoktam fizetni a 15 perces türelmi időre is a dijat”
Türelmi idő? És azt eszik, vagy isszák?
Sziasztok!
Kaptam egy fizetési felszólítást, miszerint elvileg nem fizettem parkoló díjat, már már valószínűleg nagyon régen, mert az összeg elég releváns :) Mikulás csomagot azonban biztosan nem, ha volt azóta felszólításom, azt sem kaptam.
Szerintetek mit tegyek? Nyilván nem szeretnék 20ezret a semmibe kifizetni, mert szerintem nem jogos a büntetés. (Általában 17.45-18 óra után parkolok le, és szoktam fizetni a 15 perces türelmi időre is a dijat, de hónapokra visszamenőleg nyilván nem emlékszem hogy pontosan hány órakor parkoltam le). Kötelező a parkolóőrnek fényképet készítenie? Vagy hogy tudja bizonyítani hogy jogos a büntetés?
Üdvözlet! Sajnos elutasították a kérelmemet, annyival lezárva hogy náluk nem indítottam parkolási órát, tehát jogosan büntettek. Ez van. Köszönöm mindenkinek aki próbált felvilágosítani.
Üdvözlet! Sajnos elutasították a kérelmemet, annyival lezárva hogy náluk nem indítottam parkolási órát, tehát jogosan büntettek. Ez van. Köszönöm mindenkinek aki próbált felvilágosítani.
Jó, benéztem. Meg kell fizetni 1 órát + a pótdíjat, ami (8.30-tól 20.00-ig 11 és fél óra + 2 óra) 13,5 óra, vagyis összesen 14,5 órát kell megfizetni. Az 6.380 Ft. 15 napon túl gyakorlatilag az egyórai díj 41-szerese: 18.040 Ft. Igen, így már jó a számtan. Bocs.
Hát akkor meg vitábak helye nincs, akit megpótdíjaztak, az okosan teszi, ha gyorsan fizet. És akkor még szerencséje is van, mert Budapesten a mikulácsomagot a parkolóőrök a fotó után magukhoz szokták venni, nehogy az autós megtudja, hogy
Egyébként meg azt kéne pcsánrúgni, aki kitalálta a "parkolási bírság" kifejezést, mint egyébként nem létező fogalmat, és még erre a fórumra is bevezette, és elhitette az ide írkálókkal, hogy létezik ilyen.
gerbera317
15/C. §
(1) ... díjfizetés nélkül várakozik... vagy túllépi ..
várakozási esetenként
- egy órai várakozási díjat !!!,
- továbbá pótdíjat kell fizetni.
(2) A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese. E bekezdés alkalmazása során befizetésnek minősül a fizetési művelet elindítása is.
Vagy-is jó a számitás
Nem jó a számtan!
A pótdíj összege 1 napi parkolás + 2 óra díja, tehát itt 11,5 + 2 = 13,5 óra, á 440, tehát 5940 Ft. 15 napig. 15 napont túl a pótdíj összege az egyórai díj negyvenszerese, vagyis 17600 Ft. Ezt törvény írja elő, ettől semmilyen jogcímen nem lehet eltérni! Olvasd el, ha nekem nem hiszel, higgy a törvény betűjének: Kkt. 15/C. § (2) bekezdés.
A parkolás 440 ft óra és 8:30tól 20:00ig tart.
Köszi a gondolatot, utánanézek ennek is ha nem jutok velük semmire.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02